OPPHAVSRETTBildene


De aller fleste bildene på denne bloggen er tatt av meg og er i utgangspunktet beskyttet av åndsverksloven. Det betyr at andre ikke står fritt til å benytte bildene, med mindre det er avtalt særskilt med meg. Jeg er imidlertid ikke vanskelig å be om lov, og vil i de aller fleste ikke-kommersielle tilfeller tillate videreformidlig av bildene mine, så lenge du forteller leserne dine hvor du har funnet bildet, og linker til kilden. For å gjøre det på enklest mulig måte krever jeg ikke at alle spør på forhånd, men at du gir meg beskjed dersom du har brukt bilder tatt av meg. Og at du respekterer ønsket mitt dersom det viser seg at jeg har noen innvendiger mot bruken.

Du kan lese mer om opphavsrett her.

De bildene i bloggen som ikke er tatt av meg, er først og fremst hentet fra flickr.com. Der kan du finne bilder som merket med Creative Commons. Dette er et alternativ til copyright,  og bilder merket med Creative Commons er bilder du får lov til å bruke på visse vilkår. Vilkårene dreier seg ofte om at du ikke får bruke bildene i kommersiell sammenheng, at du må oppgi navnet på opphavsmannen eller opphavskvinnen eller hvor vidt du får lov til å endre bildet før du videreformidler det. I de tilfellene jeg har brukt Creative Commons-lisensierte bilder linker jeg til kilden, samt til en nettside som sier noe om hvilke vilkår som gjelder det aktuelle bildet. Hvis du vil bruke et Creative Commons-bilde du har funnet på bloggen min, skal du altså ikke linke til meg, men til den kilden der jeg har funnet bildet. Du kan lese mer om Creative Commons på norsk her.Illustrasjonsbilde: Mike Seyfang / CC: by 2.0

Oppskriftene

Oppskrifter er i utgangspunktet ikke omfattet av åndsverksloven. Det er fordi en oppskrift ikke regnes som et åndsverk, men som en beskrivelse av fremgangsmåte. Det er dermed den spesifikke utformingen av blogginnlegget, bildene, og den eventuelle teksten som ikke er en del av selve fremgangsmåten, som er beskyttet. Selv "stjeler" jeg oppskrifter overalt, og synes bare det er stas om folk stjeler oppskrifter som er postet hos meg. Oppskrifter er til for å deles, og blir bare bedre om de videreformidles. Det regnes imidlertid som vanlig høflighet å oppgi en link dersom du har hentet inspirasjon hos en annen blogger. Ingen forpliktelse altså, men ordinær folkeskikk. Selv synes jeg at en oppskrift med kildehenvisninger er bedre enn en uten, da det gir muligheten til å spore hvordan oppskrifter lever sitt eget liv på nettet, og mulighet til å se hvordan ulike matelskere har tilpasset samme oppskrift til sine egne behov.Får jeg lov til å linke til bloggen din?

Dette er et spørsmål som stadig dukker opp. Svaret er et uforbeholdent JA! Det er bare stas! Jeg tar det som et kjempekompliment.


Personvern

Og når vi først er inne i jussens verden vil jeg benytte anledningen til å si litt om personvern. Jeg bruker Google Analytics for å generere besøksstatistikk. Det vil si at jeg får informasjon om besøkendes IP-adresser, hvilke sider som er lastet ned, hvilken side de besøkende kom fra, hvilket land de besøkende befinner seg i, type nettleser og operativsystem. Vanligvis kan ikke statistikken knyttes til den enkelte besøkende. Opplysningene jeg får gjennom Google Analytics brukes kun til å gi meg opplysninger om besøk til LCHF-bloggen, og vil ikke bli videreformidlet til andre.


Har du noen spørsmål kan du sende dem til lchfbloggen@gmail.com. Eller bruk kommentarfeltet under.

6 kommentarer:

 1. Heisann.
  Jeg lurer på om jeg kan bruke bildene dine når jeg skriver over oppskriftene dine i word. Det er jo sååå bra å ha et bilde av det som skal lages. Jeg skriver alltid hvor jeg har hentet både bilde og oppskrift. Jeg kan sende deg en mail med vedlegg på f.eks kokospannekakene og høre om det er ok at jeg også bruker dine bilder. Ha en fin dag. Maisen

  SvarSlett
 2. Hvis det bare er til privat bruk er det bare å bruke bildene så mye du vil :)

  SvarSlett
 3. Flott takk(",)

  SvarSlett
 4. Lånte først og spør etterpå jeg. Og DET var ikke pent. Men jeg har i alle fall lagt en link til siden din, med et karamellbilde på lavkarbo.no.
  Så da spør jeg med duket nakke - er det ok? Hvis ikke så fjerner jeg det supertfort.

  SvarSlett
 5. Ikke noe problem :) Bare hyggelig å låne bort, særlig til lavkarbo.no-sidene ;)

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails