lørdag 15. oktober 2011

Sellerisalt


I fjor laget jeg urtesalt og chilisalt som del av noen hjemmelagde julegaver. I år har jeg produsert hjemmelaget sellerisalt. Sellerisaltet er kjempegodt over eggene, i suppa eller på salaten. Eller hvor som helst ellers du vil bruke salt i maten. Sett det på bordet i steden for det vanlige bordsaltet. Det er veldig anvendelig, og jeg bruker det nesten oftere enn det vanlige hvite saltet.

Noe annet som er supert med sellerisaltet er at du får brukt opp en del av stangsellerien som vanligvis går rett i søpla - nemlig bladene.

Av og til er det vanskelig å finne stangselleri som er ordentlig "bladete". Hvis du ser at du blir nødt til å kjøpe store mengder stangselleri for å få tilstrekkelig med blader, kan du godt erstatte noe av bladene med selve stangsellerien. Da må du imidlertid være forberedt på at det kan ta litt lenger tid å få tørket saltet ordentlig.
2 dl havsalt

2 dl blader fra stangselleri
_______________________________________________________________________________

Desiliter er en veldig unøyaktig måleenhet for blader. Men pakk dem litt sammen i desilitermålet for å måle opp. Og ikke vær redd for å ha litt ekstra stangselleriblader. Bedre med litt for mye enn litt for lite. Ha stangselleribladene i en blender eller foodprocessor, og kjør dem til bladene er finhakket. Tilsett salt og kjør videre til alt er godt blandet.

Legg saltet på en tallerken eller stekeplate og la det tørke godt på et varmt sted. Du for eksempel sette det i stekeovnen på 50 - 60 grader, eller som jeg gjorde, sette tallerknen oppå en varmeovn. La stå til saltet er blitt helt tørt. Det kan ta noen timer. Hakk litt i saltet underveis i tørkeprosessen, så slipper du at det klumper seg.

Hvis det er noen klumper igjen når saltet er ferdig tørket knuser du dem i en morter, før du heller saltet på glass med lokk.


7 kommentarer:

 1. da er det i ovnen, hadde bare grovsalt...lurer på om det blir like bra...?

  SvarSlett
 2. Spennende! Ja, det blir sikkert like bra. Jeg har brukt grovt havsalt i disse saltblandingene mine flere ganger, og det blir jo uansett finmalt i blenderen :)

  SvarSlett
 3. Supert julegavetips! Det holder seg vel lenge også siden det er tøket!?

  SvarSlett
 4. Ja, holder i en evighet :)

  SvarSlett
 5. I gamledager ble sellerisalt brukt for å gi fin farge på bacon,og i spekepølser for å unngå at farsen ble sur under spekingen :) Jeg tørker biter av hele stangsellerien før jeg blander den med havsalt i blender.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails