onsdag 24. august 2011
Sursøt isbergsalat
Denne enkle, friske og deilige salaten har jeg laget flere ganger denne sommeren. Den passer bra til fet fisk som makrell, laks og ørret, og til fiskekaker.
1 isbergsalathode
1 boks rømme
3-4 ts 7 % eddik
noen dråper sitronsaft
2-3 ts sukrinmelis
salt & pepper
finhakket gressløk
_______________________________________
Skjær isbergsalaten i grove biter.
Bland sammen alle de andre ingrediensene. Smak på dressingen og juster mengde søtt og surt, og smak til med salt og pepper.
Bland salaten godt sammen med dressingen.
Her servert til ovnsbakt laks med smør og persille.
1 isbergsalathode
1 boks rømme
3-4 ts 7 % eddik
noen dråper sitronsaft
2-3 ts sukrinmelis
salt & pepper
finhakket gressløk
_______________________________________
Skjær isbergsalaten i grove biter.
Bland sammen alle de andre ingrediensene. Smak på dressingen og juster mengde søtt og surt, og smak til med salt og pepper.
Bland salaten godt sammen med dressingen.
Her servert til ovnsbakt laks med smør og persille.
Etiketter:
enkel/kjapp,
favoritt,
salat,
tilbehør
fredag 19. august 2011
Greske kjøttboller med feta og oregano
Dette er en oppskrift som jeg rappet fra Frøy på lavkarbo.no. Den eneste endringen jeg har gjort er at jeg har tilsatt en ss fiberhusk. Dette gjør jeg stort sett alltid når jeg lager kjøttboller eller kjøttkaker, fordi fiberhusken binder fuktighet, og gjør dermed kjøttboller ekstra saftige. Det er viktig for smaken at du bruker frisk oregano, og ikke prøver å jukse med tørket oregano.
Kjøttbollene ble absolutt nydelige, med masse deilig smak. Disse kommer jeg til å lage mange flere ganger.
500 g kjøttdeig (storfe og/eller lam)
1 liten oreganoplante
1 egg
1 ss fiberhusk
salt & pepper
2 hvitløksfedd - finhakket
100 - 150 g smuldret fetaost
___________________________________________
Visp fiberhusken inn i egget. Fjern grove stilker fra oreganoen, og finhakk. Bland alle ingrediensene til en jevn deig.
Rull små kjøttboller med hendene. Stek dem i smør på middels høy varme til de har fått en stekeskorpe, og la dem steke videre på svak varme til de er helt gjennomstekte.
Server med for eksempel salat og tzatziki.
RESTER TIL OVERS?
Har du kjøttboller til overs etter middagen, så har jeg også et tips til hva du kan gjøre med restene. Visp sammen noen egg, litt fløte, litt salt, pepper og en neve parmesan (eller litt smuldret fetaost dersom du også har det til overs) og hell i en smurt ildfast form. Legg kjøttboller og halve cherrytomater oppå, og stek i stekeovnen på 180 grader til eggestanden har stivnet. Server til frokost eller lunsj, eller som en enkel middag, gjerne med litt ruccola og créme fraîche, som på det nederste bildet.
Kjøttbollene ble absolutt nydelige, med masse deilig smak. Disse kommer jeg til å lage mange flere ganger.
500 g kjøttdeig (storfe og/eller lam)
1 liten oreganoplante
1 egg
1 ss fiberhusk
salt & pepper
2 hvitløksfedd - finhakket
100 - 150 g smuldret fetaost
___________________________________________
Visp fiberhusken inn i egget. Fjern grove stilker fra oreganoen, og finhakk. Bland alle ingrediensene til en jevn deig.
Rull små kjøttboller med hendene. Stek dem i smør på middels høy varme til de har fått en stekeskorpe, og la dem steke videre på svak varme til de er helt gjennomstekte.
Server med for eksempel salat og tzatziki.
RESTER TIL OVERS?
Har du kjøttboller til overs etter middagen, så har jeg også et tips til hva du kan gjøre med restene. Visp sammen noen egg, litt fløte, litt salt, pepper og en neve parmesan (eller litt smuldret fetaost dersom du også har det til overs) og hell i en smurt ildfast form. Legg kjøttboller og halve cherrytomater oppå, og stek i stekeovnen på 180 grader til eggestanden har stivnet. Server til frokost eller lunsj, eller som en enkel middag, gjerne med litt ruccola og créme fraîche, som på det nederste bildet.
tirsdag 16. august 2011
Varm salat med fennikel og salami
En deilig lunsjrett fra kokeboken Friskt & Fristende.
4 porsjoner
350 gram små fennikler
10 kvister timian
4 ss extra virgin olivenolje
salt & pepper
2 ss balsamicoeddik
16 skiver sterkt krydret salami
Et par never ruccola
150 g smuldret feta
________________________________________________________________
Skjær fenniklene på langs i fire eller åtte biter, alt etter som hvor store de er. Legg fenniklene i en ildfast form sammen med timiankvistene. Drypp over olivenoljen, salte og pepre, og bland alt sammen godt. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 180 grader i ca. 30-45 minutter.
Drypp fenniklene med balsamico.
Legg salamiskivene på en stekeplate, og sett dem under stekeovnsgrillen i 2-3 minutter, til de begynner å bli sprø.
Fordel ruccolabladene på fire tallerkener, og legg de varme fenniklene, de sprø salamiskivene og litt smuldret fetaost på toppen.
4 porsjoner
350 gram små fennikler
10 kvister timian
4 ss extra virgin olivenolje
salt & pepper
2 ss balsamicoeddik
16 skiver sterkt krydret salami
Et par never ruccola
150 g smuldret feta
________________________________________________________________
Skjær fenniklene på langs i fire eller åtte biter, alt etter som hvor store de er. Legg fenniklene i en ildfast form sammen med timiankvistene. Drypp over olivenoljen, salte og pepre, og bland alt sammen godt. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 180 grader i ca. 30-45 minutter.
Drypp fenniklene med balsamico.
Legg salamiskivene på en stekeplate, og sett dem under stekeovnsgrillen i 2-3 minutter, til de begynner å bli sprø.
Fordel ruccolabladene på fire tallerkener, og legg de varme fenniklene, de sprø salamiskivene og litt smuldret fetaost på toppen.
torsdag 11. august 2011
Tandoori kyllinggrillspyd
Grillsesongen er vel ikke over riktig ennå? Hva med å grille indisk neste gang solen titter frem?
½ kopp naturell yoghurt (gjerne gresk/tyrkisk)
Saft av en ½ sitron
½ liten løk - revet
1 ss revet hvitløk
1 ss revet ingefær
1 ss garam masala
1 ss paprikapulver
½ ss spisskummen
1 ts malt koriander
½ ts cayennepepper
salt
500 gram kyllingfilet i biter
___________________________________________
Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra kyllingen.
Ha kyllingen i en pose sammen med marinaden. Kna sammen slik at marinaden dekker alle kyllingbitene. La marinere i kjøleskapet minst i et par timer, gjerne natten over.
Ta kyllingen ut av kjøleskapet og la den ligge på kjøkkenbenken en stund slik at den får romtemperatur.
Tre kyllingbitene på grillspyd. Grill kyllingspydene på grillen, 3-5 minutter på hver side.
Server for eksempel med salat og agurkraita.
½ kopp naturell yoghurt (gjerne gresk/tyrkisk)
Saft av en ½ sitron
½ liten løk - revet
1 ss revet hvitløk
1 ss revet ingefær
1 ss garam masala
1 ss paprikapulver
½ ss spisskummen
1 ts malt koriander
½ ts cayennepepper
salt
500 gram kyllingfilet i biter
___________________________________________
Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra kyllingen.
Ha kyllingen i en pose sammen med marinaden. Kna sammen slik at marinaden dekker alle kyllingbitene. La marinere i kjøleskapet minst i et par timer, gjerne natten over.
Ta kyllingen ut av kjøleskapet og la den ligge på kjøkkenbenken en stund slik at den får romtemperatur.
Tre kyllingbitene på grillspyd. Grill kyllingspydene på grillen, 3-5 minutter på hver side.
Server for eksempel med salat og agurkraita.
onsdag 10. august 2011
Agurkraita
Et indisk svar på tzatziki.
2 agurker
2,5 dl tyrkisk yoghurt naturell
1 ts spisskummen
1 ts sennepsfrø
1 ts revet frisk ingefær
salt & pepper
parikapulver
_______________________________________
Riv agurkene på et rivjern og legg dem i et dørslag for å la dem renne av litt.
Rist spisskummen og sennepsfrø i en tørr panne et minutts tid, til det begynner å dufte.
Klem overflødig vann ut av agurken, og bland sammen med yoghurt, spisskummen, sennepsfrø og ingefær.
Smak til med salt og pepper.
Strø paprikapulver over til pynt. Server kald.
Her er agurkraitaen servert til tandoori kyllinggrillspyd.
tirsdag 9. august 2011
Jordbær med rom- og tiramisukrem
Himmel! For en deilig dessert!
8 porsjoner
6 stk eggeplomme
1 dl sukrinmelis
250 g mascarponeost
6 stk eggehviter
1 kurv jordbær
romessens
kakaopulver
Stivpisk eggehvitene i en helt ren bolle, med en helt ren visp.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukrinmelis. Bland inn mascarponeost og smak til med godt med romessens. Jeg gjetter at desserten blir bedre med ekte mørk rom, men det har jeg altså ikke prøvd.
Vend eggehvitene forsiktig inn i ostekremen sammen med jordbær.
Fyll jordbær- og ostekrem i 8 små glass. Dryss litt kakaopulver gjennom en tesil oppå desserten.
8 porsjoner
6 stk eggeplomme
1 dl sukrinmelis
250 g mascarponeost
6 stk eggehviter
1 kurv jordbær
romessens
kakaopulver
_______________________________________________________________________________
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukrinmelis. Bland inn mascarponeost og smak til med godt med romessens. Jeg gjetter at desserten blir bedre med ekte mørk rom, men det har jeg altså ikke prøvd.
Vend eggehvitene forsiktig inn i ostekremen sammen med jordbær.
Fyll jordbær- og ostekrem i 8 små glass. Dryss litt kakaopulver gjennom en tesil oppå desserten.
torsdag 4. august 2011
Klassisk omelett
Jeg vil gjerne slå et slag for den klassiske omeletten. Det er så mange måter å lage omelett på, og jeg har stort sett gått for frittataer (som denne, denne eller denne). Og når jeg lager klassisk omelett har jeg en tendens til å fylle den med alt for mye fyll. Men den beste omeletten er kanskje den helt enkle og ukompliserte osteomeletten. Men den må lages riktig. Den skal ikke snus, bare brettes. Du trenger en god stekepanne, riktig temperatur og riktig timing. Men så fort du har det inne, er det en av verdens beste, enkleste og raskeste retter.
Til en omelett trenger du:
2 egg
smør
salt & pepper
god ost (f. eks cheddar)
______________________________________________________________________________
Varm en non-stick stekepanne på medium til høy varme og ha smør i panna. Visp eggene lett sammen med litt salt og pepper.
Når smøret er smeltet (men ikke brunet) og freser lett, hell eggene i panna og vipp på panna så de blir jevnt fordelt utover. De første sekundene kan du dra eggemassen fra kantene og inn, og deretter vippe på pannen så den delen av eggemassen som er flytende renner ut i kantene igjen.
Strø ost over halve omeletten. Vent i noen sekunder til du ser at omeletten så vidt begynner å stivne på toppen. Vipp den halvdelen uten ost over halvdelen med ost, vent i noen få sekunder til så omeletten får satt seg innvendig, og la omeletten skli av pannen og ned på en tallerken. Den skal ikke være brunet på utsiden, bare ha antydning til noen fargede flekker. Oversteking er døden for en omelett. Du vil ha den saftig og myk på innsiden, men selvfølgelig uten at den fortsatt er rå.
Du kan gjerne fylle omeletten med mer enn ost. Skinke, strimlet salami, kylling, champignoner, urter, løk, vårløk eller laks er godt. Min favoritt nå om dagen er cheddarost, litt sprøstekt bacon og to tre tynne skiver tomat. Men husk at når det gjelder klassisk omelett så gjelder regelen "less is more". Tenk på fyllet som smakstilsetning, ikke som det som skal mette. Da er det lettere å få den fløyelsmyke, perfekte konsistensen innvendig i omeletten som gjør den så god.
Se for eksempel hvordan Jamie Oliver gjør det i videoen under. Jeg ser at Jamie bruker tre egg i oppskriften sin. Jeg synes det er enklere å få til en perfekt konsistens på omeletten om jeg bare bruker to egg, og dermed lager den litt tynnere.
Sjekk også ut denne omeletteknikken til matikonet Julia Child:
Apropos Julia Child, så kan jeg jo anbefale den søte filmen Julia & Julia som handler om Julia Child, matbloggeren Julia, og selvfølgelig om mat. God mat!
Omelett med sveitserost servert med tomat og persilledryss.
Klassisk omelett fylt med litt fetakrem og to tomatskiver.
Til en omelett trenger du:
2 egg
smør
salt & pepper
god ost (f. eks cheddar)
______________________________________________________________________________
Varm en non-stick stekepanne på medium til høy varme og ha smør i panna. Visp eggene lett sammen med litt salt og pepper.
Når smøret er smeltet (men ikke brunet) og freser lett, hell eggene i panna og vipp på panna så de blir jevnt fordelt utover. De første sekundene kan du dra eggemassen fra kantene og inn, og deretter vippe på pannen så den delen av eggemassen som er flytende renner ut i kantene igjen.
Strø ost over halve omeletten. Vent i noen sekunder til du ser at omeletten så vidt begynner å stivne på toppen. Vipp den halvdelen uten ost over halvdelen med ost, vent i noen få sekunder til så omeletten får satt seg innvendig, og la omeletten skli av pannen og ned på en tallerken. Den skal ikke være brunet på utsiden, bare ha antydning til noen fargede flekker. Oversteking er døden for en omelett. Du vil ha den saftig og myk på innsiden, men selvfølgelig uten at den fortsatt er rå.
Du kan gjerne fylle omeletten med mer enn ost. Skinke, strimlet salami, kylling, champignoner, urter, løk, vårløk eller laks er godt. Min favoritt nå om dagen er cheddarost, litt sprøstekt bacon og to tre tynne skiver tomat. Men husk at når det gjelder klassisk omelett så gjelder regelen "less is more". Tenk på fyllet som smakstilsetning, ikke som det som skal mette. Da er det lettere å få den fløyelsmyke, perfekte konsistensen innvendig i omeletten som gjør den så god.
Se for eksempel hvordan Jamie Oliver gjør det i videoen under. Jeg ser at Jamie bruker tre egg i oppskriften sin. Jeg synes det er enklere å få til en perfekt konsistens på omeletten om jeg bare bruker to egg, og dermed lager den litt tynnere.
Sjekk også ut denne omeletteknikken til matikonet Julia Child:
Apropos Julia Child, så kan jeg jo anbefale den søte filmen Julia & Julia som handler om Julia Child, matbloggeren Julia, og selvfølgelig om mat. God mat!
Omelett med sveitserost servert med tomat og persilledryss.
Klassisk omelett fylt med litt fetakrem og to tomatskiver.
Abonner på:
Innlegg (Atom)