onsdag 14. april 2010

Mandelkjeks

Disse er fine til for eksempel ost.2 dl malte mandler

1 dl sesamfrø

2 eggehviter

1/2 ts salt

1 ts sukrin

2 ts fiberhusk
____________________________________________________________________

Sett ovnen på 180 grader. 

Bland sammen alle ingrediensene. Juster eventuelt deigen med et par ss vann om den blir for tørr.

Smør et flak bakepapir med litt olivenolje. Pass på at det ikke blir så mye olje. Et tynt tynt lag holder.

Rull små kuler av deigen. Press kulene ut til flate rundinger på bakepapiret. Du kan eventuelt stanse ut penere rundinger med et lite likørglass eller lignende. Kjeksene på bildet er stanset ut med et glass som har ca. samme diameter som Ritzkjeks.

Hvis du vil kan du nå smakssette kjeksene ved å drysse krydder, salt eller frø over dem (se under). 

Stek kjeksene på 180 grader i ca 15 minutter. Følg med underveis. Steketiden er avhengig av tykkelsen på kjeksene. La dem kjøle av på en rist.


Forslag til smakstilsetninger som drysses over kjeksene før steking:

- havsalt
- valmuefrø
- timian & hvitløkspulver
- basilikum & parmesan
- kvernede chiliflak
- linfrø
- paprikapulver
- sellerisalt
- løkpulver
- oregano

Det kan være lurt å presse krydderet eller frøene litt ned i kjeksen, slik at det sitter fast etter stekingen. Ellers er kjeksene gode sånn som de er også. Kanskje du har noe flere forslag til smakstilsetning? 

24 kommentarer:

 1. Oi oi oi. Jeg som må bake knekkebrød i dag, det er fort gjort å lage en deig av dette og. Set godt ut. Må utprøves.

  SvarSlett
 2. Hei!

  Dette skal jeg teste ut om går med mandel-pulpen som jeg får igjen etter jeg har lagd mandelmelk, hvis det ikke blir for tørt da.. :)
  Spennende!

  SvarSlett
 3. Line: Ja, disse er fine. Jeg liker de best når de får litt urtesmak på seg. Timian og hvitløk er favoritt.

  Dynama: Mandelmelk? Det har jeg ikke hørt om før. Hva er det? Og hva bruker du det til. Om det blir for tørt? Tja, kjeksene SKAL jo være tørre da. Myke kjeks vil vi jo ikke ha ;)

  SvarSlett
 4. Disse så skikkelig gode ut - får ikke mindre lyst på noe godt etter å ha sett disse . Får sette mandler på handle- listen min

  SvarSlett
 5. Mandler er alltid kjekt å ha. Jeg er lat og gidder ikke male mandlene mine selv, (og enda mindre skolde dem før maling) så jeg kjøper ferdig malte mandler. Tror jeg betaler i overkant av en hundrings for en kg på innvadrersjappa mi. Det er det verdt.

  SvarSlett
 6. Lurt! Har ikke tenkt på at de har store poser med ferdigmalte mandler på slike butikker. Skal definitivt kjøpes og testes! :)

  SvarSlett
 7. Sånne butikker er det beste jeg vet, og de har masse lavkarbisk snadder. Jeg kjøper stort sett bare bacon og nakkekoteletter i vanlige butikker. Ellers er kjøtt, egg og grønnsaker både billigere og av bedre kvalitet på mange innvandrerbutikker.

  SvarSlett
 8. Jeg skal teste ut disse nå og prøver med mandelmelet som jeg har bestilt på nett...litt redd det kan bli for "fint" i forhold til malte mandler.

  SvarSlett
 9. Hmm, ja kanskje? Men det er jo ikke verre enn å gjøre et forsøk. Fortell gjerne hvordan det gikk!

  Det er også mulig at du trenger mer fuktighet i oppskriften? Eller kanskje du skal redusere mengden mel litt, for at deigen ikke skal bli for tørr? Ikke sikkert at det er nødvendig, men prøv med litt mindre mel først for sikkerhets skyld.

  SvarSlett
 10. Prøvde disse men de ble ikke noe gode, de ble seige inni. Jeg brukte mandelmel, kansje derfor?

  SvarSlett
 11. Så dumt. Ja, det kan tenkes at det har med mandelmelet å gjøre. Det oppfører seg jo litt annerledes enn malte mandler. Trekker til seg mer fuktighet blant annet. Men jeg vet ikke altså... Jeg regner med at du er sikker på at de ble stekt lenge nok.

  SvarSlett
 12. Hei!

  Helt super oppskrift. Jeg brukte ca 50/50 mandelmel/malte mandler, og måtte steke dem vertfall i 20 min, og de tynneste ble sprø og fine. Så mulig det er melet, men det går til slutt, bare la de stå inne lenge nok..Evt gjør som jeg ofte gjør når jeg lager knekkebrød: skru av ovnen, men la platen med kjeksene stå inni for å "tørke".

  SvarSlett
 13. Takk Marianne. Og takk for steketips med mandelmel :)

  SvarSlett
 14. Hei hei ;)
  Bare lurer på hvor mye karbo det er i disse jeg :) Ellers tusen takk for mange flotte tips ;)
  Hilsen Lisa

  SvarSlett
 15. Hei Lisa. Jeg har ikke regnet på det. Men du finner næringsinnholdet i mandler og sesamfrø på pakkene eller på matvareguiden.no. Du må bare veie hvor mye 2 dl malte mandler og 1 dl sesamfrø veier, så finner du det ut :)

  SvarSlett
 16. Hallo Frida! Nå har jeg laget disse kjeksene og de ble så gode at jeg måtte lage en runde til.Men jeg byttet ut mandler med hasselnøtter og sesamfrø med linfrø. det var det jeg hadde i skapet:) Det funket veldig bra. Tusen takk for oppskrift. Har forresten og prøvd ut kjøttbrødet ditt.Fantastisk!

  SvarSlett
 17. Så hyggelig å høre at de falt i smak! Og takk for tips om en ny vri. Den skal jeg prøve meg på en dag :)

  SvarSlett
 18. hei! skal man ikke piske eggehvitene stive først asså????

  SvarSlett
 19. Neida, ikke nødvendig. Eggehvitene er bare bindemiddel her.

  Men når du sier det, så hadde det vært interessant å se hvordan konsistensen blir om man pisker eggehvitene stive. Hvis de henger sammen i det hele tatt, så blir de sikkert litt luftigere da. Kanskje.

  SvarSlett
 20. Bakte disse i går og de ble fantastisk gode! Min ovn er tydeligvis litt svakere enn din, så jeg hadde dem nok inne nærmere 25 minutter. Timian og maldonsalt var favoritten her! :)

  SvarSlett
 21. Ja, stor forskjell på ovner! Godt å høre at de falt i smak :) Enig med kryddervalget ditt!

  SvarSlett
 22. Veldig gode kjeks, jeg hadde bare litt salt på da jeg var usikker på hvordan urter ville passe med osten jeg hadde kjøpt og de sukrinkaramelliserte valnøttene jeg hadde til. Men skal teste med urter en annen gang til en annen ost!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails