mandag 17. oktober 2011

Blomkålmos

En av lavkarboklassikerne. Husk at det er stort rom for variasjon her. Jeg synes det kan være godt å la et lite fedd hvitløk koke med fra begynnelsen av. Fløten kan fint utelates, eller byttes ut med kremost, rømme eller créme fraîche. Litt hakkede urter, som gressløk eller persille, eller kanskje litt hakket vårløk kan blandes ned i mosen på slutten. Eller hva med å strø litt finhakket sprøstekt bacon eller chorizo på toppen?1 blomkål

vann

1 dl fløte

2 ss smør

salt & pepper

evt. litt revet muskat
_______________________________________________________________________________

Del blomkål i buketter og biter. Kok opp vann, og ha blomkål i det kokende vannet. La koke til grønnsakene er helt møre, ca 15 min.

Hell av vannet, men ta gjerne vare på det som kraft til suppe eller saus. La blomkålen dampe ordentlig av seg.

Mos blomkålen. Bruk en stavmikser hvis du vil ha en fin konsistens. Jeg liker at det er litt tekstur på mosen, så jeg bruker en potetstapper. Lar du blomkålen koke litt ekstra, så blir den så mør at du faktisk bare kan vispe den sammen til en mos med en god ballongvisp.

Varm opp fløten med smøret til smøret har smeltet, og tilsett litt og litt av væsken til mosen har passe konsistens. Smak til med salt, pepper, og evt. litt muskat.

Her er det en ribbebit som har fått følge av rosenkål og blomkålmos.


Blomkålmos passer også fint til fisk. Her til torsk og chorizosalsa.


Her har jeg kjørt blomkålen til en puré og servert til kamskjell.

9 kommentarer:

 1. da jeg begynte med denne maten tilbake i 2007 laget jeg mye fancy blomkålmos m allverdens tilsettninger og krydder. Nå for tida har jeg landa på smør, salt og pepper og kansje gressløk. Synes etter som årene har gått at blomkålmos er mye bedre enn potetmos:)

  SvarSlett
 2. @ Nina: Jepp ;)

  @ Gretel: Enig med deg. Både i at blomkålmos ofte er bedre enn potetmos, og i at den som regel er best når den er "ren" og enkel. Jeg har som regel alltid en eller annen form for melkeprodukt i, men neste gang skal jeg gå for din variant med bare smør :)

  SvarSlett
 3. Hei.Bruker ogso mykje blomkållmos,har eg restar av graddost er det fint å tilsette,då blir mosen litt fastare i konsistensen.Ha ein fin dag:)) helsing Nelly

  SvarSlett
 4. Ser godt ut!

  Hvordan lager du den retten med torsk og chorizosalsa?

  SvarSlett
 5. Jeg lager den med litt purre og muskat. Når jeg lager brent kjærlighet har jeg også ost i, så blir den litt lang og seig :)

  SvarSlett
 6. nam nam :-D Blomkålmos er nydelig! Er så kjekt med noe som passer til nesten alt.

  SvarSlett
 7. Jepp -blomkålmos er snadder. Må og prøve den med bare smør. Pleier ha med fløte i min :)

  SvarSlett
 8. @ Anonym1: mmm! Gräddost er godt til alt!

  @ Anonym2: Den er laget fritt etter en oppskrift på Trines Matblogg. Jeg kommer nok til å poste min variant på denne retten i løpet av noen dager. Den er KJEMPEGOD!

  @Anonym3: Åh! Brent kjærlighet <3 Nam!

  @ Janicke: Ja, ikkesant! Hva passer det ikke til liksom?

  @ Makronella: Ja, den er jeg også sugen på å prøve altså. Tipper det er kjempegodt. Mer ren blomkålsmak sikkert.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails