lørdag 26. november 2011
Ørret med soyasaus og crème fraîche
Det er lenge siden det har kommet noen fiskeoppskrifter på bloggen. Det var det på tide å gjøre noe med. Dette er en oppskrift jeg har sett flere steder i det siste, men da på laks. Du kan selvfølgelig bruke laks, men jeg har gått for ørret, rett og slett fordi jeg liker ørret bedre. Dette må være en av verdens enkleste og kjappeste fiskemiddager.
Til fire personer
4 ørretfiletstykker á 200 g
smør til steking
salt & pepper
1 boks á 3 dl crème fraîche
1 ss soyasaus
1 ss sitronsaft
______________________________________________________________________________
Sett stekepannen på høy varme. Når pannen er blitt ordentlig varm tilsetter du smør til steking. Pepre ørretfiletene godt, og salte dem litt. Husk at det er mye saltsmak i soyasausen også. Stek ørretfiletene 1 minutt på hver side på høy varme.
Sett ned varmen, og tilsett crème fraîche, soya og sitronsaft i pannen med fisk. La småputre i ca. 4 - 5 minutter. Jeg dytter fiskestykkene litt til den ene siden i pannen, sånn at det lar seg gjøre å røre sausen litt sammen på den andre siden av pannen.
Server med grønnsaker.
Her har jeg servert fisken med strimlet spisskål som er smørstekt sammen en god neve bladpersille. God fisk, god saus og godt tilbehør.
Til fire personer
4 ørretfiletstykker á 200 g
smør til steking
salt & pepper
1 boks á 3 dl crème fraîche
1 ss soyasaus
1 ss sitronsaft
______________________________________________________________________________
Sett stekepannen på høy varme. Når pannen er blitt ordentlig varm tilsetter du smør til steking. Pepre ørretfiletene godt, og salte dem litt. Husk at det er mye saltsmak i soyasausen også. Stek ørretfiletene 1 minutt på hver side på høy varme.
Sett ned varmen, og tilsett crème fraîche, soya og sitronsaft i pannen med fisk. La småputre i ca. 4 - 5 minutter. Jeg dytter fiskestykkene litt til den ene siden i pannen, sånn at det lar seg gjøre å røre sausen litt sammen på den andre siden av pannen.
Server med grønnsaker.
Her har jeg servert fisken med strimlet spisskål som er smørstekt sammen en god neve bladpersille. God fisk, god saus og godt tilbehør.
Etiketter:
enkel/kjapp,
fisk,
kål,
middag,
saus
torsdag 24. november 2011
Peanøttsmørkonfekt
Disse blir myke inni med mild peanøttsmak. Og mektige. Av en eller annen grunn synes jeg disse blir bedre etter at de har fått ligge en natt i kjøleskapet.
50 g smør
50 g philadelphia smørost
100 g peanøttsmør
1 ss sukrinmelis
et par klyper maldonsalt
vaniljefrø
150 g mørk sjokolade
____________________________________________________________________________________
Ha smør, ost og peanøttsmør i en bolle. Kjør alt ca. 30 sekunder i mikroen, sånn at det blir mykt og lett å røre sammen. Tilsett sukrinmelis, salt og vaniljefrø, og rør godt. Smak på fyllet for å sjekke om det er passe søtt.
Sett fyllet i kjøleskapet i et par timer, sånn at det blir fast.
Rull kuler og klem dem sånn at de blir litt flate. Legg dem på et brett og sett dem i fryseren i et par timer.
Smelt sjokolade i et vannbad, og la sjokoladen kjøle av litt før du dypper de frosne bitene i sjokoladen.
Oppbevar konfektbitene i kjøleskapet.
50 g smør
50 g philadelphia smørost
100 g peanøttsmør
1 ss sukrinmelis
et par klyper maldonsalt
vaniljefrø
150 g mørk sjokolade
____________________________________________________________________________________
Ha smør, ost og peanøttsmør i en bolle. Kjør alt ca. 30 sekunder i mikroen, sånn at det blir mykt og lett å røre sammen. Tilsett sukrinmelis, salt og vaniljefrø, og rør godt. Smak på fyllet for å sjekke om det er passe søtt.
Sett fyllet i kjøleskapet i et par timer, sånn at det blir fast.
Rull kuler og klem dem sånn at de blir litt flate. Legg dem på et brett og sett dem i fryseren i et par timer.
Smelt sjokolade i et vannbad, og la sjokoladen kjøle av litt før du dypper de frosne bitene i sjokoladen.
Oppbevar konfektbitene i kjøleskapet.
tirsdag 22. november 2011
LCHF-bloggen to år i dag!
Hvem skulle trodd at jeg fortsatt holdt på med dette her to år etter at jeg skrev mitt første blogginnlegg? Ikke jeg i hvert fall.Vel, her er jeg, og jeg kommer nok til å fortsette å legge ut oppskrifter på maten jeg lager i enda en lang stund. Jeg koser meg med dette. Ikke bare fordi det resulterer i mye god mat. Men like mye takket være alle dere fine lesere, både dere jeg bare ser i statistikkene mine, og særlig til dere som gir dere til kjenne i kommentarfelt, på facebook, og på e-post. Tusen takk!
Så hva har skjedd siden ettårsmarkeringen? Litt statistikk og tall først. Det har blitt 215 nye oppskrifter, av i alt tilsammen 436 i løpet av de to årene. Bloggen har passert 560 000 unike treff, og nærmer seg 2 millioner sidevisninger (wow!). Som regel er det et sted mellom 1000 og 2000 som titter innom bloggen hver eneste dag, og besøkstallene har bare steget og steget fra måned til måned. Det er moro å se. Det er blitt over 4200 følgere på facebook, over 300 følgere via google, det nærmer seg 500 følgere på bloglovin'. Gøy!
Nok om tall. Det er vel mest moro for meg. Det som er viktig er jo oppskriftene! Og her må jeg bare si en ting... Dere er alle avslørt! Dere brødgomlere, godtemomser og søtsugne dessertspisere! Jeg ser det på statistikken skjønner dere. De oppskriftene som er mest populære hos dere, både sett i forhold til besøkstall og antall kommentarer er brød, kaker og søtsaker.
Blant deres favoritter det siste året finner vi bounty, snickers, ostekake med sjokoladebunn, brownies, rundstykker, pizzabunn, hasselnøttmarengs, pannekaker, grovbrød, lyst brød, amerikansk ostekake, hasselnøttkonfekt, appelsintrøfler, marsipankjeks, marsipankuler, sjokolademuffins, solsikkebrød og knekkebrød.
Jeg må jo le litt. Ikke mye med den lista som gir inntrykk av at dette er en lavkarboblogg. Av de ytterst få favorittoppskriftene deres som faller utenfor brød og søtsakskategorien er kinakålcarbonara med kylling, sellerirot fries, og feite kjøttkaker i heite tomater.
Jeg må jo også få lov til å fremheve det som har vært mine favoritter i løpet av året. Jeg deler et par av deres favoritter, som frokostrundstykkene og appelsintrøflene. Jeg har også et par søte favoritter som ikke har havnet på deres favorittliste, nemlig Black Sunday, sjokolademousse med appelsinsmak og jordbær med tiramisukrem.
Ellers er jeg nok først og fremst et middagsmenneske. Jeg synes det er vanskelig å trekke frem noen favoritter, men jeg gjør et forsøk i alle fall, uten at de kommer i noen rangert rekkefølge. Isbergsalat med blåmuggost og bacon, aspargessuppe med estragon, asiatiske medisterboller, Trines laksesuppe med dill, briegratinerte nakkekoteletter med paprikasalsa, appelsinmarinert biff, kremet kinakål, nykål med smør, sashimi, kylling saltimbocca, røkt makrellrøre, grillet libanesisk kje og koreansk svinewok med spinat og blomkål er bare noen av de jeg liker best.
I fjor nevnte jeg mange av de bloggene som inspirerte meg i løpet av det første året. Jeg synes det bare har eksplodert med lavkarboblogger og andre matblogger de siste par årene. Jeg klarer ikke lenger å holde oversikten! De som inspirerte meg i fjor, inspirer meg fortsatt i år. Og det er kommet til mange flere. I år tenker jeg vi sier ingen nevnt, ingen glemt. For dem som leter etter blogginspirasjon har jeg listet opp mange her, ellers er Matbloggsentralen blitt et samlingssted for norske matbloggere i løpet av det siste året. Der kan man finne hundrevis med matblogger i alle kategorier.
En blogg må jeg imidlertid nevne. I fjor brukte jeg litt plass på å skryte av Nannahs oppskrifter. Og jeg skrev at jeg ønsket at Nannah startet en matblogg. Noen ønsker går i oppfyllelse, blant annet fjorårets bloggønske. For i løpet av året som har gått har Nannah startet matbloggen Hansel & Gretel der hun sprer matglede, matkunnskap og deilige oppksrifter.
Takk igjen til både nye og gamle lesere. Jeg håper dere har lyst til å fortsette å følge LCHF-bloggen i tiden fremover også.
Frida
Så hva har skjedd siden ettårsmarkeringen? Litt statistikk og tall først. Det har blitt 215 nye oppskrifter, av i alt tilsammen 436 i løpet av de to årene. Bloggen har passert 560 000 unike treff, og nærmer seg 2 millioner sidevisninger (wow!). Som regel er det et sted mellom 1000 og 2000 som titter innom bloggen hver eneste dag, og besøkstallene har bare steget og steget fra måned til måned. Det er moro å se. Det er blitt over 4200 følgere på facebook, over 300 følgere via google, det nærmer seg 500 følgere på bloglovin'. Gøy!
Nok om tall. Det er vel mest moro for meg. Det som er viktig er jo oppskriftene! Og her må jeg bare si en ting... Dere er alle avslørt! Dere brødgomlere, godtemomser og søtsugne dessertspisere! Jeg ser det på statistikken skjønner dere. De oppskriftene som er mest populære hos dere, både sett i forhold til besøkstall og antall kommentarer er brød, kaker og søtsaker.
Blant deres favoritter det siste året finner vi bounty, snickers, ostekake med sjokoladebunn, brownies, rundstykker, pizzabunn, hasselnøttmarengs, pannekaker, grovbrød, lyst brød, amerikansk ostekake, hasselnøttkonfekt, appelsintrøfler, marsipankjeks, marsipankuler, sjokolademuffins, solsikkebrød og knekkebrød.
Jeg må jo le litt. Ikke mye med den lista som gir inntrykk av at dette er en lavkarboblogg. Av de ytterst få favorittoppskriftene deres som faller utenfor brød og søtsakskategorien er kinakålcarbonara med kylling, sellerirot fries, og feite kjøttkaker i heite tomater.
Jeg må jo også få lov til å fremheve det som har vært mine favoritter i løpet av året. Jeg deler et par av deres favoritter, som frokostrundstykkene og appelsintrøflene. Jeg har også et par søte favoritter som ikke har havnet på deres favorittliste, nemlig Black Sunday, sjokolademousse med appelsinsmak og jordbær med tiramisukrem.
Ellers er jeg nok først og fremst et middagsmenneske. Jeg synes det er vanskelig å trekke frem noen favoritter, men jeg gjør et forsøk i alle fall, uten at de kommer i noen rangert rekkefølge. Isbergsalat med blåmuggost og bacon, aspargessuppe med estragon, asiatiske medisterboller, Trines laksesuppe med dill, briegratinerte nakkekoteletter med paprikasalsa, appelsinmarinert biff, kremet kinakål, nykål med smør, sashimi, kylling saltimbocca, røkt makrellrøre, grillet libanesisk kje og koreansk svinewok med spinat og blomkål er bare noen av de jeg liker best.
I fjor nevnte jeg mange av de bloggene som inspirerte meg i løpet av det første året. Jeg synes det bare har eksplodert med lavkarboblogger og andre matblogger de siste par årene. Jeg klarer ikke lenger å holde oversikten! De som inspirerte meg i fjor, inspirer meg fortsatt i år. Og det er kommet til mange flere. I år tenker jeg vi sier ingen nevnt, ingen glemt. For dem som leter etter blogginspirasjon har jeg listet opp mange her, ellers er Matbloggsentralen blitt et samlingssted for norske matbloggere i løpet av det siste året. Der kan man finne hundrevis med matblogger i alle kategorier.
En blogg må jeg imidlertid nevne. I fjor brukte jeg litt plass på å skryte av Nannahs oppskrifter. Og jeg skrev at jeg ønsket at Nannah startet en matblogg. Noen ønsker går i oppfyllelse, blant annet fjorårets bloggønske. For i løpet av året som har gått har Nannah startet matbloggen Hansel & Gretel der hun sprer matglede, matkunnskap og deilige oppksrifter.
Takk igjen til både nye og gamle lesere. Jeg håper dere har lyst til å fortsette å følge LCHF-bloggen i tiden fremover også.
Frida
mandag 21. november 2011
Amerikanske pannekaker (lavkarbo)
Jeg fikk tips om denne oppskriften på facebooksiden til LCHF-bloggen. Så da måtte jeg jo bare teste dem ut. Jeg endte med litt mindre sukrin, og litt mindre fiberhusk enn originaloppskriften, men pannekakene ble veldig gode.
Akkurat det med fiberhusken er litt tricky. Det er jo fiberhusken som gjør at røra blir tjukk, og det er ganske små marginer mellom alt for tykk røre og for tynn røre. Dessuten tykner det gjerne mer og mer over tid. Det er derfor lurt å starte ut med litt mindre fiberhusk enn du tror du trenger, og heller tilsette litt mer om du ser at røra ikke blir tjukk nok. Ender du opp med en røre som er litt for tjukk, kan du alltids tynne ut røra med litt fløte.
Denne røra skal visstnok også funke bra som vaffelrøre. Det skal jeg definitivt teste. Litt kardemomme i røra, så tenker jeg det blir suksess.
8 pannekaker
2 - 3 ss sukrinmelis
noen klyper vanilje.
4 egg
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ss fiberhusk
______________________________________________________________________________
Visp sammen egg og kremost til en glatt røre. Jeg gjør dette i blenderen. Tilsett alle de andre ingrendiensene, og bland det godt. Dette kan man også gjøre i blenderen. La røra stå og svelle.
Stek pannekakene i godt med smør.
Server for eksempel med bær.
Stek pannekakene i godt med smør.
Server for eksempel med bær.
søndag 20. november 2011
Lammekebab i squashfrakk
Denne middagen var en suksess. Saftig og full av smak.
2 - 3 porsjoner
Lammekebaber
300 g lammekjøttdeig
1 egg
1/2 ss fiberhusk
2 ss pinjekjerner
50 g smuldret fetaost
1/2 ts kanel
1 ts spisskummin
1/2 ts salt
1 fedd hvitløk
1 ts nykvernet pepper
rapsolje
2 squash
Saus
2 ss olivenolje
400 g hermetiske hakkede tomater
2 hvitløksfedd
1 klype tørkede chiliflak
1 ts pesto
______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 200 grader.
Visp sammen egg og fiberhusk i en bolle. Tilsett lammekjøttdeig, pinjekjerner, fetaost, finhakket hvitløk og krydder og bland godt sammen.
Form 9 - 12 sigarformede kebaber av kjøttblandingen. Varm opp rikelig med rapsolje i en stekepanne og brun kebabene på alle sider.
Skjær av endene på squashen og skjær lange sikiver på langs. Stek squashskivene i olje til de får litt brunfarge, og blir myke.
Rull kebabene inn i squashskivene og legg dem i en ildfast form. Sett dem inn i ovnen og la steke i ca. 10 minutter til kebabene er gjennomstekte.
Mens kebabene steker lager du tomatsausen. Stek hakket hvitløk kjapt i olivenolje. Tilsett hakkede tomater, chiliflak og pesto og kok opp. La småputre noen minutter. Smak til med salt.
Ta kebabene ut av ovnen og øs tomatsaus over.
Hvis du finner små auberginer på størrelse med squash, kan du godt bytte ut squashen med aubergin. På bildene har jeg brukt halvparten squash og halvparten aubergin.
2 - 3 porsjoner
Lammekebaber
300 g lammekjøttdeig
1 egg
1/2 ss fiberhusk
2 ss pinjekjerner
50 g smuldret fetaost
1/2 ts kanel
1 ts spisskummin
1/2 ts salt
1 fedd hvitløk
1 ts nykvernet pepper
rapsolje
2 squash
Saus
2 ss olivenolje
400 g hermetiske hakkede tomater
2 hvitløksfedd
1 klype tørkede chiliflak
1 ts pesto
______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 200 grader.
Visp sammen egg og fiberhusk i en bolle. Tilsett lammekjøttdeig, pinjekjerner, fetaost, finhakket hvitløk og krydder og bland godt sammen.
Form 9 - 12 sigarformede kebaber av kjøttblandingen. Varm opp rikelig med rapsolje i en stekepanne og brun kebabene på alle sider.
Skjær av endene på squashen og skjær lange sikiver på langs. Stek squashskivene i olje til de får litt brunfarge, og blir myke.
Rull kebabene inn i squashskivene og legg dem i en ildfast form. Sett dem inn i ovnen og la steke i ca. 10 minutter til kebabene er gjennomstekte.
Mens kebabene steker lager du tomatsausen. Stek hakket hvitløk kjapt i olivenolje. Tilsett hakkede tomater, chiliflak og pesto og kok opp. La småputre noen minutter. Smak til med salt.
Ta kebabene ut av ovnen og øs tomatsaus over.
Hvis du finner små auberginer på størrelse med squash, kan du godt bytte ut squashen med aubergin. På bildene har jeg brukt halvparten squash og halvparten aubergin.
lørdag 12. november 2011
Hel bakt sellerirot
Dette er ypperlig når du har tid til å vente på maten, men ikke har tid til å stå på kjøkkenet og kokkelere. Jeg brukte knapt tre minutter på å tilberede denne middagen, og deretter var det bare å vente i et par timer til den var klar til å spises.
Selleriroten blir mør og smakfull, men likevel fast når du tilbereder den på denne måten. Herlig tilbehør til det meste. Krydre den slik at det passer til det du skal servere den til. Salt og pepper er obligatorisk, men ellers er det mer eller mindre fritt frem. Denne gangen brukte jeg godt med paprikapulver, litt spisskummin og litt cayenne. Neste gang skal jeg tilsette bittelitt muskat og ørlittegrann nellik også.
1 sellerirot
salt (gjerne røkt salt om du har)
pepper
olivenolje
krydder
_______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 175 grader.
Vask og rens selleriroten med en potetskreller. Du trenger ikke skrelle vekk alt skallet, men fjern alt som ser trevlete og trådete ut.
Ha selleriroten på et ark aluminiumsfolie og dynk den med olivenolje. Strø godt med salt, pepper og krydder rundt hele selleriroten.
Pakk selleriroten inn i aluminiumsfolien og bak den i ca. 2 timer i ovnen.
Pakk ut selleriroten og skjær den i skiver før servering.
De siste minuttene før selleriroten var ferdig la jeg inn noen medisterkaker i ovnen sammen med roten, slik at de fikk bli varme. Deretter serverte jeg medisterkaker med sellerirot og litt smeltet smør. Enkelt og greit.
Selleriroten blir mør og smakfull, men likevel fast når du tilbereder den på denne måten. Herlig tilbehør til det meste. Krydre den slik at det passer til det du skal servere den til. Salt og pepper er obligatorisk, men ellers er det mer eller mindre fritt frem. Denne gangen brukte jeg godt med paprikapulver, litt spisskummin og litt cayenne. Neste gang skal jeg tilsette bittelitt muskat og ørlittegrann nellik også.
1 sellerirot
salt (gjerne røkt salt om du har)
pepper
olivenolje
krydder
_______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 175 grader.
Vask og rens selleriroten med en potetskreller. Du trenger ikke skrelle vekk alt skallet, men fjern alt som ser trevlete og trådete ut.
Ha selleriroten på et ark aluminiumsfolie og dynk den med olivenolje. Strø godt med salt, pepper og krydder rundt hele selleriroten.
Pakk selleriroten inn i aluminiumsfolien og bak den i ca. 2 timer i ovnen.
Pakk ut selleriroten og skjær den i skiver før servering.
De siste minuttene før selleriroten var ferdig la jeg inn noen medisterkaker i ovnen sammen med roten, slik at de fikk bli varme. Deretter serverte jeg medisterkaker med sellerirot og litt smeltet smør. Enkelt og greit.
Etiketter:
meieriproduktfritt,
sellerirot,
tilbehør,
vegetar
torsdag 10. november 2011
Marinert hvitløk
Marinerte hvitløk kan spises som snacks eller de kan stå i kjøleskapet som lett tilgjengelige, ferdig skrelte hvitløksfedd med lang holdbarhet, til hva du nå enn måtte ønske å bruke hvitløk til. Marinerte hvitløk på noen fine glass er også en hyggelig hjemmelaget presang.
ca. 40 hvitløksfedd med skall
ca. 40 hvitløksfedd med skall
vann til koking
1 dl vann
1 dl rapsolje
1/2 dl hvitvinseddik
salt & pepper
tørkede krydderurter (eks. basilikum, oregano og/eller timian)
litt finhakket chili
_______________________________________________________________________________
Kok opp en kjele med vann og ha de hele hvitløksfeddene med skall i det kokende vannet. La koke i fem minutter. Hell av det kokende vannet, og skyll feddene i kaldt vann.
Fjern skallet på feddene.
Kok opp vann, rapsolje og hvitvinseddik til marinaden, og tilsett krydderurtene og finhakket chili.
Etiketter:
meieriproduktfritt,
snacks,
tapas,
tilbehør
tirsdag 8. november 2011
Stekte grønne tomater
Det er en stor utfordring å få tak i grønne tomater for oss som ikke selv dyrker tomater. Grønne tomater er, som du kanskje skjønner, rett og slett umodne tomater. Så for de som har en tomatplante stående utenfor huset om sommeren, så er det ikke verre enn å høste inn noen tomater litt før tida. Nå er nok sesongen for grønne tomater for lengst over her i Norge, men jeg var så heldig at jeg snublet over en stor kasse med grønnte tomater i en innvandrerbutikk. Og da var det ikke tvil om hva jeg skulle lage. Alle som en gang forelsket seg i den nydelige filmen Stekte Grønne Tomater har vel hatt lyst til å teste ut denne retten?
Jeg spiser de stekte grønne tomatene bare som de er som kveldssnacks, som tilbehør til stekte egg om morgenen, eller som tilbehør til middagen. Uansett hvordan du serverer dem, så er det gode saker.
1/2 kopp skåldete og finmalte mandler
1/2 kopp finrevet parmesan
2 egg
3 store grønne tomater i skiver
salt & pepper
evt. litt cajunsk krydderblanding
rapsolje til steking
_______________________________________________________________________________
Varm godt med stekeolje i en non-stick stekepanne.
Visp sammen egg i en dyp tallerken med litt salt, pepper og eventuelt cajunsk krydderblanding.
Bland parmesan og mandler i en annen dyp tallerken.
Dypp tomatskivene i egg, og deretter i mandelblandingen slik at det setter seg godt med mandelblanding på begge sider av tomatskivene.
Stek tomatskivene i stekepanna til de er gyldenbrune og sprø på begge sider.
Får du ikke tak i grønne tomater? Prøv friterte auberginer istedenfor!
Jeg spiser de stekte grønne tomatene bare som de er som kveldssnacks, som tilbehør til stekte egg om morgenen, eller som tilbehør til middagen. Uansett hvordan du serverer dem, så er det gode saker.
Illustrasjonsfoto: Miss Sydney Marie / CC: by-nc-nd. |
1/2 kopp skåldete og finmalte mandler
1/2 kopp finrevet parmesan
2 egg
3 store grønne tomater i skiver
salt & pepper
evt. litt cajunsk krydderblanding
rapsolje til steking
_______________________________________________________________________________
Varm godt med stekeolje i en non-stick stekepanne.
Visp sammen egg i en dyp tallerken med litt salt, pepper og eventuelt cajunsk krydderblanding.
Bland parmesan og mandler i en annen dyp tallerken.
Dypp tomatskivene i egg, og deretter i mandelblandingen slik at det setter seg godt med mandelblanding på begge sider av tomatskivene.
Stek tomatskivene i stekepanna til de er gyldenbrune og sprø på begge sider.
Illustrasjonsfoto: I believe I can fry / CC by-nc. |
Får du ikke tak i grønne tomater? Prøv friterte auberginer istedenfor!
mandag 7. november 2011
Hjemmelaget grillkrydder
Grillkrydder må vel være en av Norges mest elskede (?) og brukte krydderblandinger. Mine faste lesere har vel etter hvert fått med seg at jeg har et relativt velutstyrt krydderskap, men et krydder jeg ikke har i skapet er nettopp grillkrydder. Jeg tror ikke jeg har brukt grillkrydder siden tenårene en gang. Da jeg kom over denne oppskriften på hjemmelaget grillkrydder på Leva med LCHF, så måtte jeg jo bare prøve å lage min egen grillkrydderblanding, med utgangspunkt i Leva med LCHFs oppskrift, og med et par av mine egne justeringer. Nå tror jeg ingen dør av å bruke ferdigkjøpt grillkrydder. Men jeg mistenker bruk av MSG, sukker og ganske store mengder salt i mange av de grillkrydderblandingene man får i butikken. Så hvorfor ikke lage selv, hvis man har ingrediensene i krydderskapet?
Jeg har bare testet det på stekte egg. Og det var jo godt (og HOT!! - mulig du vil være mer forsiktig med chilipulveret?). Men nå står jeg her da, som den uerfarne grillkrydderbrukeren jeg er, med et stort glass nyervervet grillkrydder, og lurer på hva i all verden jeg ellers kan bruke grillkrydderet til. Grillribber til sommeren er kanskje selvsagt? Men hva annet? Så da spør jeg dere: Hva bruker du grillkrydderet ditt til?
2 ss løkpulver
2 ss paprikapulver (halvparten røkt paprikapulver om du har)
1 - 2 ss chilipulver
1 ss hvitløkspulver
1 ts svartpepper
1 ts malt koriander
1/2 ts spisskummin
1/2 ts karri
1/2 ts hvitpepper
1/4 ts allehånde
1/4 ts sennepspulver
1/4 ts malt ingefær
salt etter smak (helst røkt salt, eller evt. sellerisalt)
______________________________________________________________________________
Bland sammen og oppbevar i en passende beholder.
Husk at krydder egentlig er en ferskvare, og at det mister aroma over tid. For at krydderet skal holde lengst mulig er det viktig at beholderen du bruker er lufttett, og at den oppbevares mørkt. Jeg er motstander av alle disse krydderhyllene som er plassert rett over komfyrene til folk. Ja, det kan være fint å se på forseggjorte krydderhyller med fine krydderglass. Og jada, med krydderhylla rett over komfyren er krydderglassene lett tilgjengelig under matlagingen. Men når krydderne står i lyset, og er utsatt for varme og damp fra komfyren, så holder de ikke like lenge. Sett derfor heller krydderglassene dine i et skap, der de står mørkt, tørt, og kanskje til og med litt kjøligere enn rett over komfyren.
Jeg har bare testet det på stekte egg. Og det var jo godt (og HOT!! - mulig du vil være mer forsiktig med chilipulveret?). Men nå står jeg her da, som den uerfarne grillkrydderbrukeren jeg er, med et stort glass nyervervet grillkrydder, og lurer på hva i all verden jeg ellers kan bruke grillkrydderet til. Grillribber til sommeren er kanskje selvsagt? Men hva annet? Så da spør jeg dere: Hva bruker du grillkrydderet ditt til?
2 ss løkpulver
2 ss paprikapulver (halvparten røkt paprikapulver om du har)
1 - 2 ss chilipulver
1 ss hvitløkspulver
1 ts svartpepper
1 ts malt koriander
1/2 ts spisskummin
1/2 ts karri
1/2 ts hvitpepper
1/4 ts allehånde
1/4 ts sennepspulver
1/4 ts malt ingefær
salt etter smak (helst røkt salt, eller evt. sellerisalt)
______________________________________________________________________________
Bland sammen og oppbevar i en passende beholder.
Husk at krydder egentlig er en ferskvare, og at det mister aroma over tid. For at krydderet skal holde lengst mulig er det viktig at beholderen du bruker er lufttett, og at den oppbevares mørkt. Jeg er motstander av alle disse krydderhyllene som er plassert rett over komfyrene til folk. Ja, det kan være fint å se på forseggjorte krydderhyller med fine krydderglass. Og jada, med krydderhylla rett over komfyren er krydderglassene lett tilgjengelig under matlagingen. Men når krydderne står i lyset, og er utsatt for varme og damp fra komfyren, så holder de ikke like lenge. Sett derfor heller krydderglassene dine i et skap, der de står mørkt, tørt, og kanskje til og med litt kjøligere enn rett over komfyren.
fredag 4. november 2011
Mascarpone Pannacotta med jordbærsaus
Denne panna cottaen blir en del mektigere og tyngre enn den vanlige. Den nærmer seg nesten ostekakefyll. For meg er ikke det et minus. Deilig og lettlaget dessert!
2 ts gelatinpulver
3 ss kokende vann
2 dl fløte
1/2 - 1 dl sukrinmelis
175 g rømme
150 g mascarpone
1 vaniljestang
2 ss sitronjuice
Jordbærsaus:
jordbær (ferske eller frosne)
sukrin
saft av sitron
_________________________________________________________________________________
Bland gelatinpulver og litt kokende vann i en liten bolle. Rør godt og la stå.
Bland sammen fløte, sukker, rømme og mascarpone i en kjeke og rør til du får en slett røre. Sett kjelen på en medium varm plate og rør til blandingen er varm. Ikke la den koke.
Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i.
Tilsett den utrørte gelatinen og rør godt. Ha i sitronjuice og sett til side. Avkjøl. Fordel blandingen i fire til seks porsjonsformer. La stå i kjøleskapet i 4-5 timer.
Lag en jordbærsaus ved å kjøre noen jordbær, litt sukrinmelis og en liten skvis sitronsaft i blenderen. Smak deg frem til hvor søt du vil ha sausen. Hell jordbærsausen over pannacottaen etter at den har stivnet.
2 ts gelatinpulver
3 ss kokende vann
2 dl fløte
1/2 - 1 dl sukrinmelis
175 g rømme
150 g mascarpone
1 vaniljestang
2 ss sitronjuice
Jordbærsaus:
jordbær (ferske eller frosne)
sukrin
saft av sitron
_________________________________________________________________________________
Bland gelatinpulver og litt kokende vann i en liten bolle. Rør godt og la stå.
Bland sammen fløte, sukker, rømme og mascarpone i en kjeke og rør til du får en slett røre. Sett kjelen på en medium varm plate og rør til blandingen er varm. Ikke la den koke.
Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i.
Tilsett den utrørte gelatinen og rør godt. Ha i sitronjuice og sett til side. Avkjøl. Fordel blandingen i fire til seks porsjonsformer. La stå i kjøleskapet i 4-5 timer.
Lag en jordbærsaus ved å kjøre noen jordbær, litt sukrinmelis og en liten skvis sitronsaft i blenderen. Smak deg frem til hvor søt du vil ha sausen. Hell jordbærsausen over pannacottaen etter at den har stivnet.
tirsdag 1. november 2011
Breakfast Sausage
Dette er kraftfrokost til kraftkarer og kraftkvinner. En skikkelig tradisjonell amerikansk bondefrokost som gjerne kan serveres sammen med et stekt egg og litt ketchup eller tomat. Som frokostporsjoner holder denne oppskriften til ca. 5 porsjoner når de serveres sammen til et stekt egg.
400 gram medisterdeig
1 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts tørket salvie
0,5 ts tørket timian
0,5 ts malt paprika
0,5 ts sukrinmelis
1 krm cayennepepper
1 krm mejoram (kan utelates)
2 dl vann
______________________________________________________________________________
Bland alle ingrediensene godt. Hold gjerne litt igjen på vannet, og tilsett heller mer om det blir for lite. Deigen skal ikke blir alt for klissete.
La blandingen hvile en times tid før du bruker den.
Form deigen til små avlange boller. Når jeg lager dem spiseskjestore får jeg ca. 15 stykker. Stek i litt smør, ca. 3 minutter på hver side.
Etiketter:
frokost,
medisterdeig,
meieriproduktfritt,
svin
Abonner på:
Innlegg (Atom)