torsdag 11. november 2010

Cevapcici

Cevapcici (eller Ćevapčići som det kanskje egentlig skrives) er en slags avlange kjøttboller som er kjempepopulære på Balkan. De serveres på litt ulikt vis rundt omkring i Bosnia, Kroatia, Serbia og Makedonia, men inntrykket jeg har fått er at fellesnevneren er mye kjøtt per person, og alltid rå løk som tilbehør. Noen steder er den laget av oksekjøtt og svinekjøtt, noen steder av oksekjøtt og lammekjøtt, og noen steder med alle tre kjøttyper.

Jeg serverer den bare med rå løk og en yoghurtdressing som for eksempel tzatziki, eller kanskje aller helst med en enkel sennepsdressing. Og gjerne litt paprika eller tomat for å sette litt farge på tallerkenen.

Cevapcici blir best om du griller dem. Da trer du kjøttbollene på grillspyd. Hvis du steker dem i stekepannen er spydene overflødig utover det rent estetiske.


Til 6 personer


500 g kjøttdeig av storfe

500 g kjøttdeig av lam (og/eller svin)

2 store fedd hvitløk - finhakket

1 liten finhakket løk

1 ts salt

1 ts paprikapulver

rapsolje til steking
  ___________________________________________________________________________

  Ha alle ingrediensene i en bolle, og rør godt til kjøttmassen blir litt seig. Form deigen i avlange pølselignende kjøttboller. Tre dem på grillspyd om du skal grille dem. Hvis grillværet svikter (som det jo gjør på denne tiden av året) så kan du steke dem i panne i litt olje til de er gjennomstekte.

  Server dem med rå hakket løk og en dressing. Jeg lager en enkel sennepsdressing ved å smake til rømme med litt god sennep.
  25 kommentarer:

  1. Du er så internasjonal at jeg er helt imponert. Men nå er det så mye bar jeg har lyst å teste, at jeg ikke vet hvilken ende jeg skal starte i, he he

   SvarSlett
  2. Cevapcici er det beste jeg får :-)Spesielt med en blanding av okse og lam. Kjente pluttselig det rumlet i magen :-)

   SvarSlett
  3. Line: Liker å reise, og liker mat. Da må det jo bli en del internasjonal mat :) Fint å ha en hel verden å velge fra.

   Janicke: Haha, er det sant? Jeg må innrømme at jeg ble litt lei av denne cevapcicien sist jeg var på Balkan. Men det var godt å lage det igjen nå. Enig i at de blir best med oksekjøtt og lammekjøtt. Mye smak i lammekjøttet :)

   SvarSlett
  4. SÅ nydelig! Jeg bare lurer på, hvordan vet du så mye om mat? Jeg er svært imponert!

   SvarSlett
  5. For en innholdsrik blogg, masser av inspirasjon her!! Mmm :D Flere retter jeg tenker å teste ut i fremtiden :))

   SvarSlett
  6. Cecilie: Jeg har ikke noen god forklaring til deg. Jeg har vokst opp med foreldre som alltid var opptatt av at vi skulle spise "ordentlig" mat, og fikk vel mye av grunnkunnskapen min derfra. Ellers er jeg bare veldig glad i å lage mat, jeg synes det er gøy, og da er det lett å samle på seg litt kunnskap herfra og derfra. Når det er sagt, så har også jeg fortsatt masse å lære altså. Det er jo bare å prøve og feile, så samler man på seg litt erfaring underveis. Man må jo spise hver dag, så da kan man jo like gjerne gi seg selv noen utfordringer de dagene man har overskudd til det.

   SvarSlett
  7. Ja det er helt sant!! Er vokst opp med dette! Mamma og pappa var i Yugoslavia da jeg var liten og det ble mye laget hjemme etter dette :-)

   SvarSlett
  8. Ah, da forstår jeg. Umulig å reise til Yugoslavia uten å få med seg disse.

   SvarSlett
  9. Spennende. Har ofte lurt på hvordan disse ble laget. Er en av barnas favoritter i Kroatia, og de følger alltid med når vi bestiller kjøtt-tallerken eller grilltallerken. Kjekt å få ei oppskrift som gjør at vi kan få en smak av varmere strøk mens minusgradene herjer.

   SvarSlett
  10. Ja, man slipper liksom ikke unna disse på Balkan. Det blir jo ikke heeelt det samme når de er stekt i panna istedenfor på grillen. Men gode likevel :)

   SvarSlett
  11. Fikk alltid Ajvar til dette da jeg var i Bosnia, men det har vel litt mye karbo kanskje. Noen som tilfeldigvis har en lavkarbovariant av Ajvar :) Det er jo så godt..

   SvarSlett
  12. Jeg er også vant til å få dette med ajvar på Balkan. Jeg tror ikke ajvar er så ille i forhold til karbene. Det er vel mest aubergin og paprika og krydder. Burde være lett å lage en lavkarbovariant, om man ikke vil gå for kjøpeajvaren. Kanskje jeg skal legge ut en oppskrift på det etter hvert?

   SvarSlett
  13. Det synes jeg absolutt :)

   SvarSlett
  14. Hehe. Da må jeg vel prøve å få til det etterhvert ;)

   SvarSlett
  15. Åhhhh igjen noe fra Balkan :))) ! Jeg vil trives med LCHF sikkert :) !

   SvarSlett
  16. Hehe! Høres ut som om jeg må legge ut flere Balkanoppskrifter :) Noen forslag?

   SvarSlett
  17. Kalja kan kanskje være en ide? Tradisjonelt serveres det jo med brød, men det bør være mettende uten også :)

   SvarSlett
   Svar
   1. Takk for tips. Det skal jeg sjekke ut nærmere :)

    Slett
  18. Flott blogg, den vil jeg gjerne lenke til på min om det er greit. :)

   SvarSlett
  19. Håper det er ok at jeg lenker til siden din. :)

   SvarSlett
   Svar
   1. Det er selvfølgelig bare veldig hyggelig hyppa:)

    Slett
  20. Er alt du legger ut LCHF? Jeg tenkte å starte med lavkarbo nemlig, og jeg liker veldig godt cevapcici! :)

   SvarSlett
  21. De lager vanlig og så spicani, hva er forskjellen på tilbredingsmåte

   SvarSlett

  Related Posts with Thumbnails