søndag 6. mars 2011

Chirmol - guatemalansk tomatsalsa


Jeg tror dette må være yndlingssausen til gualtemalanerne. Du får den servert til frokost, lunsj og middag, til kylling, svin, fisk og egg. Kokte egg, eggerøre og stekte egg. Og selvfølgelig til de guatemalanske maistortillaene. En hver guatemalansk husmor med respekt for seg selv lager denne tomatsausen, og dermed finnes det sikkert også mange varianter. Her kommer oppskriften på en variant som jeg har fått av en av alle disse husmødrene.

Når det gjelder smaken på chirmol, så gjør mynten at den får en ganske annen smak enn for eksempel de mexicanske salsaene. Jeg vet jeg ikke om jeg vil påstå at den er bedre enn andre salsaer. Men det er noe lunt ved chirmolen. Det er akkurat som om den langsomme tilberedningsmåten gjør at chirmol får smaken av ekte husmorkjærlighet.

Pass på at du bruker riktig urt. Mynte, som heter "hierba buena" på spansk (oversatt: "god urt"), er noe annet enn peppermynte.


6 store plommetomater

1 hakket løk (helst hvit salatløk)

2 finhakkede hvitløksfedd

1/2 finhakket jalapeño uten frø

finhakket mynte

finhakket koriander

salt & pepper

litt limejuice

rapsolje
_______________________________________________________________________________

Kok tomatene, flå dem og hakk dem i biter.

Sett stekepannen på medium til lav varme. Stek løken på lav varme under omrøring til den er ordentlig myk. Tilsett hvitløken og jalapeño når du er halvveis i stekeprosessen. Når du tror løken er myk nok, så stek den enda litt til, men pass på at varmen er så lav at det ikke er fare for at løk og hvitløk blir brunet. Dette skal ta lang tid!

Tilsett de hakkede tomatene og stek videre til tomatene har begynt å løse seg opp. Også dette skal skje på lav varme, og skal ta lang tid.

Tilsett rikelig med mynte og koriander. Smak til med salt, pepper og litt limejuice. La småputre noen minutter.

Avkjøl før servering..

4 kommentarer:

  1. Spennede - og det så digg ut på egg -har takk for ide til freshe opp eggene :))

    SvarSlett
  2. Ja, litt eggevariasjon trengs i blant ;)

    SvarSlett
  3. Veldig spennende saus :-D

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails