lørdag 15. desember 2012

Kuku Paka - Kenyansk kyllingcurry


Kuku Paka er en kenyansk kyllingcurry. Retten viser hvordan østkysten av Afrika er blitt påvirket fra blant annet indisk matkultur.



1,5 kg kyllinglår delt i to

1 stor løk delt i fire

2 røde chili - uten frø (eller med om du er en tøffing)

2 - 3 ss revet ingefær

2 ss hakket hvitløk

rikelig med ghee (eller smør)

1 ss karri

3 ts spisskumin

1 boks hakkede tomater

1 boks kokosmelk

salt & pepper

rikelig med frisk koriander

squash (kan byttes ut med f.eks blomkål, sellerirot eller brokkoli)
______________________________________________________________________________

Ha løk, chili, hvitløk og ingefær i en blender og kjør til en glatt masse.

Varm ghee eller smør i en gryte og tilsett løkmassen, karri og spisskummin. Stek massen i 5 - 6 minutter til den begynner å bli fastere.

Rør inn tomatene og kok opp. La koke i et par minutter. Tilsett kokosmelken og kok opp.

Stek kyllinglårene i ghee/smør på høy varme til skinnet er gyldent. Eller, om du har en grill lett tilgjengelig, grill kyllingbitene til skinnet er brunt. Grilling gir ekstra god smak. Legg kyllingbitene over i sausen og la småkoke i 45- 60 minutter. Smak til med salt og pepper.

Denne retten serveres tradisjonelt med kokte poteter som varmes opp i sausen mot slutten av koketiden. Jeg har erstattet potetene med squashbiter som har fått koke med de siste ti minuttene.

Rør inn rikelig med frisk koriander rett før servering.



mandag 10. desember 2012

Vitello Tonnato (juksevarianten)

Jeg har utsatt og utsatt å poste en vitello tonnato-oppskrift fordi jeg aldri får rota meg til å lage vitello tonnato på ordentlig vis. Skal man lage vitello tonnato på ordentlig vis bør man for det første bruke kalvekjøtt, og for det andre bør man tilberede kjøttet fra bunn, med marinering og steking med hvitvin og krydderier slik at man får en kraft som kokes ned og blandes inn i sausen. Det blir himmelsk!

Men det var det å komme så langt. Kalvekjøtt finner sjelden veien hjem til meg. Dessverre. Og de gangene jeg har hatt kalv i hus, så er den blitt brukt til andre ting. Så mens jeg fortsetter å vente på at jeg en gang skal få laget vitello tonnato på ordentlig vis, så poster jeg juksevarianten. I juksevarianten bruker jeg rett og slett vanlig roastbeef ferdig fra ferskvaredisken, istedenfor å tilberede kalv fra bunn. Det når ikke helt opp til originalen, men det blir fantastisk likevel.

Vitello tonnato er altså egentlig kalveroastbeef med en tunfisksaus på toppen. Det er et eller annet bissart med å hive boksetunfisk oppå eksklusivt kalvekjøtt. Men du verden så godt det blir. Som navnet kanskje avslører, så er retten en italiensk klassiker, og serveres først og fremst som antipasto (forrett), men gjør seg også godt som en ekstragavant lunsj.




1 boks tunfisk i olje

3 ss majones

1 ss creme fraiche

1 ss kapers

1-2 ss sitronsaft

salt & pepper

et par klyper cayennepepper

frisk gressløk/bladpersille - finhakket

frisk estragon eller salvie - finhakket (kan utelates)

(evt. en ansjosfilet)

litt fløte

roastbeef i skiver

et par never ruccola

vårløk i skiver

ekstra kapers til pynt

evt. annen pynt som pinjekjerner eller sitronbåter
______________________________________________________________________________

Spre ruccola utover en tallerken, og legg skivet roastbeef oppå bladene.

Bland majones, creme fraiche og tunfisk med en stavmikser. Smak til med kapers, sitronsaft, krydderurter, cayenne, salt og pepper. Hvis tunfisksausen blir alt for tykk kan du spe på med litt fløte.

Fordel sausen over roastbeefen. Det gjør ingenting om du har saus til overs. Resten av sausen kan bli til en pollo tonnato (oppskrift kommer) til middag i morgen.

Strø vårløk og kapers over sausen til pynt. Og kvern litt pepper over til slutt.

Enjoy!


.

lørdag 8. desember 2012

Yoghurtfromasj med lime og syltet kumquat

Kumquat er en sitrusfrukt som ligner på bittebittesmå appelsiner. Kumquaten skal spises hel med skallet på, for sødmen i frukten sitter i skallet. Fruktkjøttet derimot er litt bittert. Syltede kumquat slik de er brukt i denne oppskriften passer også veldig godt som pynt på brownies.

Yoghurtfromasjen gjør seg forøvrig godt med annen pynt også. Bringebær for eksempel.

For de som måtte lure, så inneholder kumquat 7,5 g karbohydrater per 100 gram, og denne oppskriften inneholder sånn cirka rett i overkant av 100 g kumquat fordelt på fire porsjoner. Det er mer enn nok. Kanskje litt mye faktisk.


2 egg

3 ss sukrinmelis

2,5 dl tyrkisk yoghurt

1/2 ts vanilje/frøene av en vaniljestang

saft og skall av 1 lime

4 plater gelatin

12 kumquats

2 ss sukrinmelis

1 dl vann

evt. litt kanel
______________________________________________________________________________

Legg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i litt kokende varmt vann. Sett den oppløste gelatinen til side, og la den kjøles ned litt.

Pisk egg og sukrinmelis til eggedosis.

Pisk sammen yoghurt, vanilje, limeskall og limejuice. Bland sammen yoghurtblandingen og eggedosisen. Hell gelatinen forsiktig inn i blandingen mens du rører.

Hell fromasjen over i 4 små glass og sett glassene i kjøleskapet i fire timer.

Del kumquatene i to på langs og ha de i en kjele sammen med 1 dl vann og to ss søtning. Her kan du også godt tilsette et dryss med kanel om du vil. Kok kumquatene til de er møre, ca. 10 minutter. Du kan også skjære fruktene i skiver istedenfor, og da trenger du ikke koke dem lenger enn 5 minutter. Smak på kumqatene. De kan være ganske bitre, så sjekk at du har hatt nok søtning/kanel. Kjøl ned kumquatene.

Når fromasjen er stivnet legger du de syltende kumquatene på toppen av fromasjen som pynt.


onsdag 5. desember 2012

Lavkarbo flatbrød


Dette er en flatbrødoppskrift fra kokeboken Lavkarbo til hverdags, som du også kan finne på bloggen til Lena Beatrice. Flatbrødene er kjempegode og veldig anvendelige. Kjempegode til suppelapskaus, spekemat eller ost. Ettersom at de er laget av mandler har de en litt søtere smak enn vanlige flatbrød.



1 flatbrød, ca 30 cm i diameter

1 1/4 dl vann

1/2 ss fiberhusk

50 g finmalte mandler

1 krm salt

(evt. krydder, f.eks karve)
______________________________________________________________________________

Rør sammen vann og fiberhusk i en bolle, og la det stå i noen minutter til det tykner. Bland i salt og malte mandler. Deigen blir til en fast klump, ikke tynn og flytende.

Klapp og stryk ut deigen på en bakepapirkledt stekeplate. Det er lettest å få til med en fuktet håndflate. Deigen bør strykes ut så jevnt som mulig, og så tynt at den blir ca. 30 cm i diameter.

Stek flatbrødet midt i ovnen på 125 'C i ca 50 minutter. Hele flatbrødet skal være tørt når det er ferdig. Det er lett å kjenne med fingrene om det er tørt. Det er mulig at flatbrødet vil trenger noe kortere eller lengre steketid. Følg med! Snu flatbrødet over på rist og trekk av bakepapiret. Skulle flatbrødet ikke være helt tørt på undersiden, er det bare å sette det inn i ovnen igjen med undersiden opp i noen få minutter, til det er helt tørt.

Flatbrødet kan oppbevares i metallboks i romtemperatur.

Du kan fint steke flatbrød i varmluftsovn. Da kan du steke flere plater samtidig. Bytt i så fall plass på platene en til to ganger underveis.


______________________________________________________

VINN EN KOKEBOK!
Har du lyst på kokeboken Lavkarbo til hverdags? Jeg gir bort et eksemplar til en heldig vinner! Fortell meg hvorfor akkurat du burde få boka i kommentarfeltet under innen 9. desember kl. 12. Jeg trekker en vinner blant de beste begrunnelsene samme kveld.

OPPDATERT: VINNER TRUKKET!
Jeg skulle ønske jeg hadde en bok til alle sammen, for her var det ti gode grunner til å vinne en bok. Tusen takk for at dere ville delta, og tusen takk for fine kommentarer. Men jeg har trukket ut en av dere med hjelp av random.org, og den heldige vinner var kommentar nummer 6: Eli Langstrømpe. Gratulerer til deg! Håper du får god bruk for boka når du reiser tilbake til London.
______________________________________________________

mandag 3. desember 2012

Sosekjøtt


I sommer en gang fikk jeg en veldig hyggelig pakke i posten, nemlig Lena Beatrice sin kokebok Lavkarbo til hverdags (tusen takk!). Lavkarbo til hverdags er en kokebok som jeg tror mange lavkarbospisere har savnet. Her er det enkle, jordnære, rimelige, ujålete og reale oppskrifter. Boka til Lena viser at lavkarbo slettes ikke trenger å være komplisert, dyrt og tidkrevende. Den burde være obligatorisk for alle nybegynnere på lavkarbo, og for alle viderekommende som har rotet seg bort på kjøkkenet og i spesialprodukter og erstatningsmat underveis i kostomleggingen.

Du kan lese mer om boka her.

Jeg har fått lov til å videreformidle en oppskrift fra boka, og har valgt denne oppskriften på sosekjøtt (for mange også kjent som kjøtt i mørke), som er en av mine favoritter fra boka.





To personer

350 gram grytekjøtt av storfe (f.eks bog uten ben eller høyrygg)

1 stor løk - i tynne ringer

2 laurbærblader

10 hele allehånde

kjøttkraft (gjerne av fond) - nok til å dekke løk og kjøtt i kjelen

1/4 ts sukkerkulør

smør til steking

evt. 2-3 ss fløte
______________________________________________________________________________

Skjær kjøttstykkene i tre cm store terninger, og brun dem i en stekepanne sammen med tynne løkringer. Ha kjøttet og løken over i en kjele. Ha litt vann i stekepanna og kok ut kraften fra panna. Ha kraften fra panna over kjøttet. Hell kjøttkraft over kjøttet og løken, til kjøttet er dekket av kraft. Legg i laurbærblad og allehånde. La koke i 1 1/2 til 2 timer til kjøttet er ordentlig mørt.

Sausen koker inn og løken kokes til dels i stykker, noe som gjør at sausen tykner ganske godt. Hvis sausen ikke har fått nok brunfarge kan du hjelpe til med bittelitt sukkerkulør. Sausen på bildene er ikke tilsatt sukkerkulør da den ble brun nok uten. Smak til med pepper og evt. litt salt. Du kan også tilsette litt fløte hvis du ønsker en mer kremete saus.

Server med tyttebærsyltetøy og kokt rosenkål. Sukkerfritt tyttebærsyltetøy kan du enkelt lage selv ved å koke tyttebær og litt sukrinmelis (etter smak) sammen i noen minutter.


søndag 2. desember 2012

Suppelapskaus på svineknoke



Å koke en svineknoke er en perfekt søndagsaktivitet. Det tar lang tid, men det blir en deilig kraft og en herlig suppelapskaus til slutt. Svineknoke er også en billig råvare, og sammen med rotgrønnsaker blir dette til en av de billigste middagene som finnes.

En suppelapskausoppskrift er ikke hugget i stein. Det er ikke kjempenøye om du bruker litt mer eller mindre av de ulike grønnsakene, eller om du velger å legge til noen andre grønnsaker som ikke står i oppskriften. Gjør som du vil, og tilpass etter hva du har liggende.

Når det gjelder karbohydratene i suppelapskausen, så vil det selvfølgelig avhenge av hvilke grønnsaker du bruker mest av. Rotgrønnsaker er jo ikke det som nødvendigvis blir mest brukt på lavkarbokost. Jeg har naturlig nok kuttet ut poteten, og jeg velger å bruke mest sellerirot nettopp fordi det er en av de mest lavkarbovennlige rotgrønnsakene. Jeg har brukt kålrot fordi jeg synes den gir en fin farge. Men bytt den gjerne ut med knutekål som ligner på smak, og som har færre karbohydrater.



1 svineknoke (ca. 1 - 1,3 kg)

1/2 ts salvie

1/2 ts timian

2 laurbærblader

1 ts hel svart pepper

ca. 1 1/2 l vann

1 sellerirot

3 gulrøtter

1/4 kålrot

1 purre

1 løk

frisk kruspersille
______________________________________________________________________________

Skyll av knoken og legg den i en kjele. Ha krydder i kjelen sammen med knoken. Kutt av de øverste grønne kvastene av purren og ha det i kjelen. Kutt løken i to og ha den ene halvdelen i kjelen. Har du noe grønnsaker til overs (for eksempel gulrot) som du ikke skal bruke i suppa, så har du det også i kjelen for å gi ekstra smak til kraften.

Hell vann i kjelen til det akkurat dekker knoken. Kok opp og la småkoke/trekke i ca. 2 1/2 time. Knoken er ferdig kokt når kjøttet lett slipper benet. Ta knoken opp av kraften og la den avkjøles såpass at du klarer å håndtere den.

La kraften fortsette å koke mens du kutter sellerirot, gulrøtter, kålrot, purre og resten av løken i biter og skiver.

Sil krydderrestene og kraftgrønnsakene fra kraften, og ha kraften tilbake i kjelen sammen med alle grønnsakene. Kok opp på nytt.

Skjær av svor og det du ikke vil ha med av fett på svineknoken. Skjær kjøttet i terninger og ha det over i kjelen sammen med grønnsakene. La alt sammen koke til grønnsakene er ordentlig møre. Smak til med salt og evt. nykvernet pepper.

Dryss finhakket kruspersille over rett før servering.


.
Related Posts with Thumbnails