onsdag 16. desember 2009

Kåldolmar / Kålruletter

1 kålhode (bare de 10-12 ytterste bladene)

400 g medisterdeig

3-4 sjalottløk eller 1/2 løk

2 dl revet blomkål

1 dl fløte

2 egg

hvit pepper

salt

smør

2-3 dl buljong (lag gjerne buljongen av kokevannet fra kålen og buljongterning)

Evt. krydder for variasjon: hvitløk, bladpersille, timian og basilikum, eller muskat og ingefær og hvitløk.

____________________________________________________________________

Løsne forsiktig 10-12 kålblader fra kålhode, skjær vekk det groveste nederst ved stilken, og forvell dem 5-8 minutter i lettsaltet vann til de er myke. Avkjøl bladene i kaldt vann.

Bland medisterdeigen, egg, fløte, hakket løk, revet blomkål, salt, pepper og evt. annet krydder.

Legg en stor skje med kjøttblanding på hvert kålblad. Brett sammen bladene rundt fyllet. Du kan eventuelt feste bladene med en tannpirker, eller binde en hyssing rundt rulettene.

Nå kan du velge om du vil dampe rulettene i kjele eller i ovnen.

Hvis du damper dem i kjele legger du rulettene i kjelen, heller buljong over, og en klatt smør, og damper dem under lokk i 30-40 minutter.

Hvis du damper dem i ovnen legger du rulettene i en ildfastform, heller buljongen over, pensler rulettene med smeltet smør og steker dem på 200'C i 30-45 minutter.

Godt med for eksempel fløtesaus og rørte tyttebær.

onsdag 9. desember 2009

Medisterbrød

Jeg hadde et par pakker medisterdeig i kjøleskapet som var i ferd med å gå ut på dato. Så jeg måtte finne på noe fort. Jeg hadde ikke lyst på medisterkaker, og strengt tatt visste jeg ikke om så mye annet man kan lage av medisterdeig. Dessuten hadde jeg en del sopp og grønt som måtte brukes opp. Av og til treffer man blink når man skal lage middag av det man tilfeldigvis har rester av i kjøleskapet. Jeg er sikker på at det blir like godt om du har andre grønnsaksrester i kjøleskapet enn det jeg hadde... Prøv deg frem.


2 pakker medisterdeig (800 g)

3 egg

3 ts ingefærpulver

litt salt

svart pepper

1 ts tørket grønn koriander

1/2 ts fersk revet muskat

1/2 rød chili - hakket

3 store sjalottløk (eller en halv stor løk) - finhakket

6 store champignoner - finhakket

hakket bladpersille

Smeltet smør

______________________________________________________________

Bland alt bortsett fra smøret.

Smør en brødform med smeltet smør, og hell det som evt. måtte være igjen av smøret i kjøttblandingen og rør godt rundt.

Hell kjøttblandingen i brødformen, glatt ut overflaten, og stek den på 175'C i ca. 1 time.

La avkjøle i 10 minutter før du skjærer i medisterbrødet.

Godt med for eksempel grønnsaker og sennepssaus til.

Her er et bilde tatt av et par kalde skiver medisterbrød.

mandag 7. desember 2009

Asiatisk Suppe med Kylling og Scampi

Kjapp, enkel og god!
2 porsjoner

2 dl Vann

2 dl Kokosmelk

1/2 Buljongterning av høns

1/2 Lime

1 - 2 ts Chilipasta (sambal oelek)

1 1/2 ss Ingefær, frisk

3/4 ss Fiskesaus (asiatisk)

150 - 200 g Kyllingfileter uten skinn

Et par never ferdig kokte og skrelte scampi

1/2 Kinakål eller spisskål

50 g Shiitake-sopp eller evt. annen sopp

2 Vårløk

1/2 Rød chili

1/2 - 1 dl Koriander, frisk
____________________________________________________________________

Ha vann, kokosmelk, buljong, finstrimlet limeskall, limesaft, chilipasta, ingefær og fiskesaus  i en stor kjele og kok opp.

Skjær kylling i strimler.

Legg i kyllingen og kok i 5 minutter.

Skjær kinakål i strimler. Del soppen i små båter eller skiver. Kutt opp vårløk og finhakk chili.

 Ha kinakål, sopp, vårløk og chili i kjelen og kok i 5 minutter til.
Ha i scampiene et minutt før suppa er ferdig. De skal ikke koke, bare varmes opp
Ha halvparten av  den hakkede korianderen i suppa og rør rundt.

Smak til suppen. Kanskje du vil ha mer futt? Da tilsetter du litt ekstra sambal oelek.

Server med korianderdryss på toppen.




torsdag 3. desember 2009

Fiskegrateng/Fiskepudding

Denne fant jeg på Airams matblogg. Anbefaler virkelig en tur innom bloggen hennes. Der er det masse snaskens oppskrifter. Denne var en fulltreffer for meg fordi jeg har savnet mormors klassiske fiskegrateng med makaroni. Eggene gjør litt av samme nytta som makaroniene til mormor. Når jeg bytter ut wasabi med bacon og muskat er det nesten som å sitte ved mormors kjøkkenbord og spise fiskegrateng igjen. Det eneste jeg har å utsette på oppskriften er at jeg følte den var litt mager. Nest gang jeg lager denne tror jeg at jeg skal ha litt ekstra creme fraiche og smør i røra.

6-8 porsjoner

  

800 g hvit fisk

1/2 dl finhakket sjalottløk

50 g smør

4 hardkokte egg

3 egg

1 dl creme fraiche

1-2 ss sitronsaft

1-2 ss wasabi eller revet pepperrot (wasabien er sterk!)

150-200 gram rensede reker

1 ts salt

Hvitpepper

 ____________________________________________________________________

Finhakk løk og stek den lett i 50 g smør. Løken skal ikke bli brun. Skjær fisken i mindre biter og legg oppå løksmøret.

Salte og peppre og hell en ss sitronsaft over. La det hele trekkeunder lokk i 10 minutter. Snu på fisken i blandt.

Fjern pannen fra platen og la det kjøle ned en anelse før du siler innholdet. Spar på buljongen, den kan du bruke til fiskesuppe.

Finhakk de kokte eggene.

Visp de tre eggene sammen med 1 dl creme fraiche. Tilsett de hakkede eggene, wasabi/pepperrot, reker og tilslutt fisken som har rent godt av. Rør sammen blandingen og sørg for at fisken blir mer eller mindre most. Det gjør ingenting at noen av fiskebitene er litt grovere enn andre.

Skum fettet av fiskebuljongen og ha i røren. Hell hele røren i en ildfast form og gratiner i ca. 40 minutter på 225'C. Toppen på gratengen skal være gyllenbrun og gratengen skal være fast i konsistensen.

Avkjøl i 10 minutter før servering.

Her har jeg laget fiskegratengen med litt sprøstekt bacon og muskat istedenfor wasabi. Nydelig! Neste gang tror jeg at jeg skal prøve med hakket dill i røra.

Related Posts with Thumbnails