Jeg fikk tak i
kjekjøtt på bondens marked for et par helger siden, og i pinsehelgen ble flere oppskrifter med kje testet ut. Først ut var denne deilige
oppskriften som jeg fant på hjemmesidene til produsenten jeg handlet kjekjøttet fra -
Haugen Gardsmat (med noen småjusteringer). Både jeg og hyttegjestene var storfornøyde! Kjekjøtt er et helt fantastisk produkt - mørt og saftig, og marinaden og tilbehøret ga en deilig midtøstenfølelse. Har du muligheten til å få tak i kje - løp og kjøp!
En viktig ingrediens i denne oppskriften er krydderet
sumac. Sumac er et krydder laget av røde, syrlige bær, som jeg er mest vant til å bruke i salater eller dressinger. Men det fungerte kjempebra i denne marinaden, og ga en utrolig kul farge til kjøttet. Jeg vet at det kan være litt tricky å få tak i sumac her i Norge. Det går an å spørre på en innvandrerbutikk, eller du kan handle på
denne nettbutikken. Det er forøvrig en kongenettbutikk - særlig for dere som bor langt unna en innvandrerbutikk og som vil utvide krydderhylla. Den nettbutikken har ALT du kan drømme om av krydder!
Til fire personer
1, 2 kg spekje i stykker
1 liten løk
1 ts malt kardemomme (mal gjerne selv frøene fra hele kapsler)
2 toppede ts sumac
olivenolje
sitronbåter
Salat:
småtomater - delt i to
rødløk - i tynne skiver
en neve mynteblader - grovt hakket
en neve bladpersille - grovt hakket
olivenolje
Dressing:
1 agurk
tyrkisk yoghurt (ca. 2 dl)
1/2 fedd hvitløk
salt & pepper
revet sitronskall
tørka chiliflak
_____________________________________________________________________________
Skjær løken i to, og deretter i tynne skiver. Bruker du hele kardemommekapsler, knus kapslene, ta ut de svarte frøene, og knus dem godt i en morter.
Bland løk, kardemomme, sumac og godt med olivenolje i en pose. Tilsett kjøttet, og masser marinaden inn i kjøttet. Legg kjøttet i kjøleskapet, og la det marinere i minst fire fem timer.
Grill kjøttet på grillen til kjøttet lett slipper beinet.
Bland sammen alle ingrediensene til salaten.
Del agurken til dressingen i to på langs. Skrap ut frøene med en teskje. Riv agurken på et rivjern og klem ut overflødig væske. Bland den revne agurken med yoghurt. Smak til med hvitløk, litt salt, pepper og litt sitronskall. Dryss sitronskall og chiliflak over som pynt. Denne dressingen er egentlig en tzatzikivariant, men jeg har blant annet tilsatt veldig mye mindre hvitløk enn jeg ville tilsatt en den ordinære
tzatzikien. Jeg vil ikke at hvitløken skal overdøve de andre smakene i denne retten.
Server kjøttet med salaten, yoghurtdressing og sitronbåter ved siden av.
Kjekjøtt til folket på
VG.no:
HEr var det mye uprøvd, aldri smakt kje tror jeg. Det ser utrolig godt ut :)
SvarSlettKje er fantastisk! Så det må du bare sørge for å prøve. Lett å tilberede også. Det er synd det ikke er lettere å få tak i.
SvarSlettSå trivelig Magne. Takk :)
SvarSletthar kje kjøtt til salgs , skjærgårdskje . ta kontakt 91714890
SvarSlettSå flott! Hvordan skjer levering til folk som bor langt unna?
SvarSlettGrillet kje må prøves :-)
SvarSlettArild
Ja, jeg har ingen problemer med å anbefale grillet kjekjøtt. Saftig og smakfullt altså!
SvarSlettVery Nice!!
SvarSlett