Doro W'ot er kanskje den mest kjente etiopiske retten - noen ganger kalt Etiopias nasjonalrett. Doro W'ot er en kyllinggryte med masse smak fra den etiopiske chili- og krydderblandingen
berbere og det etiopiske kryddersmøret
nit'ir qibe.
Berbere kan du kjøpe ferdig eller
lage selv. Nit'ir qibe tror har jeg aldri sett i butikken, så der kommer du ikke unna å
lage det selv. Heldigvis har både berbere og nit'ir qibe lang holdbarhet etter at du først har laget det, så med de to ingrediensene i skapet kan du kjapt lage Doro W'ot mange ganger.
Doro W'ot serveres med et hardkokt egg per person, og ayib - en etiopisk ferskost. Ayib er ikke vanskelig å lage selv, men jeg har erstattet den med ferdigkjøpt cottage cheese, da cottage cheese er så godt som identisk med ayib. Ingen grunn til å gjøre det vanskelig for seg selv.
Doro W'ot serveres også tradisjonelt med det etiopiske brødet
injera. Injera er laget av meltypen teff og er litt surt. Injera er vanskelig nok å lage i seg selv, så jeg har ikke begitt meg ut på å prøve å lage en lavkarbovariant. Men for dem som vil prøve ekte vare er det mange innvandrerbutikker i Oslo som selger fersk injera.
Til fire - seks personer
3 - 4 ss
nit'ir qibe
2 løk - hakket
4 hvitløksfedd - finhakket
4 cm ingefær - finhakket
1 toppet ss
berbere
1 ss paprikapulver
2 tomater - i små terninger
1/4 - 1/2 dl rød- eller hvitvin (kan utelates)
1 kg utbenet kyllinglår i store biter (spar beina til å lage kyllingkraft)
ca 3 - 4 dl kyllingkraft
1 - 2 ss sitronsaft
salt & pepper
4 - 6 hardkokte egg
frisk koriander (eller bladpersille)
cottage cheese
_______________________________________________________________________________
Varm opp nit'ir qibe i en stor kjele. Tilsett løken og stek til løken er myk og blank. Tilsett ingefær, hvitløk, berbere og paprika og stek videre i 3 - 4 minutter. Tilsett mer nit'ir qibe underveis om nødvendig. Tilsett kyllingen og rør rundt til all kyllingen er dekket av løk- og krydderblandingen, og til kyllingen ikke lenger er helt rå på utsiden. Tilsett tomatene og stek videre i et par minutter.
Tilsett kraft og evt. vin og kok opp. La småkoke mens du av og til rører i gryta til kyllingen er mør og kraften er noe redusert. Dette tar omtrent en halv time.
Ta kjelen av varmen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Ha de hardkokte eggene i gryta og rør forsiktig rundt så eggene er dekket med saus.
Ha koriander og cottage cheese over før servering.
Cottage cheese er med på å runde av den sterke smaken fra berbere.