tirsdag 19. juni 2012
Sushi på lavkarbovis: Maki
Sushi er noe av det beste jeg vet. Selv om jeg stadig vekk faller for fristelsen for å bestille sushi med ris og det hele, så er det flaks at det lar seg gjøre å lage sushi på lavkarbovis også. Da er det litt lettere å holde seg unna høykarbovarianten.
For dere som har forsøkt dere på å lage makiruller med sushiris, så kan jeg først si noe om forskjellen på å bruke sushiris og blomkål. Når jeg lager blomkålrisen bruker jeg betraktelig mindre riseddik og sukrin (sukker) enn jeg ville gjort til sushiris. Et eller annet gjør at eddik og søtsmak blir mye tydeligere i blomkålen enn i risen. Men litt må til synes jeg. En annen ting er at jeg bruker betydelig mindre blomkålris enn sushiris i makirullene. Blomkålrisen klistrer seg ikke så godt sammen som sushiris, så makirullene detter fort litt fra hverandre om de inneholder for mye blomkål. Dessuten smaker åpenbart ikke blomkål det samme som ris, så jeg foretrekker å legge hovedvekten på det øvrige fyllet.
Ingredienser:
1 middels stort blomkålhode per 3 noriblad
litt olje til steking
1 kork riseddik per blomkål
et par kluper sukrin
noen klyper salt
3 noriblader
soyasaus
wasabi
syltet ingefær (gari)
evt. wakamee (havalger)
bambusmatte til rulling
Hva du fyller makien med er jo opp til deg og din fantasi, men her er tre forslag:
Fyll 1: salmalaks
salmalaks
agurk i staver
Fyll 2: lodderogn
kokt laks
rød lodderogn
chilimajones
wasamee
avocado i staver
paprika i staver
Fyll 3: reker
kokte reker/kongereker
chilimajones
rød lodderogn
avocado i staver
paprika i staver
_______________________________________________________________________________
Rasp blomkålen på et grovt rivjern. Varm litt olje i en non-stick stekepanne og stek blomkålen i 5 - 7 minutter til den begynner å bli myk, men gjerne fortsatt har litt tyggemotstand. Mot slutten av steketiden tilsetter du litt riseddik og sukrin, og smaker til med litt salt.
Avkjøl blomkålrisen helt.
Forbered fyllet. Om du velger samme fyll som meg må du gjøre følgende: Skjær grønnsakene i staver som er ca. 5x5 mm og 20 cm lange (eller om mulig like lange som noribladenes bredde). Skjær laksen i 1 cm brede remser. Bland sammen kokt laks, lodderogn og chilimajones til en tjukk røre. Skjær evt. rekene i to.
Legg et noriblad på bambusmatten. Fordel 1/3 av blomkålrisen i et jevnt tynt lag på noribladet. La det være igjen en 1 - 1,5 "remse" cm uten blomkål helt øverst og neders på noribladet.
Legg fyllet i en stripe nederst på laget av blomkål. Rull noribladet med fyll jevnt i retning fra deg, samtidig som at du gir rullen et lett trykk ved hjelp av bambusmatten. Drypp litt vann på den delen av noribladet som er lengst vekk fra deg, og lukk rullen. Vannet fungerer som lim.
Del rullen i to på midten ved hjelp av skarp kniv. Legg de to halvdelene ved siden av hverandre og kutt dem i tre like lengder.
Anrett makien på en tallerken sammen med en skål soyasaus, wasabi, syltet ingefær og evt. wakamee.
Domo arigato!
Maki fylt med salmalaks og agurk.
Maki fylt med lodderogn, kokt laks chilimajones, avocado, paprika og wakamee.
Maki med kongereker, lodderogn, avocado og paprika.
Jeg hadde en del laks til overs etter at jeg hadde brukt opp noribladene. Da laget jeg noen lakseruller fylt med blomkålris, agurk og wakamee, bundet opp med gressløk, og rullet i litt ristede sesamfrø.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ser deilig ut! Jeg har laget maki uten ris og blomkål i det hele tatt. I stedet skar jeg avokado i tynne, tynne skiver som jeg la utover, for så å ha på det andre fyllet. Rull sammen som vanlig, og nyt. Veldig godt! :)
SvarSlettHilsen Kjersti
Det høres veldig godt ut. Jeg tror jeg skal teste ut din variant neste gang. Denne blomkålraspinga, -stekinga og -avkjølingen tar jo litt tid ;)
SlettGlder meg veeeeeldig til å prøve ut dette her nå. :) Ser nydelig ut og smaker sikkert like nydelig.
SvarSlettTakk Sala! Ja, dette var deilig altså :)
SlettÅyåy...! Nå skal du ha takk for genial ide igjen , bruker mye blomkålris og det blir sashimi ute, sommeren er berget så langt!!! ; )
SvarSlettnå ble jeg glad!!!!!!!! har savnet makiruller så utrolig mye, tenk at jeg ikke har tenkt denne tanken selv!! tuuuuusen takk!! dette skal prøves :)
SvarSlettHurra! Håper du blir fornøyd:)
SlettSå smart med blomkål inni! :-)
SvarSlettBlomkål kan brukes til alt:)
SlettFLOTT, dette var spennende. :)
SvarSlettOg veldig godt ;)
SlettVeldig hyggelig å se deg tilbake! :o)
SvarSlettGod helg.
Mvh Marianne
Den blomkålrisen din må jeg bare se å få prøvd!
SvarSlettMye jobb - men veldig lekkert!! :)
SvarSlettTakk Helen :)
SvarSlettÅhhhh.....jeg elsker denne bloggen over alt på jord! Ramlet tilfeldigvis innom fordi jeg fulgte en link om krabbekaker, har ikke vært innom her på over ett år. Og så fant jeg SÅ mye digg ny mat som jeg ikke har tenkt på kan lages lavkarbo engang!! Nå skal jeg hjem og lage knekkebrød, makiruller, løkringer, mangosalsa, gubbröra og kylling i grønn curry med bok choy!! O glede!!! Fylt av mase ny matinspirasjon her - tusen takk !!!
SvarSlettTusen takk for generøse ord Anett. Jeg setter pris på å høre at du finner inspirasjon her. Håper de nye oppskriftene du skal teste ut faller i smak!
SlettHva med å bruke litt fiberhusk for å få blomkålen litt mer "sticky" ?
SvarSlett