mandag 31. oktober 2011
Ovnsristet gresskar med timian og hvitløk
Jeg tipper det er mange som sitter igjen med mye gresskarrester i dag. Jeg kjøpte et gresskar til gresskarmuffins og gresskarbrownies i forrige uke, og restene har jeg brukt til både thailandsk gresskarsuppe, og nå til slutt til ovnsristet gresskar. Du kan godt variere krydderet på gresskarene, men timian og hvitløk er nok min favoritt.
gresskar i terninger
rikelig med olivenolje
en god neve blader av frisk timian
finhakket hvitløk
salt & nykvernet pepper
_______________________________________________________________________________
Bland alle ingrediensene godt sammen. Legg alt i en ildfast form. Stek på 200 grader i ca. 30 minutter. Ta gjerne formen ut og rør litt i gresskarene underveis, så alt blir jevnt stekt.
Server som tilbehør til fugl, fisk eller kjøtt.
Se på den fine fargen!! Her er gresskar servert til medisterkaker. Et litt utradisjonelt tilbehør til medisterkakene, men det var faktisk en veldig god kombo.
gresskar i terninger
rikelig med olivenolje
en god neve blader av frisk timian
finhakket hvitløk
salt & nykvernet pepper
_______________________________________________________________________________
Bland alle ingrediensene godt sammen. Legg alt i en ildfast form. Stek på 200 grader i ca. 30 minutter. Ta gjerne formen ut og rør litt i gresskarene underveis, så alt blir jevnt stekt.
Server som tilbehør til fugl, fisk eller kjøtt.
Se på den fine fargen!! Her er gresskar servert til medisterkaker. Et litt utradisjonelt tilbehør til medisterkakene, men det var faktisk en veldig god kombo.
søndag 30. oktober 2011
Blåbærsuppe
Vi er på full fart mot vinteren og forkjølelsesesongen. Et av mine barndomsminner er blåbærsuppa som mamma alltid laget til meg når jeg var syk. Når man får en tallerken rykende varm blåbærsuppe full av deilig smak og styrkende antioksidanter, så er det i grunn ikke så ille å være litt syk altså.
Suppa er god i seg selv som den er. Men det som virkelig tar helt til topps for min del, er en god klatt tyrkisk naturellyoghurt, noen mandelflak og et godt dryss med friske mynteblader. Det er nesten magisk hva mynteblader gjør med blåbærsuppa.
2 porsjoner
200 - 250 g blåbær (gjerne frosne)
2,5 dl vann
2 ts sukrin (evt. honning)
1 vaniljestang
evt. yoghurt naturell
evt. mynteblader
evt. mandelflak
_______________________________________________________________________________
Del vaniljestangen i to og skrap ut vaniljen. Ha blåbær, vann, sukrin, vanilje og vaniljestang i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen og la trekke i 10 minutter. Smak til om du synes suppa er passe søt.
Ta ut vaniljestangen. Fordel i to små suppetallerkener og topp evt. med litt pisket kremfløte, tyrkisk yoghurt eller créme fraîche, hakkede nøtter og mynteblader.
Her er suppa toppet med litt tyrkisk yoghurt, mandelflak og mynte.
Suppa er god i seg selv som den er. Men det som virkelig tar helt til topps for min del, er en god klatt tyrkisk naturellyoghurt, noen mandelflak og et godt dryss med friske mynteblader. Det er nesten magisk hva mynteblader gjør med blåbærsuppa.
2 porsjoner
200 - 250 g blåbær (gjerne frosne)
2,5 dl vann
2 ts sukrin (evt. honning)
1 vaniljestang
evt. yoghurt naturell
evt. mynteblader
evt. mandelflak
_______________________________________________________________________________
Del vaniljestangen i to og skrap ut vaniljen. Ha blåbær, vann, sukrin, vanilje og vaniljestang i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen og la trekke i 10 minutter. Smak til om du synes suppa er passe søt.
Ta ut vaniljestangen. Fordel i to små suppetallerkener og topp evt. med litt pisket kremfløte, tyrkisk yoghurt eller créme fraîche, hakkede nøtter og mynteblader.
Her er suppa toppet med litt tyrkisk yoghurt, mandelflak og mynte.
Etiketter:
dessert,
enkel/kjapp,
kveldsmat,
meieriproduktfritt,
suppe,
vegetar
Spicy tunamelts med egg og stangselleri
Mitt favorittostesmørbrød over alle favorittostesmørbrød er den klassiske tunamelten. Her kommer en variant på den tidligere postede tunamelten. Denne gangen med litt ekstra ingredienser, som gir litt ekstra smak. Jeg lover, disse er spesielt perfekte dagen derpå.
1 boks tunfisk i olje
1 god ss finhakket rød løk
1 god ss finhakket rød paprika
1 god ss finhakket stangselleri
1 finhakket jalapeño (uten frø)
1 hakket hardkokt egg
5 finhakkede cornichoner (kan byttes ut med sylteagurk)
ca. 3-4 store ss majones
1 ss cornichonlake
salt & pepper
litt sennep
4 lavkarbobrødskiver
noen skiver gulost
_______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 220 grader.
Hell oljen av tunfisken. Bland sammen tunfisk, løk, paprika, stangselleri, jalapeño, egg og cornichoner. Bland inn sennep, majones og cornichonsaft. Det kan variere litt hvor mye majones du trenger. Justér så det ser riktig ut. Smak til med salt og pepper.
Fordel tunfiskrøren på noen lavkarbo brødblingser (f.eks. disse, disse eller disse), og sett smørbrødene i ovnen i fem minutter. Ta dem ut av ovnen og legg ost oppå tunfiskrøren.
Sett tilbake i ovnen og stek under grillelementet til osten bobler og begynner å bli gylden. Server med det samme!
1 boks tunfisk i olje
1 god ss finhakket rød løk
1 god ss finhakket rød paprika
1 god ss finhakket stangselleri
1 finhakket jalapeño (uten frø)
1 hakket hardkokt egg
5 finhakkede cornichoner (kan byttes ut med sylteagurk)
ca. 3-4 store ss majones
1 ss cornichonlake
salt & pepper
litt sennep
4 lavkarbobrødskiver
noen skiver gulost
_______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 220 grader.
Hell oljen av tunfisken. Bland sammen tunfisk, løk, paprika, stangselleri, jalapeño, egg og cornichoner. Bland inn sennep, majones og cornichonsaft. Det kan variere litt hvor mye majones du trenger. Justér så det ser riktig ut. Smak til med salt og pepper.
Fordel tunfiskrøren på noen lavkarbo brødblingser (f.eks. disse, disse eller disse), og sett smørbrødene i ovnen i fem minutter. Ta dem ut av ovnen og legg ost oppå tunfiskrøren.
Sett tilbake i ovnen og stek under grillelementet til osten bobler og begynner å bli gylden. Server med det samme!
fredag 28. oktober 2011
Gorgonzolasaus
Nydelig saus som passer til både svinekjøtt, storfekjøtt, lammekjøtt og kylling. Jeg har tidligere postet denne oppskriften i forbindelse med oppskrifter på lammefilet og til urtefylt svinefilet, men synes den er så god at den fortjener et helt eget innlegg.
2 - 3 dl creme fraîche
100 g gorgonzola
noen dråper hvitvinseddik
litt kalvefond (el. annen type fond)
pepper
_______________________________________________________________________________
Kok opp creme fraîche, litt fond og noen dråper hvitvinseddik. Smelt gorgonzolaen ned i sausen, og la koke i et par minutter. Smak til med pepper og evt. salt.
Synes du sausen er for skarp tilsetter du bare mer creme fraîche.
.
2 - 3 dl creme fraîche
100 g gorgonzola
noen dråper hvitvinseddik
litt kalvefond (el. annen type fond)
pepper
_______________________________________________________________________________
Kok opp creme fraîche, litt fond og noen dråper hvitvinseddik. Smelt gorgonzolaen ned i sausen, og la koke i et par minutter. Smak til med pepper og evt. salt.
Synes du sausen er for skarp tilsetter du bare mer creme fraîche.
Illustrasjonsfoto: dabblelicious / CC: by-nc-nd 2.0 |
.
Etiketter:
blåskimmelost,
enkel/kjapp,
saus
torsdag 27. oktober 2011
Rosenkålmos med bacon
Dette er fabelaktig godt tilbehør til både kjøtt, fugl og fisk. Oppskriften har jeg funnet i en av mine favorittblogger, Janickes En Sunn Familie.
Jeg har oppgitt at denne oppskriften rekker til to personer. Da snakker vi to sultne personer. Og så er det verdt å nevne at det er nesten overnaturlig hvor mye fett denne mosen kan trekke til seg. Så hvis du er opptatt av å øke fettmengden, så funker denne mosen fint til det. Gjør du det rekker den vel også til flere personer.
to personer
300 g frossen rosenkål
ca. 80 g bacon
1-2 ss smør
pepper
_______________________________________________________________________________
Kutt bacon i terninger og brun det i smør i en gryte.
Tilsett rosenkålen og rør rundt. Skru ned varmen, sett på lokk og la stå og putre i en times tid. Rør rundt med jevne mellomrom. Pass på at det ikke svir seg. Tilsett om nødvendig mer smør for å unngå dette.
Når rosenkålen er ordentlig mør kan du mose den med en sleiv. Rør rundt sånn at fettet blander seg godt med kålmosen. Smak til med rikelig med nykvernet pepper.
Her er rosenkålmosen servert med stekt flesk.
Jeg har oppgitt at denne oppskriften rekker til to personer. Da snakker vi to sultne personer. Og så er det verdt å nevne at det er nesten overnaturlig hvor mye fett denne mosen kan trekke til seg. Så hvis du er opptatt av å øke fettmengden, så funker denne mosen fint til det. Gjør du det rekker den vel også til flere personer.
to personer
300 g frossen rosenkål
ca. 80 g bacon
1-2 ss smør
pepper
_______________________________________________________________________________
Kutt bacon i terninger og brun det i smør i en gryte.
Tilsett rosenkålen og rør rundt. Skru ned varmen, sett på lokk og la stå og putre i en times tid. Rør rundt med jevne mellomrom. Pass på at det ikke svir seg. Tilsett om nødvendig mer smør for å unngå dette.
Når rosenkålen er ordentlig mør kan du mose den med en sleiv. Rør rundt sånn at fettet blander seg godt med kålmosen. Smak til med rikelig med nykvernet pepper.
Her er rosenkålmosen servert med stekt flesk.
Etiketter:
bacon,
kål,
meieriproduktfritt,
tilbehør
tirsdag 25. oktober 2011
Pølsegryte
Dette er enkel og fullstendig upretensiøs hverdagsmat som gir meg barndomsminner. Gryta er også fin når du trenger å bli kvitt rester i kjøleskapet. Jeg har brukt sopp og squash som grønnsaker, men du kan helt fint velge noe annet. Jeg har også skrevet i oppskriften at du skal bruke fløte, men har du rester av creme fraîche, kremost og/eller rømme, så kan du fint bruke slantene til å erstatte deler eller alt av fløten.
Bruk pølser med lavt karbohydratinnhold. Og gjerne pølser med litt ekstra smak. Denne gangen har jeg brukt chorizo fra Jacobs. Kjempegode pølser uten en eneste karbohydrat.
Til to sultne personer
250 g pølser - i biter
2 ss smør
1 liten gul løk - i skiver
2 fedd hvitløk - hakket
litt tørket chili
en god neve squash i biter
en god neve sopp i biter
1 stor ss tomatpuré
ca. 2 dl fløte
1 ss fond (kalv-, grønnsaks- eller soppfond funker bra. Kan erstattes med salt.)
pepper
1-2 ts oregano
_______________________________________________________________________________
Stek løk, hvitløk og chili i smør til løken begynner å bli myk. Tilsett squash, sopp og pølsebiter og stek videre i et par minutter.
Tilsett tomatpuré og stek videre under omrøring i et minutt eller to. Pass på at det ikke svir seg.
Hell fløte over og kok opp. Smak til med fond (eller salt), pepper og oregano, og om du evt. vil justere med mer tomatpuré eller fløte. La koke i noen minutter til sausen tykner.
Bruk pølser med lavt karbohydratinnhold. Og gjerne pølser med litt ekstra smak. Denne gangen har jeg brukt chorizo fra Jacobs. Kjempegode pølser uten en eneste karbohydrat.
Til to sultne personer
250 g pølser - i biter
2 ss smør
1 liten gul løk - i skiver
2 fedd hvitløk - hakket
litt tørket chili
en god neve squash i biter
en god neve sopp i biter
1 stor ss tomatpuré
ca. 2 dl fløte
1 ss fond (kalv-, grønnsaks- eller soppfond funker bra. Kan erstattes med salt.)
pepper
1-2 ts oregano
_______________________________________________________________________________
Stek løk, hvitløk og chili i smør til løken begynner å bli myk. Tilsett squash, sopp og pølsebiter og stek videre i et par minutter.
Tilsett tomatpuré og stek videre under omrøring i et minutt eller to. Pass på at det ikke svir seg.
Hell fløte over og kok opp. Smak til med fond (eller salt), pepper og oregano, og om du evt. vil justere med mer tomatpuré eller fløte. La koke i noen minutter til sausen tykner.
Etiketter:
enkel/kjapp,
middag,
rester,
sopp,
squash
fredag 21. oktober 2011
Pizzasnurrer
Nok en oppskrift som er laget fritt etter fantastiske Nannah - a.k.a Gretel - sin oppskrift. Perfekt for oss som er veldig glad i ost. Og ettersom at de er gode kalde som varme, så er de perfekte som nistemat!
3 egg
100 g philadelphiaost
1 ts bakepulver
1 liten ss fiberhusk
200 g kjøttdeig
smør
1/2 liten løk
1 fedd hvitløk
1 stor fersk champignon (evt. en neve hermetiske)
1 stor ss tomatpuré
salt & pepper
pizzakrydder (mest oregano, noe basilikum/pesto og gjerne litt salvie og timian)
bittelitt vann
masse revet ost
______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 180 grader.
Stek kjøttdeig, løk, hvitløk og sopp i litt smør. Bruk stekespaden godt, slik at kjøttdeigen blir så finkornet som mulig. Ha i tomatpureen og stek videre et par minutter under omrøring. Tilsett krydder og en liten skvett vann, og la putre til vannet har kokt helt inn.
Visp sammen egg, smøreost, fiberhusk og bakepulver. Jeg gjør dette i blenderen. Da går det kjempefort, og røra blir godt blandet. La røra hvile i noen minutter, og spre den utover i rektangelform på en bakepapirkledt stekeplate. Jeg anslår at jeg brukte i underkant av halvparten av flaten til en stekeplate.
La eggebølandingen steke i ca. 10 - 15 minutter. Ta ut stekeplaten og fordel kjøttblandingen utover eggebunnen, men ikke helt ut i kantene på langsidene (her skal skjøten være på rullen). Stek i 10 minutter til.
Ta platen ut av ovnen og strø revet ost over kjøttet, og ut i kantene på eggebunnen der skjøten kommer. Osten skal fungere som lim. La stå på kjøkkenbenken i et par minutter til osten så vidt begynner å smelte, og bunnen er akkurat såpass nedkjølt at du klarer å rulle den uten å få vannblemmer på fingertuppene.
Rull sammen eggebunnen til en rull. Bruk bakepapiret når du ruller, slik at du ikke brenner deg på fingrene. Prøv å få til en så stram rull som mulig. Pakk bakepapiret stram rundt rullen. Pakk gjerne rullen inn i et kjøkkenhåndkle også, for ekstra støtte. Legg rullen til avkjøling med skjøten ned.
Når rullen er helt avkjølt har du to valg. Du kan skjære skiver av pizzarullen som gjerne kan spises kalde. Perfekt å ha med seg i lunsjboksen for eksempel. Er du hjemme kan du skjære skiver som du legger på et stekebrett og topper med litt ekstra ost før du steker dem til osten på toppen er smeltet.
3 egg
100 g philadelphiaost
1 ts bakepulver
1 liten ss fiberhusk
200 g kjøttdeig
smør
1/2 liten løk
1 fedd hvitløk
1 stor fersk champignon (evt. en neve hermetiske)
1 stor ss tomatpuré
salt & pepper
pizzakrydder (mest oregano, noe basilikum/pesto og gjerne litt salvie og timian)
bittelitt vann
masse revet ost
______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 180 grader.
Stek kjøttdeig, løk, hvitløk og sopp i litt smør. Bruk stekespaden godt, slik at kjøttdeigen blir så finkornet som mulig. Ha i tomatpureen og stek videre et par minutter under omrøring. Tilsett krydder og en liten skvett vann, og la putre til vannet har kokt helt inn.
Visp sammen egg, smøreost, fiberhusk og bakepulver. Jeg gjør dette i blenderen. Da går det kjempefort, og røra blir godt blandet. La røra hvile i noen minutter, og spre den utover i rektangelform på en bakepapirkledt stekeplate. Jeg anslår at jeg brukte i underkant av halvparten av flaten til en stekeplate.
La eggebølandingen steke i ca. 10 - 15 minutter. Ta ut stekeplaten og fordel kjøttblandingen utover eggebunnen, men ikke helt ut i kantene på langsidene (her skal skjøten være på rullen). Stek i 10 minutter til.
Ta platen ut av ovnen og strø revet ost over kjøttet, og ut i kantene på eggebunnen der skjøten kommer. Osten skal fungere som lim. La stå på kjøkkenbenken i et par minutter til osten så vidt begynner å smelte, og bunnen er akkurat såpass nedkjølt at du klarer å rulle den uten å få vannblemmer på fingertuppene.
Rull sammen eggebunnen til en rull. Bruk bakepapiret når du ruller, slik at du ikke brenner deg på fingrene. Prøv å få til en så stram rull som mulig. Pakk bakepapiret stram rundt rullen. Pakk gjerne rullen inn i et kjøkkenhåndkle også, for ekstra støtte. Legg rullen til avkjøling med skjøten ned.
Når rullen er helt avkjølt har du to valg. Du kan skjære skiver av pizzarullen som gjerne kan spises kalde. Perfekt å ha med seg i lunsjboksen for eksempel. Er du hjemme kan du skjære skiver som du legger på et stekebrett og topper med litt ekstra ost før du steker dem til osten på toppen er smeltet.
torsdag 20. oktober 2011
Torsk med blomkålmos og chorizosalsa
Denne oppskriften har jeg mer eller mindre rappa fra en av Norges matbloggveteraner - Trine. Fantastisk deilig fiskerett fra en fantastisk inspirerende blogg.
Jeg hadde ikke pinjekjerner, så jeg bytta dem ut med gresskarkjerner. Det funka fint.
Til fire personer
blomkålmos etter denne oppskriften (evt. dobbel porsjon)
600 - 800 g torskefilet i 4 porsjonsstykker
olivenolje
sitronsaft
salt & pepper
3 - 4 ss pinjekjerner
ca. 1 dl olivenolje
150 g chorizo i små biter
2 sjalottløk - finhakket
1 - 2 fedd hvitløk - finhakket
1/4 chili uten frø - finhakket
3 soltørkede tomater - finhakket
sitron
frisk timian
_______________________________________________________________________________
Lag blomkålmos etter denne oppskriften.
Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen litt sitronsaft og olivenolje, og pensle fisken. Krydre med salt og pepper. Legg fisken i en smurt ildfast form, og la den steke i 10 - 15 minutter.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne, og legg dem til siden.
Ha 1 dl olivenolje i stekepannen, tilsett chorizoen, og la surre et par minutter. Tilsett sjalottløk, hvitløk, chili og soltørkede tomater, og la surre videre på svak varme i et par minutter mens du anretter blomkålmos og fisk på fire tallerkener.
Bland pinjekjerner og fersk timian ned i chorizosalsaen, og smak til med litt sitronsaft. Hell chorizosalsaen over fisken. Pynt gjerne med litt ekstra frisk timian til slutt.
Jeg hadde ikke pinjekjerner, så jeg bytta dem ut med gresskarkjerner. Det funka fint.
Til fire personer
blomkålmos etter denne oppskriften (evt. dobbel porsjon)
600 - 800 g torskefilet i 4 porsjonsstykker
olivenolje
sitronsaft
salt & pepper
3 - 4 ss pinjekjerner
ca. 1 dl olivenolje
150 g chorizo i små biter
2 sjalottløk - finhakket
1 - 2 fedd hvitløk - finhakket
1/4 chili uten frø - finhakket
3 soltørkede tomater - finhakket
sitron
frisk timian
_______________________________________________________________________________
Lag blomkålmos etter denne oppskriften.
Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen litt sitronsaft og olivenolje, og pensle fisken. Krydre med salt og pepper. Legg fisken i en smurt ildfast form, og la den steke i 10 - 15 minutter.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne, og legg dem til siden.
Ha 1 dl olivenolje i stekepannen, tilsett chorizoen, og la surre et par minutter. Tilsett sjalottløk, hvitløk, chili og soltørkede tomater, og la surre videre på svak varme i et par minutter mens du anretter blomkålmos og fisk på fire tallerkener.
Bland pinjekjerner og fersk timian ned i chorizosalsaen, og smak til med litt sitronsaft. Hell chorizosalsaen over fisken. Pynt gjerne med litt ekstra frisk timian til slutt.
onsdag 19. oktober 2011
Rekesalat med egg og dill
God rekesalat. Vil du ha den melkefri bytter du ut rømmen med mer majones.
3 hardkokte egg
1 dl majones
0,5 dl rømme
rikelig med dill (tørket eller fersk)
1 - 2 ts sennep (f.eks. skånsk)
2 ss finhakket purre/vårløk/gressløk
et par tre gode never rensede reker
salt & pepper
_______________________________________________________________________________
Hakk eggene i små terninger. Bland majones, rømme, dill, sennep, purre, salt og pepper. Smak til. Kanskje du vil ha mer salt, pepper, dill eller sennep?
Bland rekene ned i majonesblandingen. La stå og trekke i kjøleskapet i minst en time, slik at smakene får satt seg ordentlig.
Server på lavkarbobrød, eller i hjertesalatblader.
Rekesalat servert på lavkarbobrød. God frokost.
3 hardkokte egg
1 dl majones
0,5 dl rømme
rikelig med dill (tørket eller fersk)
1 - 2 ts sennep (f.eks. skånsk)
2 ss finhakket purre/vårløk/gressløk
et par tre gode never rensede reker
salt & pepper
_______________________________________________________________________________
Hakk eggene i små terninger. Bland majones, rømme, dill, sennep, purre, salt og pepper. Smak til. Kanskje du vil ha mer salt, pepper, dill eller sennep?
Bland rekene ned i majonesblandingen. La stå og trekke i kjøleskapet i minst en time, slik at smakene får satt seg ordentlig.
Server på lavkarbobrød, eller i hjertesalatblader.
Rekesalat servert på lavkarbobrød. God frokost.
tirsdag 18. oktober 2011
Skumle gresskarbrownies
Jeg hadde et lass gresskar til overs etter at jeg bakte gresskarmuffins til Matbloggsentralens Halloweenutfordring. Så da måtte det bli enda et bidrag til utfordringen, nemlig disse skumle gresskarbrowniesene. Det at det er gresskar i dem gir dem en litt annen konsistens enn de ordinære browniesene (som disse eller disse), man kan kanskje si at det blir som en mellomting mellom brownie og gulrotkake? Ikke klissete, men saftige.
100 g finmalte nøtter (mandler, valnøtter, hasselnøtter o.l.)
1 ss fiberhusk
1/2 dl kakaopulver
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts vanilje
1/4 ts salt
1/2 dl sukrinmelis (eller mer, smak!)
50 g smeltet smør
2 store egg
150 g finrevet gresskarkjøtt
3 ss rømme
Til glasur:
150 g mørk sjokolade
1 dl fløte
200 g hvit sjokolade (gjerne sukkerfri, f.eks. cavalier)
_______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 170 grader.
Bland sammen alt det tørre. Visp sammen egg, rømme og avkjølt smeltet smør. Bland gresskar ned i eggeblandingen, og bland deretter det tørre og det våte.
Smør en passende form med smør. Hvis du bruker rund kakeform er en form med diameter på 22 cm perfekt. Hell røra i formen, og stek på 170 grader i ca. 45 minutter.
La kaken bli helt avkjølt før du begynner med glasuren.
Smelt sammen fløte og mørk sjokolade til en ganache, la avkjøle litt før du smører på kaka. Jeg lot den avkjøle litt for lenge, derav den litt "rufsete" overflaten på browniesen du ser på bildet øverst. Du kan også hoppe over glasuren, og heller gå for bare de hvite spøkelsene rett på kakeoverflaten, sånn som du ser på bildet under.
Skjær kaken i passende store ruter.
Smelt hvit sjokolade. La den avkjøles litt, og hell den på spruteflaske, sprøytepose med liten åpning, eller en frysepose med et lite avklippet hjørne. Bruk den hvite sjokoladen til å tegne spøkelser på hver kakebit. Bruk litt av ganachen, eller bare litt smeltet mørk sjokolade til å tegne øyne og munn på spøkelsene.
Sett kaken inn i kjøleskapet, og la stå i noen timer før den spises.
100 g finmalte nøtter (mandler, valnøtter, hasselnøtter o.l.)
1 ss fiberhusk
1/2 dl kakaopulver
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts vanilje
1/4 ts salt
1/2 dl sukrinmelis (eller mer, smak!)
50 g smeltet smør
2 store egg
150 g finrevet gresskarkjøtt
3 ss rømme
Til glasur:
150 g mørk sjokolade
1 dl fløte
200 g hvit sjokolade (gjerne sukkerfri, f.eks. cavalier)
_______________________________________________________________________________
Sett ovnen på 170 grader.
Bland sammen alt det tørre. Visp sammen egg, rømme og avkjølt smeltet smør. Bland gresskar ned i eggeblandingen, og bland deretter det tørre og det våte.
Smør en passende form med smør. Hvis du bruker rund kakeform er en form med diameter på 22 cm perfekt. Hell røra i formen, og stek på 170 grader i ca. 45 minutter.
La kaken bli helt avkjølt før du begynner med glasuren.
Smelt sammen fløte og mørk sjokolade til en ganache, la avkjøle litt før du smører på kaka. Jeg lot den avkjøle litt for lenge, derav den litt "rufsete" overflaten på browniesen du ser på bildet øverst. Du kan også hoppe over glasuren, og heller gå for bare de hvite spøkelsene rett på kakeoverflaten, sånn som du ser på bildet under.
Skjær kaken i passende store ruter.
Smelt hvit sjokolade. La den avkjøles litt, og hell den på spruteflaske, sprøytepose med liten åpning, eller en frysepose med et lite avklippet hjørne. Bruk den hvite sjokoladen til å tegne spøkelser på hver kakebit. Bruk litt av ganachen, eller bare litt smeltet mørk sjokolade til å tegne øyne og munn på spøkelsene.
Sett kaken inn i kjøleskapet, og la stå i noen timer før den spises.
mandag 17. oktober 2011
Blomkålmos
En av lavkarboklassikerne. Husk at det er stort rom for variasjon her. Jeg synes det kan være godt å la et lite fedd hvitløk koke med fra begynnelsen av. Fløten kan fint utelates, eller byttes ut med kremost, rømme eller créme fraîche. Litt hakkede urter, som gressløk eller persille, eller kanskje litt hakket vårløk kan blandes ned i mosen på slutten. Eller hva med å strø litt finhakket sprøstekt bacon eller chorizo på toppen?
1 blomkål
vann
1 dl fløte
2 ss smør
salt & pepper
evt. litt revet muskat
_______________________________________________________________________________
Del blomkål i buketter og biter. Kok opp vann, og ha blomkål i det kokende vannet. La koke til grønnsakene er helt møre, ca 15 min.
Hell av vannet, men ta gjerne vare på det som kraft til suppe eller saus. La blomkålen dampe ordentlig av seg.
Mos blomkålen. Bruk en stavmikser hvis du vil ha en fin konsistens. Jeg liker at det er litt tekstur på mosen, så jeg bruker en potetstapper. Lar du blomkålen koke litt ekstra, så blir den så mør at du faktisk bare kan vispe den sammen til en mos med en god ballongvisp.
Varm opp fløten med smøret til smøret har smeltet, og tilsett litt og litt av væsken til mosen har passe konsistens. Smak til med salt, pepper, og evt. litt muskat.
Her er det en ribbebit som har fått følge av rosenkål og blomkålmos.
Blomkålmos passer også fint til fisk. Her til torsk og chorizosalsa.
Her har jeg kjørt blomkålen til en puré og servert til kamskjell.
1 blomkål
vann
1 dl fløte
2 ss smør
salt & pepper
evt. litt revet muskat
_______________________________________________________________________________
Del blomkål i buketter og biter. Kok opp vann, og ha blomkål i det kokende vannet. La koke til grønnsakene er helt møre, ca 15 min.
Hell av vannet, men ta gjerne vare på det som kraft til suppe eller saus. La blomkålen dampe ordentlig av seg.
Mos blomkålen. Bruk en stavmikser hvis du vil ha en fin konsistens. Jeg liker at det er litt tekstur på mosen, så jeg bruker en potetstapper. Lar du blomkålen koke litt ekstra, så blir den så mør at du faktisk bare kan vispe den sammen til en mos med en god ballongvisp.
Varm opp fløten med smøret til smøret har smeltet, og tilsett litt og litt av væsken til mosen har passe konsistens. Smak til med salt, pepper, og evt. litt muskat.
Her er det en ribbebit som har fått følge av rosenkål og blomkålmos.
Blomkålmos passer også fint til fisk. Her til torsk og chorizosalsa.
Her har jeg kjørt blomkålen til en puré og servert til kamskjell.
søndag 16. oktober 2011
Gresskarmuffins til Halloween
Disse ble til som et resultat av Matbloggsentralen sin Halloweenutfordring. Jeg har aldri laget bakst med gresskar før, men jeg lover det ikke blir siste gang! Dette ble saftige saker!
Jeg hadde en ambisjon om å få til oransje glasur. Jeg kan fortelle med en gang at du kan glemme å få til det ved å blande gul og rød konditorfarge. Det blir ferskenfarge, og ikke oransje, som du ser på bildene. Så da vet du det.
3 egg
75 g malte mandler
75 g malte valnøtter
1 dl sukrinmelis
200 g revet gresskarkjøtt
1/4 dl rapsolje
1 dl rømme
1,5 ts bakepulver
1,5 ss fiberhusk
1 ts kanel
et par klyper kardemomme
1 ts malt ingefær
1/2 ts vanilje (evt. 2 ts vaniljeekstrakt)
Glasur:
150 g kremost
35 g smør - romtemperert
sukrinmelis
sitronsaft
litt revet appelsinskall
ca. 200 g mørk sjokolade (minst 70 %) til pynten
_______________________________________________________________________________
Bland alle de tørreingrediensene i en bolle. Visp sammen alt det våte i en annen bolle, og bland revet gresskarkjøtt godt ned i det våte. Bland sammen det våte og det tørre. Smak på røra om du synes det er nok søtt, og tilsett eventuelt mer sukrinmelis om nødvendig.
Fordel muffinsene i former, og stek i 40 - 45 minutter på 175 grader. Det er mye fuktighet i muffinsene, så det er viktig at de får steke lenge nok. Steketiden er beregnet på store amerikanske muffinsformer. Bruker du små former kan du nok redusere steketiden litt.
Visp sammen romtemperert smør og kremost. Smak til med sukrin, litt sitronsaft og litt revet appelsinskall. Vær litt forsiktig med appelsinskallet, det kan bli bittert om du bruker for mye. Du kan gjerne bruke litt av appelsinsaften fra appelsinen også. Et alternativ er å smakssette med revet limeskall og saft fra lime.
Farg evt. glasuren med f.eks gul eller grønn konditorfarge.
Ha glasuren på toppen av muffinsene når de er helt avkjølt.
Smelt sjokoladen i et vannbad. La den avkjøle litt så sjokoladen tykner litt igjen. Ha sjokoladen i en liten spruteflaske, sprøytepose med liten åpning, eller en brødpose med et lite avklippet hjørne. Tegn spindelvev og edderkopper, eller andre skumle ting, på en bakepapirkledt flate med sjokoladen. Sett inn i kjøleskapet/fryseren til sjokoladen har stivnet, og løsne sjokoladetegningene forsiktig fra bakepapiret. Pynt muffinsene med sjokoladen.
For variasjon tror jeg det hadde vært godt med litt revet appelsinskall i selve røra, og kanskje litt grovt hakkede nøtter. Noen sjokoladebiter i røra er heller ikke dumt. Osteglasuren kan byttes ut med sjokoladeglasur. Da kan for eksempel pynte med hvit sjokolade istedenfor.
Jeg hadde en ambisjon om å få til oransje glasur. Jeg kan fortelle med en gang at du kan glemme å få til det ved å blande gul og rød konditorfarge. Det blir ferskenfarge, og ikke oransje, som du ser på bildene. Så da vet du det.
Illustrasjonsfoto: Leah1201l / CC: by-nc-nd |
3 egg
75 g malte mandler
75 g malte valnøtter
1 dl sukrinmelis
200 g revet gresskarkjøtt
1/4 dl rapsolje
1 dl rømme
1,5 ts bakepulver
1,5 ss fiberhusk
1 ts kanel
et par klyper kardemomme
1 ts malt ingefær
1/2 ts vanilje (evt. 2 ts vaniljeekstrakt)
Glasur:
150 g kremost
35 g smør - romtemperert
sukrinmelis
sitronsaft
litt revet appelsinskall
ca. 200 g mørk sjokolade (minst 70 %) til pynten
_______________________________________________________________________________
Bland alle de tørreingrediensene i en bolle. Visp sammen alt det våte i en annen bolle, og bland revet gresskarkjøtt godt ned i det våte. Bland sammen det våte og det tørre. Smak på røra om du synes det er nok søtt, og tilsett eventuelt mer sukrinmelis om nødvendig.
Fordel muffinsene i former, og stek i 40 - 45 minutter på 175 grader. Det er mye fuktighet i muffinsene, så det er viktig at de får steke lenge nok. Steketiden er beregnet på store amerikanske muffinsformer. Bruker du små former kan du nok redusere steketiden litt.
Visp sammen romtemperert smør og kremost. Smak til med sukrin, litt sitronsaft og litt revet appelsinskall. Vær litt forsiktig med appelsinskallet, det kan bli bittert om du bruker for mye. Du kan gjerne bruke litt av appelsinsaften fra appelsinen også. Et alternativ er å smakssette med revet limeskall og saft fra lime.
Farg evt. glasuren med f.eks gul eller grønn konditorfarge.
Ha glasuren på toppen av muffinsene når de er helt avkjølt.
Smelt sjokoladen i et vannbad. La den avkjøle litt så sjokoladen tykner litt igjen. Ha sjokoladen i en liten spruteflaske, sprøytepose med liten åpning, eller en brødpose med et lite avklippet hjørne. Tegn spindelvev og edderkopper, eller andre skumle ting, på en bakepapirkledt flate med sjokoladen. Sett inn i kjøleskapet/fryseren til sjokoladen har stivnet, og løsne sjokoladetegningene forsiktig fra bakepapiret. Pynt muffinsene med sjokoladen.
For variasjon tror jeg det hadde vært godt med litt revet appelsinskall i selve røra, og kanskje litt grovt hakkede nøtter. Noen sjokoladebiter i røra er heller ikke dumt. Osteglasuren kan byttes ut med sjokoladeglasur. Da kan for eksempel pynte med hvit sjokolade istedenfor.
Illustrasjonsfoto: Carlogambino / CC: by-nc |
lørdag 15. oktober 2011
Sellerisalt
I fjor laget jeg urtesalt og chilisalt som del av noen hjemmelagde julegaver. I år har jeg produsert hjemmelaget sellerisalt. Sellerisaltet er kjempegodt over eggene, i suppa eller på salaten. Eller hvor som helst ellers du vil bruke salt i maten. Sett det på bordet i steden for det vanlige bordsaltet. Det er veldig anvendelig, og jeg bruker det nesten oftere enn det vanlige hvite saltet.
Noe annet som er supert med sellerisaltet er at du får brukt opp en del av stangsellerien som vanligvis går rett i søpla - nemlig bladene.
Av og til er det vanskelig å finne stangselleri som er ordentlig "bladete". Hvis du ser at du blir nødt til å kjøpe store mengder stangselleri for å få tilstrekkelig med blader, kan du godt erstatte noe av bladene med selve stangsellerien. Da må du imidlertid være forberedt på at det kan ta litt lenger tid å få tørket saltet ordentlig.
Desiliter er en veldig unøyaktig måleenhet for blader. Men pakk dem litt sammen i desilitermålet for å måle opp. Og ikke vær redd for å ha litt ekstra stangselleriblader. Bedre med litt for mye enn litt for lite. Ha stangselleribladene i en blender eller foodprocessor, og kjør dem til bladene er finhakket. Tilsett salt og kjør videre til alt er godt blandet.
Legg saltet på en tallerken eller stekeplate og la det tørke godt på et varmt sted. Du for eksempel sette det i stekeovnen på 50 - 60 grader, eller som jeg gjorde, sette tallerknen oppå en varmeovn. La stå til saltet er blitt helt tørt. Det kan ta noen timer. Hakk litt i saltet underveis i tørkeprosessen, så slipper du at det klumper seg.
Hvis det er noen klumper igjen når saltet er ferdig tørket knuser du dem i en morter, før du heller saltet på glass med lokk.
2 dl havsalt
2 dl blader fra stangselleri
_______________________________________________________________________________
Legg saltet på en tallerken eller stekeplate og la det tørke godt på et varmt sted. Du for eksempel sette det i stekeovnen på 50 - 60 grader, eller som jeg gjorde, sette tallerknen oppå en varmeovn. La stå til saltet er blitt helt tørt. Det kan ta noen timer. Hakk litt i saltet underveis i tørkeprosessen, så slipper du at det klumper seg.
Hvis det er noen klumper igjen når saltet er ferdig tørket knuser du dem i en morter, før du heller saltet på glass med lokk.
Abonner på:
Innlegg (Atom)