torsdag 11. februar 2010

Knutekålmos

 

  
Knutekål har en mild og fin smak og minner om en blanding mellom nepe og kålrot. Konsistensen er fast og sprø, og kålen egner seg fint både rå og kokt, smørdampet og som stuing, i supper eller som mos. Knutekål har bare 3 g karbohydrater per 100 gram og egner seg derfor godt på lavkarbo. Fordi knutekål er veldig mild er det viktig å bruke krydder i mosen, og gjerne buljong i kokevannet, når du lager knutekålmos. Hvis du ikke smakstilsetter blir det rett og slett litt tamt.

Knutekål er blitt en favoritt i mitt kosthold etter at jeg begynte med lavkarbokost. Jeg synes det er merkelig at knutekålen ikke er mer vanlig i butikken, for den har etter min mening mange gode egenskaper som grønnsak. Heldigvis er den ganske lett å få tak i innvandrerbutikker.

Denne mosen er helt perfekt der du ellers ville brukt potetstappe.


2 porsjoner 


2 knutekål

1 ss creme fraiche eller seterrømme

pepper

1 kyllingbuljongterning

Krydderurter eller annet krydder som hvitløk, muskat eller hva du ellers måtte finne på.

Evt. salt 
_____________________________________________________________________

Skrell knutekålen og kutt den i mindre biter. Ha bitene i en kjele, dekk med vann, ha i en buljonterning og la dem koke under lokk i minst en halvtime. 

Hell av vannet og la knutekålen dampe av. Dette er viktig for å unngå for mye væske i mosen, Tilsett rømme eller creme fraiche og pepper. Bruk potetmoser og mos knutekålen. Jeg foretrekker potetmoser fremfor stavmikser fordi jeg liker at mosen blir litt grov. Med stavmikser blir det mer puré enn mos.

Tilsett krydderurter eller krydder etter smak. Rør rundt.

Hvis du synes det er for mye væske i mosen lar du den koke i noen minutter på svak varme og under omrøring til den overflødige væsken er kokt bort. 

Smak evt. til med litt salt.

 
  
 
På det siste bildet er knutekålmos servert sammen med torsk med egg- og baconsmør.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails