mandag 29. november 2010

Surkål

Jeg har aldri laget hjemmelaget surkål før. Og nå kan jeg ikke fatte og begripe hvorfor jeg har latt være. Ikke bare smaker det nydelig med hjemmelaget surkål, men halve gleden var jo bare å sitte i stua og sniffe inn julstemningen når den nydelige lukten av karve og kål bredte seg utover. Jeg ble bare pent nødt til sette på litt julemusikk for å akkompagnere den perfekte julelukta. På toppen av det hele slipper man sukkeret i den ferdiglagede varianten.

Jeg spiser pinnekjøtt på julaften, og den er uten surkål. Men når romjulens ribbemiddag skal inntas, er jeg ikke et sekund i tvil om at det blir hjemmelaget surkål fremfor Noras. Tusen takk til Janicke fra En Sunn Familie for den deilige oppskriften.


1,5 kg kål

3 dl kraft (og/eller stekesky)

3 ts karve

3 ts salt

1 1/2 ss eddik 7%

1 1/2 ss sukrin
____________________________________________________________________________________

Snitt kålen i fine strimler. Sørg for at du bruker en sylskarp god kniv for å gjøre jobben enklest mulig. Eller bruk en ostehøvel.  Del strimlene i litt kortere biter dersom du har skjært dem slik at de er like lange som kålens diameter.

Legg kål og karve lagvis i en stor kjele, og hell på kraft. Når du koker surkål skal du ikke bruke en jerngryte. Da blir surkålen misfarget.

Kok opp og la koke i ca. 1 - 1,5 timer under lokk. Smak til med salt, eddik og sukrin. La koke i et par minutter for at sukrinen skal løse seg ordentlig opp. Hvis du steker ribbe samtidig som at du lager surkål, er det godt å helle litt av ribbefettet opp i gryta med surkål. Fettet setter deilig smak på surkålen.

Servér til for eksempel ribbe eller svinestek.
Jeg pleier stort sett å bytte ut hodekål med spisskål når jeg lager mat som inneholder kål. Dette fordi spisskålen har mindre karbohydrater enn hodekålen. Den eneste forskjellen pleier å være at spisskålen må koke ganske mye kortere enn hodekålen da bladene på spisskålen er mye finere enn bladene på hodekålen. Denne gangen brukte jeg vanlig hodekål, men jeg vil gjerne høre det dersom noen har prøvd, eller prøver seg på surkål laget på spisskål.

8 kommentarer:

 1. Dette må jeg prøve! Har ei ribbe liggende i frysern.. Til helga kanskjeee.

  SvarSlett
 2. Ja, hva er vel ribbe uten surkål?

  SvarSlett
 3. Jeg skjønner heller ikke hvorfor jeg har brukt de ferdig pakkene! Så koselig at du likte oppskriften. Vi hadde ribbe i helga med denne surkålen. Min bror har aldri likt ferdig surkål, men denne likte han kjempe godt :-)

  Vi har også pinnekjøtt på julaften. Tenkte å bytte ut kålrotmos med knutekålmos...men får ikke tak i knutekål :-(

  SvarSlett
 4. Du er en knupp Janicke som delte denne oppskriften. Det var skikkelig digg altså!

  Knutekålen kan være litt tricky å få tak i altså. Beste mulighet på denne tiden av året er vel en av de litt større innvandrerbutikkene.

  SvarSlett
 5. :-) får vel ta meg en tur inn til oslo før jul og leite..hehe husmor og knutekål tur :-)

  SvarSlett
 6. Kan anbefale den innvandrerbutikken som ligger i storgata, rett ved siden av brugata trikkestasjon. Der pleier de alltid ha knutekål :)

  SvarSlett
 7. Tusen takk for tips :-) Den skal jeg finne!!!

  SvarSlett
 8. Spisskål som surkål er veldig godt med din oppskrift. Syns kanskje den krymper mer enn vanlig surkål, så ikke vær redd for å ha litt mer i gryta :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails