Det er mange gode grunner til å lage majonesen selv. Den aller beste grunnen er at du kan flikke på oppskriften til du får en majones som du synes er perfekt. Prøv deg frem med forskjellige typer og mengder sennep, prøv å bytte ut hvitvinsedikken med sitronsaft og justér salt og pepper til du er fornøyd.
En annen grunn til å lage majonesen hjemme er at de fleste majonesmerker i butikken er laget av soyaolje. Når du lager majonesen selv, kan du velge olje selv, og for eksempel gå for rapsolje, som er mye bedre for kroppen din. Vil du eksperimentere med andre oljer må du bare sørge for at du bruker en som er nøytral på smak. Personlig synes jeg for eksempel at olivenolje gir alt for mye smak til majonesen.
Det er liksom knyttet en hel masse angst til det å skulle lage majonesen selv. Folk tror det er tidkrevende, og at det er hundre ting som kan gå galt underveis. Det er bare å legge angsten til side. Følger du denne metoden er det gjort på 2 minutter, og det er i grunn forsvinnende lite som kan gå galt.
2 dl rapsolje
2 romtempererte eggeplommer
2 ts sennep (gjerne dijon)
2 ss vann
2 ts sitronsaft/hvitvinseddik
nykvernet pepper og litt salt
_______________________________________________________________________________
Ta alle ingrediensene ut av kjøleskapet i god tid før du skal lage majonesen, slik at både egg, olje og sennep har samme romtemperatur.
Ha alle ingrediensene bortsett fra oljen i en høy beholder og bland dem sammen med en gaffel. Sett stavmikseren ned i beholderen, og hell olje forsiktig ned over eggeblandingen. Er du forsiktig legger oljen seg pent over eggeblandingen. Er uhellet ute og eggene blander seg veldig inn i oljen, kan du bare vente en stund. Oljen er lettere enn eggeblandingen og vil flyte opp på toppen.
Start stavmikseren. Hold den nede i bunnen av beholderen, og undertrykket gjør at litt og litt av oljen blir pisket inn i eggeblandingen. Går det dårlig med blandingen kan du løfte stavmikseren sakte og forsiktig litt oppover i beholderen.
Vil du se hvordan dette blir gjort, så har den inspirerende bloggen
Ordentlig Mat laget en video som viser prosessen:
Nå har du ikke bare majones, men en base for mye gode majonesblandinger. Vil du ha remulade blander du inn litt hakket kapers, sylteagurk og evt. ansjos. For aioli blander du inn finhakket hvitløk. Husk da at det tar litt tid før hvitløkssmaken setter seg i majonesen, og at hvitløkssmaken er mye sterkere en time etter at du laget aiolien enn når den er nyblandet. Andre gode smakstilsetninger i majones kan være karri, wasabi, chili, sambal oelek, chipotle, pesto, mer sennep, ketchup eller urter.
Her har jeg laget en mini tapastallerken med stekte chorizopølsebiter i en skål sammen litt oliven, cornichoner og syltet løk, og
gambas al pil pil i en annen skål. Som tilbehør har jeg servert litt aioli og chilimajones.