lørdag 7. august 2010

Brownies

Dette er opprinnelig Nigella Lawsons oppskrift. Selv fant jeg den gjennom Mona S på lavkarbo.no. Også har jeg lagt til et par ørsmå endringer før jeg postet den her. Uansett så er dette en av de aller beste sjokoladekakene jeg vet om - de høykarbiske kakene innberegnet.

Kaken er klissete og mektig, gjerne litt bløt når den er dagsfersk, og mer kompakt, men minst like deilig, om ikke enda deiligere, etter at den har stått i kjøleskapet til dagen etter. Når du tar den ut av kjøleskapet er det lurt å la den stå en stund i romtemperatur før den spises. Det er mye fett i kaken, og dette stivner jo i kjøleskapet. Jeg synes for så vidt kaken er god når den er kald også, men da er den nesten mer konfektaktig enn kakeaktig.

Denne er også fin å fryse ned i porsjonsstykker, slik at du har noe å ta opp fra fryseren en dag du har lyst på noe godt.

Kaken er absolutt nydelig med krem og bringebær til.


225 g mørk sjokolade (minst 70 %)

225 g smør

frøene av en vaniljestang (eller 2 ts vaniljeekstrakt)

1/2 dl sterk kaffe

1 - 2 dl sukrin

3 egg - vispet

150 g malte mandler

100 g hakkede valnøtter og/eller hasselnøtter
______________________________________________________________________________

Sett stekovnen på 170 grader.

Smelt sjokolade og smør sammen kaffen på svak varme i en tykkbunnet kjele.

Ta kjelen av varmen, rør inn vanilje og sukrin inn i sjokoladerøra og la det avkjøle.

Visp eggene inn i røra. Bland i mandelmelet og valnøtter/hasselnøtter. Hell røra i en springform kledd med bakepapir.

Stek kaken i  ca. 20 minutter. Det kan godt hende du vil steke den litt kortere eller litt lenger. Det er viktig å følge med på kaken slik at den ikke blir for mye stekt. Den skal være klissete og seig. Jeg pleier å ta formen ut av ovnen noen ganger mot slutten av steketiden og riste litt på den. Når kaken fortsatt "disser" littegrann i midten, uten at den virker flytende, er den ferdig.

Oh, joy!

52 kommentarer:

 1. Nam! Dette så farlig godt ut :-) Hvor stor (eller liten) springform bruker du?

  LilleMa

  SvarSlett
 2. Ååååh fantastisk. Og nesten sunn da ;) Må prøves.

  Har du forresten noen tips til hvordan bruke sukrin? Jeg har fått en pose, men vet ikke så mye om hvordan jeg kan prøve meg fram med den. Blir vel lite baking på meg i denne varmen, men kan være greit å lære litt mer :)

  SvarSlett
 3. LilleMa: Farlig godt er helt riktig. Heldigvis er den mektig ;) Jeg brukte en springform med en diameter på 22 cm.

  Veronica: Hehe, ja nesten sunn. Sukrin kan du bruke på akkurat samme måte som du ellers ville brukt sukker eller kunstig søtning. Du bruker samme mengde sukrin som du ville ha brukt sukker. Hvis du ser på dessertene jeg har lagt ut vil du se at jeg har brukt sukrin i stort sett alle søte oppskrifter.
  http://lchf-bloggen.blogspot.com/search/label/dessert

  SvarSlett
 4. Åh snadder , gjett om denne skal prøves!!!!

  SvarSlett
 5. Hehe, gled deg Makronella ;)

  SvarSlett
 6. Dette innlegget er på forsiden av Femelle.no! :)

  Takk for et kjempegodt bidrag!

  SvarSlett
 7. Dagens plukker: Så stas! Takk for det :)

  SvarSlett
 8. Testet en variant av denne idag, og den var helt nydelig. Du har helt rett - tror høykarbfolk vil synes denne er god også:)

  Hadde ikke mandler eller mandelmel, så jeg brukte kokosmel. Halvparten av sjokoladen var 90%, og andre halvpart var 70% med chili.

  Gleder meg til å smake den i morgen også, når den har fått en natt i kjøleskapet:)

  SvarSlett
 9. Ja, ikkesant den er god! Så spennende å bruke sjokolade med chili i en kake. Chilisjokolade er jo kjempegodt, så hvorfor ikke i kake også?

  SvarSlett
 10. Jah, da står denna kaka i ovnen.. Og jeg gleeeder meg til å smake! Røren smakte veldig godt da.. Så nå er vi veldig spente hele gjengen.. :-D

  SvarSlett
 11. Anja: Håper kaka smakte ;)

  Sunnfamilie: Mhm! Yummi!

  SvarSlett
 12. Mmm! Sitter akkurat og spiser av denne kaka nå, med krem til. Fant ikke bringebær i farta, men det må vi ha neste gang. Byttet ut hasselnøtter/valnøtter med paranøtter (grunnet allergi), og det funka fint. Riktig godt! Takk :)

  SvarSlett
 13. Nå ble jeg litt misunnelig på deg May-Liss :p
  Så bra at du likte kaka :)

  SvarSlett
 14. Prøvde kaka i dag. Hadde ikke sjokolade så jeg brukte tre toppede skjeer med bakekakao i stedet. I tillegg tok jeg i ca to ss med kokos og en ss med Coccosa. Ble veldig veldig god. :-) Smaken var fantastisk, gjestene var både imponerte og fornøyd :o)

  SvarSlett
 15. Så bra at dere ble fornøyde. Bra å høre at det gikk bra med kakao også :)

  SvarSlett
 16. Kjempeflott blogg du har, og flotte oppskrifter! :)Bra å plass å hente inspo, som jeg sårt trenger innimellom.
  Ha en strålende fredag!

  SvarSlett
 17. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding på bloggen Silje. Blir så glad når jeg får høre at jeg klarer å spre litt inspirasjon :) Ha en fin dag du også!

  SvarSlett
 18. Herlig, den skal jeg prøve! Vet du sånn ca. hvor mye karber det pr.100g?

  SvarSlett
 19. Har ikke regna på det. Og det kommer jo veldig an på hva slags sjokolade du bruker da. Stor forskjell på 70 %, 86 %, 90 % og sukkerfri sjokkis.

  Det er jo bare nøttene og sjokoladen som har karber av betydning, så du du må nesten bare regne ut karbeinnholdet på nøttene og den sjokkisen du bruker for å finne ut hvor mange karber det er på hele kaka.

  Jeg skjønner ikke helt hvorfor du vil ha antall karber per 100 gram og ikke antall karber for hele kaka, men da må du i såfall veie hele kaka etter at den er ferdig stekt og regne ut i fra det. Jeg aner ikke hva en ferdig stekt kake veier.

  Sorry, skjønner at du gjerne vil ha et fiks ferdig tall. Men jeg er lat, og jeg vet heller ikke hva slags sjokkis du går for, så da får du regne på det sjøl ;)

  SvarSlett
 20. Må man bruke sukrin, eller er det greit å bruke feks splenda eller "Fedon-sukker" der det står sukrin i oppskriftene?

  SvarSlett
 21. Om man bruker sukrin eller splenda er vel en smakssak. Hvis du mener fruktose når du sier "fedon-sukker", så ville jeg vel holdt meg unna det, dersom det er et poeng for deg at kaka skal ha lite karber.

  SvarSlett
 22. Er det samme mengde splenda som sukrin man bruker da eller? Har splenda, men ikke sukrin... Dum som jeg var, så trodde jeg at fruktose "Fedon-sukkeret) var bra jeg da, helt til jeg så at det bare var karber... :o/

  SvarSlett
 23. Ja, samme mengde :)

  Ikke så greit å holde orden på alle disse sukkertypene nei ;)

  SvarSlett
 24. He he, nei det er sant. Iallfall ikke når man er ny i gamet. Har forøvrig nettopp tatt første brett med sjokolademuffins ut av ovnen :o)

  SvarSlett
 25. Så spennende. Jeg håper de blir gode :)

  SvarSlett
 26. Åh halleluja så god denne var!! :-O

  Jeg brukte 70 og 86% sjokolade med sukker, for jeg blir så sinnsykt dårlig av den maltitolsjokoladen! Så det er nok en del mer karber i den jeg lagde, men ikke så ille alikevel for mitt kosthold. Må bare være litt mer forsiktig med karber resten av dagen bare! :)
  Tusen takk for oppskrift! <3

  SvarSlett
 27. Hehe, Hallelujah indeed! Jeg bruker også 86 % sjokkis. Kan fint leve med den lille sukkermengden synes jeg. Kaken er jo veldig mektig, så da er det litt begrenset hvor mye man klarer å spise i alle fall.

  SvarSlett
 28. Jeg laget denne nå med 70%. Kjempegod! Men jeg syns den henger litt dårlig sammen... Vil det være bedre når den står kaldt en stund? Regnet forresten ut at med 70% ligger hele røren på ca 100 karber. Ikke verst! Takk for flott blogg, masse gode tips og idèer! :))

  SvarSlett
 29. Så bra at den smakte! Og takk for utregningen.
  Den henger bedre sammen etter at den har stått litt. Jeg synes faktisk kaka er best etter at den har fått en natt i kjøleskapet. Blir litt mer kompakt da.

  SvarSlett
 30. Åh, nam! Er det noe jeg kan bruke istedet for sukrin?

  SvarSlett
 31. Hvis du er vant til å bruke andre søtstoffer som du liker bedre, er det bare å bytte ut sukrin med det. Jeg vet ikke hvor store mengder det tilsvarer i f.eks Natreen eller Splenda eller hva det er du bruker, men det er jo bare å smake seg litt frem :)

  SvarSlett
 32. Kan jeg bruke mandelmel i stedefor malte mandler? I såfall hvor mye?

  SvarSlett
 33. Ja, det burde gå helt fint. Men da ville jeg brukt betydelig mindre mengde, fordi mandelmelet trekker til seg fuktighet på en helt annen måte en malte mandler. Jeg vet ikke hvor mye, men hvis du tilsetter mandelmelet helt til slutt kan du jo bare tilsette litt og litt til passe konsistens. Men heller litt for lite enn litt for mye tror jeg.

  SvarSlett
 34. Har testet ut kaken, og den er veldig god! Men jeg lurte på om du vet om man kan bytte ut de malte mandlene med noe som..ikke er mandler? Noe allergi her i gården.

  Ellers en veldig fin blogg. Jeg er ny " LCHF-er" og oppskriftene du legger ut brukes flittig! :)

  SvarSlett
 35. Det går helt fint an å bytte ut mandlene med andre typer nøtter, eller droppe dem helt. Du kan også lage en lignende kake helt uten nøtter, den som kalles Black Sunday, som du finner her: http://lchf-bloggen.blogspot.com/2011/02/black-sunday.html

  OG tusen takk. Veldig hyggelig å høre at du finner inspirasjon her hos meg :)

  SvarSlett
 36. Testet i dag og brukte 1 dl sukrin, 1 ts flytende natreen og ca 1 ts steviadråper med sjokolade/bringebær-smak. Nøtteblandingen ble macademianøtter, valnøtter, paranøtter og mandler, fordi det var lite igjen av alle i skapet. (På tide å handle visst). Brukte stor springform (24 cm tror jeg), og 17 minutter midt i ovnen. Jeg brukte grovt mandelmel fra iherb, en 70% Freia og en mørk plate Cavalier og det gikk greit.

  Oppsummert: Den ble bra! :->

  SvarSlett
 37. denne er nå i ovnen, skal lure høy-karbo vennene mine ikveld med go' kake på valgvake :)

  SvarSlett
 38. Lykke til med både høykarberne og med valget :)

  SvarSlett
 39. Hei:) Lurte på ein ting eg ser du har skrevet oppi kommentarene. At sukrin kan erstatte sukker i samme mengde. Er det bare eg som ikkje tåler sukrin smaken da tro? Eg sko lage sjokoladekrem, der sko det ver 300 gram sukker i. Eg tok 100g sukrin for eg syns det hørtes så mye ut. Eg måtte bare hive heile kremen, for det brant i halsen og smaka heilt grusomt.
  Tusen takk for at du deler alle oppskriftene dine. Er innom her ganske titt og ofte:)

  SvarSlett
 40. Hei Bente!

  Hyggelig å høre at du stadig er innom her. Det setter jeg pris på :)

  Når det gjelder sukrin, så er jeg egentlig helt enig med deg. Jeg tror produsenten sier at man kan erstatte sukker med sukrin i et en til en-forhold. Jeg ville nok ikke formulert meg på den måten i dag, som jeg ser jeg har gjort her tidligere. Jeg er heller ikke noe glad i sukrinsmaken når det blir for mye av den. Så jeg pleier alltid bruke betraktelig mye mindre sukrin enn sukker i oppskrifter. Jeg smaker det rett og slett til, og havner som regel på en brøkdel av den oppgitte sukkermengden. Nå er det jo sånn at vi som har levd på lavkarbo en stund ofte er mer sensitive for søtsmaken også, og trenger mye mindre søtsmak for å bli fornøyde. Ellers pleier jeg også å tilsette kardemomme, kanel eller vanilje der det måtte passe. Det gir ekstra sødme, som gjør at man kan redusere sukrinen enda mer, i tillegg til at det er med på å kamuflere den litt ubehagelige bismaken av sukrin.

  SvarSlett
 41. 100 karber? er ikke det VELDIG mye?

  SvarSlett
 42. Jo, det høres mye ut. Mesteparten av karbene kommer fra sjokoladen, så det blir avhengig av sjokoladetype. Jeg tror det ligger på rundt 55 - 60 på hele kaka hvis du bruker 86 % - sjokkis (kjapt overslag i hodet). Bruker du 70 % øker det kjapt til i underkant av 80. Bruker du sukkerfri sjokolade kan du sikkert få det enda lavere enn ved bruk av 86 %.

  SvarSlett
 43. Aaaaiaiai, dette var helt FANTASTISK. Jeg minska oppskrifta en god del og laget i to små porsjonsformer i stede, en nystekt forje helg, og en idag som har vært en tur i fryseren. Nystekt er den KJEMPEgod, men når den har vært fryst og tatt opp igjen ble den uslåeslig! Beste jeg har smakt, noen sinne!
  Jeg brukte delvis sjokolade og delvis kakao, for å minske litt på karbene, og bare mandler for jeg hadde ikke andre nøtter. Laget en vaniljekrem til, og nå er jeg himmelen, mmmmm.. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempelurt å lage små porsjoner. Ellers er det fort gjort å spise aaaalt for mye kake ;) Så gøy at du ble så fornøyd! Nå fikk jeg jo lyst til å lage denne igjen selv :D

   Slett
 44. Må bare si om denne brownien at den er helt fantastisk! Har laget den flere ganger, og sist med bringebær i. Det ble et herlig resultat :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åja, er de ikke deilige! Og bringebær i røra høres ut som en fantastisk ut! Nam nam!

   Slett
 45. Kan jeg bruke vaniljesukker istedenfor vanilje-ekstrakt? Har ikke det... Hvordan gjør jeg i så fall med mengder?

  SvarSlett
 46. Laget kaken med 1 plate 70% sjokolade med bringebærsmak, og 1,5 ss kakao. Mektig og god kake.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails