torsdag 9. desember 2010
Blomkål- og skinkegrateng
Nå i desember pleier det å være lett å få tak i veldig billig kokt juleskinke. Jeg kjøpte en sånn skinke for en ukes tid siden, og det er blitt mye valuta for pengene. Det er blitt kokt juleskinke med rester av surkål og sennepsstuet rosenkål fra ribbemiddagen, det er blitt ostesmørbrød av lavkarbobrød med et tykt lag sennep, skinke og ost, det er blitt skinkeomelett og skinke i salaten. Ok, så har det blitt mye skinke denne uka. Men det er vel også lenge siden jeg har fått så mye mat for så lite penger. Den siste biten av skinka har jeg skjært i terninger, og brukt i denne gratengen. En enkel og lettlaget hverdagsmiddag som passer perfekt i førjulstida.
4 personer
smør
1 stort blomkålhode
ca. 500 g skinke i terninger
1,5 dl creme fraîche
1,5 dl fløte
godt med hakket vårløk eller gressløk
salt & pepper
revet muskat
et par store never revet ost
__________________________________________________________________________________
Sett ovnen på 200 grader og smør en ildfast form med smør.
Skjær blomkålen i tynne skiver og legg i den ildfaste formen. Stek blomkålen i ca. 15 minutter. Grunnen til at jeg steker blomkålen for seg selv først er for å bli kvitt litt av fuktigheten. Da blir ikke gratengen "vannete" selv om vi ikke bruker noen jevning.
Bland sammen fløte, creme fraîche, vårløk/gressløk, salt, pepper og muskat.
Ta formen ut av ovnen. Spre skinkebitene over blomkålen og hell fløteblandingen over. Strø ost på toppen og sett formen inn i ovnen igjen. La steke i ca. 30 minutter. Eller til osten begynner å bli gylden.
...
4 personer
smør
1 stort blomkålhode
ca. 500 g skinke i terninger
1,5 dl creme fraîche
1,5 dl fløte
godt med hakket vårløk eller gressløk
salt & pepper
revet muskat
et par store never revet ost
__________________________________________________________________________________
Sett ovnen på 200 grader og smør en ildfast form med smør.
Skjær blomkålen i tynne skiver og legg i den ildfaste formen. Stek blomkålen i ca. 15 minutter. Grunnen til at jeg steker blomkålen for seg selv først er for å bli kvitt litt av fuktigheten. Da blir ikke gratengen "vannete" selv om vi ikke bruker noen jevning.
Bland sammen fløte, creme fraîche, vårløk/gressløk, salt, pepper og muskat.
Ta formen ut av ovnen. Spre skinkebitene over blomkålen og hell fløteblandingen over. Strø ost på toppen og sett formen inn i ovnen igjen. La steke i ca. 30 minutter. Eller til osten begynner å bli gylden.
...
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Mmm, så masse deilige fristelser hos deg :) Ikke minst: multekrem til middag - herlig :) Det minner meg om den skjønne niesen til ei kjær venninne av meg ønsker seg is til middag - se bare HER. Tenker hun gleder seg til hun blir stor og kan bestemme selv ;)
SvarSlettTakk Lene. Og ja, hehe, noen fordeler skal man ha når man blir voksen :)
SvarSlettÅååå mimre..mormoren min laget verdens beste blomkålgrateng. Denne oppskriften så like god ut :-D Godt tips å steke blomkålen!!
SvarSlettIngen kan slå mormorers mat altså! ♥ Mormor er mitt store forbilde på matfronten, og er uten tvil den som har lært meg mest om mat.
SvarSletts så godt ut!
SvarSlettDet var den ;)
SvarSlettLaget denne igår, og samboeren min kom med en stor porsjon til meg. "Tror du jeg orker alt det?" var min reaksjon...men det gjorde jeg, utrolig godt var det :D Laget med kyllingskinke (sånn på boks).
SvarSlettSå bra at det falt i smak Maria. Kyllingskinke på boks var lurt.
SvarSlett