mandag 31. mai 2010
Bakte tomategg
Jeg fant oppskriften på bloggen Gunhild i et eggeskall. Jeg synes oppskriften var morsom, og jaggu ble det ikke veldig godt også. Et par tomategg er en god helgefrokost. Eller kveldsmat.
Til et tomategg trenger du:
1 tomat, gjerne stor
1 egg
1 ss fløte
salt & nykvernet pepper
litt revet ost
___________________________________________________________________________________
Skjær av toppen på tomaten, og grav ut fyllet med en skje. La tomaten renne av seg opp ned på kjøkkenpapir i 15 min.
Kvern litt salt og pepper oppi tomaten. Ha 1 egg i tomaten, deretter 1 ss fløte, og så litt ost på toppen. Sett tomaten(e) i en ildfast form og stek på 180 grader i ca en halvtime.
Til et tomategg trenger du:
1 tomat, gjerne stor
1 egg
1 ss fløte
salt & nykvernet pepper
litt revet ost
___________________________________________________________________________________
Skjær av toppen på tomaten, og grav ut fyllet med en skje. La tomaten renne av seg opp ned på kjøkkenpapir i 15 min.
Kvern litt salt og pepper oppi tomaten. Ha 1 egg i tomaten, deretter 1 ss fløte, og så litt ost på toppen. Sett tomaten(e) i en ildfast form og stek på 180 grader i ca en halvtime.
lørdag 29. mai 2010
Sesambrokkoli
Dette er knapt en oppskrift. Bare et lite tips om hvordan du kan variere brokkolien litt. Sesamolje gir en helt fantastisk nøttete smak og gjør underverker for brokkolien din (eller hvilken som helst annen grønnsak som kan stekes).
brokkolibuketter
1 fedd hvitløk (jeg tar et fedd per 2 porsjoner brokkoli)
olje/smør
sesamolje
sesamfrø
salt & pepper
__________________________________________________________________
Ha olje eller smør i en varm panne. Hakk hvitløken og ha den i panna sammen brokkolien. Stek brokkolien til den er passe mør. Skvett litt sesamolje over brokkolien, strø noen sesamfrø over, salte og pepre, og rør rundt. Ferdig!
1 fedd hvitløk (jeg tar et fedd per 2 porsjoner brokkoli)
olje/smør
sesamolje
sesamfrø
salt & pepper
__________________________________________________________________
Ha olje eller smør i en varm panne. Hakk hvitløken og ha den i panna sammen brokkolien. Stek brokkolien til den er passe mør. Skvett litt sesamolje over brokkolien, strø noen sesamfrø over, salte og pepre, og rør rundt. Ferdig!
Etiketter:
brokkoli,
enkel/kjapp,
meieriproduktfritt,
tilbehør,
vegetar
tirsdag 25. mai 2010
Lammekjøttboller med squash og sopp
Oppskriften har jeg funnet på Annes Mat. Saftige og gode kjøttboller!
2-3 finhakkede champignoner
1/2 finhakket rødløk (eller sjalott)
2 finhakkede hvitløksfedd
1/2 squash i fine terninger
olivenolje
500 g lammekjøttdeig
revet skall av en sitron (bare det ytterste gule)
salt
pepper
1 eggegule
__________________________________________________________________
Stek champignoner, løk, hvitløk og squash i litt olivenolje til alt er helt mykt. La de stekte grønnsakene bli helt kalde.
Bland de kalde grønnsakene med lammekjøttdeigen, sitronskall og eggegule, og form kjøttboller.
Legg kjøttbollene på en smurt bakeplate og stek dem i ovnen på 200 grader i 15-18 minutter. Sjekk at de er blitt helt gjennomstekte.
Server dem som de er eller i en tomatsaus. Du finner en oppskrift på tomatsaus nederst i denne oppskriften.
2-3 finhakkede champignoner
1/2 finhakket rødløk (eller sjalott)
2 finhakkede hvitløksfedd
1/2 squash i fine terninger
olivenolje
500 g lammekjøttdeig
revet skall av en sitron (bare det ytterste gule)
salt
pepper
1 eggegule
__________________________________________________________________
Stek champignoner, løk, hvitløk og squash i litt olivenolje til alt er helt mykt. La de stekte grønnsakene bli helt kalde.
Bland de kalde grønnsakene med lammekjøttdeigen, sitronskall og eggegule, og form kjøttboller.
Legg kjøttbollene på en smurt bakeplate og stek dem i ovnen på 200 grader i 15-18 minutter. Sjekk at de er blitt helt gjennomstekte.
Server dem som de er eller i en tomatsaus. Du finner en oppskrift på tomatsaus nederst i denne oppskriften.
søndag 23. mai 2010
Laksepålegg med dill
Dette er en variasjon av den tidligere postede oppskriften på laksepålegg med pesto. Nydelig på lavkarbobrød, knekkebrød eller i et hjertesalatblad. Ellers må jeg innrømme at jeg kan spise laksepålegg med skje på morgenen som en kjapp frokost før jeg løper til bussen.
ca. 150 g ferdig kokt/bakt laks uten skinn og ben
1-3 ss majones
en skvis sitron
2 ss finhakket fersk dill
1 ts sennep
salt & pepper
__________________________________________________________________
Mos laksen lett. Tilsett en skvis sitron, dill, sennep og litt av majonesen. Rør rundt. Tilsett litt og litt majones til du synes at du har riktig konsistens. Smak til med salt, pepper og evt. mer sitron.
ca. 150 g ferdig kokt/bakt laks uten skinn og ben
1-3 ss majones
en skvis sitron
2 ss finhakket fersk dill
1 ts sennep
salt & pepper
__________________________________________________________________
Mos laksen lett. Tilsett en skvis sitron, dill, sennep og litt av majonesen. Rør rundt. Tilsett litt og litt majones til du synes at du har riktig konsistens. Smak til med salt, pepper og evt. mer sitron.
Etiketter:
enkel/kjapp,
fisk,
frokost,
meieriproduktfritt,
pålegg,
rester
fredag 21. mai 2010
Rabarbra Smuldrepai
Denne var nydelig! Oppskriften er inspirert av Mark Bittmans Rhubarb Crisp.
4 store stenger rabarbra
2 + 1 store ss sukrin
revet skall av appelsin (kan byttes ut med sitronskall)
litt appelsinjuice (kan byttes ut med sitronsaft)
en neve bær (f.eks. jordbær eller bringebær)
1 kopp finmalte mandler
ca. 50 g smør
1 toppet ts kanel
en liten neve valnøtter
en liten neve hasselnøtter
__________________________________________________________________
Vask, rens og kutt rabarbra. Bland 2 ss sukrin, revet appelsinskall, appelsinjuice og bær med rabarbraen. Ha rabarbrablandingen i en ildfast form.
Bland 1 ss sukrin, kanel og finmalte mandler. Smuldre smøret i mandelblandingen. Fordel smulderet over rabarbraen.
Hakk valnøtter og hasselnøtter og spre dem over smulderet.
Stek formen på 180 grader i 40 minutter.
Avkjøl en stund og server lunken med pisket kremfløte.
Jeg fikk ikke tatt bilde denne gangen. Illustrasjonsbildet er ikke samme oppskrift, men ligner mye i utseende. Det er hentet fra Food Network og er tatt av Con Poulos. Jeg får prøve å huske å ta eget bilde neste gang jeg lager paien. For det kommer definitivt til å bli en neste gang.
Jeg fikk ikke tatt bilde denne gangen. Illustrasjonsbildet er ikke samme oppskrift, men ligner mye i utseende. Det er hentet fra Food Network og er tatt av Con Poulos. Jeg får prøve å huske å ta eget bilde neste gang jeg lager paien. For det kommer definitivt til å bli en neste gang.
tirsdag 18. mai 2010
Gratinert Avocado med Reker
Denne retten er en forenkling av en oppskrift jeg fant på bloggen Mammas kokebok. For meg er dette en uvant måte å spise avocado på fordi den er varm. Men godt er det. Og ganske tett opp til perfekt lavkarbomat. Masse sunt fett, og lite karbohydrater. Og veldig mettende.
Til to personer (eller fire forretter):
2 modne avocado
1-2 sjalottløk
4 cherrytomater
1/2 rød chili uten frø
2 fedd hvitløk
2 never rensede reker
en skvis sitronsaft
2 ss creme fraiche
litt hvitløksmør (evt.litt smør og et dryss hvitløkspulver)
salt og pepper
revet ost
__________________________________________________________________
Del avocadoene i to og skrap ut kjøttet så det blir 4 halve skåler.
Finhakk chili, hvitløk, sjalottløk og cherrytomater. Bland dette med avocadokjøttet, creme fraiche og sitronsaft. Bland og mos godt.
Bland inn rekene. Salte og pepre.
Fyll massen i de halve avocadoskallene. Legg en liten klatt hvitløkssmør på toppen og strø revet ost over.
Gratiner avocadoene på 200 grader i 10-15 minutter.
Til to personer (eller fire forretter):
2 modne avocado
1-2 sjalottløk
4 cherrytomater
1/2 rød chili uten frø
2 fedd hvitløk
2 never rensede reker
en skvis sitronsaft
2 ss creme fraiche
litt hvitløksmør (evt.litt smør og et dryss hvitløkspulver)
salt og pepper
revet ost
__________________________________________________________________
Del avocadoene i to og skrap ut kjøttet så det blir 4 halve skåler.
Finhakk chili, hvitløk, sjalottløk og cherrytomater. Bland dette med avocadokjøttet, creme fraiche og sitronsaft. Bland og mos godt.
Bland inn rekene. Salte og pepre.
Fyll massen i de halve avocadoskallene. Legg en liten klatt hvitløkssmør på toppen og strø revet ost over.
Gratiner avocadoene på 200 grader i 10-15 minutter.
søndag 16. mai 2010
Rabarbrasuppe med Jordbær og Mynte
Allerede da jeg stod ved kjøkkenbenken og kuttet rabarbra til denne suppen fikk jeg sommerminner fra barndommen. Den friske og syrlige lukten av rabarbra sender meg rett tilbake til hagen til oldemor der jeg satt under rabarbraplantene med et tefat fylt med sukker som jeg dyppet rabarbrastenger i. Rabarbraene var så sure at hele ansiktet snurpet seg sammen for hvert eneste tygg. Da var det ganske fint å være fire år gammel på besøk hos oldemor.
Rabarbra har bare 0,7 gram karbohydrater per 100 gram, og er dermed finfint på lavkarbokost. Men man kommer ikke unna søtning når man skal spise rabarbra. Her kommer det en oppskrift på en rabarbrasuppe laget med sukrin. I tillegg til rabarbra er suppen smakssatt med litt mynte. Det var en deilig vri på rabarbrasuppe. Og jordbær. Deilige søte jordbær!
Det kan virke litt råflott å gå til innkjøp av en hel bunt mynte bare for å bruke et par blader i suppa. Men mynte kan brukes til mye annet. Jeg er spesielt glad i mynte i visse typer kyllingsuppe. Ellers egner de seg veldig godt til tørking. Heng bunten opp ned, så har bladene tørket i løpet av få dager. De tørkede myntebladene kan du bruke til te. La bladene trekke noen minutter i varmt vann, så har du en deilig myntete. Du kan også smakssette isvann med ferske mynteblader.
Denne suppeoppskriften rekker til fire personer. Originaloppskriften har jeg funnet på frukt.no.
500 g rabarbra
8 dl vann
1 ½ dl sukrin
8 stk jordbær
2 blad frisk mynte
__________________________________________________________________
Rens rabarbraen og del den i 2 cm biter.
Kok opp vann med sukrin og mynteblader. Ha i rabarbraen. Kok opp og trekk kjelen til side etter et par minutter. Avkjøl. Ta ut myntebladene.
Server suppen lun eller kald med jordbær skåret i skiver.
fredag 14. mai 2010
Grillribbe med ovnsbakte Cherrytomater og Jordskokk
Grillribbe er lur lavkarbomat. Det er relativt billig kjøtt med masse fett på seg. Dessuten er det nesten umulig å mislykkes med grillribbe. Jeg synes grillribbe blir mest saftig og mørt hvis man lar dem koke litt i tillegg til å steke dem. Kjøp grillribbe naturell og krydre dem selv. Du vet for det første ikke hva som er i marinaden som produsenten eller butikken har hatt på de ferdigkrydrede grillribbene, og dessuten blir de bedre om du bestemmer krydderet selv.
1-2 skiver grillribbe per person
tørket chili
salt & pepper
smør
litt vann
5-6 cherrytomater per person
2 knoller jordskokk per person
olivenolje
timian
__________________________________________________________________
Sett ovnen på 150 grader.
Smør en ildfast form med olivenolje. Skjær et kryss i toppen av hver cherrytomat. Legg dem på den ene siden av den ildfaste formen. Risle olivenolje over tomatene, krydre med timian, salt og pepper.
Skrell jordskokkene og skjær dem i tynne skiver. Krydre dem med salt og pepper, ha godt med olivenolje på, bland godt og legg dem i den andre enden av den ildfaste formen.
Sett jordskokkene og tomatene i ovnen. De skal steke i ca. 30 minutter.
Knus tørket chili i en morter (med mindre du har kjøpt ferdig knust). Krydre grillribbene med chilien, salt og pepper.
Smelt smør i en stekepanne og stek grillribbene tre - fire minutter på hver side, til de har fått en fin farge. Ha litt vann i stekepanna, sett ned temperaturen og la grillribbene putre helt til tomatene og jordskokkene er ferdige. Etterfyll gjerne med litt vann underveis, og snu grillribbene av og til. Det er ikke meningen at det skal være masse vann i panna når grillribbene er ferdige. La det gjerne koke nesten helt inn slik at du bare har littegrann sky igjen.
Legg grillribbe, cherrytomater og jordskokker på tallerkner, hell gjerne litt sky over ribbebitene og dryss litt hakket kruspersille over til slutt.
Dette er snaddermat. Men vær oppmerksom på at jordskokk ikke egner seg dersom du spiser ketogent. Jeg har forøvrig skrevet litt om jordskokken her.
1-2 skiver grillribbe per person
tørket chili
salt & pepper
smør
litt vann
5-6 cherrytomater per person
2 knoller jordskokk per person
olivenolje
timian
__________________________________________________________________
Sett ovnen på 150 grader.
Smør en ildfast form med olivenolje. Skjær et kryss i toppen av hver cherrytomat. Legg dem på den ene siden av den ildfaste formen. Risle olivenolje over tomatene, krydre med timian, salt og pepper.
Skrell jordskokkene og skjær dem i tynne skiver. Krydre dem med salt og pepper, ha godt med olivenolje på, bland godt og legg dem i den andre enden av den ildfaste formen.
Sett jordskokkene og tomatene i ovnen. De skal steke i ca. 30 minutter.
Knus tørket chili i en morter (med mindre du har kjøpt ferdig knust). Krydre grillribbene med chilien, salt og pepper.
Smelt smør i en stekepanne og stek grillribbene tre - fire minutter på hver side, til de har fått en fin farge. Ha litt vann i stekepanna, sett ned temperaturen og la grillribbene putre helt til tomatene og jordskokkene er ferdige. Etterfyll gjerne med litt vann underveis, og snu grillribbene av og til. Det er ikke meningen at det skal være masse vann i panna når grillribbene er ferdige. La det gjerne koke nesten helt inn slik at du bare har littegrann sky igjen.
Legg grillribbe, cherrytomater og jordskokker på tallerkner, hell gjerne litt sky over ribbebitene og dryss litt hakket kruspersille over til slutt.
Dette er snaddermat. Men vær oppmerksom på at jordskokk ikke egner seg dersom du spiser ketogent. Jeg har forøvrig skrevet litt om jordskokken her.
Etiketter:
jordskokk,
meieriproduktfritt,
middag,
svin
onsdag 12. mai 2010
Kremet soppsuppe
Oppskriften er funnet på nettsidene til mat og helse i forbindelse med en interessant artikkel om fløte. Nydelig suppe!
300-400 g sopp, i biter; f.eks. kantarell, traktkantarell, steinsopp og/eller sjampinjong (jeg brukte landlord sin frosne soppblanding. Passer perfekt.)
1 løk, i biter
3 ss smør
2 dl fløte
8 dl kraft (bruk gjerne fond eller buljonterning. Originaloppskriften sier kjøttkraft, jeg brukte litt kyllingfond og litt soppfond)
havsalt og pepper, nykvernet
4 ss sherry (kan sløyfes)
__________________________________________________________________
Surr sopp og løk i smør på moderat varme. Tilsett fløte, og la det trekke noen minutter på svak varme. Spe med kraft, og la det trekke til soppen er myk. Smak til med salt og pepper. Tilsett evt. litt sherry. Servér suppen varm med f.eks. strimler av purre, noen biter sopp og en rømmeklatt.
Her har jeg pyntet suppen med litt fersk oregano. Som du kanskje ser var jeg ekstra raus med smøret denne gangen. Suppa blir ikke så fotogen når smøret flyter opp på toppen. Men godt er det.
300-400 g sopp, i biter; f.eks. kantarell, traktkantarell, steinsopp og/eller sjampinjong (jeg brukte landlord sin frosne soppblanding. Passer perfekt.)
1 løk, i biter
3 ss smør
2 dl fløte
8 dl kraft (bruk gjerne fond eller buljonterning. Originaloppskriften sier kjøttkraft, jeg brukte litt kyllingfond og litt soppfond)
havsalt og pepper, nykvernet
4 ss sherry (kan sløyfes)
__________________________________________________________________
Surr sopp og løk i smør på moderat varme. Tilsett fløte, og la det trekke noen minutter på svak varme. Spe med kraft, og la det trekke til soppen er myk. Smak til med salt og pepper. Tilsett evt. litt sherry. Servér suppen varm med f.eks. strimler av purre, noen biter sopp og en rømmeklatt.
Her har jeg pyntet suppen med litt fersk oregano. Som du kanskje ser var jeg ekstra raus med smøret denne gangen. Suppa blir ikke så fotogen når smøret flyter opp på toppen. Men godt er det.
mandag 10. mai 2010
Timianbakt Steinbit
Til denne retten anbefaler jeg at du kjøper steinbitfilet som er litt tykk. Hvis filetene er tynne risikerer du at fisken er ferdig stekt lenge før baconet er blitt sprøtt.
Denne retten kan du også variere med andre hvite fiskesorter, som for eksempel breiflabb eller torsk. Du kan også bytte ut timiankvastene med for eksempel rosmarin eller basilikum.
Til fire personer
600 gram filet av steinbit
8 skiver bacon
nykvernet pepper
frisk timian
smør til steking
evt. et hvitløksfedd
__________________________________________________________________
Del fiskefileten i like store porsjonsstykker. Ha godt med pepper på fisken. Du trenger ikke salte da det er nok salt i baconet. Legg noen stilker frisk timian på filetene og pakk dem inn i baconskivene.
Ha litt smør i en panne og stek fiskepakkene på høy varme slik at baconet brunes. Hvis du vil kan du ha et hvitløksfedd med skall som du har knust litt med et knivblad i smøret mens du steker. Da får du litt hvitløkssmak på fisken.
Legg fiskepakkene over i en ildfast form og stek dem ferdig i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
Dette er godt med for eksempel smørstekt asparges eller brekkbønner.
Her har jeg servert fisken med cherrytomater, brekkbønner og sopp som har fått en runde i stekepanna.
Denne retten kan du også variere med andre hvite fiskesorter, som for eksempel breiflabb eller torsk. Du kan også bytte ut timiankvastene med for eksempel rosmarin eller basilikum.
Til fire personer
600 gram filet av steinbit
8 skiver bacon
nykvernet pepper
frisk timian
smør til steking
evt. et hvitløksfedd
__________________________________________________________________
Del fiskefileten i like store porsjonsstykker. Ha godt med pepper på fisken. Du trenger ikke salte da det er nok salt i baconet. Legg noen stilker frisk timian på filetene og pakk dem inn i baconskivene.
Ha litt smør i en panne og stek fiskepakkene på høy varme slik at baconet brunes. Hvis du vil kan du ha et hvitløksfedd med skall som du har knust litt med et knivblad i smøret mens du steker. Da får du litt hvitløkssmak på fisken.
Legg fiskepakkene over i en ildfast form og stek dem ferdig i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
Dette er godt med for eksempel smørstekt asparges eller brekkbønner.
Her har jeg servert fisken med cherrytomater, brekkbønner og sopp som har fått en runde i stekepanna.
Etiketter:
bacon,
fisk,
meieriproduktfritt,
middag
søndag 9. mai 2010
Tomat- og Mozzarellasalat (Insalata Caprese)
Hemmeligheten bak det italienske kjøkkenet er gode råvarer og rene smaker satt sammen på en enkel måte. Jeg blir ofte fascinert over det enkle, og at retter med minimalt med ingredienser blir så velsmakende. Denne salaten er et typisk eksempel.
Retten passer fint som et lite måltid i seg selv, som forrett, eller som tilbehør til grillet kjøtt.
Bruk gode råvarer, gode solmodne tomater, frisk basilikum, ordentlig mozzarella laget på bøffelmelk og en god olivenolje.
Og når jeg sier god olivenolje mener jeg god olivenolje! Det er verdt å legge litt penger i en skikkelig god olivenolje til de rettene som krever det. Så kan du heller ha en litt billigere variant til retter der olivenoljen ikke har en like sentral plass. Hvis du synes det er vanskelig å finne en god olivenolje, ta turen innom en butikk som har spesialisert seg på olivenoljer og som kan gi deg god service og hjelp. Oliviers & Co er en sånn butikk. Der får du også smake på olivenoljene før du kjøper dem.
Til to porsjoner
2 solmodne tomater
1 stk mozzarellaost av bøffelmelk
1/4 potte frisk basilikum
god olivenolje
god balsamico
nykvernet pepper & havsalt
__________________________________________________________________
Hvis du oppbevarer tomatene i kjøleskapet, ta dem ut noen timer før du skal spise. Retten er best med romtempererte råvarer.
Skjær tomater og mozzarella i skiver. Legg dem i et taksteinsmønster på tallerknene.
Salte og pepre. Drypp litt olivenolje og balsamico over salaten, og pynt med basilikumblader.
Her er salaten servert sammen med parmesankylling.
Retten passer fint som et lite måltid i seg selv, som forrett, eller som tilbehør til grillet kjøtt.
Bruk gode råvarer, gode solmodne tomater, frisk basilikum, ordentlig mozzarella laget på bøffelmelk og en god olivenolje.
Og når jeg sier god olivenolje mener jeg god olivenolje! Det er verdt å legge litt penger i en skikkelig god olivenolje til de rettene som krever det. Så kan du heller ha en litt billigere variant til retter der olivenoljen ikke har en like sentral plass. Hvis du synes det er vanskelig å finne en god olivenolje, ta turen innom en butikk som har spesialisert seg på olivenoljer og som kan gi deg god service og hjelp. Oliviers & Co er en sånn butikk. Der får du også smake på olivenoljene før du kjøper dem.
Til to porsjoner
2 solmodne tomater
1 stk mozzarellaost av bøffelmelk
1/4 potte frisk basilikum
god olivenolje
god balsamico
nykvernet pepper & havsalt
__________________________________________________________________
Hvis du oppbevarer tomatene i kjøleskapet, ta dem ut noen timer før du skal spise. Retten er best med romtempererte råvarer.
Skjær tomater og mozzarella i skiver. Legg dem i et taksteinsmønster på tallerknene.
Salte og pepre. Drypp litt olivenolje og balsamico over salaten, og pynt med basilikumblader.
Her er salaten servert sammen med parmesankylling.
lørdag 8. mai 2010
Kokospannekaker
Fordi kokosfett er kjempesunt, og kokos er veldig godt, så bestemte jeg meg for å prøve meg på å lage kokospannekaker. De ble veldig gode synes jeg. De har en ganske mild, men tydelig smak av kokos og passet veldig godt sammen med bær. Mettende var de også.
I både tykkelse og diameter ble pannekakene et sted midt i mellom crepes og amerikanske pannekaker. Vil du ha pannekakene tynnere tilsetter du bare litt ekstra kokosmelk og/eller et ekstra egg (sistnevnte er nok lurest hvis det ikke skal bli vanskelig å snu pannekakene), om du vil ha de tykke som lapper eller amerikanske pannekaker tilsetter du bare litt ekstra fiberhusk. Husk at røra tykner ganske mye etter at den har fått stå i et par minutter.
Til fire medium store pannekaker brukte jeg:
2 egg
1 dl kokosmasse
1 dl kokosmelk
1 ts fiberhusk
1 ts sukrin
1 klype salt
litt vaniljeekstrakt
smør til steking
__________________________________________________________________
Kjør kokosmassen i blenderen så den blir finmalt. Tilsett alle de andre ingrediensene bortsett fra smøret og kjør videre i blenderen til det er en fin røre. La stå og tykne i et par minutter.
Etter at røra har fått tykna kan du eventuelt justere med mer kokosmelk er litt mer fiberhusk om nødvendig.
Smelt smør i en panne. Stek pannekakene på middels til svak varme til de er gyldne. At varmen er relativt lav er viktig for at pannekakene skal rekke å stivne i gjennom før de blir brente. Grunnen til at det er viktig er at det gjør det mye lettere å snu pannekakene uten at de går i stykker. Jeg har også oppdaget at pannekakene blir mer vellykket om man bruker relativt lite stekefett. Her er det faktisk nødvendig å være gnien på smøret for å få et bra resultat.
Server med bær. Jeg liker å kjøre bærene en kort stund på lav effekt i mikroen sammen med litt vaniljeekstrakt og et par klyper sukrin, sånn at de blir lune og søte.
I både tykkelse og diameter ble pannekakene et sted midt i mellom crepes og amerikanske pannekaker. Vil du ha pannekakene tynnere tilsetter du bare litt ekstra kokosmelk og/eller et ekstra egg (sistnevnte er nok lurest hvis det ikke skal bli vanskelig å snu pannekakene), om du vil ha de tykke som lapper eller amerikanske pannekaker tilsetter du bare litt ekstra fiberhusk. Husk at røra tykner ganske mye etter at den har fått stå i et par minutter.
Til fire medium store pannekaker brukte jeg:
2 egg
1 dl kokosmasse
1 dl kokosmelk
1 ts fiberhusk
1 ts sukrin
1 klype salt
litt vaniljeekstrakt
smør til steking
__________________________________________________________________
Kjør kokosmassen i blenderen så den blir finmalt. Tilsett alle de andre ingrediensene bortsett fra smøret og kjør videre i blenderen til det er en fin røre. La stå og tykne i et par minutter.
Etter at røra har fått tykna kan du eventuelt justere med mer kokosmelk er litt mer fiberhusk om nødvendig.
Smelt smør i en panne. Stek pannekakene på middels til svak varme til de er gyldne. At varmen er relativt lav er viktig for at pannekakene skal rekke å stivne i gjennom før de blir brente. Grunnen til at det er viktig er at det gjør det mye lettere å snu pannekakene uten at de går i stykker. Jeg har også oppdaget at pannekakene blir mer vellykket om man bruker relativt lite stekefett. Her er det faktisk nødvendig å være gnien på smøret for å få et bra resultat.
Server med bær. Jeg liker å kjøre bærene en kort stund på lav effekt i mikroen sammen med litt vaniljeekstrakt og et par klyper sukrin, sånn at de blir lune og søte.
fredag 7. mai 2010
Rødkål og aspargessalat med tahinidressing
Jeg trengte ikke en gang lese ingredienslisten på denne oppskriften før jeg visste at jeg skulle prøve å lage den. Det var nok å se på bildet. For en PEN salat dette er! Og jaggu smakte den ikke ganske godt også. Det var ikke noen bombe, for det meste med tahini blir godt.
Desverre har jeg klart å miste linken til den originale oppskriften, men legger den inn så fort jeg finner den igjen. Si gjerne i fra om du har sett oppskriften noe sted.
1 bunt asparges
2 ss tahini
1-3 ss vann
2-3 ss sitron
1 lite fedd finhakket hvitløk
litt sukrin
ca 300 gram rødkål i fine strimler
2-3 reddiker i tynne skiver
2 vårløk i tynne ringer
2 ss smuldret fetaost
2 ss ristede pinjekjerner
1 ss hakket fersk dill
___________________________________________________________________
Kok aspargesene i 2-3 minutter. Ha dem umiddelbart i kaldt vann slik at du stopper kokeprosessen.
Bland sammen tahini, vann, sitronsaft og hvitløk. Tilpass mengden vann sånn at dressingen blir flytende. Tahinien har en tendens til å bli litt tykkere i konsistensen hvis det er en stund siden glasset ble åpnet. Smak til med litt sukrin.
Bland sammen rødkål, reddik, vårløk, dill og pinjekjerner. Hell dressingen over og bland godt.
Strø smuldret fetaost over før servering.
Desverre har jeg klart å miste linken til den originale oppskriften, men legger den inn så fort jeg finner den igjen. Si gjerne i fra om du har sett oppskriften noe sted.
1 bunt asparges
2 ss tahini
1-3 ss vann
2-3 ss sitron
1 lite fedd finhakket hvitløk
litt sukrin
ca 300 gram rødkål i fine strimler
2-3 reddiker i tynne skiver
2 vårløk i tynne ringer
2 ss smuldret fetaost
2 ss ristede pinjekjerner
1 ss hakket fersk dill
___________________________________________________________________
Kok aspargesene i 2-3 minutter. Ha dem umiddelbart i kaldt vann slik at du stopper kokeprosessen.
Bland sammen tahini, vann, sitronsaft og hvitløk. Tilpass mengden vann sånn at dressingen blir flytende. Tahinien har en tendens til å bli litt tykkere i konsistensen hvis det er en stund siden glasset ble åpnet. Smak til med litt sukrin.
Bland sammen rødkål, reddik, vårløk, dill og pinjekjerner. Hell dressingen over og bland godt.
Strø smuldret fetaost over før servering.
torsdag 6. mai 2010
Tunfiskdjevler
Dette er en variant av djevelegg. Disse er ikke fullt så hotte som de klassiske djeveleggene kan være. Men det er jo selvsagt ingenting i veien for at du sniker noen dråper tabasco ned i bånn av eggehvitene om du foretrekker at de blir litt hottere enn denne oppskriften legger opp til. Oppskriften har jeg funnet på nettsiden Linda's Low Carb Menus & Recipes. Det eneste jeg har endret litt på er at jeg har lagt til en skvis sitron. Jeg syntes de trengte litt mer syrlighet i seg. Neste gang tror jeg også jeg vil ha mer stangselleri i dem. Oppskriften er nok til 6 egg. Hvor mange personer det rekker til kommer an på hva slags måltid det er snakk om.
1 boks tunfisk (i olje eller vann)
1/2 kopp majones
6 hardkokte egg
2 ss finhakket løk (evt. vårløk)
2 ss finhakket stangselleri
1 ts sennep
salt
pepper
litt sitronsaft
litt paprikapulver
__________________________________________________________________
Skrell de hardkokte eggene og del dem i to på langs. Vær forsiktig så du ikke ødelegger hvitene. Mos eggeplommene i en bolle.
La tunfisken renne av. Klem gjerne ut overflødig væske. Bland tunfisk, majones, løk og stangselleri sammen med plommen. Smak til med majones, salt og pepper.
Fyll eggehvitene med tunfiskblandingen. Strø litt paprikapulver på toppen som pynt.
Jeg synes de ser litt kjedelige ut. Rett og slett. De var gode altså, men mat skal også nytes med øynene etter min mening. Jeg tror de hadde sett litt festeligere ut med noe grønn pynt. Gressløk kanskje. Eller kapers. Eller hakket stangselleri.
1 boks tunfisk (i olje eller vann)
1/2 kopp majones
6 hardkokte egg
2 ss finhakket løk (evt. vårløk)
2 ss finhakket stangselleri
1 ts sennep
salt
pepper
litt sitronsaft
litt paprikapulver
__________________________________________________________________
Skrell de hardkokte eggene og del dem i to på langs. Vær forsiktig så du ikke ødelegger hvitene. Mos eggeplommene i en bolle.
La tunfisken renne av. Klem gjerne ut overflødig væske. Bland tunfisk, majones, løk og stangselleri sammen med plommen. Smak til med majones, salt og pepper.
Fyll eggehvitene med tunfiskblandingen. Strø litt paprikapulver på toppen som pynt.
Jeg synes de ser litt kjedelige ut. Rett og slett. De var gode altså, men mat skal også nytes med øynene etter min mening. Jeg tror de hadde sett litt festeligere ut med noe grønn pynt. Gressløk kanskje. Eller kapers. Eller hakket stangselleri.
onsdag 5. mai 2010
Kål og Kjøtt i Form
Dette er en tilpasning av en oppskrift jeg fant på klikk.no. Jeg har brukt spisskål istedenfor hodekål fordi spisskålen har mindre karbohydrater enn vanlig kål. Jeg har også kuttet ut poteter og potetmel.
1 stor spisskål (kan byttes ut med en halv stor eller en liten hodekål)
1 stor løk
1 buljongterning
4-500 gram kjøttdeig
1-2 ts salt
pepper
1,5 dl vann
1 egg
2 ss tomatpuré
2 ts timian
bacon
__________________________________________________________________________________
Skrell løken og grovhakk den. Skjær spisskålen i centimetertykke strimler. Kok opp vann og buljonterning i en stor kjele. Tilsett kål og løk, og la koke noen minutter til kålen er mør. Hell av vannet og la kålen og løken renne godt av i et dørslag.
Varm stekeovnen til 200 grader. Pensle en ildfast form eller en brødform.
Bland kjøttdeig, salt, vann, egg, tomatpuré, timian og litt pepper til en jevn farse. Legg kål og farse lagvis i formen, begynn og avslutt med kål. Fordel noen baconskiver over og la formen stå på midterste rille i drøyt 30 minutter. Legg evt. et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie over formen mot slutten av steketiden. La gjerne formen stå litt før oppskjæring.
Gjør du det enkelt kan du bare øse litt av kraften fra formen over retten før servering. Ellers er det godt å koke inn litt av kraften med fløte, og servere kålformen med for eksempel kokt blomkål, fløtesaus og rørte tyttebær.
1 stor spisskål (kan byttes ut med en halv stor eller en liten hodekål)
1 stor løk
1 buljongterning
4-500 gram kjøttdeig
1-2 ts salt
pepper
1,5 dl vann
1 egg
2 ss tomatpuré
2 ts timian
bacon
__________________________________________________________________________________
Skrell løken og grovhakk den. Skjær spisskålen i centimetertykke strimler. Kok opp vann og buljonterning i en stor kjele. Tilsett kål og løk, og la koke noen minutter til kålen er mør. Hell av vannet og la kålen og løken renne godt av i et dørslag.
Varm stekeovnen til 200 grader. Pensle en ildfast form eller en brødform.
Bland kjøttdeig, salt, vann, egg, tomatpuré, timian og litt pepper til en jevn farse. Legg kål og farse lagvis i formen, begynn og avslutt med kål. Fordel noen baconskiver over og la formen stå på midterste rille i drøyt 30 minutter. Legg evt. et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie over formen mot slutten av steketiden. La gjerne formen stå litt før oppskjæring.
Gjør du det enkelt kan du bare øse litt av kraften fra formen over retten før servering. Ellers er det godt å koke inn litt av kraften med fløte, og servere kålformen med for eksempel kokt blomkål, fløtesaus og rørte tyttebær.
Etiketter:
bacon,
kjøttdeig,
kål,
meieriproduktfritt,
middag,
norsk/nordisk,
storfekjøtt
tirsdag 4. mai 2010
Mandler i kanelkakao
Denne søte lille oppskriften fant jeg på matbloggen smake. Hun hadde funnet den på denne danske bloggen. Som smake påpeker er ikke dette noe man bør fortære i den hvite sofaen, da det er helt uungåelig å få kakao på fingrene. Men liker du mørk sjokolade er det gode sjanser for at du vil sette pris på disse mandlene med bitter sjokoladesmak og søt kanelsmak. Det gjorde i alle fall jeg.
1 kopp mandler
1 ss kakaopulver
1/2 ss kanel
____________________________________________________________________
Ha alt sammen i en frysepose. Rist godt så kakaoen og kanelen blir fordelt over alle mandlene. Hell mandlene over i en liten skål og servér!
1 kopp mandler
1 ss kakaopulver
1/2 ss kanel
____________________________________________________________________
Ha alt sammen i en frysepose. Rist godt så kakaoen og kanelen blir fordelt over alle mandlene. Hell mandlene over i en liten skål og servér!
Etiketter:
enkel/kjapp,
mandler,
meieriproduktfritt,
snacks
Abonner på:
Innlegg (Atom)