lørdag 28. april 2012

Berbere

Berbere er en krydderblanding som er en helt grunnleggende smakstilsetting i etiopisk matlaging. Du kan bytte ut de hele krydderne med ferdig malt krydder. Men det gjør seg best med hele krydder som du kan riste i pannen før du maler dem. Det er en god regel å kjøpe hele krydder og male dem selv, fordi krydderne holder bedre på smaken når de oppbevares hele. Dette er en ganske stor porsjon. Det er selvfølgelig ingenting i veien for å halvere den.


1 dl hele tørkede chili

1/2 dl paprika

1/2 ss fennikelfrø

1 ss salt

1 ss malt ingefær

1 ss løkpulver

1/2 ts kardemommefrø

1 ts korianderfrø

1/2 ts malt muskatnøtt

2 hele nellikspiker

1/4 ts kanel

3 allehåndebær
______________________________________________________________________________

Åpne de tørkede chiliene og fjern frøene. Finmal chiliene i f.eks en blender eller kaffekvern. Rist fennikelfrø,  kardemommefrø, korianderfrø, nellikspiker og allehåndebær i en tørr stekepanne til det dufter. Pass på at du ikke brenner krydderne, da blir det bittert. Finmal de ristede krydrene og bland dem med malt chili og de andre ferdigmalte krydrene. Oppbevar på lufttette glass.6 kommentarer:

 1. Måste blivit en härlig doft när du rostade kryddorna. Detta ska testas.
  Ha en underbar dag/ Jimmie

  SvarSlett
 2. Ja, det ble det :) God helg til deg Jimmie!

  SvarSlett
 3. Så flott at du legger ut oppskriften på dette herlige, gode krydderet. Jeg har bodd i Etiopia i flere år, og kjenner krydderet og maten fra dette spennede landet i Øst- Afrika!
  Jeg har pr idag krydderet her hjemme fra en tur til Etiopia for en tid tilbake, men jeg vil prøve dette når lageret er tomt:)
  Takk for flotte oppskrifter i bloggen din! Den leses ukentlig! Mvh Vigdis

  SvarSlett
 4. Det må være et utrolig spennende land å bo i. Så fantastisk at du har hatt den muligheten. Jeg er bare en novise i etiopisk matlaging. Jeg har spist en del, men aldri laget selv i noen særlig grad. Men nå er det Doro Wot som står øverst på to-do-lista :) Jeg håper det blir mange flere oppskrifter etter hvert.

  Og tusen takk for hyggelig kommentar. Jeg setter pris på å høre at du finner oppskrifter du liker her :)

  SvarSlett
 5. hei..
  berbere det bringer tilbake gode minner... har vært på tur i ethiopia 2 ganger og det er absolutt verdens mest fantastiske land... siden du har oppskriften på berbere så lurer jeg jo selvsagt på om du også har en oppskrift på lavkarbo injera?? åh som jeg savner en skikkelig god doro wat med en skikkelig sur injera...

  kjempe fin blogg du har!! er så takknemmelig for slike som deg, som deler oppskrifter! min fantasi kommer så alt for ofte til kort...

  tusen takk skal du ha=)

  stå på hilsen Hanne

  SvarSlett
 6. Lavkarbo injera, det hadde vært noe! Men den utfordringen tror jeg blir i største laget :) Smaken og konsistensen på injera er så særpreget at jeg kan ikke tenke meg hvordan man skulle få til et fullgodt alternativ på lavkarbovis. En del av innvandrerbutikkene (i hvert fall her i Oslo) selger ordentlig injera. Kanskje man heller skal tillate seg ekte vare en gang i blant? ;)

  Og tusen takk for hyggelige ord. Stas å høre at du finner inspirasjon her hos meg :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails