søndag 24. oktober 2010

Somalisk Fårikål

Noe som er veldig fascinerende med Norges nasjonalrett fårikål, er at det finnes utallige varianter over hele verden. Det er ikke bare vi som har funnet ut at kål og får er en god match. Noen fårikålvarianter ligner veldig på den norske varianten, og noen er litt mer spenstige på krydder- og grønnsaksfronten.

Ta den kenyanske fårikålen for eksempel. Den er så godt som identisk med den norske. Eneste forskjellen er at vi nordmenn har det med å koke poteten ved siden av fårikålgryta, mens kenyanerne liker å koke poteten sammen med kjøtt og kål.

Jeg har allerede postet en islandsk og en brasiliansk utgave. Den islandske skiller seg ikke på andre måter enn at det er litt flere grønnsaker i, og den brasilianske skiller seg mest ut i det det er brukt rødvin og allehånde. For oss nordmenn kan den brasilianske varianten derfor nesten smake litt "julete".

Her kommer nok en variant, nemlig den somaliske. Oppskriften kommer fra Kirkens Bymisjons kokebok "Rett fra hjertet", og inneholder i sin opprinnelige form poteter. Jeg har byttet ut potetene med neper, og gjort et par andre justeringer for å øke fettinnholdet, og senke karbohydratinnholdet. Jeg vet faktisk ikke om det finnes neper i Somalia, men jeg synes de uansett funket bra istedenfor poteter i denne retten. Korianderen gjør at denne fårikålvarianten blir litt mer søtlig enn den vi er vant med. Det var også deilig med den milde hvitløkssmaken som kraften fikk.


Til fire personer

1, 2 kg (minst) fårikålkjøtt

4 stk neper

1 stk stor løk

1 stk spisskål

1 stk grønn paprika

1,5 ts salt

3 fedd hvitløk

frisk koriander
_____________________________________________________________________________

Ha fårikålkjøttet i en gryte med pepper og salt. Hell vann i gryta til det dekker kjøttet. La kjøttet koke under lokk i en times tid.

Skrell nepene og del dem i fire. Del løk, kål og paprika i grove biter. Finhakk hvitløk og koriander. Ha alle grønnsakene i gryta oppå kjøttet. Sett på lokket og la koke i ca. en halvtime tre kvarter til både kjøtt og grønnsaker er ordentlige møre.

Server i dypa tallerkner med et dryss frisk koriander over.

6 kommentarer:

 1. Spennende med litt andre varianter! Neper funker bra som poteter. Fikk veldig lyst på fårikål jeg nå :-)

  SvarSlett
 2. Hehe, jeg tror jeg alltid har lyst på fårikål! Det har blitt mye fårikål på meg denne høsten, og da er det greit å ikke koke den samme norske varianten hver gang. Men helt ærlig, så tror jeg faktisk at jeg synes den enkle norske varianten er den beste.

  SvarSlett
 3. I dag har vi hatt Arabisk gryte til middag...litt mindre hvitløk enn i din oppskrift og med en løk i båter og noen champignoner...den ble virkelig helt nydelig!
  Er det greit for deg at jeg legger den ut på forumet?

  Nannah:)

  SvarSlett
 4. Så bra at dere likte den! Lurt med sopp og løk. Selvfølgelig kan du legge den ut på forumet. Du vet, jeg har jo stort sett stjælt oppskriften selv ;) Og oppskrifter er til for deles. De er jo sånn at jo mer man deler dem, jo bedre blir dem.

  SvarSlett
 5. Ja, det er sant. jeg synes alltid det er koselig når jeg finner mine oppskrifter andre steder. Gleder meg alltid over siden din. Du er et oppkomme av spennende matretter! :))

  Nannah

  SvarSlett
 6. I like måte Nannah :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails