lørdag 27. februar 2010

Blomkålfrittata

Trikset som gjør denne enkle blomkålfrittataen så nydelig er at man karameliserer blomkålbukettene før man heller i eggeblandingen. Også alle de deilige friske urtene da selvfølgelig. Oppskriften har jeg funnet på vegetarbloggen herbivoracious, men som vanlig gjør jeg et par små justeringer slik at oppskriften passer meg.

 


For meg holder dette til 4 lunsjporsjoner eller 6 frokoster.


En god slump olje

En god slump smør

1/2 stort blomkålhode i mindre buketter

2-3 hvitløksfedd - finhakket

8 store egg

1/2 kopp kremfløte

1/2 kopp hakkede krydderurter (jeg brukte bladpersille og timian) 
 
saften av en halv sitron

salt & pepper

paprikapulver
_________________________________________________________________

Sett ovnen på 180 grader.

Varm olje og smør i en stekepanne. Når pannen er blitt ordentlig varm tilsetter du blomkålbukettene og en klype salt. Stek blomkålen til den er mør og karamelisert. Den skal ha godt med brune flekker på seg. Helt mot slutten tilsetter du hvitløken. Smak til med salt og pepper.

Sett stekepannen til siden.

Visp sammen egg, kremfløte, litt salt, urtene og sitronsaften. Hell eggeblandingen over blomkålen i stekepannen. Dryss litt paprikapulver over.

Sett stekepannen inn i stekeovnen og la det hele steke i ovnen i 30-45 minutter, eller til eggeblandingen har stivnet. Du kan godt legge litt aluminiumsfolie over pannen dersom det ser ut til at frittataen blir for brun på toppen før den har stivnet helt.

Hvis du ikke har en stekepanne som tåler å stå i stekeovnen kan du smøre en ildfast form eller en paiform, legge blomkålen i formen og deretter følge samme prosedyre som beskrevet over. 

La kjøle av litt før du skjærer i frittaten. Denne er god både varm, lunken og kald. Garner for eksempel med krydderurter, sprøstekt bacon eller  paprikarelish.


fredag 26. februar 2010

Ribbetapas med kinesisk vri

Disse ribbebitene er krydret med det kinesiske femkrydderet som består av stjerneanis, fennikel, kanel, nellik og pepper. Krydderet får du tak i en innvandrerbutikk. Femkrydderet gir en uventet, men utrolig deilig smak på ribbebitene.

Originaloppskriften er fra matprat.no. Jeg har gjort en liten justering i forhold til glaseringen i den opprinnelige oppskriften. En stor del av denne består av kecap manis - en søt soyasaus. Den er såpass rik på karbohydrater at jeg stort sett holder meg unna den, men her synes jeg den er nødvendig for å få den riktige smaken. Justeringen jeg har gjort er at jeg har halvert mengden kecap manis i oppskriften. Da blir mengden karbohydrater helt akseptabel. 2 ss søt soyasaus fordelt på en hel kilo ribbe er ikke mye. En annen grunn til å redusere kecap manis er at man etter en stund på lavkarbomat blir mer sensitiv for søtsmak. I hvertfall hvis man holder seg unna kunstig søtning. Så jeg synes rett og slett det blir bedre dersom man reduserer det søte litt i forhold til originaloppskriften. Man vil jo ikke at ribba skal smake sukkertøy heller.

Til åtte personer:


1 kg ribbe

1 ss kinesisk femkrydder


2 ss kecap manis 

4 ss soyasaus
 

1 ss frisk ingefær , finhakket
 

1 ss hvitløkspulver
 

1 ss chilipulver
 

1/2 ts salt
__________________________________________________________________

Skjær av svoren på ribba og prøv å beholde mest mulig av fettet. Fjern deretter beina på innsiden av ribba.

Lag ca 5 mm dype snitt tett i tett langs etter hele ribba.

Bland sammen alle ingrediensene til glasuren og smør inn hele ribba.

Stek ribba på 125 grader i ca 2 timer, skru deretter opp temperaturen til 225 grader og stek til ribba er gyllen. Kutt ribba i små porsjonsbiter, sett en tannpirker i hver bit og server for eksempel med en chilidip.
 
 

onsdag 24. februar 2010

Portobello med skinke og ost

Dette er en oppskrift fra "De beste GI-oppskriftene".  Originaloppskriften sier at det skal være en skive skinke per porsjon. Jeg synes soppene fortjener to. Hvor raus jeg er med osten kommer litt an på hva slags måltid dette skal være. Jo mer ost, dess mer mettende. Jeg anbefaler bøffelmozzarella hvis du kan få tak i det.

 

4 porsjoner


8 store portobellosopper

4-8 skiver parmaskinke

200 g mozzarella

1/2 potte basilikum

olivenolje

grønne salatblader, f.eks. mâchesalat eller fersk babyspinat

1/2 dl ristede pinjekjerner

litt rødvinseddik

fingersalt og pepper

pinjekjerner 
__________________________________________________________________

Fjern soppstilkene. Fordel skinke, mozzarella og basilikum  på halvparten av sopphattene. Fordel resten av sopphattene oppå og trykk godt sammen. Varm opp en stekepanne og ha godt med olivenolje i pannen. Stek soppene på begge sider. De trenger noen minutter på hver side for at soppen skal bli gjennomstekt og myk, og for at osten skal smelte.

Anrett salat på tallerkner. Del soppene i to og legg to halve sopper oppå salaten. Drypp litt rødvinseddik og dryss litt salt, pepper og pinjekjerner over til slutt.

Og bare for ordens skyld: Hvis du vil spise disse uten salaten til så synes jeg at det fortsatt er viktig med noen dråper balsamico over soppen. Det har å gjøre med syrebalansen. Det blir liksom litt tungt uten de balsamicodråpene. 








Egentlig skulle jo disse serveres på noen grønne salatblader. Men så hadde jeg glemt å kjøpe salat, så da ble det bilde uten salat. 



 

tirsdag 23. februar 2010

Kinesisk biff med brokkoli

 

Til tre personer:


500 g biffkjøtt i tynne strimler

1 1/2 ts soyasaus

1/2 ss olje

nykvernet pepper 

750 g brokkoli i små buketter 
 
1 ss olje

1 ts hakket hvitløk

3 ss østerssaus

2 ss kinesisk risvin (eller tørr sherry)

2 ss kinesisk eddik (eller balsamico) 
__________________________________________________________________

Miks sammen soyasaus og en halv ss olje i en bolle. Vend biffen i dette og la stå i 10 minutter i romtemperatur.

I en annen bolle blander du sammen østerssaus, risvin og eddik.

Kok opp litt vann, tilsett brokkolien og la den koke eller dampe i 3 minutter. Brokkolien skal bli akkurat mør. Hell av vannet.

Sett en stekepanne eller på wok på sterk varme. Tilsett stekeolje. Stek hvitløken i noen sekunder før du tilsetter biffstrimlene. Jeg legger dem utover i et lag. På den måten sikrer du at de blir stekt istedenfor kokt. La de steke  30 sekunder på en side før du snur dem og steker dem på den andre siden. 

Hell i østerssausblandingen og rør. La syde en kort stund til sausen tykner litt. Tilsett den kokte brokkoien og rør rundt så sausen dekker både kjøtt og brokkoli. 

Servér! 

Her har retten fått litt pynt i form av noen sesamfrø.

mandag 22. februar 2010

Hollandaise

En klassisk fransk smørsaus. Passer godt til fisk og Egg Benedict. Sausen er veldig lik på bearnaise, basisen er i grunn den samme, men hollandaisen er krydret annerledes. Også er det jo en perfekt lavkarbosaus da!


300 g smør
 
3 stk eggeplommer
 
litt sitronsaft

litt eddik 
 
salt og hvitpepper
 
cayennepepper
___________________________________________________________________

Smelt smøret i en liten kjele. Sett kjelen til side et par minutter og hell deretter det klare smøret over i en bolle. Hell vekk bunnfallet. Nå har du en en bolle med klaret smør.

Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.

Kok opp en liten kjele med vann.

Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm. Da skiller den seg. Pisk kraftig i 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret.

Hvis sausen klumper seg eller blir for tjukk pisker du bare inn noen vanndråper, så blir den fin og glatt igjen. 

Smak til med sitronsaft, eddik, cayenne, salt og hvitpepper.

Juster eventuelt sausen med litt vann, alt ettersom hvor tjukk saus du vil ha. 

Hvis jeg vil ha en liten ekstra snert og avveksling på sausen tilsetter jeg gjerne en ts dijonsennep.

søndag 21. februar 2010

Ovnsstekt fleskepannekake

Dette er, i sin originale ikke-lavkarbiske form, en svensk klassiker. Oppskriften er fra Airams matblogg. Oppskriften finnes også i Doktor Dahlqvists och Airams "LCHF-Kokbok". Denne oppskriften er beregnet på en langpanne.

Saftig, god og helt utrolig mettende.

 

3 pakker bacon
 

8 egg
 

1½ dl kremfløte
 

50 gram smør
 

250gram cottage cheese
 

150 gram fet mild ost hakket i terninger(feks. gräddost)
__________________________________________________________________ 

Del baconet i strimler og fordel det sammen med smør i småbiter i en ildfastform eller langpanne.

Stek i ovnen på 250 grader til baconet begynner å bli sprøtt.


I mellomtiden visper du sammen egg og fløte. Rør inn cottage cheese.


Når baconet er passe sprøtt, strø først osteterningene over. Hell eggeblandingen over tilslutt.

Stek videre i ovnen til den er gyndenbrun med bobbler på oversiden.

Server gjerne med litt tyttebærsyltetøy. 




 

 

fredag 19. februar 2010

Spinat og Avocadosalat med Scampi

(dette var en av de første oppskriftene jeg postet, men synes den fortjener en relansering nå som jeg endelig har fått tatt bilde)

Denne oppskriften er inspirert av Nigella. Det er uten tvil den beste salaten jeg vet om. Sesamoljen gir salaten en "nøttete" smak.

 

et par never fersk babyspinat

1/2 avocado

1-2 stilker vårløk

en liten neve kokte scampi

et dryss ristede gresskarkjerner

saften av 1 lime

revet limeskall

sesamolje

hakket hvitløk

hakket chili

salt & pepper
____________________________________________________________________

Mariner scampiene i halvparten av limesaften litt sesamolje, limeskall, hvitløk og chili. De bør marineres i minst et par timer, og gjerne natten over om du har tid.

Legg babyspinaten i bunn av tallerknen. 

Grav biter av avocadoen ut med en teskje og legg over spinaten. 

Hakk vårløken og strø øver salaten. 

Stek scampiene kjapt og strø dem over salaten.

Bland resten av limesaften og sesamoljen, salt og pepper til en dressing. Hell dressing over salaten.

Strø gresskarkjerner over til slutt.

torsdag 18. februar 2010

Tunamelt (ostesmørbrød med tunfisk)

Denne oppskriften fant jeg på "livsnyterier". Jeg er jo fryktelig glad i tunfiskostesmørbrødene mine, så det var ikke noe vanskelig å overtale meg selv til å prøve en annen variant. Fordelen med denne oppskriften (særlig med et par små justeringer) sammenlignet med den gamle oppskriften min er at denne nok har en høyere fettandel og noe lavere på karbene.

Ostesmørbrødene ble grisegode! Dette er skikkelig "comfort food". Ingen tvil om at disse blir en del av det faste reportaret. 



Til tre skiver:

3 blingser av solsikkebrød, sesambrød, eller ditt favorittlavkarbobrød. 

1 boks tunfisk i olje
 

1/4 finhakket løk

2 ss seterrømme/creme fraiche

2 ss ekte majones
 

grovmalt pepper
 

gulost
 

2 cherrytomater i skiver

1-2 cornichonger i skiver (eller sylteagurk)
___________________________________________________________________ 


Rør sammen tunfisk, majones, rømme, løk og nykvernet pepper.


Legg et tykt lag tunfiskblanding oppå hver brødskive. Legg et par skiver tomat oppå tunfisken, og legg ost på toppen.


Stek på nest øverste hylle i ovnen på 220 grader i ca 5-10 min til de blir gyldne.

Pynt med cornichonger. 

 


 
 

 
Her er smørbrødene laget på solsikkebrød. Himmelske! Jeg har lagt et par cornichonger i skiver på toppen. Cornichongene har litt mindre karber enn sylteagurker. Og strengt tatt synes jeg de er bedre også. 

Disse ostesmørbrødene er skikkelig mettende. Jeg følte at jeg rullet bortetter gulvet etter å ha spist to. 

onsdag 17. februar 2010

Gulasj

Da jeg var liten var jeg litt skeptisk til gulasj. Jeg mistenkte at det kunne være snakk om gryte av bergensk, gul, enerverende fugl. Det er det heldigvis ikke. Gulasj er kjøttsuppa som visstnok skal være Ungarns stolte nasjonalrett. De fleste gulasj-oppskrifter inneholder poteter og gulrøtter. De hopper jeg glatt over. I denne suppa har jeg brukt knutekål og sellerirot istedenfor potet og gulrot. Det viktigste er at det skal være masse paprikasmak. Suppa er varmende, mettende og smakfull. Særlig nå som det er så kaldt ute.

 

600 g benfri storfekjøtt av for eksempel bog eller rundstek.

1 stor løk i biter
 

1 stk. rød paprika

1 stk grønn paprika
 

1 båt hvitløk
 

smør

3 tomater

1 ss tomatpuré
 

1 l kjøttbuljong

1/2 sellerirot

2 stenger stangselleri

1 knutekål

1 ss paprikapulver

evt. finhakket/most pimiento (grillet og hermetiserte paprika) - hvis du har.

1 laurbærblad
 

1 ts salt
 

½ ts pepper
__________________________________________________________________

Kutt løk, paprika og tomater i passe biter. Skjær kjøttet i ca. 3x3 cm store biter.

Brun kjøttet i litt smør i en kjele. Hvis du har brukt kjøtt som kom med bein, stek beina også og ha dem med i gryta mens suppen koker. De gir god kraft. 

Tilsett løk, hvitløk og paprikapulver og la det surre til løken er blank og myk. 

Tilsett paprika, tomater, et laurbærblad, tomatpure og evt. most pimiento. Surr videre til paprikaen er mørnet.

Tilsett 1 liter kjøttbuljong. La småkoke i en times tid.

Kutt knutekål og sellerirot i 2x2 cm store terninger. Stangsellerien kutter du i skiver. Tilsett grønnsakene i suppa og la koke i ytterligere en time. Eller lenger. Både kjøtt og grønnsaker skal være så mørt at det nesten faller fra hverandre.

Smak til med salt og pepper.

Hvis du har hatt bein i suppa tar du disse ut før du serverer.

  

 
Suppa fikk en rømmeklatt for å feite den opp litt. 

tirsdag 16. februar 2010

Biff stroganoff

Stroganoff er opprinnelig en russisk luksusrett, men er for lengst blitt en populær og mer hverdagslig rett i store deler av verden. Populærvarianten kan vel nesten omtales som litt kitsch.  Hvor luksuriøs eller hverdagslig den blir kommer an på hva slags kjøtt du bruker - biffkjøtt eller grytekjøtt.


 

500 g oksekjøtt i terninger 

2 ss smør

1 løk

2-300 g champignoner

1-2 ts paprika

5 dl creme fraiche eller rømme

2-3 ss tomatpuré

evt. litt oksefond

2 ts Dijon sennep

2 ss Worcestershire sauce

Salt og pepper
___________________________________________________________________________________

Hakk løken og del champignonene i kvartinger. Varm smøret i en stor gryte og stek løk og champignon til løken er myk og blank. Tilsett kjøttet og surr til kjøttet er brunt.

Tilsett paprika, creme fraiche og tomatpuré. Kok opp. La retten småkoke til kjøttet er mørt. Tilsett vann underveis hvis det er nødvendig. Koketiden vil avhenge av hva slags kjøtt du bruker. Jo finere kjøtt, jo kortere koketid. Bruker du grytekjøtt kan du gjerne koke retten i en times tid.

Smak til med sennep, Worcestershiresaus, salt og pepper.

Server gjerne stroganoffen med blomkålris.

mandag 15. februar 2010

Djevelegg

Eller Huevo Diablo, som det kanskje egentlig heter. Hot hot hot, men deilig! Dette er jo en klassiker, og passer som forrett, tapas eller snacks.



2 stk egg

1 ts smør

1 ts majones 


1-2 ts dijonsennep

rødløk
 

gressløk/vårløk

rød paprika 

tabasco
___________________________________________________________________


Hardkok eggene, skrell dem og del dem i to på langs. 

Ta ut eggeplommene. Vær forsiktig så du ikke ødelegger eggehviten.

Ha eggeplomme, sennep, majones, smør og litt hakket rødløk i en bolle og rør godt sammen. 


Smak til med salt og pepper.
 

Ha i noen dråper Tabasco, så mye du tør, i eggehvitehalvene, fyll på med plommemassen.

Pynt med finhakket paprika og gressløk/vårløk.

 
  

søndag 14. februar 2010

Thailandsk gresskarsuppe

Denne oppskriften funker med de fleste typer gresskar. Men sjekk gjerne næringsinholdet før du kjøper gresskar. De ulike typene har veldig forskjellige mengder karbohydrater. De vanlige gresskartypene har 2,8 karber per 100 gram, mens for eksempel muskattgresskar har ca 12 gram.



3 porsjoner


smør eller olje til steking

1 fedd hvitløk - hakket

3 sjalottløk - hakket

1/2 - 1 rød chili uten frø - hakket

litt revet ingefær 

4 dl kyllingkraft

350 g gresskar i terninger (uten frø og skall)

3 dl kokosmelk

rikelig med frisk hakket koriander

en neve ristede gresskarkjerner
__________________________________________________________________ 

Stek løk, hvitløk, ingefær og chili i smør i en kjele til løken er myk og blank. Pass på at hvitløken ikke blir brun.

Tilsett kyllingkraft, kokosmelk og gresskar. Kok opp og la koke i 10 minutter til gresskarene er møre.

Ta kjelen av platen og bruk en stavmikser oppi kjelen til suppa er jevn. Smak evt. til med salt eller litt ekstra kyllingfond hvis suppen ikke er salt nok.

Øs suppen i tallerkner og strø hakket koriander og gresskarfrø over.

 
 

lørdag 13. februar 2010

Blomkål og bacongrateng




Første gangen jeg spiste denne gratengen ble jeg helt lykkelig. Jeg satt helt alene i stua mi og sa "Mmmmm! Ahh! Åhhh! Mmmm!" Det er virkelig et godt tegn, for det er noe med sånne lyder som gjør at de sjelden kommer når man er alene. Det er akkurat som å se en komedie alene. Da er terskelen for å le høyt og hjertelig mye høyere. Ler man høyt alene er det definitivt en morsom film. Sånne positive lyder er nok egentlig en sosial ting, så mmm'ing og aah'ing når man spiser middag bare i selskap med seg selv er nesten så godt som et vitenskaplig bevis på at middagen er god. 

 De fleste som har spist LCHF eller lavkarbo en stund har nok spist sin andel blomkål. Det er jo en veldig anvendelig grønnsak, og jeg er overrasket over at jeg ikke har postet flere blomkåloppskrifter fram til nå. Mange har nok også, som meg, spist sin andel av gratenger basert på fløte. Noe av det jeg liker spesielt godt med denne gratengen er nettopp fraværet av fløte. Det er ganske lite rømme sett i forhold til blomkål, sånn at gratengen blir fastere, men saftig selv om den ikke er flytende.


2 porsjoner 


250 g blomkål i buketter 
 
0,5 l grønnsaksbuljong (jeg pleier å bruke en maggi fondterning med hvitløk og persille) 
 
70 g bacon i terninger
 
75 g skivet sopp (jeg bruker aromasopp)
 
1 ss smør 
 
1,5 dl seterrømme (eller creme fraiche)

evt. 1 liten hakket hvitløkbåt 
 
salt og pepper 
 
en neve revet hvitost
 
hakket persille

hakket gressløk
___________________________________________________________________

Sett stekeovnen på 225 grader. Smør en ildfast form.

Kok opp og grønnsaksbulongen og kok blomålbukettene i den i ca. 5 minutter til knapt møre. La bukettene renne av og legg dem i formen.
 

Smelt smør i en panne og stek bacon og sopp. Bland inn litt salt og pepper og fordel dette over kålen.
 

Bland rømme med pepper og evt. hvitløk. Fordel den over kålen, dryss ost over og gratiner retten midt i ovnen i ca. 10-15 minutter.
 

Dryss hakket kruspersille og gressløk over like før servering.

 
 
 Nakkekotelett med blomkål- og bacongrateng.

fredag 12. februar 2010

Squashcarbonara med Kylling og Asparges

Ok, jeg innser at det er å gå litt langt å kalle dette for en carbonara. Noen vil nok skyte meg for å være såpass frekk. Og Gud forby om enn italiener skulle snuble over denne oppskriften. Blasfemi! Men oppskriften er i allefall carbonarainspirert. Også er det veldig godt da. 

 

2 porsjoner


1 squash

litt salt 

3 eggeplommer

1-1,5 dl kremfløte

pepper

smør 

400 g kyllingkjøttdeig

1-2 ts pesto 

noen cherrytomater

noen aspargestopper 

100 g revet parmesan
__________________________________________________________________

 Del squashen i to på langs og bruk en ostehøvel til å skjære tynne lange "tagliatelle"-strimler av squashen. Legg squashen i et dørslag og dryss litt salt på squashen. Rør litt i strimlene så saltet fordeler seg. Saltet trekker vannet ut av squashen. La det stå i minst 15 minutter.

Sett på en kjele vann som kan koke opp mens du steker kjøttdeigen.

Visp sammen eggeplommer, fløte, halvparten av parmesanosten og litt pepper i en liten bolle. 

Varm litt smør i en panne. Stek kyllingkjøttdeigen. Ikke hakk kjøttdeigen, men la det heller være noen store biter. Mot slutten av steketiden har du asparges og halve cherrytomater og pesto sammen med kjøttdeigen.

Når vannet koker og kjøttet og grønnsakene er helt ferdige skal du koke squashen. Alt som skjer fra nå skal skje fort. Ha squashen i det kokende vannet og la den koke i 30 sekunder. Ha squashen i et dørslag. Ha eggeblandingen og halvparten av kjøttdeigen og grønnsakene i kjelen du kokte squashen i, rist squashen i dørslaget så du blir kvitt mest mulig vann på kortest mulig tid, og ha squashen i kjelen. Rør rundt. Sett kjelen på platen og la det koke forsiktig i ca. 30-60 sekunder til. Nå skal eggeblandingen ha fått akkurat passe sausekonsistens.

Legg carbonaraen på tallerkner. Legg resten av kjøttet og grønnsakene over, og topp det hele med resten av parmesanosten og litt nykvernet pepper.

 
 

torsdag 11. februar 2010

Knutekålmos

 

  
Knutekål har en mild og fin smak og minner om en blanding mellom nepe og kålrot. Konsistensen er fast og sprø, og kålen egner seg fint både rå og kokt, smørdampet og som stuing, i supper eller som mos. Knutekål har bare 3 g karbohydrater per 100 gram og egner seg derfor godt på lavkarbo. Fordi knutekål er veldig mild er det viktig å bruke krydder i mosen, og gjerne buljong i kokevannet, når du lager knutekålmos. Hvis du ikke smakstilsetter blir det rett og slett litt tamt.

Knutekål er blitt en favoritt i mitt kosthold etter at jeg begynte med lavkarbokost. Jeg synes det er merkelig at knutekålen ikke er mer vanlig i butikken, for den har etter min mening mange gode egenskaper som grønnsak. Heldigvis er den ganske lett å få tak i innvandrerbutikker.

Denne mosen er helt perfekt der du ellers ville brukt potetstappe.


2 porsjoner 


2 knutekål

1 ss creme fraiche eller seterrømme

pepper

1 kyllingbuljongterning

Krydderurter eller annet krydder som hvitløk, muskat eller hva du ellers måtte finne på.

Evt. salt 
_____________________________________________________________________

Skrell knutekålen og kutt den i mindre biter. Ha bitene i en kjele, dekk med vann, ha i en buljonterning og la dem koke under lokk i minst en halvtime. 

Hell av vannet og la knutekålen dampe av. Dette er viktig for å unngå for mye væske i mosen, Tilsett rømme eller creme fraiche og pepper. Bruk potetmoser og mos knutekålen. Jeg foretrekker potetmoser fremfor stavmikser fordi jeg liker at mosen blir litt grov. Med stavmikser blir det mer puré enn mos.

Tilsett krydderurter eller krydder etter smak. Rør rundt.

Hvis du synes det er for mye væske i mosen lar du den koke i noen minutter på svak varme og under omrøring til den overflødige væsken er kokt bort. 

Smak evt. til med litt salt.

 
  
 
På det siste bildet er knutekålmos servert sammen med torsk med egg- og baconsmør.


 

onsdag 10. februar 2010

Restefest med Tacograteng

Av og til er kjøleskapet mitt fullt av små mengder av uendelig mange typer grønnsaker. Et par blomkålbuketter, en kvart squash, en halv tomat, noen sukkererter som snart begynner å henge litt, et par champignoner som begynner å bli litt skrukkete i kanten.  Det er kanskje tre fire bokser med ymse melkeprodukter - et par ss creme fraiche, en kvart boks kremost, noe rømme som snart går ut på dato, en liten slump fløte... Så ligger det en halv pakke kyllingkjøttdeig igjen etter gårsdagens carbonara, og en skalk med ost som ikke bør ligge særlig mye lenger... Kanskje kan man bruke noe av det i en rett i dag, forhåpentligvis kan man bruke noe annet i morgen, og tredje dagen er squashen så trist og slapp at den ikke kan brukes til noe som helst. Når helgen kommer må det ryddes i kjøleskapet, og de fleste restene går rett og slett i søpla. Og det er jo ikke bra. Så det beste er hvis man kan få brukt mesteparten av restene på en og samme dag, ikkesant?

Jeg har noen oppskrifter i bakhånd til de dagene jeg innser at jeg må gjøre noe med restesituasjonen i kjøleskapet. Og en av de mest effektive rettene til å gjøre rent bord i kjøleskapet  med er denne tacogratengen. Den er genial fordi den er så fleksibel. Og selv om noen rester må sies å være mer kjærkomne (for eksempel kremosten og soppen) enn andre når gratengen skal lages, så har jeg aldri opplevd at resultatet ikke blir så godt at noen skulle tro det var en restemiddag.

Dette er ikke en spesielt lekker eller sofistikert oppskrift. Man kan til og med stille spørsmålstegn ved det å kalle det en oppskrift. Kanskje er det heller noen retningslinjer? Uansett så er det veldig anvendelig, praktisk, miljøvennlig og ikke minst godt! Hva mer krever du? 

Til tre - fire personer trenger du:


- 400 gram kjøtt (storefekjøttdeig, svinekjøttdeig, kyllingkjøttdeig, storfekjøtt i biter, svinekjøtt i biter eller kyllingkjøtt i biter)

- 2 fedd hvitløk - finhakket

- 1/2 løk - finhakket

- ymse grønnsaker, nok til å fylle en ildfastform halveis opp til kanten etter at de er stekt - kuttet i mindre biter (alle grønnsaker som tåler varme egner seg - sopp, blomkål, squash, asparges, grønne bønner, purre, paprika, sukkererter, minimais, brokkoli, aubergine, stangselleri - you name it) 

- litt tomat i en eller annen form (hakkede ferske tomater eller cherrytomater delt i to, hermetiserte tomater eller tacosalsa)

- melkeprodukter (kremost, rømme, creme fraiche eller fløte. Gjerne en blanding av de nevnte. Tøm slumpene du har i kjøleskapet)

- hjemmelaget tacokrydder - rikelig

- limejuice

- evt. chili 

- salt og pepper

- revet ost

___________________________________________________________________

Begynn med å sette ovnen på 220 grader.

Stek kjøttet i litt smør til det er gjennomstekt, og legg kjøttet til siden.

Stek løk, hvitløk og de ymse grønnsakene til grønnsakene er myke.

Tilsett de valgte melkeproduktene, ditt valg av tomat i en eller annen form, tacokrydder, limejuice, salt og pepper. Du tilsetter melkeprodukter til passe konsistens, og tomat, krydder og limejuice etter smak. Bruk en skje og smak på sausen mens den putrer så du får justert de ulike smakene, slik at gratengen blir slik du vil ha den.

Legg grønnsaksblandingen i bånn av en ildfast form. Spre kjøttet oppå grønnsakene, og topp det hele med ost. Pynt eventuelt toppen med for eksempel cherrytomater og jalapeños. Hvis du har.

Gratiner i ovnen til osten begynner å bli gylden. 

Enjoy! 

 
 Skulle ikke tro det var rester.
Denne gratengen funker også som ajvargrateng. Da bytter du bare ut tacokrydderet med ajvar. Om jeg velger ajvar- eller tacovarianten kommer litt an på hvilke rester jeg har å gå på. Prøv deg frem.

tirsdag 9. februar 2010

Varm Squashsalat med spisskummin og lime

Denne fant jeg på the kitchen sink recipes. Det er en deilig varm salat som passer spesielt godt til tex mex-mat, men også til andre retter.

4 porsjoner


Olivenolje til steking og til dressing

2 medium store squash delt i 1/2 - 1 cm tykke halve ringer.

1 liten løk - delt i to og skjært i tynne skiver. 

1 lime i skiver

saften av 1 lime

1 ts spisskummin 

1/8 ts cayenne

salt


2  ss gresskarfrø

1 ss hakket fersk koriander, pluss noen ekstra blader til pynt
___________________________________________________________________

Varm olje i en stekepanne over medium varme. Tilsett squashen og løken, stek i omtrent fem minutter til grønnsakene begynner å bli brune. Tilsett limejuicen og la surre i et minutt. Tilsett spisskummin, cayenne og salt. La det surre et minutt.

Fjern pannen fra varmen og rør inn gresskarkjerner og hakket koriander. Legg salaten på et fat og garner med limeskiver og korianderblader. 

Server salaten mens den fortsatt er varm.


 
Squashsalaten er både tung og frisk og myk og sprø på en gang. En favoritt. Her er den servert med baconkylling

mandag 8. februar 2010

Frittata med spinat og sopp

Frittata er en italiensk omelett, som regel med grønnsaker og ost. Mens vanlig omelett lages ferdig i stekepanna, så blir frittataen gjort ferdig i stekeovnen. Jeg synes det er mye enklere å få til en vellykket frittata enn en vellykket omelett fordi man slipper problemet med at omeletten blir alt for godt stekt i bunn, samtidig som at den fortsatt er flytende på toppen. Dette sier kanskje mer om mine omelettstekeevner enn vanskelighetsgraden av å lage omelett. Men hvorfor gjøre det vanskeligere enn det er, når man likegjerne kan lage frittata?

Denne oppskriften holder til fire porsjoner som frokost, og til to som middag.


6 egg

1 1/2 dl sopp av valgfri type i skiver

2 1/2 dl frisk spinat

1/2 løk i skiver 

1 lite hvitløksfedd - finhakket 

salt og pepper

1-2 ss smør

1/2 dl revet parmesan (eller smakssterk gulost)

evt. litt stekt bacon i terninger til garnityr
___________________________________________________________________

 Stek løk, hvitløk og sopp lett i smør i en stekepanne. Tilsett deretter spinaten og stek videre til spinaten har falt sammen. Smak til med salt og pepper. Visp sammen eggene og halvparten av osten. Hell over grønnsakene i pannen. Strø resten av osten over. Sett stekepannen inn i ovnen på 225 grader og la steke i ca 15-20 minutter, eller til frittataen har fått farge og eggene er stivnet.

Hvis du ikke har en stekepanne som tåler å stå i stekeovnen kan du smøre en ildfast form eller en paiform, legge grønnsakene i formen og deretter følge samme prosedyre som beskrevet over.

 
 
 Ikke no vits å være gnien på baconet nei. 

søndag 7. februar 2010

Guacemole

Det finnes mange varianter av Guacemole. Her i Norge har jeg blitt mest vant til å få servert en ganske sterkt krydret variant med både chili og hvitløk, og som er spedd ut med rømme. Den er god, men jeg tror jeg foretrekker denne varianten som er den jeg ble vant til å få servert i Mellom-Amerika. Den er på et vis renere på smak.


2 store avocado

Saften av en lime

1 kvast fersk koriander - hakket

1/4 - 1/2 liten finhakket tomat

Et par ss finhakket løk (gjerne sjalott)

Salt & pepper
______________________________________________________________________

Mos avocadoen med en gaffel. Jeg syns den blir bedre om den er most med gaffel og er litt chunky enn hvis du kjører den med stavmikseren. Bland inn de andre ingrediensene og la stå en stund før servering. Smak til med salt og pepper.

Legg gjerne steinen fra avocadoen oppi skålen sammen med guacemolen og skvis litt lime på toppen. Det gjør at guacemolen ikke så fort blir brun.


 Dette er noe av det beste jeg vet. Godt til eggene om morgenen, godt som tilbehør til lunsjen eller middagen, godt til tacoen, godt som pålegg på lavkarbobrød, og godt som dip til ostechips

Himmelske bringebær

Hvis man konsekvent spiser LCHF, og styrer unna kunstig søtning, så forsvinner søtsuget. Det er med andre ord sjelden jeg har lyst på noe søtt. Men uansett er det godt med dessert en sjelden gang. Og ettersom at det blir så sjelden, så skal det være ordentlige saker når det først skal spises dessert. Og denne desserten er ordentlige saker. 

Ingen kunstig søtning smaker som sukker. Sukrin er i og for seg ikke kunstig, men det er nå en gang ikke sukker. I denne desserten gjør sødmen fra bringebærene og vaniljen at det er umulig å vite at det ikke er ekte sukker. Faktisk vil jeg påstå at det smaker bedre når man lar sødmen fra bringebærene og vaniljen spille hovedrollen, framfor sukkeret. Jeg bruker veldig små mengder sukrin, bare noen klyper, og det holder faktisk.

Og navnet på desserten lyver ikke. Dette er himmelsk nytelse. 


frosne bringebær

noen klyper sukrin

kremfløte

vaniljeekstrakt eller frøene fra en vaniljestang

ristede hasselnøtter

mørk sjokolade
___________________________________________________________________


Ta en neve frosne bringebær og legg i en liten dessertskål. Dryss litt sukrin over og kjør dem i mikroen på halv styrke i 2 minutter.

Mens bærene tiner i mikroen pisker du  kremfløte sammen med litt sukrin og vaniljefrø/vaniljeessens.

Ta av halvparten av bringebærene. Ha halvparten av kremen over bringebærene som er igjen i dessertskålen. Legg resten av bringebærene over kremen i dessertskålen og topp med resten av kremen.

Riv litt mørk sjokolade over toppen. Hakk de ristede mandlene og strø dem på.

Nyt sakte... Hvis du klarer.

lørdag 6. februar 2010

Rosenkål med bacon

Jeg har hatt et langt kjærlighetsforhold til sennepsstuet rosenkål, men i kveld har jeg vært utro. Jeg har rappet en rosenkåloppskrift fra ordentligmat.no (takk takk) og feita den opp littegrann, og jøje meg så godt det var. Jeg kommer nok til å vende tilbake til de sennepsstuede rosenkålene titt som vekk. Men denne er grei å ha på si. 

Mens sennepsstuet rosenkål passer best til svinekjøtt, kan jeg tenke meg at denne passer best til fisk og kylling. Eller du kan i grunn spise helt alene, akkurat som den er også.















  

2 porsjoner (som tilbehør)


250 g fersk rosenkål 

140 g bacon

Skvis av en halv sitron

Smør 

Pepper
___________________________________________________________________ 

Skjær baconet i terninger eller strimler og stek det sprøtt i stekepannen. I mellomtiden skjæres bunnen av rosenkålen, de ytterste bladene fjernes og kålen deles i kvartinger.
 
Når baconet er ferdig, legg de på kjøkkenpapir, men la baconfettet være igjen i stekepannen. Hell i sitronsaft, evt litt vann, skrap bunnen i pannen og legg i rosenkålen, og stek på svak varme til de er myke. Tilsett smør underveis i stekeprosessen til du synes det er passe mengde. 

Tilsett bacon, smak til med pepper, bland og server!
 
 Rosenkål med bacon servert til rosmarin- og timiankylling.

  
Related Posts with Thumbnails