KONTAKT

Hvis du har noe du vil fortelle, noe du vil spørre om, noe du vil tipse meg om, eller om du  andre grunner til at du vil ha kontakt med meg, så kan du enten legge igjen en kommentar her i bloggen, på facebook, eller sende meg en e-post på lchfbloggen@gmail.com.

Har du et spørsmål, så sjekk under her før du sender en e-post. Det er ikke det at jeg ikke blir glad for e-poster altså. Men da det tidvis kommer mange e-poster, så har jeg svart på et par av de mest vanlige spørsmålene under.


Jeg får en del henvendelser som blant annet handler om kosthold og LCHF/lavkarbo. Jeg vil bare si med en gang at jeg ikke er noen ernæringsekspert eller kostholdsveileder (jeg er bare glad i å formidle matglede), så det er antageligvis veldig mange andre som kan svare deg mye bedre enn det jeg kan. Jeg vil anbefale deg å melde deg inn i lavkarboforumet lavkarbo.no, om du ikke allerede har gjort det. Det var der jeg startet, og lærte meg om lavkarbokostholdet. Det er helt utrolig mange kunnskapsrike mennesker som gjerne deler erfaringer og tips der inne, og som antageligvis kan gi bedre og mer utfyllende svar enn deg jeg noensinne kan tilby. Denne tråden er et fint sted å starte.

Hvor mange karbohydrater er det i denne oppskriften?
Hvis det ikke står i oppskriften eller i kommentarfeltet er svaret: Jeg vet ikke! Jeg er lat, og gidder ikke regne ut. Du må gjøre det selv.

Jeg vet at det er gørr kjedelig, men hvis du går på lavkarbo for å gå ned i vekt, i hvert fall hvis du spiser ketogent, vil jeg anbefale deg å bruke tid på å veie maten du spiser og regne ut karbohydratinnholdet i en periode. Man skal ikke gjøre det så lenge før man utvikler et godt øyemål og en innebygd følelse på hvor mye karber det er i maten du spiser. Som sagt er det inmari kjedelig, men veldig verdt det på litt lengre sikt. Bruk næringsinnhold.no eller matvareguiden.no for å slå opp næringsinnholdet i de matvarene du bruker. Hvis jeg har behov for å regne på næringsinnholdet foretrekker jeg å gjøre det på papir eller i hodet. Men jeg vet at mange synes diett.no er et godt og enkelt verktøy for utregning. Og her er en enkel forklaring på hvordan du selv regner ut karbohydratinnhold.


Hvorfor går jeg ikke ned i vekt?
Det kan være mange grunner til at du står stille, og kropper er så forskjellige at det ikke finnes noe fasitsvar. En ting er at det blir vanskeligere og vanskeligere jo nærmere målvekta man kommer. En annen ting er at kroppen av og til trenger en "pause", og bruker litt tid før den vil samarbeide igjen. Det er normalt at vektnedgang går i rykk og napp. Dersom du har stått stille i mindre enn fire uker, ville jeg ikke foretatt meg noenting som helst. En stopp på 3-4 uker er helt normalt. 

Har du stått stille over lenger tid bør du se på hva du spiser. Det er enkelte matvarer som kan hindre vektnedgang, uten at man helt kan forklare hvorfor. Dessuten er det ulikt fra person til person hvilke matvarer dette er. De vanligste matvarene som kan hindre nedgang er nøtter, tomater, brøderstatninger, søtningsmidler, meieriprodukter (unntatt smør), frø og bær. Det kan være en ide å kutte ut en og en av disse matvarene (eller alle på en gang om du er av den standhaftige typen) og se om det skjer noe.

Se også på sammensetningen av karbohydrater, proteiner og fett. Jeg vet at jeg lettest går ned i vekt når 75 - 80 % av energien kommer fra fett, og det nesten ikke er karbohydrater. Det kan fort bli litt kjedelig kost. Og gørr kjedelig å regne på det hele tiden. Men for meg er det effektivt. Men igjen, slikt er individuelt. Det er ikke sikkert at det som funker for meg funker for deg.

Ellers er det andre superviktige faktorer utenom selve maten:
- Sover du nok?
- Drikker du nok vann?
- Tar du medisiner som kan påvirke vekten?
- Passer du på å ikke stresse?


Sjekk også ut disse tipsene fra Kostdoktorn.

44 kommentarer:

 1. Det her er vel den eneste bloggen jeg har vært innom som jeg har likt :p
  Lurte på om du har noen forslag til en utrolig god matrett man kan servere på en lørdagskveld? helst noe som er litt enkelt å lage :)

  SvarSlett
 2. Oi, det var ikke snaut :p Men tusen takk for komplimentet.

  Det er kjempevanskelig å anbefale noe, for det er så avhengig av smak og behag. Men et par av mine emkle favoritter er for eksempel gambas al pil pil (http://lchf-bloggen.blogspot.com/2010/07/gambas-al-pil-pil.html) som serveres med lavkarbobrød og aioli. Eller hvis det skal være mer "middagete", så er pannestekt kylling i soppsaus (http://lchf-bloggen.blogspot.com/2010/11/pannestekt-kylling-i-soppsaus.html) kjempegodt!

  SvarSlett
 3. For en fantastisk fin blog !

  SvarSlett
 4. Tusen takk Siv. Vedlig hyggelig å høre at du liker den :)

  SvarSlett
 5. Hei, jeg har laget birks. Har endret litt, lager de tynnere. Steker de litt lengere, deler de opp og tørker de etterpå. Da blir de super gode. Knekkebrød!

  SvarSlett
 6. Takk for tips Jan Owe! Jeg kan tenke meg at de blir litt mindre tunge om man lager dem litt tynnere ja. Jeg skal gjøre det neste gang. Når du tørker dem får de sikkert lenger holdbarhetstid også?

  SvarSlett
 7. veldig inspirerende og fin blogg! jeg elsker å lage mat og her var det supre sunne gode tips!

  SvarSlett
 8. Tusen takk Gro. Veldig hyggelig å høre at du finner inspirasjon her hos meg.

  SvarSlett
 9. Heia...veldig bra denne bloggen din.Har hjulpet meg masse.
  Lurer på om råmelk fra ku er ok å bruke til kjelost eller som karamellpudding?
  hilsen sissel

  SvarSlett
 10. Takk Sissel. Jeg har dessverre ingen erfaring med råmelk. Hvis du tenker på ok i forhold til karber kan jeg heller ikke hjelpe deg. Jeg vil jo tro at råmelk er bedre enn helmelk med tanke på karbene og fettet. Men hvor mye bedre det er vet jeg ikke. Sorry.

  SvarSlett
 11. Det er en helt fantastisk samling av oppskrifter du har her.. Har prövd ut en del selv, og jeg har til nå ikke blitt skuffet!
  At oppskriftene dine ikke inneholder en hel mengde erstatningsgreier, men er så naturlige og simple som mulig er absolutt en enorm bonus.. Jeg orker ikke kjøpe mat fra nettet liksom.

  Takk skal du ha, lavkarbo er definitivt lettere med en slik inspirasjon!

  SvarSlett
 12. Tusen takk for en utrolig koselig tilbakemelding Linn. Det varmer. Jeg gidder ikke handle mat på nettet jeg heller, så jeg skjønner hva du mener ;) Hyggelig at du finner inspirasjon her. God påske til deg!

  SvarSlett
 13. Hei Frida! Har akkurat oppdaget bloggen din! Veldig inspirerende og fin blogg! Prøver å kutte ned på karbohydratene og har denne første uka tenkt mye på hva søren jeg skal spise!? nå ser alt så mye lysere ut når jeg ser disse supre oppskriftene!takker!

  SvarSlett
 14. Tusen takk Ingvild. Det er kjempehyggelig å høre at du finner inspirasjon her! Masse lykke til med det nye kostholdet ditt :)

  SvarSlett
 15. jeg tror jeg elsker deg :p de nacho cheese kjeksene sammen med pico de gallo og guacamole var bare HELT fantastiske. Jeg trodde mitt nye liv på lavkarbo kom til å bli dørgende kjedelig helt til jeg ramlet innom bloggen din. TAKK! :D

  SvarSlett
 16. Oi, hurrra! Ingen grunn til å leve kjedelig på lavkarbo nei :D Og tusen milliarder takk for den supertrivelige tilbakemeldingen! Jeg blir jo så glad for å høre fra fornøyde lesere.

  SvarSlett
 17. Jeg elsker bloggen din! Helt fantastiske og delikate oppskrifter!!!!!!!

  SvarSlett
 18. Jeg føler jeg har vunnet i tipping, lotto, bingo og flax på ei gang. Du inspirerer, er ærlig og snakker av erfaringer du har gjort selv. Jeg har lyst til å gå fra jobb og begynne å lage mat NÅ!!! Takk takk. Maisen(",)

  SvarSlett
 19. Så hyggelig Maisen! Tusen takk for koselig tilbakemelding! Ingenting er bedre om jeg klarer å inspirere til å lage god mat :)

  SvarSlett
 20. Hvor lenge har du gått på lavkarbo? Og føler du selv at det kan bli litt vanskelig å strekke til med penger, som feks hvis du er student?

  SvarSlett
 21. Jeg har gått på lavkarbo siden slutten av 2008. Jeg er ikke lenger student, så jeg har ikke så dårlig råd som da jeg studerte. Men det hender jo at man må knipe inn på budsjettet likevel. Av og til bruker jeg mye penger på mat, og andre ganger ikke. Jeg synes det er godt rom for å "manipulere" matbudsjettet også på lavkarbo. Jeg svarte akkurat på et spørsmål om hvordan man kunne gjøre lavkarbo billigere på facebooksiden. Jeg kan jo bare lime inn svaret jeg ga der her:

  Jeg bruker ikke nødvendigvis så mye mer penger på mat nå enn før jeg begynte på LCHF. Vel å merke dersom jeg er nøye med å holde en ganske høy fettprosent (!). Det er fordi jeg spiser mer energitettmat, blir raskere mett, holder meg mett lenger, og derfor spiser mindre. Det blir ikke noe småspising mellom måltider, og jeg bruker ikke lenger penger på type snacks, kaffe latte, mellommåltider og annet som pleide å komme i tillegg til de vanlige måltidene. Hold deg til ren og ordentlig mat, og dropp Atkinsbarer og spesialingredienser fra helsekostbutikker. Det er ikke nødvendig for å leve på LCHF. Ellers er jo egg billige proteiner (særlig hvis du handler store brett på innvandrerbutikker). Nakkekoteletter er mye mat for pengene. Laks og kjøttdeig kan man også finne billig. Bruk billige grønnsaker som kål og blomkål, og bruk sesongsvarer. Grønnsaker er forøvrig generelt veldig mye billigere på innvandrerbutikker. Se også denne tråden for tips: http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=31123

  SvarSlett
 22. Hei igjen. Jeg har lest at du ikke er så veldig på dette med utregning av karboinnholdet i alle ting du spiser. Jeg er fortsatt litt der at jeg ivertfall første gang jeg lager noe regner ut så jeg har vet ca hvor mye jeg får i meg. Jeg er litt usikker på dette med sukkeralkoholer og fiber. Noen sier det kan trekkes fra og dermed blir det straks mindre karbo enn det som er oppført i inhold på varene. Jeg lurte på om dette svaret jeg fikk vedr sjokolade stemmer: Du kan trekke sukkeralkoholene fra total mengde karbohydrater i sjokoladen. Den mørke sjokoladen fra sukkerfritt inneholder 50 g kh pr 100 g vare. Av de 50 g kh utgjør sukkeralkoholer 48 g, dvs at 100 g sjokolade gir 2 g karbohydrater :o)
  Stemmer dette? Og hva er der sukkeralkohol i???Har ikke lyst til å gå på en smell. Har nå gått ned 10 kg på 7 uker og har vært i ketose hver dag siden jeg starta. Er kjempefornøyd. Tester ut en ny oppskrift fra din blogg hver dag. Igår var det saftige hamburgere med ferske hamburgerbrød og sjokolademuffings til dessert. Liver ER virkelig verdt å leve(",)

  SvarSlett
 23. Det er veldig lurt å regne på ting den første tiden Maisen. Jeg gjorde også det i ihverfall et halvt års tid.

  Angående den mørke sjokoladen fra sukkerfritt, så stemmer regnestykket ditt. Når det gjelder fiber er det som regel allerede trukket fra, i hvert fall på alle norske varer/varer som er merket etter norsk regelverk.

  SvarSlett
 24. Hei! Først og fremst vil jeg bare få si at bloggen din virkelig har hjulpet meg og min samboer til å komme igang med LCHF. Med så mange fristende oppskrifter ble vi mye mer motivert =)

  Jeg har tanker om å prøve å lage pasta av mandelmel, så lurer litt på hva dine tanker er om det og om det er noe du har prøvd?

  SvarSlett
 25. Så stas å høre at bloggen har vært til hjelp! Pasta med mandelmel har jeg også grublet på, men jeg har ikke prøvd. Jeg lurer på om mandelmelet ikke vil gi nok elastisitet og bindeeffekt for å få til pasta, men jeg er ikke sikker altså. Jeg vil gjerne høre fra deg dersom du prøver :)

  SvarSlett
 26. Din blogg har blitt en av de stedene jeg hyppigst leter etter inspirasjon til middag, dessert eller annet godt. Du er utrolig flink! Stå på!! <3

  SvarSlett
 27. Så stas å høre Maria! Tusen tusen takk! <3

  SvarSlett
 28. Hei:)

  Hadde gjester nå i påsken og serverte lasagne (etter oppskrift på bloggen her). Gjestene syntes det var den beste lasagnen de noen ganger hadde spist. Måtte sende linken til bloggen din til gjestene :) Yngste sønnen (15 år) synes og lasagnen er nydelig! I det hele tatt mange gode oppskrifter å finne her:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så stas å høre at du, gjestene og sønnen likte lasagnen. Og veldig hyggelig at du liker oppskriftene du finner her. Takk :)

   Slett
 29. KÆRE FRIDA.
  Dejlig initiativrig er du .
  Jeg har brug for at vide lidt mere om fedtmængden. hvornår er den oppe på 50 % eller mere ???
  Min krop har udviklet diabetes og er på insulin og jeg har et samarbejde med en læge på Amager om at spise LCHF , jeg har prøvet det i en periode nu, men nu undrer jeg mig , hvormeget fedt der skal til for at komme op på de høje fedtprocenter, der er brug for. stixer du din urin og oplever på den måde at du får fedtstofskiftet til at køre stofskiftet eller hvad gør du for at sikre dig ...
  tak for initiativet..... venligst Iben Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Iben Maria
   Du kan gjerne bruke stix til å begynne med hvis du vil sjekke at om du er i ketose. Om det er et mål for deg da. Men de viser først og fremst at du spiser lite karbohydrater, og ikke at du spiser nok fett. Hvis du skal spise sånn at minst 50 % av energien kommer fra fett, så kommer du ikke utenom å regne på næringsinnholdet i maten din. Sjekk ut denne bloggposten fra Lena Beatrice for noen tips: http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/hvor-mye/ og denne for hvordan du kan regne ut: http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/hvordan-regne-ut-energiprosent-i-mat/

   Lykke til :)

   Slett
 30. Hei Frida,
  de siste 10 dagene har jeg gått over til lavkarbo og livet mitt er totalt forandret! Før var jeg plaget av MYE vann i kroppen, konstant småsulten og sliten. Nå føler jeg meg opplagt, vannet er så og si borte og sulten er stilnet! Jeg ville si tusen takk til deg som inspirerer til å lage god, enkel hjemmelaget mat, med masse herlige smaker :) Jeg er selv opptatt av gode enkle råvarer som man benytter i en travel hverdagen, men samtidig som det smaker. Du har bidratt meg, med dine oppskrifter, til å tenke utenfor komfortsonen med "karbiser og sukker". Takk :)

  Likevel vil jeg spørre deg om en tjeneste. Jeg har ikke begynt å telle karbohydrater enda, og jeg lurer på om du kunne anbefale noen bøker, nettsider eller lignede for å få informasjon om dette? Jeg har hørt at det er forskjellig, utifra hvilken type lavkarbo-diett man begynner med, stemmer dette?

  Hilsen Sol

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager sent svar Sol. Jeg har ikke vært så mye på bloggen de siste månedene. Jeg håper du har funnet svar på spørsmålene dine andre steder. Du har sikkert allerede oppdager lavkarbo.no som er det beste stedet å starte, om du spør meg. Der finner du også mye informasjon om de forskjellige retningene innenfor lavkarbo.

   Slett
 31. For en utrolig inspirerende blogg du har! Vurderer veldig å legge over til lavkarbo for å prøve å få opp energinivået mitt, og ble superglad da jeg fant din blogg!

  Har fått beskjed av min PT å teste ut lavkarbo i en dag først, for å se om det får opp energinivået mitt. Har du forslag til en enkel lunsj og middag som jeg kunne testet? Gjerne mellommåltider også. Har lest igjennom mange av matinnleggene dine, men syns en del av oppskriftene virker litt vanskelig for meg som ikke kan noe foreløpig.. Hadde vært supert om du kunne hjelpe!!! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så spennende at du har lyst til å prøve lavkarbo. Jeg synes det høres litt kort ut å teste det ut i bare en dag. Mange opplever faktisk at energinivået synker litt de første dagene før kroppen har omstilt seg. Men så går en ukes tid, og så snur det og energien går rett til værs. Jeg ville anbeafalt å teste det ut i ihvertfall et par uker før du feller noen dom.

   Du trenger ikke gjøre det så komplisert. Til frokost kan du jo spise egg i en eller annen form. Egg og bacon og litt stekte grønnsaker, en omelett med ost og skinke eller eggerøre og laks for eksempel. Til lunsj er det fint med en stor salat. Bare pass på at du har en god fettkilde og en god proteinkilde i salaten. Proteinkilden kan for eksempel være egg, kylling, laks eller tunfisk. Fettkilden kan være for eksempel avocado og/eller en dressing av olje/rømme. Til middag kan man for eksempel spise nakkekoteletter, masse smørstekte grønnsaker og en god klatt rømme til. Ikke noe mer hokus pokus enn det.

   På lavkarbo trenger man som regel ikke mellommåltider, fordi man holder seg god og mett lenge. Men en liten neve nøtter kan jo alltids være kjekt å ha tilgjengelig om det skulle knipe.

   Lykke til :)

   Slett
 32. Hei Frida
  Finnes det et godt alternativ til fiberhusk?
  Her i Sveits selges det ikke fiberhusk og det er mange fristende oppskrifter jeg gjerne skulle har prövd. Tusen hjertelig takk for hjelpen og god helg. Marianne i Sveits

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, det er et vanskelig spørsmål. Fiberhusk har en del spesielle egenskaper som er vanskelig å erstatte. Jeg vet jo ikke hva dere har i Sveits, men det måtte vel eventuelt være andre former for finmalt fiber? Har du prøvd å spørre etter loppefrøskall (fiberhusk er malte loppefrøskall) på helsekosten? På tysk heter det Flohsamenschalen.

   Slett
 33. Hei! Er utrolig imponert over bloggen din! Flotte bilder av nydelige oppskrifter!Fantastisk inspirasjon!! Please keep up the good work;-))

  SvarSlett
 34. Hei! Er jevnlig innom bloggen din da den alltid er mitt "go-to" sted for inspirasjon. Håper du ikke har dumpet oss men kommer med flere av dine geniale ideer snart :)

  SvarSlett
 35. Jeg fant denne bloggen for et par dager siden, og er kjempeglad for det! Her er det fullt av god mat og inspirasjon! Tusen takk for at du deler 😊

  SvarSlett
 36. Hei Frida,
  et er nå mai 2018 og jeg har vært før og nå inn i bloggen for å finne gode lav karbo oppskrifter. Dette er den beste bloggen jeg har vært bort i, men jeg synes det er trist at du ikke lengre er aktiv på denne siden.

  SvarSlett
 37. very much appreciated blog keep sharing it
  John Dutton Jacket.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails