400 g medisterdeig
3-4 sjalottløk eller 1/2 løk
2 dl revet blomkål
1 dl fløte
2 egg
hvit pepper
salt
smør
2-3 dl buljong (lag gjerne buljongen av kokevannet fra kålen og buljongterning)
Evt. krydder for variasjon: hvitløk, bladpersille, timian og basilikum, eller muskat og ingefær og hvitløk.
____________________________________________________________________
Løsne forsiktig 10-12 kålblader fra kålhode, skjær vekk det groveste nederst ved stilken, og forvell dem 5-8 minutter i lettsaltet vann til de er myke. Avkjøl bladene i kaldt vann.
Bland medisterdeigen, egg, fløte, hakket løk, revet blomkål, salt, pepper og evt. annet krydder.
Legg en stor skje med kjøttblanding på hvert kålblad. Brett sammen bladene rundt fyllet. Du kan eventuelt feste bladene med en tannpirker, eller binde en hyssing rundt rulettene.
Nå kan du velge om du vil dampe rulettene i kjele eller i ovnen.
Hvis du damper dem i kjele legger du rulettene i kjelen, heller buljong over, og en klatt smør, og damper dem under lokk i 30-40 minutter.
Hvis du damper dem i ovnen legger du rulettene i en ildfastform, heller buljongen over, pensler rulettene med smeltet smør og steker dem på 200'C i 30-45 minutter.
Godt med for eksempel fløtesaus og rørte tyttebær.
Et lite tips dersom det er vanskelig å få av kålbladene uten å ødelegge dem:
SvarSlettSkjær av den nederste biten (stilken) av kålen og legg hele kålen i en gryte med kokende vann. La koke noen minutter. Nå kan du ta av et og et blad etterhvert som de løsner fra kålhodet. Kjenn på bladene om de trenger å koke litt til etter at de er tatt av hodet.