mandag 22. november 2010

LCHF-bloggen 1 år! Hipp hurra og tusen takk! En oppsummering av året som har gått.

I dag er det nøyaktig et år siden jeg la ut den første oppskriften min her på LCHF-bloggen. Og siden den gangen har det blitt mye god mat på meg - nærmere bestemt 221 oppskrifter. Jeg har storkost meg. På veien har jeg lært mye om mat, litt om å ta bilder av mat, jeg har funnet mange andre inspirerende matbloggere, både fra Norge og fra andre land og jeg har - utrolig nok - gått ned en del kilo.

Illustrasjonsfoto: Dave Morris / CC by-nc-sa.

Jeg har også samlet på meg noen lesere og følgere på veien. I følge bloggurat har jeg rundt 2000 lesere i uken. Jeg har over 60 personer som følger meg med Google, over 80 personer som følger meg med bloglovin', og snart 600 som følger meg på facebook. Det synes jeg er veldig stas! Tusen tusen takk til dere som kommer på besøk, og til dere som legger igjen hyggelige tilbakemeldinger, kommentarer og tips. Jeg synes det er utrolig moro. Dere inspirerer meg!


Det er ikke bare leserne som inspirerer meg. Det er noen personer som gir meg utrolig mye inspirasjon gjennom sine egne blogger. Jeg finner jo ikke opp alle disse oppskriftene selv. Noen av dem kommer fra mitt eget hode, men flertallet har jeg enten kopiert og tilpasset fra andre bloggere, kokebøker, blader eller andre oppskriftskilder. Jeg er fristet til å ikke nevne navn, for jeg vet jeg kommer til å glemme noen (mange). Men jeg gjør det likevel. Janicke fra En Sunn Familie, Line fra Lilalife, Makronella fra Lavkarbo - så enkelt kan det være, er eksempler på matbloggere som lager fantastisk deilig lavkarbomat, og som jeg opplever at deler mitt syn på hva som er sunt og godt for kroppen. Takk til dere for at dere er med på å spre matglede, deilige oppskrifter og at lavkarbo slettes ikke bare handler om egg og bacon (ikke et vondt ord om egg og bacon altså!). Og takk til alle dere andre lavkarbobloggere også!

En som ikke har egen matblogg (men som jeg skulle ønske hadde det), og som også har vært en fantastisk inspirasjonskilde er Nannah fra lavkarboforumet lavkarbo.no. Nannah er et oppkomme av fantastiske oppskrifter, og mange av de mest populære oppskriftene fra denne bloggen har jeg stjålet fra Nannah. Hun har samlet alle oppskriftene sine i denne tråden.  Tusen takk til deg, Nannah, for at du deler din kunnskap og matglede.

Jeg finner også inspirasjon hos matbloggere som ikke er noe opptatt av dette med lavkarbo, men som like fullt sprer matglede, deilige oppskrifter og sunne holdninger til mat. Her er det enda vanskeligere å velge ut noen få som bør nevnes. Jeg har samlet en liste over alle de norske matbloggerne jeg så langt har funnet her, men skal jeg nevne noen av de norske jeg er spesielt glad i her, så må det bli Lekkermunn, Ordentlig mat, Hobbykokken, Homemaker, Heia Mat, Krembolle, AlltidSulten og NokEnMatblogg. Og det er jo selvfølgelig mange flere. De utenlandske matbloggerne orker jeg ikke en gang å begi meg løs på her og nå.

Så takk og takk igjen til alle som inspirerer. Takk også til alle dere som ikke er nevnt, men som likevel ikke er glemt.

Så litt om oppskriftene. Først litt om hva som tilsynelatende er deres favoritter. Skal jeg tolke hva dere er ute etter her på bloggen ut i fra statistikken, så er det desserter og brød. Gærninger! Spis mer kjøtt, fisk og grønnsaker folkens! Ok, da. Jeg innser at besøksstatistikk ikke reflekterer folks faktiske kosthold. Men som en ihuga middagsfan, så er det nesten litt fascinerende å se statistikken. De mest populære oppskriftene i løpet av dette året har vært solsikkebrødet, brownies, focaccia, knekkebrød,  squashmuffins, sjokolade, mandelpannekaker, sesambrød, mandelkjeks og sjokoladepudding.


Jeg skjønner jo hvorfor disse oppskriftene er populære. Det er jo ikke middagene folk sliter med når de legger om til lavkarbo/LCHF. Men jeg må likevel nevne, uten at det må oppleves som noen pekefinger, at de av dere som spiser lavkarbo/LCHF for å gå ned i vekt bør være litt forsiktig med brødet og kakene. Det er ikke alle som kan spise mye av lavkarbobrødet uten at det bremser vektnedgangen.Det er ikke sikkert det er lurt å la det bli hverdagsmat. En annen ting er at man generelt bør være litt forsiktig med inntaket av en del frø og kjerner. Særlig solsikkekjerner inneholder det giftige stoffet kadmium, som du helst ikke skal få i deg i for store mengder. Mattilsynet advarer mot at man spiser for mye av brød som inneholder solsikkekjerner, og de anbefaler også at de som spiser solsikkekjerner begrenser inntaket av andre matvarer som inneholder kadmium, som vilt og innmat. På den annen side får resten av befolkningen i seg en del kadmium gjennom andre kornprodukter, rotgrønnsaker og poteter. Det slipper vi, og kan kanskje være litt mindre restriktive på solsikkekjerneinntaket enn andre. Sånn, det var litt godt å få det ut. For jeg har faktisk tenkt litt på dette, og vært litt bekymra. Bare så det er sagt, så spiser jeg selv brød med solsikkekjerner med god samvittighet. Men ikke hver dag. Og heller ikke hver uke.

Men det er ikke bare brødoppskrifter og dessertoppskrifter som blir mye besøkt. Dere er også mye innom oppskrifter som  Afgahansk lammegryte med spinat, ostekneks, fleskepannekake, kål og kjøtt i form og kyllingpletter.


Så vil jeg også gjerne si litt om mine favoritter. Jeg synes det er utrolig vanskelig å plukke ut noen få. Og de jeg plukker ut i dag er kanskje noen andre enn de jeg ville plukket ut neste uke. Men noen oppskrifter jeg er veldig glad i, enten fordi det er mat som bare smaker fantastisk godt, eller fordi det er oppskrifter jeg bruker ofte, er spinat- og avocadosalat med scampi, sennepsstuet rosenkål, asiatisk suppe med kylling og scampi, lammekjøttboller med feta og oliven, fiskepinner, fylte portobellohatter gratinert med gruyere, parmesankylling, gambas al pil pil, fiskesuppe med blåskjell, afrikansk lammegryte og pannestekt kylling i soppsaus. Nydelige middager alle sammen.Takk igjen folkens. Jeg håper mange av dere vil følge meg videre i året som kommer. Jeg kan i hvert fall  love at det blir mange oppskrifter i tiden fremover også.

Mange store klemmer fra Frida.

34 kommentarer:

 1. Gratulerer med dagen! Utrolig flotte bilder og god mat! Har anbefalt din blogg til alle mine venner. Regner med litt juleoppskrifter framover?
  Hilsen fra Ellinor

  SvarSlett
 2. Gratulerer med dagen ;) Bloggen er helt super!

  SvarSlett
 3. Hei Ellinor! Tusen takk for gratulasjon og tusen takk for anbefalinger. Ja, du skal ikke se bort i fra at det blir litt juleoppskrifter fremover :)

  SvarSlett
 4. Grattis med dagen! Og takk for mange deilige oppskrifter!
  Lykke til fremover :-)

  SvarSlett
 5. Gratulere så mye med jubileet og tusen takk for en fantastisk matblogg! :)

  SvarSlett
 6. Gratulere så mye med dagen! :) Og ikke minst tuuuusen takk for en flott blogg med mange gode og spennende oppskrifter!!

  SvarSlett
 7. Gratulerer Såå mye! hvis du har vært her 1 år har jeg fulgt deg halvparten av tiden! Du har gjort at det som kunne blitt noen uker med lavkarbo sannsynligvis blir for alltid! Jeg er hekta og det er all because if you! TAKK!

  SvarSlett
 8. Gratulerer med ett års jubileet!! Gleder med til å se hva du disker opp med i løpet av år to :o)

  SvarSlett
 9. Gratulerer!! -Betryggende å vite det kommer mer fra denne kanten, superduper blogg!! c",)
  -Gitte

  SvarSlett
 10. Hei! Gratulerer med jubileet! Du har en helt super blogg som jeg ble anbefalt av en venninne. Jeg føler jeg skylder deg en stor takk, for jeg kan med hånden på hjertet si at du har reddet meg og min mann fra den sikre sultedød forårsaket av kjedsomhet og manglende fantasi i matveien... Oppskriftene dine er suverene - i går laget jeg den grønne curry-suppen med torsk; helt fantastisk. Tusen, tusen takk for all jobben du gjør; det hadde ikke blitt det samme med lchf uten deg!
  Stor klem fra Trude.

  SvarSlett
 11. GRATULERER med 1 års dag!!! Du er en kjempe inspirasjon og bloggen er et flott oppslagsverk. Ble så rørt altså :-) Dette var den første bloggen jeg begynte å lese og du inspirerte meg til å begynne å blogge selv!! Tusen tusen takk for en super duper blogg som du aldri må slutte med :-)

  SvarSlett
 12. Gratulerer med dagen, og takk for fine oppskrifter :-)

  SvarSlett
 13. Gratulerer!! Er mye spenennde her, for de fleste kosthold synes jeg. Man MÅ ikke ha potet og ris til alt bare fordi man spiser et karbokosthold heller, spør du meg..

  SvarSlett
 14. Hei, er helt fersk i lav carbo sammenheng og inne på på 4. uke og "famler" ganske mye ennå. Den som har inspirert meg mest er bloggen din så gratulerer så masse:) Et bitte lite ønske er om du hadde mulighet til å lage en liste over "must have" av viktige ting å ha i skapet/fryse/kjøleskap. Strever litt med handlelisten og vil jo så gjerne at hele familien skal være med, men får ikke alltid til når jeg ikke har planlagt alt like godt..noen som kjenner seg igjen. Men nok en gang tusen takk for at du tar deg tid og lager en så fin blogg for alle oss som leser den. Klem Helén

  SvarSlett
 15. Tusen milliarder takk for alle gratulasjonene og alle de fine ordene. Dere altså! Jeg blir utrolig smigret og rørt.

  SvarSlett
 16. Gratulerer med jubileumet - Jeg kan jo bare slutte meg til de andre og si du er en stor inspirasjon for oss andre her ute i lavkarboverdenen :) Og som Janicke -jeg ble og rørt :) Lykke til videre -gleder meg til det neste året :)

  SvarSlett
 17. Gratulerer så mye. Vel fortjent alt sammen. Plutselig måtte jeg sjekke min gamle blogg, og jaggu har jeg ikke 1 års dag jeg og, sånn egentlig.

  SvarSlett
 18. Makronella og Line: Tusen tusen takk. Og grattis tilbake på deg Line;)

  SvarSlett
 19. Gratulerer med ett-årsdagen!
  Jeg er ofte innom denne flotte matbloggen din for å se etter noe til middag og ellers om det er en spesiell anledning :)

  SvarSlett
 20. Takk Melusine. Hyggelig å høre at du stikker innom her i blant :)

  SvarSlett
 21. Gratulerer så mye med 1års dagen!! Og tusen takk for ros og fine ord. Jeg ble helt rørt her jeg sitter! :)

  Da må jeg bare få si at du er min yndlingsmatblogger, som jeg er innom hver eneste dag. Trenger jeg litt inspirasjon til middagslaging, så går jeg hit og finner alltid en god oppskrift lr to som jeg får lyst til å lage.
  I dag har vi faktisk feiret 1-årsdagen med en av dine middagsoppskrifter, Frida!
  Vi har spist Nakkekoteletter i Estragonsaus,og de smakte helt nydelig!

  Hurra for Frida! Du må love å ikke slutte å blogge.!!! Stor klem fra Nannah!:))

  Ps: det er ikke helt sant at jeg ikke har en blogg, den er bare ikke noen mat-blogg!

  SvarSlett
 22. Tusen takk Nannah. Jeg blir kjempestolt og veldig glad for å høre at du liker bloggen. Det er utrolig stas, særlig når det kommer fra deg. All ros og fine ord til deg er vel fortjente Nannah. Hurra for deg også! Lover å ikke slutte å blogge. Jeg koser meg veldig med å lage mat. Men du må også love å legge ut oppskrifter i tråden din ;)

  Jeg vet at du har en blogg. Takk for at du minnet meg på det. For den er jo nydelig. Håper det blir julekalender i år også?

  Klem fra Frida :)

  SvarSlett
 23. Det blir det!

  Nannah-klem!

  SvarSlett
 24. Gratulerer med dagen - og en stor takk til deg for en utrolig flott og inspirerende blogg!

  SvarSlett
 25. Hurra för dig och din fantastiska blogg! Jag säger som Ingrid längre upp att det är tack vare inspirerande bloggare som du att klivet ut i lavkarbo-världen inte blir så långt! :-) Otroligt varierade recept, enkla beskrivelser och jättefina bilder! Fortsätt som du gör!

  SvarSlett
 26. Tusen tusen takk Emma, for en veldig trivelig tilbakemelding :)

  SvarSlett
 27. Gratulerer med dagen! Du har en fantastisk blogg, så du har all grunn til å være stolt av deg selv :) Angående det med å ta bilder av maten, så har jeg mange ganger tenkt at du er utrolig flink, for det er neimen ikke lett å ta fristende matbilder.

  SvarSlett
 28. Gratulerer så mye Frida!
  Du er hærlig, og det er bloggen din også! Den hjelper meg daglig med inspirasjon. Tusen takk.

  SvarSlett
 29. Hilja, Tusen takk! Jeg blir jo helt rørt jeg.

  Kristine E: Tusen takk, for varmende ord og komplimentet for bildene. Nei, av og til er det ikke helt enkelt med disse bildene altså. Av og til ser det ut som et takras uansett hvordan man vrir og vender på det. Men det er gøy å forsøke å lære seg noen triks, og hele tiden forsøke å bli flinkere. Det hadde vært moro å gå et kurs etter hvert.

  SvarSlett
 30. Hei, så utroligt flott side du har. Fant den av en tilfeldighet med et google-sök. Dette gir håp til en LCHF-nybegynner :o) Mange flotte bilder og recept.

  SvarSlett
 31. Tusen takk Lise-Lotte. Lykke til med LCHF-livet. Du kommer ikke til å angre på den omleggingen.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails