lørdag 30. juli 2011

Meksikansk rekecocktail

Denne lager jeg om jeg har rester igjen av salsaen pico de gallo. Det blir en frisk rekecocktail med et lite sting fra jalapeñoen i salsaen. Mengdeangivelsene er omtrentlige. Det kommer litt an på hvor mye pico de gallo jeg har til overs. Men jeg regner 2-4 porsjoner per avocado, avhengig av størrelsen, og 5-6 scampi per porsjon, før jeg fyller opp med omtrentlig 3-4 gode spiseskjeer med pico de gallo per porsjon.



To porsjoner

ca. 6 - 8 ss pico de gallo

1 liten avocado

10 - 12 scampi

olje

salt & pepper

4 båter lime

koriander/bladpersille til pynt
_______________________________________________________________________________

Rensk scampiene, og stek dem kjapt i olje. Salte og pepre dem, og la de avkjøles litt.

Del scampiene i to, men ta vare på et par hele som du bruker til å pynte toppen av glassene.

Bland sammen avocado, pico de gallo og scampi og fordel blandingen i to glass. Pynt glassene med limebåter, de hele scampiene og litt koriander/bladpersille.

.

torsdag 28. juli 2011

Gratinert fennikel med parmesan og bacon

Denne deilige oppskriften fant jeg på Lines blogg The Shrinking Line. Line fant den på BBC Good Food, men gjorde noen endringer i forhold til originaloppskriften. Jeg har også gjort noen bittesmå endringer på Lines oppskrift.

I denne oppskriften er det brukt muskat i gratengen. Jeg tipper at den også er god om man bytter ut muskat med timian.


2 fennikel

3 skiver bacon

litt smør

2 dl fløte

1 fedd hvitløk

revet muskat

pepper

100 g parmesan
_______________________________________________________________________________

Kutt stilkene av fennikel og del dem i båter. Kok opp fløte og litt smør i en liten kjele, og ha fennikel, hvitløk, muskat og pepper sammen med fløten. La fennikelen putre i fløten i ca. 6 minutter til fennikelen begynner å bli mør, og litt av fløten er kokt inn. Rør i blant. 

Tilsett litt av parmesanen og rør.

Klipp baconet i biter, og stek det.

Ha fennikel og fløte i en ildfast form. Fløten skal ikke dekke fennikelen helt. Strø parmesan og bacon over, og gratiner i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter.



Server til fisk, kjøtt eller kylling.

torsdag 21. juli 2011

Mandeltorsk med parmesan og pesto

God torskerett.


torskefileter

salt & pepper

litt sitronsaft

litt pesto

nyrevet parmesan

mandelflak

litt smeltet smør
_______________________________________________________________________________

Smør en ildfast form med litt smør. Gni torskefiletene inn med salt, pepper og litt pesto. Legg dem i den ildfaste formen.

Drypp litt sitronsaft over filetene. Dryss parmesanost over, og mandelflak over parmesanosten. Drypp litt smeltet smør over til slutt.

Stek i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter.



Her servert med tomat- og oreganosalat, og en klatt créme fraîche.

mandag 18. juli 2011

Hasselnøttmarengs med friske bær



Denne kan du enten lage som en stor kake som er nok til i hvert fall 6 personer , eller som porsjonskaker til 4 personer. På bildene ser du prosjonsversjonen (stor porsjon!).

Jeg er ikke så glad i sukrinsmaken når det blir for mye av den. Originaloppskriften jeg gikk ut i fra anga 1 1/2 dl sukker, men jeg har altså redusert til 1/2 dl sukrinmelis. Jeg kommer ikke til å redusere mer, da det kan ha konsekvenser for konsistensen på marengsen. Men jeg kommer nok til å prøve å kamuflere sukrinen med romessens, mandelessens, eller et lass vanilje, neste gang jeg lager disse. Gode var de uansett. Og så lekre da gitt!


2 eggehviter

1/2 dl sukrinmelis

6 toppede ss finmalte hasselnøtter

3 dl kremfløte

1 ts vaniljeekstrakt

ca. 500 g friske bær (f.eks. jordbær, bringebær, bjørnebær og blåbær)
_______________________________________________________________________________

Pisk eggehvitene til de danner myke topper. Tilsett litt og litt av sukrinen mens du fortsetter å piske til blandingen er stiv. Vend inn de malte hasselnøttene.

Dekk to stekeplater med bakepapir og legg en stor klatt med eggehvitemasse på hvert papir. Spre blandingen utover med baksiden av en skje, til du har to rundinger på ca. 20 cm i diameter. Du kan også velge å lage porsjonsmarengser, istedenfor å lage en stor kake. Da lager du bare mange passe store rundinger istedenfor to store.

Stek marengsbunnene på 150 grader i 40 minutter. Skru av ovnen etter 40 minutter, men la bunnene bli stående i ovnen med ovnsdøren på gløtt i en halv time. Vær oppmerksom på at steketiden kan variere fra ovn til ovn og at det kan hende du trenger litt mindre steketid om du lager porsjonsmarengser istedenfor kakebunnmarengs. Hold et øye med dem under stekingen. Det skal lite til før de blir for mye stekt. Vær også oppmerksom på at de ikke nødvendigvis er stive når du tar dem ut av ovnen. Men det blir de fort når de bare blir avkjølt.

Pisk krem med litt sukrin og vaniljeekstrakt.

Når mandelbunnene er helt avkjølt legger du en av bunnene på et fat, sprer halvparten av kremen på, og legger halvparten av bærene på kremen. Deretter legger du den neste marengsbunnen oppå bærene, sprer et nytt lag med krem på den, og pynter med resten av bærene på toppen.

La kaken hvile i 15 minutter før servering.




torsdag 14. juli 2011

Beurre blanc

Beurre blanc er en helt utrolig deilig saus som består av nesten bare smør. På grunn av hvitvinen er den kanskje litt dyr, men absolutt verdt prisen når man skal ha en litt ekstra god saus. Jeg blir jo bare litt smålykkelig av meg når jeg ikke har klart å tømme en hvitvinsflaske, og dermed har rester igjen som kan brukes i matlaging. Og denne sausen står høyt på lista over mat jeg liker å bruke vinrestene til.

Denne oppskriften blir en stor porsjon. Nok i massevis til i hvert fall fire store porsjoner. Sausen er veldig lett å variere med ulike smakstilsetninger. Se tips nederst i oppskriften.

Skal man passe på karbohydratene så husk at du sjekker restsukkeret i vinen du bruker. Det er ganske store forskjeller. Restsukkeret i de ulike vinene kan du sjekke på vinmonopolets nettsider.



5 dl tørr hvitvin

2-3 store sjalottløk (banansjalottløk, eller 5-6 vanlige sjalottløk, eller 1/2 løk)

250 g usaltet smør

1/2 - 1 ts salt

1/2 ts nykvernet pepper

1 ts sitronsaft
_______________________________________________________________________________

Finhakk løken. Ha løk og hvitløk i en kjele, og kok opp. La koke til vinen har kokt nesten helt inn. Det skal ikke være mer enn kanskje en spiseskje eller to væske igjen i kjelen sammen med løken. Akkurat nok til at løken ikke svir seg i kjelen. Det tar sånn ca. 20 - 30 minutter.

Mens vinen koker skjærer du smøret i terninger. La smørterningene stå på kjøkkenbenken i romtemperatur en stund før du begynner å piske dem inn i løk og innkokt vin.

Skru ned varmen på platen. Pisk først en og en terning inn i væsken og pass godt på at det ikke koker, sausen skal bare holdes varm, ikke mer enn 70 grader. Når du har pisket inn fem - seks terninger kan du begynne å piske inn 2 - 3 terninger av gangen. Fortsatt uten at det begynner å koke. Pisk helt til alt smøret er pisket inn i sausen.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Smakssett gjerne med urter eller andre krydder alt ettersom hva du skal servere sausen til, for eksempel persille, dill, chili, hvitløk, lime, koriander, salvie, gressløk, lodderogn, rosépepper eller andre ting du tror vil passe.



Her er sausen smakssatt med litt persille og salvie, og servert til kalv og aspargesbønner.

søndag 10. juli 2011

Urteschnitzel med smørstekte jordskokker og fennikel

Skinkebiffer med masse smak av urter og deilig tilbehør.


Til fire personer

4 skinkebiffer

salt & pepper

4 ss finhakkede friske urter (f.eks. salvie, timian, persille og litt rosmarin)

1 fedd hvitløk - finhakket

smør

4 store jordskokker - i skiver

1 fennikel - i skiver

en liten neve sukkererter - i skiver

en liten neve svarte oliven - i skiver

en liten neve soltørkede tomater - hakket

revet parmesan

4 sitronbåter

créme fraîche
_______________________________________________________________________________

Salte og pepre skinkebiffene. Vend dem i de finhakkede urtene og hvitløken og klapp urtene godt inn i kjøttet.

Varm smør i en stekepanne. Stek skinkebiffene ca. 2 - 3 minutter på hver side. Trekk stekepannen til siden, og la skinkebiffene steke ferdig på ettervarmen.

Stek jordskokkskivene i smør til de er møre og har fått farge. Salte og pepre.

Stek fennikelen i smør til den begynner å bli myk. Tilsett sukkererter, soltørket tomat og oliven og stek videre til sukkerertene er gjennomvarme. Salte og pepre.

Fordel jordskokker og fennikel på tallerknene. Strø litt revet parmesan over. Legg skinkebiffene over.

Server med en klatt créme fraîche og en sitronbåt på siden.



onsdag 6. juli 2011

Kyllingsuppe med sennep

Jeg hadde egentlig tenkt å lage denne suppa fra Gullfiskbollen. Men da jeg skulle sette i gang med matlaginga, så streiken nettforbindelsen min. Så da måtte jeg lage suppa uten oppskrift, ut i fra eget hode, og ut i fra hva jeg hadde i kjøleskapet. Suppa ble dermed ikke helt lik gullfiskbollen sin, men likevel kjempegod.

Det enkleste er å bruke kyllingfilet som du bare skjærer i strimler. Men hvis du har tålmodighet til det vil jeg anbefale å bruke kyllinglår som du bener ut og skjærer i biter. Kyllinglår er feitere, og har mer smak.


litt bacon i biter

300 g kyllingkjøtt i strimler

3-4 champignoner i biter

1 gul løk - hakket

2 fedd hvitløk - hakket

6 dl vann

1 - 2 ss kyllingfond

3 ts sennep (f.eks. skånsk)

3 dl fløte

4 asparges i biter

hvitpepper
_______________________________________________________________________________

Stek baconbitene i en stekepanne til de er sprø. Ta baconet ut av panna, men la baconfettet være igjen.

Stek kyllingbitene i baconfettet. Bruk smør dersom det ikke er nok baconfett. Ta kyllingen ut av panna, og sett til siden.

Stek løk, hvitløk og sopp i panna til løken og soppen er blitt myk.

Hell sopp og løk over i en kjele, og hell vann, fløte, fond og sennep i kjelen sammen med løkblandingen. Kok opp og la koke i 5 minutter.

Ha i asparges og la koke i et par minutter til. Ha i kyllingen og la putre i enda et par minutter. Smak til med hvitpepper, og evt. mer fond eller salt.

Hell over i dype tallerkner og dryss bacon og hakket gressløk over.



mandag 4. juli 2011

Sjokoladeiskrem med peanøtter

Det er sommer og iskrem hører med, selv om man spiser lavkarbo. I hvert fall en gang i blant. Jeg digger kontrasten mellom salt og søtt, og har alltid syntes at salte peanøtter hører med som topping på sjokoladeis og vaniljeis. Her har jeg like gjerne tilsatt peanøttene i selve iskremen.

Som du ser har jeg også tilsatt litt gelatin i iskremen. Gelatinen gjør av en eller annen grunn at iskremen ikke krystaliserer seg så lett. Dere som er så heldige å eie en iskremmaskin kan derfor trolig droppe gelatinen uten at det gjør noe.


3-4 eggeplommer

4 dl kremfløte

0,5 dl sukrinmelis

1 vaniljestang

60 g mørk sjokolade (minst 70 %)

1 - 2 ts gelatinpulver

litt varmt vann

et par never peanøtter
____________________________________________________________________________________

Varm opp fløten i en kjele. del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha frø og stang i den varme fløten. La fløten stå på kokepunktet mens du pisker eggeplommer og sukrinmelis piskes hvitt.

Ha gelatinpulveret i en liten kopp sammen bittelittegrann varmt vann. Akkurat nok til at gelatinen får løst sge opp.

Ha litt av fløteblandingen i eggedosisen og pisk sammen. Ha eggeblandingen over i kjelen med fløte, og rør godt sammen. Varm forsiktig opp, men ikke la det koke. Rør rundt og la massen tykne over den svake varmen. Rør inn gelatinen.

Smelt sjokoladen over et vannbad.

Hell ismassen over i en stålbolle. Rør litt av ismassen inn i den smeltede sjokoladen, og deretter røres sjokoladeblandingen inn i ismassen. La massen kjøle ned på kjøkkenbenken.

Ha peanøttene i ismassen. Ha isen i fryseren, og rør hver halvtime til isen har stivnet.



.

søndag 3. juli 2011

Rødvinsmarinert fårefilet med pesto og fetakrem i tomat

Denne oppskriften er inspirert av Gilde sin oppskrift. Hovedforskjellen er at jeg har marinert fileten på egen hånd, istedenfor å bruke Gilde sin ferdigmarinerte. Jeg synes selvmarinert kjøtt får en litt hyggeligere innholdsfortegnelse. Når det gjelder oppskriften på marinaden har jeg ikke satt opp noen nøyaktige mål. Jeg bare slumper ingrediensene ned i en pose uten å måle opp.

Her har jeg beskrevet fremgangsmåten for hvordan du kan steke fileten i ovnen. Du kan selvfølgelig også grille filetene. Da bør det holde å grille dem 3-4 minutter på hver side, før du lar fileten hvile i aluminiumsfolie en stund før servering. Grunnen til at du bør la fileten hvile i folie før du skjærer i den er for å unngå at alle saftene renner ut av fileten når du skjærer i den. Får fileten hvile beholder den saftigheten også etter at du har kuttet den opp.



Marinade:

en god klunk rødvin

en god klunk olivenolje

3-4 fedd hakkede hvitløksfedd

litt soyasaus

litt worcestershiresaus

salt & pepper

1 - 2 ts rosmarin

1/2 - 1 ts timian


Resten:

1 - 2 fårefileter

smør

1 tomat per person

pesto

fetakrem 

_______________________________________________________________________________

Ha alle ingrediensene til marinaden i en brødpose. Ha fårefileten i posen og kna godt, så fileten blir godt dekket med marinaden. La ligge i kjøleskapet til dagen etter.

Ta fileten ut av posen og rist av overflødig marinade. Varm opp en stekepanne og ha i smør. Når smøret slutter å frese har du fårefileten i panna og bruner den kjapt på begge sider. Bruk høy varme.

Ta fileten ut av stekepanna, stikk et steketermometer i fileten, og legg den i en ildfast form. Sett formen i ovnen og la steke til kjernetemperaturen i fileten når 65 - 68 grader. Pakk fileten inn i aluminiumsfolie, og la hvile 10 - 15 minutter før du skjærer i den.

Skjær toppen av tomatene og grav ut kjernene. Lag fetakrem etter denne oppskriften, og fyll tomatene med fetakremen. Bruker du veldig store tomater holder det kanskje med en halv tomat per person.

Sett en tomat på hver tallerken. Hvis du har problemer med å få tomatene til å stå, kan du skjære av litt av bunnen på dem. Skjær fårefileten i skiver, og fordel på tallerknene. Hell litt pesto over som saus, og server med salat eller grønnsaker. På bildene har jeg servert retten med litt kokte asparges.



.
Related Posts with Thumbnails