tirsdag 30. november 2010

Appelsinbiscotti med sjokoladetrekk

Jeg tenkte jeg skulle bake et par runder med biscotti til jul, men at julebiscottiene skulle få litt mer smak av jul enn de klassiske. For meg er appelsin noe som hører julen til, så her kommer en oppskrift på biscotti med appelsinsmak. Jeg har brukt skallet på appelsinen til å sette smak, så da slipper du å tenke på fruktsukkeret. Når du bruker skall av appelsin i maten, så synes jeg du bør kjøpe økologiske appelsiner. Grunnen til det er at da slipper du å få med deg noe av sprøytemidlene på skallet i maten din. Får du ikke tak i økologiske appelsiner, så pass på at du vasker appelsinene godt før du river skallet.



200 g malte mandler (skåldet og malt på mandelkvern)

1 neve grovhakkede mandler eller pistasjnøtter (pistasjnøttene setter en litt mer gøyal farge)

revet skall fra to appelsiner (pass på at du ikke får med noe av det hvite)

50 - 100 g sukrin

2 ss fiberhusk

2 ts bakepulver

frøene fra en vaniljestang

2 egg
___________________________________________________________________________________

Skåld gjerne mandlene dagen i forveien, slik at de rekker å tørke ordentlig. Mal mandlene på en mandelkvern, eller i blenderen.

Bland alt det tørre godt, og kna eggene inn. Deigen skal være klissete, men fast.

Form deigen i en eller flere pølser. Legg pølsene på en bakepapirkledt stekeplate og klem dem litt flate. De kan gjerne være en til to centimeter i høyden, og ca. seks centimeter i bredden når de er klemt.

Stek de klemte pølsene i ca. 20 minutter på 175 grader. Ta dem ut av ovnen og skjær pølsene i skrå skiver. Fordel skivene godt utover stekeplaten igjen, og la dem tørke med ovnsdøre på gløtt, på 75 grader. Det kan ta to tre timer. Kanskje mer.

La biscottiene bli helt avkjølt. La dem gjerne ligge på kjøkkenbenken til dagen etter. Da blir de ordentlig tørre og sprø.

Smelt sjokolade i vannbad. Dypp de avkjølte biscottiene i sjokolade. La sjokoladen stivne ordentlig før du legger biscottiene i kakeboks.




Neste gang jeg lager disse tror jeg at jeg skal krydre deigen med litt kanel også. Det tror jeg blir veldig godt.

mandag 29. november 2010

Surkål

Jeg har aldri laget hjemmelaget surkål før. Og nå kan jeg ikke fatte og begripe hvorfor jeg har latt være. Ikke bare smaker det nydelig med hjemmelaget surkål, men halve gleden var jo bare å sitte i stua og sniffe inn julstemningen når den nydelige lukten av karve og kål bredte seg utover. Jeg ble bare pent nødt til sette på litt julemusikk for å akkompagnere den perfekte julelukta. På toppen av det hele slipper man sukkeret i den ferdiglagede varianten.

Jeg spiser pinnekjøtt på julaften, og den er uten surkål. Men når romjulens ribbemiddag skal inntas, er jeg ikke et sekund i tvil om at det blir hjemmelaget surkål fremfor Noras. Tusen takk til Janicke fra En Sunn Familie for den deilige oppskriften.


1,5 kg kål

3 dl kraft (og/eller stekesky)

3 ts karve

3 ts salt

1 1/2 ss eddik 7%

1 1/2 ss sukrin
____________________________________________________________________________________

Snitt kålen i fine strimler. Sørg for at du bruker en sylskarp god kniv for å gjøre jobben enklest mulig. Eller bruk en ostehøvel.  Del strimlene i litt kortere biter dersom du har skjært dem slik at de er like lange som kålens diameter.

Legg kål og karve lagvis i en stor kjele, og hell på kraft. Når du koker surkål skal du ikke bruke en jerngryte. Da blir surkålen misfarget.

Kok opp og la koke i ca. 1 - 1,5 timer under lokk. Smak til med salt, eddik og sukrin. La koke i et par minutter for at sukrinen skal løse seg ordentlig opp. Hvis du steker ribbe samtidig som at du lager surkål, er det godt å helle litt av ribbefettet opp i gryta med surkål. Fettet setter deilig smak på surkålen.

Servér til for eksempel ribbe eller svinestek.




Jeg pleier stort sett å bytte ut hodekål med spisskål når jeg lager mat som inneholder kål. Dette fordi spisskålen har mindre karbohydrater enn hodekålen. Den eneste forskjellen pleier å være at spisskålen må koke ganske mye kortere enn hodekålen da bladene på spisskålen er mye finere enn bladene på hodekålen. Denne gangen brukte jeg vanlig hodekål, men jeg vil gjerne høre det dersom noen har prøvd, eller prøver seg på surkål laget på spisskål.

søndag 28. november 2010

Tacokjøttboller

Dette var en rask og enkel hverdagsmiddag. Godt var det også.


1 egg

1/2 dl fløte

1/2 ss fiberhusk

4-5 ts hjemmelaget tacokrydder

2 - 3 fedd finhakket hvitløk

1/2 finhakket chili uten frø

1/4 finhakket løk

1/2 finhakket tomat

400 gram kjøttdeig

salt & pepper

smør eller olje til steking
____________________________________________________________________________________

Visp sammen egg, fløte og fiberhusk, og la stå og tykne i noen minutter.

Bland resten av ingrediensene i fløteblandingen.

Form kjøttboller ved hjelp av to spiseskjeer, eller med hendene. Bruker du hendene er det lurt å fukte hendene i kaldt vann før du ruller kjøttboller. Da setter ikke deigen seg fast i hendene dine på samme måten.

Stek kjøttbollene på middels varme til de er gjennomstekte.

Server dem for eksempel med litt salat, tomat, litt revet ost og rømme.




...

lørdag 27. november 2010

Torsk Masala

Denne krydderblandingen har jeg rappa fra Lekkermunn. Den gir torsken en deilig smak av India.


Til fire personer 


800 gram torsk eller hyse

1 fedd hvitløk

1 ts garam masala

1 ts chilipulver

1/2 ts gurkemeie

1 ts salt

2 ss finhakket koriander

4 ss olivenolje

3 ss sitronsaft
_______________________________________________________________________________

Sett ovnen på 180 grader.

Bland sammen alt krydderet, oilvenoljen og sitronsaften. Pensle torskefileter på begge sider, og legg i en ildfast form. Stek i 12 - 14 minutter.





Her har jeg servert fisken med kål i strimler stekt i smør og krydret med chiliflak og fersk koriander. Og med litt raita og cashewnøtter på toppen.

torsdag 25. november 2010

Parmesanstuet asparges

Deilig tilbehør til for eksempel kjøtt eller kylling.


1 bunt asparges

smør (eller stekefett fra f.eks bacon eller nakkekoteletter)

1,5 dl fløte

en god neve revet parmesan

nykvernet pepper

evt. litt salt
____________________________________________________________________________________

Fjern den nederste trevlete delen på aspargesen. Kutt asparges i ca. 1 cm store biter. Kok opp vann i en liten kjele og ha i aspargesen. La koke i ca. 1 minutt og la aspargesen renne av i et dørslag.

Smelt smør/fett i en kjele. Når det begynner å boble har du fløten sammen med smøret/fettet. Kok opp og la småkoke i 3-5 minutter til fløten har tyknet. Rør om av og til.

Tilsett parmesan, rør rundt til parmesanen er smeltet og smak til med rikelig med pepper. Antageligvis trenger du ikke noe ekstra salt, da parmesanen er ganske salt i seg selv. Men smak for sikkerhets skyld.

Ha aspargesen i kjelen sammen med parmesansausen og rør godt. Varm forsiktig opp til aspargesen er blitt gjennomvarm igjen.


Her er den parmesanstuede aspargesen servert med nakkekoteletter og et dryss med fersk timian.

tirsdag 23. november 2010

Lammegrillspyd med timian

Nydelig rett, som jo alle Clotilde Dusouliers retter er. Den eneste tilpasningen jeg har gjort med oppskriften er at jeg har tilsatt litt olivenolje. Både for å gjøre retten fetere, og for å få krydderet til å sitte bedre fast.


Til fire personer


600 g lammekjøtt uten ben

1 stk gul løk

2 stk små tomater (eller 12  cherrytomater)

1 stk rød paprika

olivenolje

tørket timian

salt og pepper
_______________________________________________________________________________

Forvarm ovnentil 200 grader (eller fyr opp grillen).

Del kjøttet i 2,5 cm tykke firkanter.

Skrell løken, del den i fire og del hver del i to. Separer hver bit i de naturlige lagene. Del hver tomat i fire (eller hvis du bruker cherrytomater, del dem i to) og fjern innmaten. Del paprikaen i fire. Fjern det hvite. Del på langs, ca 2,5 cm biter.

Tre kjøtt, løk, tomat og paprika på grillspyd i et likt mønster. Pensle med olivenolje. Ha på generøst med salt, pepper og timian.

Stek grillspydene i ovnen i 25-35 minutter. Snu dem når du er halveis. Eller grill dem på grillen. Det tar litt kortere tid.



mandag 22. november 2010

LCHF-bloggen 1 år! Hipp hurra og tusen takk! En oppsummering av året som har gått.

I dag er det nøyaktig et år siden jeg la ut den første oppskriften min her på LCHF-bloggen. Og siden den gangen har det blitt mye god mat på meg - nærmere bestemt 221 oppskrifter. Jeg har storkost meg. På veien har jeg lært mye om mat, litt om å ta bilder av mat, jeg har funnet mange andre inspirerende matbloggere, både fra Norge og fra andre land og jeg har - utrolig nok - gått ned en del kilo.

Illustrasjonsfoto: Dave Morris / CC by-nc-sa.

Jeg har også samlet på meg noen lesere og følgere på veien. I følge bloggurat har jeg rundt 2000 lesere i uken. Jeg har over 60 personer som følger meg med Google, over 80 personer som følger meg med bloglovin', og snart 600 som følger meg på facebook. Det synes jeg er veldig stas! Tusen tusen takk til dere som kommer på besøk, og til dere som legger igjen hyggelige tilbakemeldinger, kommentarer og tips. Jeg synes det er utrolig moro. Dere inspirerer meg!


Det er ikke bare leserne som inspirerer meg. Det er noen personer som gir meg utrolig mye inspirasjon gjennom sine egne blogger. Jeg finner jo ikke opp alle disse oppskriftene selv. Noen av dem kommer fra mitt eget hode, men flertallet har jeg enten kopiert og tilpasset fra andre bloggere, kokebøker, blader eller andre oppskriftskilder. Jeg er fristet til å ikke nevne navn, for jeg vet jeg kommer til å glemme noen (mange). Men jeg gjør det likevel. Janicke fra En Sunn Familie, Line fra Lilalife, Makronella fra Lavkarbo - så enkelt kan det være, er eksempler på matbloggere som lager fantastisk deilig lavkarbomat, og som jeg opplever at deler mitt syn på hva som er sunt og godt for kroppen. Takk til dere for at dere er med på å spre matglede, deilige oppskrifter og at lavkarbo slettes ikke bare handler om egg og bacon (ikke et vondt ord om egg og bacon altså!). Og takk til alle dere andre lavkarbobloggere også!

En som ikke har egen matblogg (men som jeg skulle ønske hadde det), og som også har vært en fantastisk inspirasjonskilde er Nannah fra lavkarboforumet lavkarbo.no. Nannah er et oppkomme av fantastiske oppskrifter, og mange av de mest populære oppskriftene fra denne bloggen har jeg stjålet fra Nannah. Hun har samlet alle oppskriftene sine i denne tråden.  Tusen takk til deg, Nannah, for at du deler din kunnskap og matglede.

Jeg finner også inspirasjon hos matbloggere som ikke er noe opptatt av dette med lavkarbo, men som like fullt sprer matglede, deilige oppskrifter og sunne holdninger til mat. Her er det enda vanskeligere å velge ut noen få som bør nevnes. Jeg har samlet en liste over alle de norske matbloggerne jeg så langt har funnet her, men skal jeg nevne noen av de norske jeg er spesielt glad i her, så må det bli Lekkermunn, Ordentlig mat, Hobbykokken, Homemaker, Heia Mat, Krembolle, AlltidSulten og NokEnMatblogg. Og det er jo selvfølgelig mange flere. De utenlandske matbloggerne orker jeg ikke en gang å begi meg løs på her og nå.

Så takk og takk igjen til alle som inspirerer. Takk også til alle dere som ikke er nevnt, men som likevel ikke er glemt.

Så litt om oppskriftene. Først litt om hva som tilsynelatende er deres favoritter. Skal jeg tolke hva dere er ute etter her på bloggen ut i fra statistikken, så er det desserter og brød. Gærninger! Spis mer kjøtt, fisk og grønnsaker folkens! Ok, da. Jeg innser at besøksstatistikk ikke reflekterer folks faktiske kosthold. Men som en ihuga middagsfan, så er det nesten litt fascinerende å se statistikken. De mest populære oppskriftene i løpet av dette året har vært solsikkebrødet, brownies, focaccia, knekkebrød,  squashmuffins, sjokolade, mandelpannekaker, sesambrød, mandelkjeks og sjokoladepudding.


Jeg skjønner jo hvorfor disse oppskriftene er populære. Det er jo ikke middagene folk sliter med når de legger om til lavkarbo/LCHF. Men jeg må likevel nevne, uten at det må oppleves som noen pekefinger, at de av dere som spiser lavkarbo/LCHF for å gå ned i vekt bør være litt forsiktig med brødet og kakene. Det er ikke alle som kan spise mye av lavkarbobrødet uten at det bremser vektnedgangen.Det er ikke sikkert det er lurt å la det bli hverdagsmat. En annen ting er at man generelt bør være litt forsiktig med inntaket av en del frø og kjerner. Særlig solsikkekjerner inneholder det giftige stoffet kadmium, som du helst ikke skal få i deg i for store mengder. Mattilsynet advarer mot at man spiser for mye av brød som inneholder solsikkekjerner, og de anbefaler også at de som spiser solsikkekjerner begrenser inntaket av andre matvarer som inneholder kadmium, som vilt og innmat. På den annen side får resten av befolkningen i seg en del kadmium gjennom andre kornprodukter, rotgrønnsaker og poteter. Det slipper vi, og kan kanskje være litt mindre restriktive på solsikkekjerneinntaket enn andre. Sånn, det var litt godt å få det ut. For jeg har faktisk tenkt litt på dette, og vært litt bekymra. Bare så det er sagt, så spiser jeg selv brød med solsikkekjerner med god samvittighet. Men ikke hver dag. Og heller ikke hver uke.

Men det er ikke bare brødoppskrifter og dessertoppskrifter som blir mye besøkt. Dere er også mye innom oppskrifter som  Afgahansk lammegryte med spinat, ostekneks, fleskepannekake, kål og kjøtt i form og kyllingpletter.


Så vil jeg også gjerne si litt om mine favoritter. Jeg synes det er utrolig vanskelig å plukke ut noen få. Og de jeg plukker ut i dag er kanskje noen andre enn de jeg ville plukket ut neste uke. Men noen oppskrifter jeg er veldig glad i, enten fordi det er mat som bare smaker fantastisk godt, eller fordi det er oppskrifter jeg bruker ofte, er spinat- og avocadosalat med scampi, sennepsstuet rosenkål, asiatisk suppe med kylling og scampi, lammekjøttboller med feta og oliven, fiskepinner, fylte portobellohatter gratinert med gruyere, parmesankylling, gambas al pil pil, fiskesuppe med blåskjell, afrikansk lammegryte og pannestekt kylling i soppsaus. Nydelige middager alle sammen.



Takk igjen folkens. Jeg håper mange av dere vil følge meg videre i året som kommer. Jeg kan i hvert fall  love at det blir mange oppskrifter i tiden fremover også.

Mange store klemmer fra Frida.

lørdag 20. november 2010

Panna cotta med bringebærsaus

Panna cotta må være en av verdens enkleste desserter å lage. Også så godt da gitt.



Panna cotta til fire personer

1 vaniljestang

6 dl fløte

2-3 ss sukrin

4 plater gelatin


Bringebærsaus:

200 g frosne bringebær

1 dl vann

2-3 ss sukrin

litt vaniljeessens

litt limejuice
_______________________________________________________________________________

Del vaniljestangen på langs, og bruk en skarp kniv til å skrape ut frøene. Ha frøene og vaniljestangen i en kasserolle sammen med fløten og sukrinen. Varm opp til kokepunktet. Fløteblandingen skal ikke koke!

Ta kjelen av platen og la det stå å trekke i ca 20 minutter.

Ha gelatinplatene i en bolle med kaldt vann.

Fjern vaniljestangen fra fløteblandingen, sett kasserollen tilbake på plata og varm opp fløteblandingen til kokepunktet igjen.

Klem vannet ut av gelatinplatene, og rør dem inn i fløteblandingen.

Fordel fløteblandingen i fire små glass, og kjøl av litt på kjøkkenbenken før du setter glassene inn i kjøleskapet for å stivne.

Kok opp vannet til bringebærsausen sammen med sukrin. La koke til sukrinet er helt oppløst.
Ha bringebærene, vaniljeessens og litt limesaft i en blender, og kjør bringebærene mens du sper på med sukrinlaken. La sausen bli helt jevn. Når panna cottaen er stivnet heller du litt bringebærsaus over i glassene.



torsdag 18. november 2010

Pannestekt kylling i soppsaus

Det er en del koking innvolvert i denne oppskriften. Men det er det virkelig verdt! Sausen har en helt fabelaktig smak av sopp, og kyllingen er så mør at du kan spise retten med skje alene. Ingredienslisten er ganske kort og enkel, uten særlige krydderier, men hvitvinen er en magisk ingrediens. Ikke dropp den.



Til fire personer


6 kyllinglår

2 ss rapsolje

7 dl kyllingkraft (gjerne av fond)

50 g smør

1 hakket løk

400 g skogsopp (f. eks kantareller og aromasopp)

3 dl hvitvin

3 dl fløte
______________________________________________________________________________

Del kyllinglårene i to ved leddet. Varm oljen i en stekepanne og brun kyllingbitene, ca 4-5 minutter på hver side. Legg kyllingbitene over i en kjele og hell kyllingkraften over. Kok opp og la kyllingen småputre i omtrent 30-35 minutter.

Hell overflødig olje ut av stekepanna du stekte kyllingen i. Varm opp smøret i panna og stek løken til den er blank og myk. Løken skal ikke bli brun.

Tilsett soppen i panna og stek videre til soppen blir myk og sopplukten brer seg utover kjøkkenet ditt.

Hvis du har skrudd ned varmen mens du stekte soppen, skru opp varmen på full guffe igjen og tilsett hvitvinen i soppen. La hvitvinen koke nesten helt inn, det tar noen minutter. Sett pannen med sopp og løk og hvitvin til siden, og la den vente til kyllingen er ferdig kokt.

Når kyllingen er ferdig kokt setter du pannen med sopp tilbake på varmen, og siler kokekraften fra kyllingen over. La kraften koke inn til det bare er 2/3 igjen, og kraften begynner å tykne litt. Tilsett fløten og kok opp. Smak til med salt og pepper, og evt. noen krydderurter.

Legg kyllingen i sausen, og varm opp i 2-3 minutter.

Server retten som den er, eller med kokte grønnsaker til.




tirsdag 16. november 2010

Grønn currysuppe med torsk

Deilig asiatisk fiskesuppe fra godfisk.no. Med en liten justering.


4 porsjoner


400 g torskefilet uten skinn og bein

200 g reker uten skall

2-3 dl vann

1 boks, ca 4 dl kokosmelk

1 generøs ts grønn curry

1 sitrongress

4 ss fiskesaus

2 ss sesamolje

1 ss sesamfrø

8 sjampinjonger

ca 2 cm frisk ingefær

saft av 1/2 lime

1 eske babyspinat

120 g vannkastanjer i skiver

____________________________________________________________________________________

Bland sammen sesamolje og sesamfrø. Skjær torskefileten i terninger på ca 3 cm og mariner disse i sesamblandingen.Kok opp vann og tilsett kokosmelk, grønn curry, fiskesaus, presset sitrongress, champignoner og ingefær.

Kok i 10 minutter og la trekke 5 minutter ekstra og ta ut sitrongresset.

Kok opp og smak til med evt. mer fiskesaus (eller salt) og limesaft.

Tilsett de marinerede fiskebitene og deretter spinat og vannkastanjer.

Kok opp, tilsett rekene og server straks.


...

søndag 14. november 2010

Ovnsbakt squash gratinert med parmesan

Denne oppskriften er fra Trines Mektige Matblogg, men jeg har tilpasset oppskriften ørlittegrann etter mine ønsker. Dette passer kjempegodt som tilbehør til kylling eller kjøtt. På bildene har jeg servert den gratinerte squashen til lammebøffer.

1/2 squash pr. person

olivenolje

salt

pepper

smør

ristede pinjekjerner

evt. litt hakkede pistasjnøtter

parmesan

    ___________________________________________________________________________

    Del squashen i to på langs. Pensle med olje, og krydre deretter med salt og pepper. Pakk inn i folie og bak i ovnen på 200 grader til de er møre. For meg tok dette tok ca. en halvtime.

    Ta squashen ut av ovnen og skrap ut innmaten med en skje. Hell vekk overflødig væske, og hakk squashinnmaten i terninger. Bland inn litt smør i små biter og litt ristede pinjekjerner.

    Legg blandingen tilbake i squashskallet. Dryss parmesan og resten av pinjekjernene over. Gratiner i ovnen til osten begynner å bli gylden. Pynt evt. med litt hakkede pistasjnøtter til slutt.



    Her har jeg servert den gratinerte squashen som tilbehør til lammebøffer.

    lørdag 13. november 2010

    Thailandsk biffsalat

    Denne oppskriften har jeg funnet på en av mine favorittmatblogger, Lekkermunn. Da jeg er veldig glad i både Thai Kyllingsalat, og denne biffsalaten, tenkte jeg at denne varianten også måtte være midt i blinken for meg. Og det var den jo.

    Du velger selv hva slags biffkjøtt du bruker, men det siden retten i utgangspunktet er ganske mager, så kan det kanskje være lurt å velge entrecôte som er mer fettmelert enn de andre bifftypene.


    Til fire personer



    500 gram oksefilet

    1/2 agurk

    1/2 hode isbergsalat

    evt. litt bønnespirer

    en kurv cherrytomater

    1 rødløk

    1 bunt med vårløk

    to store never finhakket koriander

    en neve finhakket mynte


    Til dressingen:

    2 dl limesaft

    2 ss østerssaus

    2 ss soyasaus

    2 ss fiskesaus

    1 - 2 ss sukrin

    1 rød chili – finhakket

    2 ss ingefær – finhakket

    2 fedd hvitløk – finhakket

    litt sesamolje

    sesamfrø
    _________________________________________________________________________________

    Stek kjøttet i panne, sånn som du steker en biff. Krydres med salt og pepper. Det er godt at det er litt rødt. La kjøttet hvile mens du lager salaten. Det er viktig at kjøttet får hvile en stund før du skjærer i det, for ellers vil all kjøttsaften renne ut av kjøttet i det du skjærer i det.

    Bland sammen grønnsaker og urter, og bland sammen alle ingrediensene til dressingen.

    Skjær biffkjøttet i tynne strimler og legg over grønnsakene. Risle dressingen over, og strø gjerne litt ekstra sesamfrø over til slutt.

    Related Posts with Thumbnails