søndag 15. august 2010

Fiskesuppe med blåskjell

Hva skal jeg si? Denne suppa er bare den beste fiskesuppa jeg vet om. Nest etter en jeg spiste i Kragerø for mange mange år siden. Hvis du aldri har laget fiskesuppe på din egen blåskjellkraft, så har du en fiskesuppeopplevelse foran deg. Blåskjellkraft er en helt magisk ingrediens når det kommer til fiskesuppe.

4 store porsjoner


1/2 kg vaskede blåskjell

evt. 200 g reker med skall

2 dl hvitvin

1 fedd hvitløk i skiver

1 - 2 sjalottløk i skiver

2 dl vann

3 dl fløte

1 fennikel i strimler

2 vårløk i fine skiver

noen små asparges i biter

noen cherrytomater delt i to

3-400 g assortert beinfri fisk i små biter, f.eks. laks, uer og torsk

saft av 1/2 sitron eller noen dråper eddik

salt og pepper

2-3 ss persille, gressløk og evt. dill.
_______________________________________________________________________________

Sjekk blåskjellene dine. De som er skadet kaster du. De som ikke er lukket, eller ikke lukker seg når du dunker dem lett i kjøkkenbenken kaster du også. Skyll blåskjellene godt i kaldt vann.

Varm olivenoljen i en stor kjele. Stek sjalottløk og hvitløk til den er myk. Tilsett hvitvinen og blåskjell og rør rundt. La dampe i 4 - 5 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Kast de blåskjellene som ikke har åpnet seg i løpet av dampingen.

Sil kraften og ta vare på den. Rens de fleste blåskjellene, men legg noen til side til pynt.

Hvis du bruker ferske reker i suppa kan du la rekeskallene trekke i litt vann i 15 minutter. Hvis du gidder. Du har allerede fått en god kraft fra blåskjellene, men det sitter mye god smak i rekeskallene også. Sil kraften gjennom et kjøkkenhåndkle og kast rekeskallene. Hvis kraften fra rekene utgjør mer enn 2 - 3 dl, har du den tilbake i kjelen og lar den koke til den er redusert til ca. 2 - 3 dl. Dette bruker du istedenfor de 2 desilitrene med vann i oppskriften.

Nå tilsetter du kraften fra blåskjellene. Hvis du ikke har kokt kraft på rekeskall koker du bare opp blåskjellkraften sammen med 2 dl vann. Tilsett fløten, og kok opp igjen.

Tilsett finstrimlet fennikel, vårløk og asparges. La suppa putre videre et par minutter før du tilsetter cherrytomater og fisk i biter. Ikke la bitene være alt for små. La disse trekke forsiktig (ikke koke) i noen få minutter til de er ferdige.

Smakssett suppa med salt, pepper og sitron og legg i de rensede blåskjellene.

Hell suppa i skåler. Pynt med blåskjellene du la til siden, evt. reker og de hakkede urtene.

2 kommentarer:

 1. Har aldri vært noe glad i fiskesuppe, tror det er hele "for salt posesuppe som i verstefall gir meg dårlig mage pga glutamatinnholdet" som sitter igjen. Men jeg elsker sjømat, jo renere jo bedre (sushi!! åh at jeg ikke har oppdaget det før...)

  Tror absolutt jeg må snuse rundt etter noen blåskjell ja... se hva dette kan bli :)

  Kan friste deg til å søke opp sjøgress på min side, det mente min far var greit å ha i suppa.. så feiga han ut da han endelig huska på det.. jeg syntes det fungerte greit! ;)

  SvarSlett
 2. Posesuppe kan ikke sammenlignes med hjemmelaget vet du. Men hvis du ikke liker denne, så er det oppe og avgjort. Da liker du ikke fiskesuppe. Punktum.

  Ja, jeg har sett noen fiskesuppeoppskrifter med sjøgress i. Det hadde vært interessant å prøve. Skal ta en titt på hva du har skrevet om det.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails