tirsdag 31. mai 2011

Kålsuppe

En annerledes måte å bruke kål på. En veldig god og enkel suppe.  Oppskriften har jeg stjelt fra bama.


½ nykål

5 dl kyllingbuljong (lag gjerne av fond)

5 dl fløte

sitronsaft

salt

cayennepepper
_______________________________________________________________________________

Kutt kålen i biter, og ha den i en kjele med buljong og fløte. Kok opp og la koke til kålen er helt mør. Jeg tok ikke tiden, men jeg tipper jeg lot kålen koke i ca. 15 minutter.

Kjør kål og væske i en blender til en jevn suppe. Ha suppa tilbake i kjelen, og smak til med sitronsaft, salt og cayennepepper.

Suppa kan for eksempel serveres med stekt kål og baconbiter i seg. En annen variant er å la noen fiskebiter trekke i suppa noen minutter. Eller hva med reker?


Her har jeg servert suppa med et par scampi og et dryss persille og cayenne.

mandag 30. mai 2011

Fylte svinebiffer med mozzarella og soltørkede tomater

Svin ytrefilet funker bra til denne retten. Det er et kjøttstykke som jeg i utgangspunktet synes er ganske kjedelig, men som blir deilig smakfullt med litt godt fyll.




1 svinebiff per person

mozzarella - i skiver

soltørkede tomater - i biter

frisk basilikum

evt. frisk oregano

hvitløkspepper/pepper

salt

smør til steking
_______________________________________________________________________________

Skjær en lomme i svinebiffene. Prøv å få lommen så romslig som mulig uten at du skjærer helt gjennom biffen.

Pepre inni lommen. Legg inn friske urter og litt soltørket tomat, før du stapper så mye mozzarella du kan uten at det blir umulig å lukke igjen biffen etterpå.

Lukk biffen og fest sammen den åpne siden med for eksempel tannpirkere, eller som du ser på bildet under, med en hyssing som er tredd gjennom kjøttet. Salte og pepre kjøttet.

Brun svinebiffen godt på begge sider i smør i en varm panne. Legg dem over i en ildfast form og la dem bli ferdige i ovnen på ca. 180 grader i 10 - 15 minutter (dette kan variere litt alt etter som hvor godt de ble stekt i panna før de ble satt i ovnen).

La svinebiffene hvile i noen minutter før du skjærer i dem. Server for eksempel med en god salat.




Her er svinebiffen servert med fenikkelsalat.

lørdag 28. mai 2011

Sashimi med wasabi og syltet ingefær

Dette tror jeg må være min favorittsashimi. Og det er kanskje en av de mest klassiske måtene å spise sashimi på.

Ferdig syltet ingefær som du kjøper på butikken inneholder en del sukker. Nå er det ikke store mengdene ingefær du spiser til sashimi. Og mesteparten av sukkeret blir værende igjen i laken som du ikke spiser. Men vil du lage sukkerfri syltet ingefær selv, kan du finne en oppskrift hos En Sunn Familie.

Jeg liker forøvrig å marinere salmalaksen i den enkle marinaden som er brukt i denne oppskriften, før jeg skjærer laksen i skiver. Men det er ikke nødvendig. Du gjør som du vil.



salmalaks

litt soyasaus

syltet ingefær

litt wasabi

litt vårløk i tynne ringer
______________________________________________________________________________

Mariner evt. laksen i denne marinaden før du skjærer i den. Eller hopp over. Skjær laksen i tynne skiver og legg dem på en tallerken.

Dryss litt vårløk over fisken.

Klem ut litt wasabi på tallerkenen ved siden av fisken.

Ha litt soyasaus og syltet ingefær i hver sin lille skål, og sett på tallerkenen.



Sashimi med sesam

Dette må være en av verdens enkleste måter å lage sashimi på. Bruk salmalaks. Da er du sikker på at fisken er trygg å spise rå.


2 dl vann

4 ss sukrin

4 ss salt

litt sesamfrø

100 g fersk laksefilet

_____________________________________________________________________________

Bland sukrin, salt og vann. Rør godt så sukrin og salt løses opp så godt som mulig.

Legg skinn- og benfri laks i laken i ca. 12 minutter.

Ta laksen opp av laken, klapp den tørr med kjøkkenpapir, og skjær i små porsjonsstykker som vendes i sesamfrø. Jeg har brukt både ristede sesamfrø og rå sesamfrø for litt variasjon.



Her har jeg brukt litt i overkant mye sesamfrø etter min smak. Det holder kanskje å bare drysse litt over. Men du må prøve deg frem sånn at du får det som du liker det best.

fredag 27. mai 2011

Pizzasaus

Jeg har tidligere postet den oppskriften jeg bruker til pizzabunn. Nå er det på tide å poste pizzasausen jeg bruker. Jeg ser ikke noen grunn til å gi deg oppskrifter på det øvrige fyllet egentlig. Du vet best hva du liker å fylle pizzaen med.




2 ss olivenolje

1 boks hele tomater

2 hvitløksfedd

1 ss tomatpuré

1/2 ss tørket oregano

et par klyper timian

2 fileter ansjos

1 - 2 ts sukrinmelis

2 ts pesto

salt og pepper
_______________________________________________________________________________

Varm olje i en gryte. Hell av overflødig væske fra tomatene, og ha tomater, ansjos, hvitløk, oregano, timian og tomatpuré i gryta. Kok i 10 - 20 minutter. Rør av og til.

Kjør massen i blenderen til en jevn puré. Smak til med pepper, sukrin og pesto mens du varmer opp pureen igjen. La koke i noen minutter. Smak til med salt til slutt.

Avkjøl. Smør på lavkarbo pizzabunn, strø ost over og legg på det fyllet du liker best.




Her har jeg lagt vellagret edamer, serranoskinke, tomater, grovkvernet pepper og svarte oliven på pizzaen. Og frisk oregano på toppen etter steking.

torsdag 26. mai 2011

Biff Lindstrøm

Jeg har alltid tenkt på biff Lindstrøm som en veldig svensk rett. Og den er nok mer utbredt i Sverige enn Norge. Men opphavsmannen til Biff Lindstrøm skal visstnok ha vært en kokk fra Hammerfest ved navn Adolf Henrik Lindstrøm, som ved hjelp av sine kokkekunster holdt moralen oppe på flere av polarferdene til Amundsen og Sverdrup. Det er i hvert fall det nordmenn liker å tro. Svenskene har andre historier om en russer som også heter Henrik Lindstrøm, en kafévertinne i Stockholm ved navn Maria Kristina Lindstrøm, en oppfinnsom avisredaktør og om Operakjelleren i Stockholm. Og det finnes sikkert flere historier. Samme kan det være. Norsk, svensk eller russisk, Lindstrømbiffene er deilige!




400 g kjøttdeig

1/2 ts salt

1 ts nykvernet pepper

1 egg

1 dl fløte

1/2 ss fiberhusk

2 ss rødbeter - finhakket

2 ss sylteagurker eller cornichoner - finhakket

2 ss kapers - hakket

smør til steking
_______________________________________________________________________________

Visp sammen egg, fløte, salt, pepper og fiberhusk. La stå i fem minutter.

Tilsett kjøttdeig, rødbeter, sylteagurker og kapers og bland sammen.

Stek biffene i smør.



Det er ganske vanlig å servere Biff Lindstrøm med stekt egg og stekte poteter. Her har jeg gått for ovnsstekt sellerirot og en eggeplommebasert persillesaus.

onsdag 25. mai 2011

Dampet nykål med smør


Jeg har spist en del nykål i det siste, i ulike varianter. Og jeg kommer nok til å poste oppskrift på noen av disse variantene etter hvert. Men før jeg gjør det må jeg jo minne dere på at den aller beste måten å spise nykål på, er den aller enkleste måten. Jeg kan spise mye dampet nykål med smør før jeg egentlig føler noe behov for å variere den deilige grønnsaken på noen som helst måte.

Jeg spiser dampet nykål med smør som tilbehør til både fisk og kjøtt, eller helt alene til lunsj. Jeg kjenner at sommeren er rett rundt hjørnet når jeg spiser denne herligheten. Oppskrift er nesten overflødig. Men her kommer den i alle fall.


1/2 nykål per person

havsalt

nykvernet pepper

smør
_______________________________________________________________________________

Del nykålen i fire. Damp nykålen i 3 - 4 minutter.

Legg på tallerkner. Ha rikelig med godt salt og god pepper over. Vil du variere litt er det godt å bruke hvitløkspepper.

Ha noen store gode biter med smør over kålen, og la smøret smelte ned inn mellom bladene. Enjoy!

En deilig variasjon er å sprøsteke baconbiter, og helle bacon og baconfett over nykålen sammen med smøret.

Mmmm! Et strålende eksempel på at det enkle ofte er det beste!

Ovnsstekt sellerirot

Digg tilbehør! Kred til Nannah for inspirasjonen.


sellerirot

rapsolje

maldonsalt
_______________________________________________________________________________

Rensk selleriroten og kutt den i terninger. Husk at de krymper litt når de steker, så ikke lag terningene alt for små.

Ha terningene i en ildfast form, og hell godt med rapsolje over. Rør rundt så rapsoljen dekker sellerirotterningene overalt.

La steke i ovnen på ca. 200 grader i 25 - 30 minutter, eller til selleriroten begynner å bli gylden. Rør litt i formen et par ganger underveis i stekingen, slik at selleriroten blir jevnt stekt på alle sider.

Ha litt salt over. Bruk det saltet du liker best. Jeg liker godt å bruke røkt maldonsalt.


Her er selleriroten servert til biff lindstrøm og persillesaus.

tirsdag 24. mai 2011

Rabarbra- og jordbærkompott med kanel

Jeg bruker først og fremst rabarbrakompotten som jeg ellers ville brukt syltetøy. Rabarbra har bare 0.7 gram karbohydrater per 100 gram, så dermed blir denne kompotten langt snillere mot blodsukkeret mitt en vanlig jordbærsyltetøy. Ellers funker kompotten fint som saus til panna cotta, som dessert med krem eller sammen müsli og tyrkisk yoghurt til frokost eller kvelds.



400 g jordbær

400 g rabarbra

3-4 ss sukrin (evt. mer)

1 ss kanel

3 ss sitronsaft
_______________________________________________________________________________

Vask og rensk rabrarbraen, og kutt den i biter. Ha rabarbra og jordbær i en kjele sammen med  sitronsaft.

Varm forsiktig opp. Rabarbra og jordbær vil etter hvert slippe væske, slik at kompotten får koke i sin egen saft. Tilsett sukrin. La putre forsiktig i ca. 1 time.

De siste ti minuttene smaker du til med kanel, og evt. mer sukrin om du synes det er nødvendig. Husk på at du smaker til med sukrin etter at du har rørt inn kanelen. Kanelen gir en del søtsmak i seg selv.

Er ikke kompotten blitt tykk nok gir du den ti minutter ekstra koking. Oppbevar på rene lufttette glass.

Jeg har brukt ganske mye kanel i denne oppskriften, såpass mye at det faktisk setter litt farge på kompotten. Hvis du er opptatt av at kompotten skal beholde en friskere, rødere farge, går det an å la et par kanelstenger koke sammen med kompotten fra begynnelsen av, istedenfor å tilsette så mye kanel på slutten.


Her har jeg servert rabarbrakompotten i et glass sammen med mascarponekrem. Nydelig.

Her har jeg servert rabarbrakompott sammen med tyrkisk yoghurt og litt ristede sesamfrø og hakkede mandler.

mandag 23. mai 2011

Sei i soppsaus

Enkel fiskerett med masse smak av sopp.


500 g seilfilet

400 g sopp (en blanding av ulike sopptyper)

smør

noen dråper hvitvinseddik

3 dl fløte

1 ss kantarellfond (eller grønnsaksfond, kyllingfond eller det du måtte ha.)

pepper

1 stor ts sennep (f.eks. skånsk)
_______________________________________________________________________________

Kutt soppen opp i terninger og stek den i godt med smør til soppen har sluppet væsken.

Tilsett hvitvinseddik, fløte, fond, pepper og sennep, og la koke i noen minutter. Smak på sausen, og juster eventuelt smaken med eddik, fond eller sennep.

Del fisken i porsjonsstykker og legg den forsiktig ned i sausen. La trekke i sausen i ca. 8-10 minutter, eller til fisken er gjennomkokt.

Dryss gjerne litt hakket gressløk over til slutt. Server med for eksempel asparges.



.

søndag 22. mai 2011

Egg og baconasparges

En grønn vri på egg og bacon. Det er så lite som skal til for å gjøre søndagsfrokosten til noe litt mer enn hverdagsfrokosten.


Jeg anbefaler at du bruker baconskiver som er så tynt skåret som mulig. Er de tykke tar det lenger tid i ovnen før de er ferdige, og aspargesen blir dermed litt for mye stekt (veldig myke). Har du bare baconskiver som er litt tykke, så kan du jukse ved å starte med å steke baconet halvferdig i stekepanna før du ruller aspargesen inn i baconet. Bare pass på at baconet ikke steker så mye i panna at det ikke er mykt lenger.

Jeg regner 3 asparges per person, sammen et eller to speilegg.



3 asparges

3 tynne skiver bacon

salt & pepper

1 eller 2 speilegg

dulcitatomater (eller cherrytomater)

evt. litt revet parmesan
________________________________________________________________________________

Sett ovnen på 220 grader.

Knekk den nederste trevlete delen av aspargesen. Rull baconskivene rundt aspargesen, men la toppen stikke ut. Legg aspargesen i ildfast form, kvern litt pepper over, og sett den i ovnen. La steke i ca. 15 minutter, eller til baconet begynner å bli sprøtt.

Server sammen med stekte egg og dulcitatomater. Hell gjerne baconfettet fra den ildfaste formen over eggene. Hvis du har parmesan i kjøleskapet, så er det også kjempegodt med litt revet parmesan på eggene. Husk å sette salt og pepper på bordet.


Related Posts with Thumbnails