onsdag 11. mai 2011

Nannahs lyse søndagsbrød


Jeg har nevnt før at jeg er stor fan av  oppskriftene til Nannah på lavkarbo.no. Og jeg nevner det gjerne igjen. Jeg har lenge håpet på at Nannah skulle starte en egen matblogg for oss som spiser lavkarbo. Og nå - endelig - er hun i gang, denne gangen under navnet Gretel. Jeg ser frem til mange gode oppskrifter på den nye bloggen i tiden som kommer.

Jeg feirer den nye bloggen med oppskriften på Nannahs lyse søndagsbrød som jeg har funnet på lavkarbo.no.

Jeg legger ut oppskriften slik Nannahs originaloppskrift er, men jeg kan jo nevne at jeg ikke var helt tro mot oppskriften da jeg laget brødet. Jeg byttet ut en del av solsikkekjernene med sesamfrø. Dels fordi jeg hadde litt knapt med solsikkekjerner, og dels for å få brødet enda lysere. Dessuten hadde jeg ikke nok rømme, så da supplerte jeg med litt cottage cheese. Det gikk helt fint. Brødet blir ganske mykt i konsistensen. Men saftig og veldig godt på smak. For de som måtte lure, så er det omtrent 30 g karbohydrater i hele brødet.4 egg

1.5-2 dl rømme

50g mandelmel  (eller finmalte mandler)

150 g solsikkekjerner - finmalte (bland gjerne med sesamfrø)

20 g kruskakli

1 stor ss fiberhusk

2 ts bakepulver

1 ts salt

1 ts sukrin

3-4 ss rapsolje eller smeltet smør

evt. valmuefrø til pynt
________________________________________________________________________________

Rør sammen og hell i en liten bakepapirkledd brødform.

Stek på 160g varmluft i ca 1 time og 15 minutter. Legg litt aluminiumsfolie over toppen mot slutten av steketiden hvis skorpen på toppen begynner å bli for mørk.

Avkjøl før du skjærer i brødet..

54 kommentarer:

 1. Oddny Eilertsen11 mai, 2011 18:28

  Tusen takk, dette skal jeg prøve. Og så supert at du skriver hvor mye karbohydrater brødet inneholder! DET er noe jeg har savna i flere lavkarbo-oppskrifter.
  Du har en super blogg med masse flotte oppskrifter!

  SvarSlett
 2. Takk for det Oddny.

  Når det gjelder karbohydratinnholdet, så er det Nannah som har regnet ut det. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke gidder å regne så nøye på karbene selv lenger. Men hvis du er ganske fersk på lavkarbo kan det være veldig lurt å lære seg å telle karber i oppskrifter. Da får man etter hvert dette med antall karber litt i "fingerspissene".

  SvarSlett
 3. Å så gøy at hun har startet å blogge :-D Brødet ser yammi ut!!!

  SvarSlett
 4. Veldig gøy! Mange av mine favorittoppskrifter er Nannah sine, så jeg tipper at det kommer mange godsaker på den bloggen.

  SvarSlett
 5. Ser ut til at jeg blir nødt til å lage dette brødet i dag ;)

  SvarSlett
 6. Oi, i dag allerede? Lykke til :)

  SvarSlett
 7. Bare et lite tips til de som ikke har liten brødform... Jeg hadde ikke liten brødform, så jeg tok bare en stor form og bygget opp en slags vegg litt over halvveis i brødformen med aluminiumsfolie, før jeg la bakepapir i formen. På den måten fikk brødet lengde på ca 2/3 av et vanlig brød, men fin høyde.

  SvarSlett
 8. ÅÅåå den brødskive med rekene - tørker sikl av haka. yummi
  Må nok merke meg dette brødet!

  SvarSlett
 9. Hehe, jepp. Rekesmørbrød var motivasjonen bak bakinga av dette brødet for min del ;)

  SvarSlett
 10. Jeg har også hatt stor glede av oppskriftene til Nannah, så det er veldig moro at hun har startet egen matblogg! Den må jeg innom snarest :)

  SvarSlett
 11. Ja, ikkesant :) Det er en blogg jeg gleder meg til å følge.

  SvarSlett
 12. Det her brødet bakte jeg idag! Det var bare helt utrolig godt. :) Skal helt klart bake dette mange MANGE ganger!! :D

  SvarSlett
 13. Kjapt levert! Og så bra at du ble fornøyd :)

  SvarSlett
 14. Søteste du! Det er jo strålende reklame for blogge min du gir meg her! Tusen, tusen takk!

  Klem!

  SvarSlett
 15. Det skulle bare mangle Nannah ;) Reklame er vel fortjent. Klem tilbake på deg!

  SvarSlett
 16. Dette skal lages når bacheloren innleveres på mandag! Gleder meg allerede :)

  SvarSlett
 17. Hvis du skal levere inn bacheloroppgaven på mandag burde du egentlig drikke champagne til de brødskivene ;)
  Lykke til med både oppgaven og brødbaksten!

  SvarSlett
 18. Så fristende ja! Sitter her så lysten på å lage dette brødet mens ketsjupen koker, og lurer på om hva du tror med å bruke creme fraiche istedet for rømme?

  SvarSlett
 19. Hei! Lurte på om det er 150gram solsikkekjerner eller 150 gram solsikkekjernemel? Altså om det er 150g før eller etter at du maler solsikkekjernene?

  Takk for en super blogg, har laget masse av dine oppskrifter og blitt en god kokk nå;-)

  SvarSlett
 20. @ Gitte: Jeg kan ikke se noen grunn til at det skal ha noe å si for konsistensen. Tror jeg. Litt mindre syrlig smak bare.

  SvarSlett
 21. @ anonym: Det spiller ingen rolle om du veier solsikkekjernene før eller etter du har malt dem. 150 g hele solsikkekjerner veier fortsatt 150 g etter at de er malt.

  Så gøy at du har laget masse mat og blitt en god kokk :)

  SvarSlett
 22. hehe... Smakte fortreffelig til lunsj med reker og majo, creme fraichen funka bra den! Nok en favoritt ... c",)

  SvarSlett
 23. Har lyst til å bake det med en gang, men mangler mandelmel:( Tror du det funker med soyamel?

  SvarSlett
 24. @ Gitte: Mmmm! Høres ut som en lunsj for dronninger ;) Bra at det funka med CF.

  @ Anonym: Jeg har ingen erfaring med soyamel, så det vet jeg rett og slett ikke. Du har ikke mandler da? Da kan du bare finmale mandlene i blender/kaffekvern/med stavmikser.

  SvarSlett
 25. Blogger (bloggplattformen jeg bruker) har vært nede i ca et døgn, og nå som den er oppe og går igjen ser jeg at noen av de siste kommentarene som ble skrevet på noen av oppskriftene er blitt borte. Et par av dem inneholdt spørsmål som jeg har svart på. Beklager til de som har fått kommentarene sine slettet. Hvis det er noen som ikke fikk med seg svarene mine før kommentarene forsvant er det bare å fyre løs på nytt :)

  SvarSlett
 26. Hei Frida,

  Jeg har lyst å bake dette brødet til 17 mai- frokosten i morgen, burde jeg bake det i morgen tidlig (helt ferskt), eller kan jeg bake det i kveld og la det stå over natten? Vanlig loff holder seg dårlig, men dette brødet er kanskje annerledes?

  SvarSlett
 27. Det burde gå greit Hanne. Det må uansett være ordentlig avkjølt før du skjærer i det hvis du skal unngå for mye smuling. Så hvis du skal bake det i morgen må du stå opp fryktelig tidlig.

  SvarSlett
 28. Hei;)) Har nettopp bakt og smakt dette brødet og det er bare en ting å si; knallgodt!!
  Ha en flott helg;))

  SvarSlett
 29. Så bra Hegepege! God helg til deg også!

  SvarSlett
 30. Hei Frida!
  Tusen takk for en utrolig inspirerende blogg! Vet du om det går bra å fryse ned brødet?

  SvarSlett
 31. Hei Cathrine!

  Jeg har ikke prøvd å fryse akkurat dette brødet, men jeg har aldri hatt problemer med å fryse andre brød som er laget etter samme prinsipp som dette, så jeg vil tro at det går helt fint. Jeg lurer imidlertid på om det kan være lurt å fryse det i ferdige skiver... Brødet er ganske mykt fra før av, så spørsmålet er om det lettere smuler om man skjærer det i skiver etter frysing. Kanskje.

  Koselig å høre at du finner inspirasjon her :)

  SvarSlett
 32. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 33. Hei! Dette må være ett av mine favoritt-lavkarbo-brød til nå. Elsker den gode smaken av sesamfrø og solsikkefrø (jeg har heller ikke 100% solsikkeskjerner, men ca 40% sesamfrø blant de 150g)! Utrolig godt brød.

  Siden jeg bare er en person som spiser dette brødet, så bruker jeg skjære opp hele i skiver, og fryse ned, sånn at det ikke blir dårlig før jeg får spist det opp. Funker utmerket å varme de i brødristeren før forkost/matpakkelaging :)

  ELSKER bloggen <3

  SvarSlett
 34. Så bra! Nannah er en kunstner på kjøkkenet, særlig når det gjelder disse lavkarbobrødene altså. Lurt å varme dem i brødristeren! Jeg gikk på lavkarbo i et års tid før det falt meg inn å bake lavkarbobrød, så jeg rakk å kaste brødristeren min før jeg kom så langt at jeg begynte å bake. "Denne får jeg alrdri mer bruk for" tenkte jeg bare. Så feil kan man ta :)

  Og tusen takk. Koselig å høre fra deg :)

  SvarSlett
 35. Hei

  Kan man bruke dette som et hverdagsbrød, eller dette et "kose seg brød " ?

  SvarSlett
 36. Jeg regner med at du tenker på i forhold til vektnedgang? Det er veldig individuelt. Noen tåler å spise litt brød hver dag, mens andre opplever at vektnedgangen stagnerer. Men da gjelder det lavkarbobrød generelt. Tror ikke det er noen nevneverdig forskjell brødtypene i mellom. Så du må bare prøve deg frem og se hva som funker på din kropp. Stagnerer vektnedgangen når du innfører lavkarbobrød i kosten, er det bare å prøve uten. Ingen fasitsvar ;)

  SvarSlett
 37. Tusen takk for en kjempeflott blogg, har akkurat starta på ett lavkarboliv :-) å denne bloggen gjør jo dette livet betydlig lettere :-D
  Bakte dette brødet i dag, første brød jeg har bakt på mange år, ble alldeles nydelig.

  Bloggen din er bokmerka og blir nok brukt flittig fremover :-)

  Kjersti

  SvarSlett
 38. Så hyggelig å høre Kjersti :)

  SvarSlett
 39. Hei! Først vil jeg bare si at bloggen din er helt awesome! Jeg blir så inspirert at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne engang :)

  Lurer på en ting ifht stekingen av dette brødet... har ikke varmluftsovn, bare vanlig stekeovn. Hvor lang tid tror du brødet trenger i ovenen da?

  SvarSlett
 40. Tusen tusen takk Smooth! Jeg er usikker på steketiden, men jeg ville nå i alle fall ha lagt på et kvarter - tjue minutter. Kanskje sjekke med en trepinne om brødet er blitt tørt inni mot slutten av steketiden.

  SvarSlett
 41. hvordan oppevarer du brødet for at det ikke skal mugne? I pose, uten pose, i kjøleskap, romtemperatur...?

  SvarSlett
 42. Jeg pleier å oppbevare alle sorter lavkarbobrød i pose i kjøleskap. Evt. i ferdige skiver i fryseren om det trenger mer enn noen få dagers oppbevaring.

  SvarSlett
 43. Bare elsker dette brødet!! Tusen takk for en fantastisk blogg!

  SvarSlett
 44. Så bra Line! Og tusen takk :)

  SvarSlett
 45. Er det mulig å bytte ut kruskakli mot Johannesbrødkjernemel? Vil helst unngå de ekstra karbene i kruskalien.. ;)

  Har spist brødet med kruskratli, og det er fantastisk!

  Takk for fantastisk blogg, bruker den nesten daglig til mitt lavkarbo kosthold!

  SvarSlett
 46. Så stas å høre at du bruker bloggen mye :) Tusen takk!

  Når det gjelder det med johannesbrødkjernemel, så vet jeg rett og slett ikke. Jeg er ikke vant med å bruke jbkm selv.

  SvarSlett
 47. Hei Frida! Har funnet ut at det ikke er så mye karb i kruskatlien som jeg trodde ;) Da jeg skrev dette hadde jeg bare jbkm, brukte 1 ss. Glemte å male solsikke kjernene og måtte bruke cottagechees istede for rømme. Brødet ble kjempe godt ! men skal lage etter oppskriften dag.

  Takk for svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at det funket :) Nei, krusklkli gir ikke all verdens karber. Håper det ble like bra når du fulgte oppskriften :)

   Slett
 48. Har nettopp laget dette brødet, og lurte på hva jeg gjort gærnt! Så ser jeg at jeg totalt glemt å ha i rømme haha. Brødet ble helt greit uansett, minnet litt om scones i brødform hehe. Må prøve igen når flere egg er kjøpt inn!

  Og tusen takk for en fantastisk blogg, du er min absolutte kokebok på nettet! At man kunne lage så mange foskjellige retter på blomkål hade jeg aldrig trodd! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Scones er jo heller ikke dumt. Og tusen takk. Veldig stas å høre at du finner inspirasjon her på bloggen:)

   Slett
 49. Hei, kan man bruke havrekli istedenfor kruskakli?
  Takk :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tør jeg ikke svare sikkert på. Kruaskakli er bedre til å binde fuktighet tror jeg.

   Slett
 50. Nam, nam.. Nå har jeg smakt på den. Første skiven av dette brødet.. Herlig både på smakebit konsistens.. Blir nok ikke første gang det blir bakt her i heimen.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails