tag:blogger.com,1999:blog-74448444498996620292024-03-18T04:04:10.055+01:00LCHF-bloggenLCHF | lavkarbo | oppskrifter | kosthold | matgledeFridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.comBlogger520125tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-24451807963013003072013-03-03T06:04:00.000+01:002013-03-03T06:07:07.159+01:00Braisert squash med basilikum og cherrytomater
Dette er en ny favorittmåte å tilberede squash. Et smaksrikt tilbehør som passer til det meste.
olivenolje
2 store squash
1 stor neve gule cherrytomater - delt i to
1 stort fedd hvitløk - finhakket
salt & pepper
en liten bunt frisk basilikum - revet i store biter
___________________________________________________________________________
Kutt squashen i fingertykke staver. Varm Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com28tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-58121539477893358622013-02-20T07:02:00.001+01:002013-02-22T23:31:34.960+01:00Pannestekt laks med kremet purre og dillVeldig enkelt og veldig godt.
Til to personer trenger du:
2 laksefileter a 180 g
olivenolje
smør
1 purreløk - skiver/ringer
en god neve hakket frisk dill
ca. 1 - 1,5 dl fløte
en "skvis" sitronsaft
salt & pepper
_________________________________________________________________
Smelt godt med smør i en kjele. Når smøret freser tilsetter du purreløk og steker til purreløken er Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com37tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-45266885736028097852013-02-17T11:21:00.000+01:002013-02-17T11:21:37.648+01:00Syltede grønnsaker med jalapeño
Jeg har tilbrakt ganske mye tid i Mellom-Amerika. Det begynner å bli en stund siden nå, men en ting husker jeg godt fra alle måltidene i Mexico, Guatemala og Honduras. De kom nesten alltid akkompagnert av en liten skål med syltede jalapeños og grønnsaker. Både på restauranter, og særlig hjemme hos familiene jeg kjente. Det spilte ingen rolle om det var frokost, middag eller kvelds, det var Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-43714534469286362422013-02-01T06:45:00.000+01:002013-02-01T06:45:44.732+01:00Asiatisk biff med bok choy
Det er så mange måter å servere en biff på. Det er ikke det at jeg ikke setter pris på en helt ordinær biff med bearnaise altså. Men asiatene kan sin biff de også. Dette er rett og slett skikkelig digg.
2 porsjoner
rapsolje
300 g entrecote
en stor bunt bok choy - endene kuttet, og de store bladene delt i to på lengden
2 cm ingefær - skrelt og finhakket
2 - 3 fedd hvitløk - Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-50601625059016117142013-01-26T18:12:00.000+01:002013-01-26T18:16:14.332+01:00Kylling i peanøtt- og kokossaus med lime
Denne retten blir best om du tar deg bryet med å bene ut kyllinglår. Da kan du jo også koke kraft på bena, og lage en deilig suppe dagen etter. Hvis du synes det er for mye jobb kan du også bruke kyllingfileter, men da må du være forsiktig så du ikke steker og koker kjøttet for mye. Kyllingbryst blir fort tørt om man behandler dem for hardt.
ca. 1 1/2 dl kokosmelk
ca. 1 1/2 dl Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-73666903979281900282013-01-19T10:56:00.001+01:002013-01-19T11:59:51.409+01:00PorchettaPorchetta er et vidunderlig, italiensk mesterstykke. En urtespekket rullade av saftig svinkjøtt Lag gjerne en av et stort kjøttstykke mens du først er i gang slik at du, som italienerne, har rester i dagesvis etterpå. Restene egner seg godt som pålegg for eksempel.
Italienerne bruker helst pattegris til porchetta, men det blir både litt for kostbart og litt for vanskelig å oppdrive for meg. Jeg Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-16111223023919520252013-01-15T15:47:00.000+01:002013-01-15T20:32:05.904+01:00Speilegg i løk
Et lite tips til variasjon på speileggene.
ringer av løk (se under)
egg
smør
salt & pepper
evt. friske krydderurter
___________________________________________________________________________
For å få plass til et helt egg i en løkring må du lage ringene av et av de ytterste lagene på løken, midt på løken. Løkens ekvator kan man si. Ringene bør være ca. 1 cm høye. Eggene utvider Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-76158376093487085582013-01-11T00:01:00.000+01:002013-01-11T00:01:43.224+01:00Bjørnebæris med sjokolade
ca. 200 g bjørnebær
2 dl fløte
1/2 dl vann
1 ts gelatinpulver
2 eggeplommer
vanilje fra 1/2 vaniljestang
ca. 3 ss sukrinmelis
en god neve grovhakket mørk sjokolade
___________________________________________________________________________
Kjør bjørnebærene i blenderen, eller med en stavmikser. Sil vekk bjørnebærfrøene.
Ha gelatinpulveret i en 1/2 dl vann.
Visp sammen eggeplommer,Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com25tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-56699081038122067552013-01-08T10:21:00.000+01:002013-01-08T10:21:50.115+01:00Königsberger klopse - tyske kjøttboller
Königsberger klopse lages egentlig av kjøttyper som den gjennomsnittlige nordmann ikke har liggende i kjøleskapet. Førstevalget bør være villsvin, bjørnekjøtt, eller til nød kalvekjøtt. Visstnok. Jeg har valgt en langt mer tilgjengelig blanding mellom helt ordinær kjøttdeig av storfe og svin. Svinekjøttdeig alene burde også funke fint.
Ikke et vondt ord om svenske kjøttboller i fløtesaus Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-87155813549724663692013-01-06T18:02:00.000+01:002013-01-06T18:02:00.134+01:00Escabeche de Cebolla - Syltet rødløk fra Yucatan
Kjempegod frisk og smaksrik meksikansk relish til for eksempel fisk.
1 stor rødløk i tynne skiver
salt
1 ts hele svartpepper
1 ts tørket oregano
1 ts hele spisskumminfrø
2 fedd hvitløk - skrelt og delt i to på langs
ca. 1 1/2 kopp rødvinseddik
___________________________________________________________________________
Ha løk i et dørslag og vend inn godt med salt. La løken stå i en Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-73112140814755535932013-01-03T21:50:00.001+01:002013-01-03T21:50:44.450+01:00Kylling i grønn karri med lime og bok choy
Får du ikke tak i bok choy går det alltids an å bytte den ut med f.eks strimlet kinakål eller spinat.
4 personer
1 stengel sitrongress - den hvite møre delen, finhakket
saft og skall av 2 lime
1 boks kokosmelk
rapsolje eller kokosolje
1/2 - 1 rød chili uten frø - finhakket
2 røde paprika
ca. 30 gram frisk ingefær - skrelt og finhakket/revet
4 limeblader
1 ss grønn karripaste
4 -Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-68521078400687918422012-12-15T12:30:00.000+01:002012-12-15T12:30:52.853+01:00Kuku Paka - Kenyansk kyllingcurry
Kuku Paka er en kenyansk kyllingcurry. Retten viser hvordan østkysten av Afrika er blitt påvirket fra blant annet indisk matkultur.
1,5 kg kyllinglår delt i to
1 stor løk delt i fire
2 røde chili - uten frø (eller med om du er en tøffing)
2 - 3 ss revet ingefær
2 ss hakket hvitløk
rikelig med ghee (eller smør)
1 ss karri
3 ts spisskumin
1 boks hakkede tomater
1 boks kokosmelk
Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-92017896252889956352012-12-10T16:56:00.001+01:002012-12-10T17:22:18.816+01:00Vitello Tonnato (juksevarianten)Jeg har utsatt og utsatt å poste en vitello tonnato-oppskrift fordi jeg aldri får rota meg til å lage vitello tonnato på ordentlig vis. Skal man lage vitello tonnato på ordentlig vis bør man for det første bruke kalvekjøtt, og for det andre bør man tilberede kjøttet fra bunn, med marinering og steking med hvitvin og krydderier slik at man får en kraft som kokes ned og blandes inn i sausen. Det Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-31743320367244041222012-12-08T12:46:00.001+01:002012-12-08T12:49:23.519+01:00Yoghurtfromasj med lime og syltet kumquatKumquat er en sitrusfrukt som ligner på bittebittesmå appelsiner. Kumquaten skal spises hel med skallet på, for sødmen i frukten sitter i skallet. Fruktkjøttet derimot er litt bittert. Syltede kumquat slik de er brukt i denne oppskriften passer også veldig godt som pynt på brownies.
Yoghurtfromasjen gjør seg forøvrig godt med annen pynt også. Bringebær for eksempel.
For de som måtte lure, så Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-63185482321440008592012-12-05T01:55:00.000+01:002012-12-09T17:51:09.926+01:00Lavkarbo flatbrød
Dette er en flatbrødoppskrift fra kokeboken Lavkarbo til hverdags, som du også kan finne på bloggen til Lena Beatrice. Flatbrødene er kjempegode og veldig anvendelige. Kjempegode til suppelapskaus, spekemat eller ost. Ettersom at de er laget av mandler har de en litt søtere smak enn vanlige flatbrød.
1 flatbrød, ca 30 cm i diameter
1 1/4 dl vann
1/2 ss fiberhusk
50 g finmalte mandler
1 Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com24tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-54981223626644376722012-12-03T08:22:00.000+01:002012-12-03T10:58:52.723+01:00Sosekjøtt
I sommer en gang fikk jeg en veldig hyggelig pakke i posten, nemlig Lena Beatrice sin kokebok Lavkarbo til hverdags (tusen takk!). Lavkarbo til hverdags er en kokebok som jeg tror mange lavkarbospisere har savnet. Her er det enkle, jordnære, rimelige, ujålete og reale oppskrifter. Boka til Lena viser at lavkarbo slettes ikke trenger å være komplisert, dyrt og tidkrevende. Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-29482922231556375512012-12-02T15:39:00.001+01:002012-12-03T08:11:38.665+01:00Suppelapskaus på svineknoke
Å koke en svineknoke er en perfekt søndagsaktivitet. Det tar lang tid, men det blir en deilig kraft og en herlig suppelapskaus til slutt. Svineknoke er også en billig råvare, og sammen med rotgrønnsaker blir dette til en av de billigste middagene som finnes.
En suppelapskausoppskrift er ikke hugget i stein. Det er ikke kjempenøye om du bruker litt mer eller mindre av de ulike grønnsakene, Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-6878444368385458572012-11-30T13:12:00.002+01:002012-11-30T13:12:43.812+01:00GubbröraEn svensk klassiker.
4 hardkokte egg
4 - 6 ansjosfileter
1 ss ansjosfiletkraft
2 ss finhakket rødløk
2 ss finhakket dill
2 ss finhakket gressløk
1 stor ss créme fraîche
pepper
______________________________________________________________________________
Serveres for eksempel på knekkebrød, lavkarbobrød eller agurkskiver.
Garneres med f.eks ekstra ansjos, dill, gressløk eller Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-51348620999243288042012-08-02T21:37:00.001+02:002012-08-02T21:58:50.543+02:00Lavkarbo løkringer
Ah, disse løkringene er absolutt herlige. Crispy og salte på utsiden, myke og søte på innsiden. Jeg er helt solgt. Lag en god dip (chilidip eller sennepsdip), og kjøp inn et par (lavkarbo) øl. Disse er nemlig et helt perfekt følge til en iskald øl.
Jeg har valgt å bruke kikertmel, fordi det var det jeg hadde i skapet. Men jeg mistenker at det er større sjanse for at mange av dere Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com24tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-9764464768215632932012-07-28T12:30:00.000+02:002012-07-28T12:30:55.777+02:00Västerbottenkrem / VästerbottendipDenne oppskriften har jeg stjålet fra Nannah sin blogg Hansel & Gretel. Det er enda godt at det kan være en utfordring å få tak i den svenske västerbottenosten i Norge, for denne dip'en er avhengighetsskapende.
3 dl creme fraiche
150 - 200 g västerbottenost
salt & pepper
_______________________________________________________________________________
Riv eller kutt osten i småbiter. Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-88221114754302549642012-07-23T14:00:00.000+02:002012-07-23T14:00:52.248+02:00Lavkarbo vaflerEtter tips fra en av dere lesere måtte jeg prøve de amerikanske pannekakene i vaffeljernet. Disse vaflene gjorde større suksess hjemme hos meg enn de tidligere postede mandelvaflene. Dette ble ordentlige vafler jo! Eneste lille forskjellen på denne oppskriften og de amerikanske pannekakene er at denne har fått litt kardemomme i seg.
6 vafler
1 boks philadelphia kremost (200 g)
2 - 3 ss Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com37tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-4203723625667615512012-07-19T11:45:00.000+02:002012-07-19T11:45:51.951+02:00Sommersalat med halloumi, melon og jordbærEn herlig frisk sommersalat som smaker spesielt godt en solskinnsdag. Den salte smaken fra den grillede osten sammen med de søte jordbærene og melonbitene er en uslåelig kombinasjon. Visste du forresten at en del melontyper som piel de sapo, cantaloupe og honningmelon bare inneholder rundt 5 g karbohydrater per 100 gram? Istedenfor hallouni kan du også bruke grillost.
Til en porsjon trenger du Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-8137318563453012152012-07-11T07:13:00.000+02:002012-07-11T07:13:08.891+02:00Vaniljedessert med rabarbra og jordbærDette er egentlig en slags crème brûlée-oppskrift. Men jeg har droppet karamelisering av sukker på toppen, og erstattet det med litt hakket jordbær. Det passer perfekt sammen med den syrlige rabarbraen. En herlig og frisk sommerdessert!
4 porsjoner
150 g rabarbra
1 ss smør
0,5 dl sukrin
1 vaniljestang
3 dl kremfløte
0,5 dl sukrin
3 eggeguler
8 - 12 jordbær
Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com16tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-52297502808051624682012-07-09T20:34:00.001+02:002012-07-09T20:35:14.838+02:00Grønne sesambønnerSesamolje kan gjøre underverker, ikke minst for grønne bønner. Disse grønne bønnene er kanskje de beste grønne bønnene jeg vet om. Herlig nøttete, og superenkle å lage. De passer til både kylling, fisk, svin og storfekjøtt, og gir middagen en asiatisk touch.
400 g grønne bønner (haricot vertes)
1 - 2 ss sesamolje
1 liten ts maldonsalt (mye mindre om du bruker vanlig salt)
1/2 ts nymalt svartFridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7444844449899662029.post-56564990075184875802012-06-19T13:48:00.001+02:002012-06-19T15:22:37.714+02:00Sushi på lavkarbovis: Maki
Sushi er noe av det beste jeg vet. Selv om jeg stadig vekk faller for fristelsen for å bestille sushi med ris og det hele, så er det flaks at det lar seg gjøre å lage sushi på lavkarbovis også. Da er det litt lettere å holde seg unna høykarbovarianten.
For dere som har forsøkt dere på å lage makiruller med sushiris, så kan jeg først si noe om forskjellen på å bruke sushiris og blomkål. Når Fridahttp://www.blogger.com/profile/05908718840396551087noreply@blogger.com18