onsdag 17. februar 2010

Gulasj

Da jeg var liten var jeg litt skeptisk til gulasj. Jeg mistenkte at det kunne være snakk om gryte av bergensk, gul, enerverende fugl. Det er det heldigvis ikke. Gulasj er kjøttsuppa som visstnok skal være Ungarns stolte nasjonalrett. De fleste gulasj-oppskrifter inneholder poteter og gulrøtter. De hopper jeg glatt over. I denne suppa har jeg brukt knutekål og sellerirot istedenfor potet og gulrot. Det viktigste er at det skal være masse paprikasmak. Suppa er varmende, mettende og smakfull. Særlig nå som det er så kaldt ute.

 

600 g benfri storfekjøtt av for eksempel bog eller rundstek.

1 stor løk i biter
 

1 stk. rød paprika

1 stk grønn paprika
 

1 båt hvitløk
 

smør

3 tomater

1 ss tomatpuré
 

1 l kjøttbuljong

1/2 sellerirot

2 stenger stangselleri

1 knutekål

1 ss paprikapulver

evt. finhakket/most pimiento (grillet og hermetiserte paprika) - hvis du har.

1 laurbærblad
 

1 ts salt
 

½ ts pepper
__________________________________________________________________

Kutt løk, paprika og tomater i passe biter. Skjær kjøttet i ca. 3x3 cm store biter.

Brun kjøttet i litt smør i en kjele. Hvis du har brukt kjøtt som kom med bein, stek beina også og ha dem med i gryta mens suppen koker. De gir god kraft. 

Tilsett løk, hvitløk og paprikapulver og la det surre til løken er blank og myk. 

Tilsett paprika, tomater, et laurbærblad, tomatpure og evt. most pimiento. Surr videre til paprikaen er mørnet.

Tilsett 1 liter kjøttbuljong. La småkoke i en times tid.

Kutt knutekål og sellerirot i 2x2 cm store terninger. Stangsellerien kutter du i skiver. Tilsett grønnsakene i suppa og la koke i ytterligere en time. Eller lenger. Både kjøtt og grønnsaker skal være så mørt at det nesten faller fra hverandre.

Smak til med salt og pepper.

Hvis du har hatt bein i suppa tar du disse ut før du serverer.

  

 
Suppa fikk en rømmeklatt for å feite den opp litt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails