fredag 15. januar 2010

Solsikkebrød

En oppskrift fra Nannah på lavkarbo.no.  Fint til smørbrød og snitter, ostesmørbrød eller som en vanlig skive til frokost. Problemet med disse er at det er vanskelig å begrense seg. Magen har alltids plass til en skive til.


3 egg
 

75g kremost
 

1/2 dl fløte
 

110g finmalte solsikkekjerner
 

1 ss fiberhusk
 

1ts bakepulver

litt salt 
__________________________________________________________________ 


Bland sammen i kjøkkenmaskin og smør røra utover i en firkant på bakepairkledt langpanne. Stek på varmluft 175grader
i 20 min.
 

Når den er litt avkjølt deles den opp i mindre firkanter .


 Jeg har strødd noen gresskarkjerner på toppen før steking. Litt for pyntens skyld og litt for smakens skyld.


Av og til er det godt med et par blingser til kvelds. Her med julens rester, lammerull og goudaost.

62 kommentarer:

 1. hei! skal begynne å spise lavkarbo nå, gleder meg til å prøve alle de flotte oppskriftene dine :)

  SvarSlett
 2. Så flott at du skal begynne med lavkarbo! Det kommer du helt sikkert til å trives med. Det er noe av det lureste jeg har gjort for meg selv noensinne i hvert fall ;) Jeg håper du finner noen oppskrifter som frister :)

  SvarSlett
 3. Hei :)

  Jeg tenkte å teste ut denne brødoppskriften i helgen, men har ikke varmluftsovn (her er det god gammel studenthybelovn som gjelder). Bør jeg justere gradene noe opp/ned da tror du? Regner med at steketiden blir omtrent den samme.

  SvarSlett
 4. Hei Maria Therese.

  Det går helt fint å steke dem uten varmluft. Jeg har laget disse i studenthybelovn uten varmluft selv et par ganger uten at at jeg har reflektert noe over at jeg manglet varmluft. Jeg kjørte på samme temperatur og ca. samme tid.

  Det er jo uansett lurt å følge litt ekstra med første gangen man lager brød i ny ovn, da alle ovner oppfører seg litt forskjellig. Så hold et godt øye med brødet mot slutten av steketiden i tilfelle du trenger litt kortere eller lenger tid. Jeg synes det er ganske lett å se på dette brødet når det er ferdig da det skal bli litt gyldent.

  Lykke til med baksten :)

  SvarSlett
 5. Hvor mange karbo.h inneholder disse?:)

  SvarSlett
 6. Jeg har ikke finregnet på det med karbene, men et kjapt overslag sier en 12-14 karber på hele røra :)

  SvarSlett
 7. 12-14 på hele røren, det liker vi :) Da er litt av bakeplanene klare for helgen :)

  SvarSlett
 8. Da var det testet ut, og jeg kan trygt si at jeg endelig har funnet en såkalt brøderstatning som fungerer for meg! :) Takk for lånet av oppskriften.

  SvarSlett
 9. Så bra! Min jakt på "brød" var også over da jeg fant dette :)

  God helg forresten :)

  SvarSlett
 10. Hei :) Hva er fiberhusk? Er det veldig viktig å ha med i oppskriften tror du?

  SvarSlett
 11. Fiberhusk er malte psylliumfrøskall. Jobben til fiberhusken er å få røra til å henge sammen. Den gjør at røra blir tykkere og at brødet blir luftig og lett. Grunnen til at vi må bruke fiberhusk er at det vanligvis er glutenet i melet som gjør denne jobben i høykarbiske brød.

  Det er vanskelig å si hvordan brødet vil oppføre seg uten fiberhusk, men jeg vil tro at konsistensen blir mindre "brødete". Muligens mer kompakt og bløtt.

  Fiberhusk får du kjøpt i helsekostforetninger og i velassorterte butikker. Jeg vet at Smartklubb har fiberhusk. I vanlige butikker ville jeg lett etter fiberhusk i hylla med spesialvarer som glutenfritt.

  Fiberhusken koster litt i innkjøp, men er veldig drøy. Det er sjelden mer enn et par spiseskjeer som skal til i de ulike oppskriftene. Også er det veldig anvendelig i stort sett all lavkarbobakst. Hvis du tror du kommer til å lage litt lavkarbobrød, knekkebrød, kjeks, lapper eller pannekaker, så anbefaler jeg deg å skaffe fiberhusk.

  Her er en link til en nettbutikk som fører fiberhusk, der du kan se bilde av pakken:
  https://www.bonushelse.no/Nettbutikk/Fiberhusk-300g-pose

  SvarSlett
 12. Heisann.

  Jeg bare stussa litt over det du sa om KH-innholdet. Mine solsikkekjerner inneholder 18 KH pr 100g, så hvis jeg ikke har kjøpt "feil vare" så inneholder dette brødet en god del mer en 12-14KH? Og jeg som som syns dette var såååå godt!

  SvarSlett
 13. Hei Lene.

  18 kh høres veldig mye ut for å være solsikkekjerner. Er du sikker på at kostfibrene er trukket fra det tallet?

  Det varierer litt hva som står på pakkene fra merke til merke, men jeg tror de fleste ligger på rundt 10 karber, som for eksempel denne: http://www.mollerens.no/produkter/musli_froe_gryn/solsikkejerner_1.html

  SvarSlett
 14. nei, jeg vet ikke.. hehe.. jeg kjøpte disse: http://www.gogreen.se/gogreen/se2.nsf/page.items.www/05D99A524914FFDFC1257261005034FE

  SvarSlett
 15. Heisann

  Nå har jeg akkurat prøvd å lage solsikkebrødet:)Det smakte veldig godt, men..... det ble så vanvittig tynt. Jeg prøver å finne ut hva jeg kan ha gjort feil, men har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Kan det være at jeg har dratt røra for tynn utover tror du? Jeg prøvde å fylle hele brettet :) takknemlig for svar.

  Mvh Vibeke

  SvarSlett
 16. Hei Vibeke.

  Ja, hvis du har dratt utover et helt stekebrett kan det nok bli tynt. Jeg pleier å bruke en langpanne som er omtrent halvparten så stort som et stekebrett :)

  Lykke til med neste runde :)

  Frida

  SvarSlett
 17. Skal definitivt prøve brødet, men hva tenker du om linfrø som et alternativ til solsikkekjerner? Linfrø inneholder 0g karbohydrat, og man ville da fått ei røre som inneholdt totalt 3-4g karbohydrater.

  Ellers, blir ekstra glad hver gang jeg ser noen andre spre lavkarbolivets gleder til alle de som ikke vet bedre! ^^

  SvarSlett
 18. Godt spørsmål PlastBox. Jeg er usikker. Men det hadde vært artig å prøve.

  Jeg må si jeg er litt skeptisk i forhold til smaken. Jeg har prøvd et par brød/lappeoppskrifter med bare linfrø tidligere, og synes rett og slett ikke det ble like godt som med solsikkkekjerner. Men jeg synes det hadde vært verdt et forsøk. Man kunne jo også forsøkt å bytte ut en andel av solsikkekjernene med linfrø?

  Ellers pleier jeg å lage dette brødet med halvparten sesamfrø og halvparten solsikkekjerner. Da får du ned karbohydratinnholdet littegrann. Det funker også å bare bruke sesamfrø.

  Du får avlegge rapport om du prøver å lage dem med linfrø ;)

  Og ja! Hurra for lavkarbolivet! Man kan ikke annet enn å spre det glade budskap ;)

  SvarSlett
 19. Jøss...må bare få skryte uhemmet av bloggen din!Den har vært me på å gi meg litt ny giv i lavkarbo-livet.Du tar fantastiske bilder som gjør at alt ser velsmakende og fristende ut.Stå på!Blir brødbaking her snart ;)

  SvarSlett
 20. Tusen hjertelig takk Belinda! Og ingenting gleder mer enn om jeg kan være med på å gi ny giv. Stå på du også!

  SvarSlett
 21. Hei, dette ser veldig godt ut! Et lite spm, finmalte solsikkekjerner, finnes dette ferdig, eller kjøper du solsikkekjerner og knuser selv?

  SvarSlett
 22. Hei

  Solsikkekjernene maler jeg selv. Jeg kjører dem noen sekunder i blenderen. Også blander jeg resten av ingrediensene sammen med de malte kjernene i samme blenderen. Stavmikser går sikkert også greit hvis du ikke har blender :)

  Frida.

  SvarSlett
 23. hei :)
  Jeg fikk den tynne røra og brødet mitt ble mer flattbrød kan man si.. hvs gjorde jeg feil a?? =) hehe

  SvarSlett
 24. Hei Tonje

  Så rart. Nå skal det for så vidt være en røre og ikke en deig. Men det skal ikke bli helt flytende som en pannekakerøre heller. Mer som en kakerøre kan man si. Hadde du fiberhusk i røra? Eller kanskje den ble fordelt over en for stor langpanne? Jeg pleier å smøre røra utover i en langpanne som er omtrent halvparten så stor som et stekebrett. Ble det helt sprøtt?

  Håper du får det til neste gang ;)

  SvarSlett
 25. Takk for oppskrift!
  Nå har jeg bakt min første runde og det var ordentlig godt. Har drevet med Ketolyse i 30 dager nå, og det nærmeste jeg har laget brød er noen eggelapper (OE "polarbrød"), men dette er er jo faktisk brød. Første brødskive på en måned. Herlig! Litt kjedelig å spise omelett hver dag.

  SvarSlett
 26. Hei Sølvi!

  Så bra at du likte dem :) Jeg må også innrømme at jeg i grunn ikke har behov for noen annen brødoppskrift enn denne. Definitivt den beste lavkarbo-oppskriften på brød jeg har prøvd. Og jeg har prøvd en del ;) Også er den lett å variere(sesamfrø istedenfor solsikkefrø, ulike former for pynt, krydder osv).

  Tok en titt på bloggen din. Gratulerer med fantastiske resultater på de 30 dagene du har holdt på. Og lykke til videre.

  Klem fra Frida.

  SvarSlett
 27. Hei igjen!
  Ser at flere har sagt at resultatet blir så tynt om de har smurt det utover en hel bakeplate.Ka tror du om å gjøre det bevisst som en pizzabunn?Savner pizza nokke innigranskauen og leiter litt etter løsninger.No har samboeren min hengt seg på lavkarbolivet oxo.Denne bloggen e gull verdt for min del ;)

  SvarSlett
 28. Hei Belinda.

  Det hadde vært interessant å teste en pizzavariant av denne ja. Kanskje med sesamfrø istedenfor solsikkefrø for å få en lysere bunn? Det bir nok ikke helt pizzakonsistens, men kanskje bedre enn en del av de andre lavkarbopizzavariantene jeg har prøvd, som egentlig mest av alt blir som omelett med pizzafyll.

  Makronella har lagt ut et innlegg fra da hun testet å lage pizza av denne oppskriften på bloggen sin. Du finner det innlegget her: http://mitthemmeliglivsomblogger.blogspot.com/2010/04/ekspriment-nr-1-pizza.html

  Så bra at samboeren din har blitt med på lavkarbolivet da. Det er definitivt lettere å få til lavkarbo i hverdagen hvis den man bor sammen med går inn for den samme livsstilen.

  Du får fortelle hvordan det går hvis du prøver å lage pizza da!

  Klem fra Frida.

  SvarSlett
 29. Hei!
  Det måtte jo bli pizza til middag i dag ;) Fungerte helt greit.Smakte pizza,så dette skal eg nok prøve igjen.Denne gangen lot eg brødet steke endel før eg la fyllet på.Laget fyll av kjøttdeig,løk,sopp og litt grønn paprika.Tok 2 ss tomatpurè i pannen med fyllet og spedde ut med fløte til ok konsistens.Basilikum og oregano gir god smak.Vurderer å prøve det ut i deigen en annen gang.Lørdagskveldene e i hvertfall reddet ;)hehe...Tusen takk!Har lagt til flere av loggene du følger til som favoritter...Jippiiii,masse inspirasjon!Klem tebake ;)

  SvarSlett
 30. Det hørtes veldig godt ut Belinda! Mmmm pizza! Jeg tror det må bli pizza på meg også snart altså.

  Og ja, det er en del bra lavkarboblogger der ute. Og det blir bare flere og flere. Mye engasjerte folk. Det er gøy synes jeg. Ingenting som er så inspirerende som engasjement.

  SvarSlett
 31. Så fin blogg du har. Tenker å begynne med lavkarbo nå, og driver og ser meg rundt etter informasjon. F.eks oppskrifter på brød. Liker i grunn ikke andre oster enn norvegia, vil kremost gi smak på brødet? Kan jeg eventuelt bruke noe annet? Kommer nok til å prøve ut noen av oppskriftene dine :)

  SvarSlett
 32. Takk Snarl.

  Kremosten gir ikke noen særlig smak på brødet. Ellers går det helt fint an å bytte ut kremosten med revet norvegia. Kjør norvegiaen sammen med de andre ingrediensene i en blender slik at den blir helt finfordelt i røra. Jeg har gjort det på den måten et par ganger når jeg har gått tom for kremost, og synes det funker bra. Brødet blir bare litt fastere.

  Beklager sen tilbakemelding. Det har ikke blitt noe internett på meg i ferien. Håper du har kommet i gang med det nye kostholdet, og at du trives med det.

  Frida.

  SvarSlett
 33. Jeg lagde dette brødet i går, men følte at det ble litt svamp-aktig i midten slik de fleste lavkarbobrødene jeg har prøvd. Men dette var mye bedre på smak enn de andre.

  Men prøver en ny variant av den nå hvor jeg øker litt mendgen på ost og fløte og minket litt på solsikkekjernene og hadde oppi sesamfrø og valnøtter så samlet vekt ble 130 g sånn ca. I tillegg hadde jeg i 2ss glutenmel.
  Så nå er jeg spent :)

  Ellers må jeg takke for en flott blogg.

  SvarSlett
 34. Hei Maria.

  Ja, det er alltid vanskelig å få ordentlig brødkonsistens. Jeg opplever at resultatet på dette brødet varierer en del fra gang til gang, men kan ikke helt sette fingeren på hva det er som gjør at det får bedre konsistens noen ganger enn andre ganger. Jeg har spekulert i om det kan være mengden fiberhusk og størrelsen på eggene. Men det er altså bare spekulasjoner.

  Håper du legger igjen en rapport etter at du har laget ferdig varianten din. Hadde vært spennende å høre hva litt andre mengdeforhold og glutenmel gjør med brødet.

  Frida

  SvarSlett
 35. Hei! Lagde dette brødet nå i kveld, og akkurat spist en skive med makrell i tomat på. Knallgodt! Absolutt ikke siste gangen jeg lager dette.

  Jeg hadde også oppi litt mandelmel jeg da, siden jeg hadde det i skuffen. Ble ingen usmak av det :-)

  Ellers må jeg takke for en topp blogg! Du inspirerer!

  SvarSlett
 36. Hei Ida!
  Så bra at du likte det. Dette er en stor gjenganger på kjøkkenet mitt også.

  Mandelmel var lurt. Det er jo bare å hive i det man har :)

  Og tusen takk for hyggelig tilbakemelding :)

  Frida

  SvarSlett
 37. For en fantastisk blogg!
  Tusen takk for mange gode tips. Nå har vi forsøkt Solsikkebrødet. Kjempegodt! Gleder oss til å prøve ut mange av oppskriftene her. :)
  Du er herved lagret under "favoritter"!

  Inger Lise

  SvarSlett
 38. Hei Inger Lise.
  Tusen tusen takk. Sånt er alltid koselig å høre. Håper oppskriftene faller i smak også etter at du har prøvd dem ut.

  Frida.

  SvarSlett
 39. Skulle jo svare deg i Juli, men glemte det helt av. Jeg syns det ble bedre med glutenmel og med små egg.

  Hilsen Maria

  SvarSlett
 40. Takk for rapport Maria. Kanskje jeg tester ut din variant neste gang da :)

  SvarSlett
 41. Hei. :-)
  Tusen takk for mange fine oppskrifter. Men aller størst takk til deg for dette brødet her. Jeg er så innmari kresen når det gjelder brød, og ENDELIG har jeg funnet et som jeg synes er godt. Det er rett og slett nydelig dette brødet. Jeg har savnet brød noe så innmari at jeg har vurdert å kutte ut lavkarbo på det planet. Men ikke nå!!!! Tusen hjertlig takk for denne oppskriften. :-D

  SvarSlett
 42. Hei Heidi!

  Tusen tusen takk for så mange hyggelige ord.

  Når det gjelder dette brødet, så kan jeg ikke skryte på meg å være opphavskvinnen. Det er det Nannah fra lavkarbo.no som er. Men jeg er enig med deg. Dette er etter min mening det beste og mest anvendelige lavkarbobrødet, og også med mange muligheter for variasjon. Jeg har etter hvert blitt mest fornøyd med en variant der jeg bruker halvparten solsikkekjerner og halvparten sesamkjerner.

  Godt å høre at du slipper å gi opp lavkarbo. Det er jo et fantastisk kosthold, så det hadde vært surt å måtte gi opp på grunn av brødskivene.

  Lykke til videre på lavkarbokost!

  Frida:)

  SvarSlett
 43. For en flott blogg!! Har gått på lavkarbo siden mai sammen med min mann,gått ned tilsammen 35kg.Lett etter en god brød oppskrift,å tenk den fant jeg på din blogg.Fantastisk godt! Blir fast i min hverdag det brødet der!!!!

  SvarSlett
 44. Ingrid: Tusen takk for hyggelige ord.

  35 kg er jo fantastisk! Gratulerer!

  Enig i at dette brødet er godt. Jeg vender stadig vekk tilbake til det. Vil bare anbefale deg at du ikke gjør brødet til hverdagsmat. Det er flere grunner til det. For det første er det ganske mange som opplever at vektnedgangen går saktere man spiser brøderstatninger (men nå vet jo ikke jeg om du fortsatt skal nedover, eller bare vedlikeholder). For det andre er det sånn at solsikkekjerner inneholder en del kadmium som man ikke skal få i seg alt for mye av. Man bør derfor begrense bruken av solsikkekjerner littegrann. Kanskje ikke spise det hver dag altså. Du kan også bytte ut halvparten av solsikkekjernene i brødet med sesamfrø.

  Lykke til videre med lavkarbokosten.

  Frida.

  SvarSlett
 45. For en super blogg! Jeg finner masse inspirasjon her, og for en amatør som meg, så er det veldig fint med virkelig gjennomførte oppskrifter/framgansmåter. Så tusen takk!

  Også lurte jeg på om dette brødet kan fryses?

  God tirsdag!

  SvarSlett
 46. Når jeg tenker meg om kan jeg ikke huske at jeg har forsøkt å fryse dette brødet selv. Men jeg kan ikke se noen grunn til at det ikke skulle la seg gjøre.

  Så hyggelig å høre at du finner inspirasjon Charlotte. Tusen takk for tilbakemeldingen.

  SvarSlett
 47. Disse laga eg igår og serverte med meierismør og jarlsbergost til familia! :) Dei var so go at mormor samenligna brødet med meir som ei kake...hihi :)

  SvarSlett
 48. Hehe, godkjenning fra mormor er den beste godkjenninga man kan få. Hyggelig å høre at de falt i smak :)

  SvarSlett
 49. Hei!

  Kan man lage dette brødet i en brødform? Har du prøvd det og vet du evt. hvor lang steketiden blir da? :-)

  SvarSlett
 50. Det har jeg ikke prøvd, så jeg vet ikke om det går, eller hvor lang steketiden blir. Håper du avlegger en rapport om resultatet dersom du prøver :)

  SvarSlett
 51. Hei igjen :)

  Nå har jeg prøvd å steke det i brødform og det ble veldig vellykket :)
  Doblet røra og stekte på 180 grader i 1,5 time, ble knallgodt! Veldig mektig, så holder med en skive ;)

  SvarSlett
 52. Så gøy å høre! Da tror jeg jaggumeg at jeg også må forsøke meg på det. Takk for rapporten :)

  SvarSlett
 53. Hei hei :-)
  Tenkte jeg skulle prøve meg på det solsikke"brødet", men lurte på om det er noen som har forsøkt å fryse det? Tenkte å bake litt forskjellig når jeg først var i sving, så det er greit å kunne fryse noe av det :-D

  Du har en kjempefin blogg her, med masse spennende oppskrifter. Vitig med variasjon i lavkarbo som i annen kost :-)

  SvarSlett
 54. Takk Chrsitin :) Beklager litt sent svar, har vært nettløs i helgen. Men ja, du kan fint fryse solsikkebrødet.

  SvarSlett
 55. Hei,
  Jeg bakte dette brødet en dag og det ble helt fantistisk godt! Men hvordan oppbevarer du det?

  Når brødskivene mine var avkjølt puttet jeg de i en plastikkpose i brødboksen og når jeg skulle ha frokost dagen etter, så var alle skivene helt svampete. De hadde blitt litt sånn samme konsistens som typiske lapper.

  Det var jo ikke sånn når jeg putta det ned i posen liksom. :/

  Ellers må jeg si du har en kjempe bra blogg. Du er lagra i favorittene mine!

  SvarSlett
 56. Hei!

  Veldig oversiktlig og inspirerende blogg! =)

  Jeg lurer på om det er mulig å bytte ut fierhusk med evt linfrø? Og evt om du vet ca hvor mye jg trenger?

  :)

  SvarSlett
 57. @ Anonym1: Takk for en hyggelig kommentar. Når det gjelder oppbevaring så har jeg pleid å oppbevare dem i bakepapiret jeg har stekt dem på inni en pose i kjøleskapet. Jeg vet ikke om den oppbevaringsmetoden har noe å si for konsistensen, det er mest tilfeldig at det har blitt sånn. Men jeg har ikke opplevd svampete konsistens :)

  @ Anonym2: Takk. Hyggelig å høre at du finner inspirasjon her. Vet ikke hvordan det blir om du bytter ut fiberhusk med linfrø. Fiberhusken binder jo røra sammen, og jeg vet ikke om linfrøene gjør samme jobben. Du får avlegge rapport på resultatet om du gjør et forsøk :)

  SvarSlett
 58. laget dette isted, og er kjempefornøyd. vet ikke om jeg syns dette er bedre enn sesambrødet eller ikke . men bra jeg likte begge to. nå vet jeg at jeg skal klare å nå målet mitt . takk for at dere er så smart og finner på alle disse gode oppskriftene <3

  SvarSlett
 59. Så bra! Lykke til med å nå målet ditt :)

  SvarSlett
 60. Dette brødet er fantastisk. Takk Frida, for utrolige oppskrifter og inspirasjon!

  SvarSlett
 61. Et av mine favorittbrød også Camilla. Takk for hyggelig tilbakemelding :)

  SvarSlett
 62. Seriøst, dette var rett og slett helt himmelsk :-) Endelig noe som smakte brøøøøøød :-) :-) :-) Jeg tok 90g solsikkekjerner, og 20g sesamfrø. Min røre ble litt tykkere enn det som er beskrevet her, så den var litt mer som en klissen brøddeig. Var kanskje litt for raus med fiberhusken. Men det gjorde ingenting! Jeg bare lot det være ca 2,5cm tykt på stekebrettet, og så stekte jeg det først 20min på varmluft som anvist, og deretter skrudde jeg av varmluften og lot det steke i nesten 15min til mens jeg fulgte med. Dyttet forsiktig en gaffel borti, og tok det ut når jeg kjente at det var litt motstand, og brødet hadde fått en fin gyllen farge. Lagde det ca 1/3 stort av et stekebrett. Helt magisk :-) Delte det opp i 8 briks, og så delte jeg den igjen i 2, så jeg fikk 2 halve briks med pålegg. Én briks inneholdt da 2,8karb, og med smør, skinke, østavind hvitost og agurk, ble hele herligheten på kun 3g karbs! Helt fantastisk! Tusen takk for vidunderlig oppskrift!!!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails