mandag 25. januar 2010

Cajunske auberginer med reker

Jeg fant jeg fant en cajunsk kokebok! Der var det masse deilige oppskrifter, og noen var til og med lavkarbovennlige. Så nå tenkte jeg at jeg skulle teste ut noen cajunske oppskrifter fremover. 

Det cajunske kjøkkenet er i utgangspunktet fransk, men er som den litt mer forseggjorte fetteren, det kreolske kjøkkenet, påvirket av det spanske, afrikanske og amerikanske kjøkkenet. Cajunkjøkkenet stammer fra småkarsfolk som kom til Louisiana mer eller mindre mot sin vilje, og maten er i utgangspunktet enkel og landlig og preget av en "man tager hva man haver"-mentalitet. Klassikere innenfor det cajunske kjøkkenet er jambalaya og gumbo. Her starter jeg min cajun-eksperimentering med en aubergine- og rekerett.

(For de som er nysgjerrige på kokeboka, så googlet jeg den og konstaterer at det ikke er bare bare å oppdrive den. De eneste treffene jeg fikk var på Tjøme folkebibliotek og på Hole ungdomsskoles bibliotek. Internettet kan fortelle at boken fra 1998 aldri er blitt utlånt fra Hole ungdomsskoles bibliotek. Ungdommen er lite interessert i cajunsk bondekost altså?)


4 porsjoner


2 store og faste auberginer - delt i to på langs

2 ss sitronsaft

40 g smør

225 g rensede rå scampi

40 g vårløk - i fine skiver

4 finhakkede tomater

1 fedd finhakket hvitløk

10 g finhakket bladpersille

10 g finhakket basilikum

litt revet muskat

tabasco

50 g brødrasp fra lavkarbobrød (For eksempel solsikkebrød. Eller malte nøtter istedenfor)

salt og pepper

tabasco

olje 
___________________________________________________________________ 
 
Sett ovnen på 190 grader. 

Bruk en skarp liten kniv og hul forsiktig ut hver auberginhalvdel slik at du sitter igjen med skall som er ca en centimenter tykke. Legg auberginbåtene i kaldt vann med skinnsiden opp slik at de ikke blir mørke.

Grovhakk kjøttet fra auberginene og bland dem med sitronsaft.

Smelt 25 g smør i en stekepanne. Ha i rekene og la dem surre ca et minutt på hver side til de er blitt rosa. Ta opp rekene med hullsleiv.

Ha vårløk i pannen og la den steke på middels varme i et par minutter til de er myke. Tilsett tomater, hvitløk og persille og la det surre i ytterligere fem minutter.

Ha i auberginkjøttet, basilikum og muskatt. Tilsett om nødvendig litt vann for å hindre at grønnsakene setter seg fast. Bland godt, dekk til og la syde i 8-10 minutter.

Del hver reke i to og ha dem i grønnsaksblandingen. Smak til med salt, pepper og tabascosaus.

Smør en ildfast form med olje. Formen må være akkurat passe stor til de fire auberginbåtene. Tørk av auberginbåtene og legg dem i formen. Legg et lag med brødrasp/malte nøtter i bånn av hver aubergine. Fyll på med rekeblanding og topp med brødrasp/malte nøtter.

Ha en klatt smør over hver båt og la dem steke i 20-30 minutter til de er gyldne på toppen og til skallet begynner å mykne.

Enjoy! Brødrasp fra solsikkebrød. For å lage denne brødraspen tørket jeg en skive solsikkebrød før jeg kjørte brødstykket i blenderen.Dette var godt og mettende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails