INGREDIENSER


  
"Food is an important part of a balanced diet."
Fran Lebowitz

Illustrasjonsfoto: Natalie Maynor / CC: by 2.0

Mange har en oppfatning av at man må fylle skapene med spesialprodukter fra helsekost og nettbutikker for å kunne leve LCHF/lavkarbo. Og ja, det finnes mange lavkarboprodukter der ute, som lavkarbopasta, lavkarbotortillas, bakemikser og lavkarbosnop. Men jeg mener at litt av poenget med å leve etter LCHF-prinsippene er å spise ren og ordentlig mat. Mat som er ingredienser i seg selv, og ikke inneholder et lass ingredienser som du trenger en master i kjemi for å skjønne hva egentlig er for noe. Jeg er heller ikke så glad i soyaprodukter (som erstatning for mel for eksempel), da soya rett og slett smaker litt kjipt, og fordi soya tuller med hormonbalansen.


Illustrasjonsfoto: Heather Vescent / CC: by 2.0
Jeg er også tilhenger av at maten jeg spiser skal være mat jeg kan finne enten i en velassortert dagligvarebutikk, eller i den lokale innvandrersjappa. Jeg trenger ikke ha helsekosten og nettbutikken som faste stoppesteder når jeg skal gjøre innkjøpene mine. Jeg gidder ikke løpe fra helsekost til helsekost på jakt etter johannesbrødkjernemel eller glutenmel (som jeg for øvrig også mener man ikke har godt av å spise for mye av). Jeg vil ikke at det skal være komplisert. Det man trenger er kjøtt, fisk, fugl, egg, grønnsaker og (for min del) en del melkeprodukter, nøtter og bær, samt rikelig med krydderurter og krydder. That’s it.

Illustrasjonsfoto: Daniel A Smith / CC: by-nc-sa 2.0


Jeg synes dette flytskjemaet fra Darya Pino i The Huffington Post sier det viktigste om hvordan du finner ordentlig mat på butikken:


Klikk på bildet for å få opp en større versjon.


Jeg vil også gjerne anbefale Mats-Eric Nilssons bok Den Hemmelige Kokken, for dem som har lyst til å lese mer om hvor mye av det du finner i butikken som ikke er ekte mat.Men jeg klarer ikke holde meg 100 % borte fra helsekosten. Enkelte produkter er kjekke å ha, særlig når man skal bake. Jeg vet at det finnes veldig mange bra produkter som mandelmel og kokosmel, men jeg prøver å størst mulig grad begrense bruken av en del av disse dyre helsekostproduktene. Jeg skal ikke si at jeg aldri bruker dem, for det gjør jeg, men ikke til hverdags. De ingrediensene du finner brukt i oppskriftene i denne bloggen som hører inn under kategorien mat jeg som regel ikke finner i den vanlige butikken er sukrin og fiberhusk.


SUKRIN er et naturlig produkt uten tilsetningsstoffer, basert på sukkeralkoholet erythritol. Erythritol finnes naturlig i bl.a. pærer, meloner og sopp, og har således blitt spist av oss mennesker i lang tid.

Sukrin ser ut som sukker, og kan i de fleste tilfeller brukes akkurat som sukker. Mange synes sukrin har en slags “kald” eller metallisk ettersmak, særlig hvis man overdriver mengden. Trikset er å bruke en mindre mengde sukrin. Du blir mer sensitiv for søtsmak etter en stund på LCHF-kost, så du trenger ikke søte baksten din så voldsomt. I tillegg er det lurt å kombinere sukrinen med kryddere som er med på å fremheve søtsmaken, samtidig som at de kamuflerer den kalde ettersmaken. Da snakker vi om kryddere som kanel, vanilje og kardemomme.

Sukrin kommer også som en melisvariant. Mange foretrekker ofte å bruke melisvarianten, fordi det hender at det er vanskeligere å få den vanlige sukrinen til å løse seg opp ordentlig.

Les mer om hva Dag Viljen Poleszynski har skrevet om sukrin her.

Sukrin får du blant annet kjøpt hos SunKost, Life og på SmartClub.


FIBERHUSK er malte skall fra psylliumfrø (loppefrø). Det gjør at melfrie deiger og rører blir seigere, tykkere og henger bedre sammen. Og den ferdige baksten blir luftigere og mindre tørr. En pakke fiberhusk koster litt, men du bruker små mengder av gangen, så det blir ikke dyrt i lengden.

Fiberhusk får du kjøpt på helsekost, på SmartClub, og på en del andre velassorterte dagligvareforetninger sammen med glutenfriprodukter.


Mange spør meg også om fond, som jeg ofte bruker i oppskriftene. Jeg bruker fond istedenfor hjemmelaget kraft, eller som en smakstilsetning.

FOND er altså et alternativ til buljongterninger eller hjemmelaget kraft. Jeg bruker fond fra Touch of Taste, som er en type fond som ikke inneholder tilsatte smaksforsterkere eller transfett. Touch of Taste sine fonder har korte innholdsfortegnelser, og lager etter min mening kraft som er det nærmeste du kommer hjemmelaget kraft, uten å koke kraften selv. Selv har jeg alltid kyllingfond i kjøleskapet, og gjerne også grønnsaksfond, skalldyrsfond okse/kalvefond og kantarellfond. Fond får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker, som for eksempel Meny.


Illustrasjonsfoto: SteamDave / CC: by-nc-sa 2.0

Jeg vet at jeg også bruker en del mer, og andre, krydder enn mange er vant med. Mange av de krydrene jeg bruker er også krydder som ikke nødvendigvis er så lett å finne i alle butikker. Men krydder er fantastisk, og jeg elsker å finne nye krydder til krydderhylla mi. Jeg kommer derfor etter hvert til å oppdatere denne siden med en oversikt over krydder jeg ofte bruker.

Illustrasjonsfoto: Daniele Sartori / CC: by-nc 2.0


.


36 kommentarer:

 1. Da er det bare å glede seg!!! ; )

  SvarSlett
 2. Hei! Kan man bruke fruktose istedet for sukrin? Hva er eventuelt forskjellen på det?
  Bloggen din er fantastisk! :-D

  SvarSlett
 3. Du kan ikke bruke fruktose istedenfor sukrin dersom det er et poeng for deg å spise lite karbohydrater. Det er i prinsippet like mange karbohydrater i fruktose som vanlig sukker, mens sukrin er helt uten karbohydrater.

  SvarSlett
 4. Ok, tusen takk for svar. Ikke lett å finne sannheten via diverse forum på internett, så.
  Fra og med i dag er det lavkarbo for alle penga! Skal prøve en hel drøss med oppskrifter fra bloggen din, den er helt fantastisk rett og slett. :-)

  SvarSlett
 5. Tusen takk Silje. Hyggelig å høre at du finner oppskrifter du liker her hos meg.

  Har du meldt deg inn i forumet lavkarbo.no? Synes det er et bra forum med mange kunnskapsrike mennesker. Mye nyttig info og inspirasjon.

  Lykke til med lavkarbokosten :)

  SvarSlett
 6. Thanks for your list and for your blog. I just found you when a friend at work passed on the link to your blog. I’m trying to eat the low GI way most of the time and it’s made such a difference in my health. I don’t feel as tired anymore and of course, losing some kgs. didn’t hurt either.

  Read more about my food adventures at Thanks For the Food.

  SvarSlett
 7. Kom over denne bloggen gjennom VG Nett - så så gode ut de muffinsene og jammen hadde du en skikkelig kul og bra blogg på mat !!!
  Jeg vil ned i vekt og gubben har fått øynene opp for lavkarbo mat - jeg har prøvd det tidligere uten resultat. Men denne bloggen ga lavkarbo et nytt syn i mine øyne - så mange fristende oppskrifter med bilder !!!! noe annet enn en laaaaang liste over oppskrifter som gikk i rømme, fløte, egg og bacon hahahaha.... Har bokmerket bloggen skal prøve ordentlig denne gangen.

  Tusen tusen takk for en flott blogg !!!!

  SvarSlett
 8. @ anonym: For en kjempehyggelig tilbakemelding! Tusen takk! Ingenting er mer gledelig enn hvis jeg har klart å inspirere deg til å starte opp på lavkarbo igjen. Ønsker deg masse lykke til :)

  SvarSlett
 9. @ Whitney: Good to hear! And I've had a look at your blog. Interesting to see your view on norwegian food. Al lot of nice recipes too! Keep up the good work :)

  SvarSlett
 10. Jeg har skikkelig lyst til å lage squachspagetti, men finner ikke ut hvor jeg kan kjøpe juliennejern?=P

  SvarSlett
 11. Jernia, tilbords, traktøren, IKEA... Kort sagt, steder som selger kjøkkenutstyr. Bor du i Oslo får du et billig og bra juliennejern på Culina i Torggata 33.

  SvarSlett
 12. Takk og takk for fantastiske oppskrifter.Innom bloggen din daglig for å finne inspirasjon til middag:)Alt jeg har laget,har så langt falt i smak.

  SvarSlett
 13. Så stas å høre! Tusen tusen takk!

  SvarSlett
 14. Har lett leeenge etter en blogg med lavkarbomat, men har berre funne masse bloggar og forum med kake og søtt kliss som inneheld masse dyre produkt du må på helsekosten eller på nettet for å kjøpe. Såå etter å ha funne denne bloggen er eg blitt skikkelig gira på lavkarbo!:):) Det eg har slitt mest med å finne er tilbehør til middagen, og det har blitt litt i overkant mykje egg og salatar i det siste, noko som har gjort til at eg har sprukket utallige ganger og gitt opp alt som heiter lavkarbo.. Men no som eg har funne en blogg som passar meg ypperlig håpar eg vekta og ikkje minst diabetes min kjem under kontroll. Tuuusen takk for en super blogg! :D Keep up the good work!

  SvarSlett
 15. Så koselig kommentar! Det blir jo litt søtsaker i blant hos meg også, men jeg prøver å holde hovedfokuset på ordentlig mat. Veldig godt å høre at du setter pris på at jeg har valgt å ikke bruke spesialprodukter fra helsekosten. Det hender at jeg lurer på om jeg skal "gi etter" og gå til innkjøp av en del av disse produktene som utvider mulighetene for baking blant annet. Det virker jo som om "alle" på lavkarbo frekventerer helsekost og nettbutikker. Da er det kjekt å høre at det finnes flere som setter pris på at det ikke skal være så komplisert å få tak i råvarer til matlagingen.

  Masse lykke til med både vekt og diabeteskontroll. Dette kommer du til å klare. Det ER fantastisk mye mat å velge i på lavkarbo også, så det er ingen grunn til å ikke få til ordentlig variasjon egentlig.

  Og tusen takk for den hyggelige tilbakemeldingen :)

  SvarSlett
 16. du har den geniale bloggen da! oversiktelig og veldig inbydende :D gleder meg til og kunne prøve ut noen av oppskriftene dine :D

  SvarSlett
 17. Tusen takk feelaqueen, for hyggelig tilbakemelding :) Håper oppskriftene faller i smak!

  SvarSlett
 18. Dette var jo helmax! Har lagt om livsstilen til lavkarbo for 4 uker siden. Mannen har Fibromyalgi og har fått et nytt og bedre liv - han merka forskjellen bare etter en god uke. Jeg har noen kilo for mye på kroppen og for meg er det en deilig følelse å se kiloene forsvinne på samme tid som jeg spiser masse deilig mat og er METT!!!! Har til nå bare sett kokospannekakene dine - de skal bli desserten til St.Hans middagen ikveld. Gleder meg til å utforskre resten av bloggen din. Ha en flott St. Hans. Maisen(",)

  SvarSlett
 19. Så fint å høre at dere har gode resulater på lavkarbo! Lykke til videre til både deg og mannen din :)

  SvarSlett
 20. Hva synes du om bakepro og bakemix?

  SvarSlett
 21. Bakepro har jeg aldri prøvd. Bakemix har ofte soya i seg, som jeg ikke er så begeistret for (er ikke glad i smaken, og søya kødder med hormonene mine). Ellers er jeg litt tilhenger av å bruke mest mulig ingredienser som jeg kan få ta i enten i butikken eller innvandrerbutikken. Slippe å ha masse spesialprodukter fra helsekost og nettbutikker. Men det må jo være opp til hver enkelt hva som passer en og hva man tåler.

  SvarSlett
 22. Denne bloggen var en fantastisk oppdagelse etter litt tilfeldig surfing! Takk og pris for regnværsdager! :-)Jeg har fått masse nye idèer,gode tips og inspirasjon her i løpet av dagen,og gleder meg alt til å teste ut oppskrifter i morgen allerede. Først skal jeg fylle opp i skapet med sukrin og fiberhusk.Ellers har jeg som regel det jeg bør,ser jeg. Gikk (ganske kjapt og veldig overraskende) ned 29 kg. ved å endre kostholdet til lavkarbo i fjor. Har nå holdt vekta stabil i ett år.Den største bonusen er likevel generell form, overskudd og helheten! Og jeg har sjonglert med et knippe oppskrifter.Fått noen, prøvd meg fram til andre. I dag har jeg funnet ny inspirasjon i bloggen din! Nydeige bilder, kjekke konkrete opplysninger. Her skal jeg følge fast med! :-D

  SvarSlett
 23. Så utrolig hyggelig tilbakemelding. Kjempestasat du finner inspirasjon her hos meg. Og gratulerer med et fantastisk resultat på vekta. Og ikke minst med at du har klart å holde vekta i ettertid. Kjempebra! Håper du finner oppskrifter du liker her inne da :)

  SvarSlett
 24. Fiberhusk har jeg kjøpt på Meny til kr.38!! Mye billigere enn i helsekosten kr.78.
  Ellers takk for en inspirerende og spennende blogg. Masse spennende retter og informasjon. Jeg har spist lavkarbomat i et halvt år og stortrives med det. Vekten har gått ned og helsa dermed også mye bedre!! Takk, takk!

  SvarSlett
 25. Kjempegodt tips! Takk! Og takk for hyggelige ord! Gøy å høre at du stortrives og har gode resultater :)

  SvarSlett
 26. Hei! For en super flott og inspirerende blogg du har.. Virkelig..

  Jeg har lagt noen vafler jeg syns er kjempe gode, og der brukes det JBKM, kan man feks bruke fiberhusk istedenfor?

  SvarSlett
 27. Tusen takk Cornelia. Jeg har ikke testet ut vafler med fiberhusk ennaa. Men det ligger i planene. Jeg er usikker paa om det gaar bra aa bare bytte ut jbkm med fiberhusk. Da tipper jeg at du i hvert fall maa bruke litt mer fiberhusk enn jbkm. Men jeg vet ikke sikkert altsaa. Fortell gjerne hvordan det gikk om du gjoer et forsoek.

  SvarSlett
 28. Bare hyggelig!

  Har en oppskrift på vafler som er kjempe gode. Alle som har smakt de har spist mange, hehe..

  Den ligger her på bloggen min: http://frkcornelia.blogspot.com/2011/08/kjempe-gode-vafler.html

  Går vel kanskje ann å bytte ut noen ts jbkm med fiberhusk. Skal gi beskjed om jeg prøver og utfallet ;)

  SvarSlett
 29. Hei.

  Ville bare si at du har ei fantastisk fin side=)

  Ole

  SvarSlett
 30. Så koselig! Tusen takk Ole :)

  SvarSlett
 31. Fantastisk side, men helt geniale oppskrifter for en som liker å lage mat fra hele verden. Tusen takk for masse inspirasjon og gode ideer :)

  SvarSlett
 32. Jeg lurer litt på hvor mye tid og penger du bruker på mat? Jeg er straks ferdig med studentlivet, og får vel litt mer penger å rutte med, og jeg liker å lage mat, men det er jo ikke alltid, spesielt til frokost og lunsj, at man har spesielt mye tid...

  SvarSlett
 33. Oi, vanskelig spørsmål altså. Det varierer veldig! Men jeg tror ikke jeg bruker noe særlig mer penger enn før jeg la om til lavkarbo i hvert fall. Jeg bruker nok litt mer tid av og til. Men det er absolutt rom for raske frokoster i form av hjemmelagde knekkebrød, egg som får koke mens jeg er i dusjen, litt tyrkisk yoghurt med nøtter, og slike ting.

  SvarSlett
 34. Sikke et fint indlæg - her lærte jeg en masse, og tegningen om supermarkedet er ret sjov. Tak, og hilsener fra Danmark :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk. Ja, supermarkedstegningen er morsom, men også ganske sann i grunn :) Ser ut til å være mange fristende oppskrifter på bloggen din også forresten. Skal ta en nærmere kikk på den :)

   Slett

Related Posts with Thumbnails