onsdag 18. mai 2011

Svinefilet med urtefyll og gorgonzolasaus


Jeg brukte påsken på å plante et lass med urter utenfor leiligheten min, etter å ha blitt inspirert av Heia Mat sitt innlegg om urteplanting. Så nå har jeg en hel liten urskog med urter, og jeg gleder meg til å ha friske urter lett tilgjengelig hele sommeren. Med denne oppskriften fikk jeg virkelig bruk for urtehagen min. Du kan bruke de urtene du har, eller de du liker best. Jeg brukte en blanding av basilikum, timian, persille, gressløk, oregano og rosmarin, men bruk gjerne bare to eller tre ulike hvis du ikke har en hel urtehage å plukke fra.1 svinefilet

75 - 100 g kremost

et par never friske urter

pepper

2 hvitløksfedd - finhakket

2 tørkede tomater - finhakket

1 pk bacon i skiver


Gorgonzolasaus:

2 dl creme fraîche

100 g gorgonzola

noen dråper hvitvinseddik

litt kalvefond (el. annen type fond)

pepper
_______________________________________________________________________________

Sett ovnen på 150 grader.

Stek baconstrimlene forsiktig. Ikke la de bli sprø.

Tørk godt av svinefileten, og kutt den på langs, nesten helt gjennom.

Finhakk urtene. Rør urter, tørkede tomater, kremost, hvitløk og pepper sammen. Legg urteblandingen inn i svinefileten.

Rull de stekte baconskivene rundt svinefileten, og stikk et steketermometer inn i fileten. Legg fileten i en ildfast form, og sett formen i stekeovnen. La steke til kjernetemperaturen viser 70 - 76 grader. Ved 70 grader er kjøttet lett rosa, og ved 76 er fileten helt gjennomstekt.

La fileten hvile, gjerne innpakket i aluminiumsfolie, i 15 minutter før du skjærer i kjøttet.

Kok opp creme fraîche, litt fond og noen dråper hvitvinseddik. Smelt gorgonzolaen ned i sausen, og la koke i et par minutter. Smak til med pepper og evt. salt.

Server gjerne med kokt asparges. Gorgonzolasausen er kjempegod på asparges.


.

11 kommentarer:

 1. Da håper jeg du blir fornøyd med helgemiddagen :)

  SvarSlett
 2. Herlig med urter, og lurt å dyrke selv!!!

  SvarSlett
 3. Ja, det er herlig å ha masse urter tilgjengelig hele tiden altså. Også står de like utenfor ingangsdøra mi, så jeg må innom og snuse på dem hver morgen før jeg går på jobb ;)

  SvarSlett
 4. JEg har hermet - nå har jeg en tøff kasse med nyplantete urter på terassen -krysser fingre for at de overlever og trives :)

  SvarSlett
 5. Dette så supergodt ut! Jeg er ganske ny på kjøkkenet, så jeg lurer på om det er greit å bruke ytrefilet? Er det eventuelt noe jeg må gjøre med den for å få den mørere eller noe slikt?

  Skal definitivt teste ut denne oppskriften etterhvert. :)

  SvarSlett
 6. Ytrefilet vil nok funke helt fint! Den er jo ganske mør fra før av, så du trenger i grunn ikke gjøre noe med den.

  SvarSlett
 7. @ Makronella: Åh, det kommer du ikke til å angre på. De kommer nok til å overleve helt fint. Jeg ser at basilikumen min sliter litt. Det har kanskje vært litt kaldt for den i mai. Men ellers spirer og gror det som om det skulle vært ugress.

  SvarSlett
 8. basilikum kan være litt sær ..... jeg plantet den jeg hadde på kjøkkenet som kanskje var over høyden -får se åssen det går med den -satser på ugresslignende groing på de -gleder meg :)

  SvarSlett
 9. Ja, særlig timian og oregano er fascinerende. Jeg synes de dør så lett i potte i vinduskarmen. Men når man planter de ut er det akkurat som om de henter masse energi og styrke og blir mye mer robuste. Stilkene blir tykkere og bladene blir større, og jeg rekker knapt å klippe av det jeg trenger før det vokser til igjen. Moro!

  SvarSlett
 10. Og har tro på at basilikumen klarer seg bedre når (legg merke til at det er NÅR og ikke hvis) sommerværet kommer.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails