lørdag 9. januar 2010

Sjokolade med god samvittighet

Av og til må man ha sjokolade. Det mener jeg bestemt. Dessuten er sjokolade sunt. Det har legen sagt. Men mye sjokolade inneholder alt for mye karbohydrater. Heldigvis er det noe vi kan gjøre med den saken. Man kan holde seg til mørk mørk sjokolade i små mengder. Og man kan lage sin egen mørke sjokolade med ekstra fett. Her kommer en variant der jeg har brukt masse ekstra sunt fett fra cocosa og smør. Oioioi, så sunn sjokoladen blir da.


100 g cocosa (jeg bruker den smaksløse varianten. Kan eventuelt byttes ut med annet kokosfett)

50 g smør

1/2 - 1 dl kremfløte

150 g mørk sjokolade (jo mørkere, jo bedre. Minst 70 % kakao, helst høyere prosentandel)

Vaniljeekstrakt 

Hakkede nøtter (valnøtter, hasselnøtter, mandler, paranøtter)
____________________________________________________________________________________

Smelt cocosa i en kjele. Tilsett fløten og la det så vidt koke opp. Det er veldig viktig at blandingen ikke får koke. Tilsett smøret og la smøret smelte inne i blandingen under omrøring. Ta kjelen av platen, og smelt sjokoladen inn i blandingen under omrøring. Sett eventuelt kjelen tilbake på platen på laveste varme dersom du trenger litt ekstra varme for å smelte sjokoladen. Men IKKE la blandingen koke. Da kan den skille seg. Tilsett vaniljeekstrakt og rør rundt.

Ha hakkede nøtter i bunnen av konfektformer. Du kan også bruke isbitformer av silikon. Fyll formene med sjokoladeblandingen og putt formene i fryseren. Dette er en stor oppskrift. Jeg fylte 70 (!) konfektformer med denne oppskriften.

Sjokoladen holder seg best hvis den oppbevares i fryseren. Til nød kan de oppbevares i kjøleskapet. På grunn av alt fettet vil de bli alt for myke om du oppbevarer dem i romtemperatur. 

Her har jeg stødd litt kokos på toppen av konfektene før jeg satte dem i fryseren. Jeg tror faktisk jeg likte disse best.

15 kommentarer:

 1. hei

  kom tilfeldigvis over bloggen din med alle de spennende oppskriftene
  Er ny på LCHF diett og gleder meg til å prøve både disse og evt nye oppskrifter du måtte komme med :-)

  SvarSlett
 2. Så flott! Lykke til med lavkarbolivet, du kommer til å stortrives :)

  SvarSlett
 3. Jeg håper det!
  Hvor lenge har du drevet på?
  Kan du si noe om dine erfaringer?

  SvarSlett
 4. Jeg har holdt på i overkant av et år. Og jeg kommer aldri til å slutte. Selv om jeg når målvekta. For det var jo derfor jeg begynte, for å gå ned i vekt altså.

  På grunn av insulinresistens går vekta ganske sakte nedover. Men det er vel blitt 15-20 kg i løpet av 14 måneder. Det gjenstår i hvertfall 20 kg til før jeg er i mål.

  Ellers har jeg bare godord å si om LCHF. Hormonene mine har stabilisert seg, jeg har mer og jevnere energi, jeg sovner lettere om kvelden, sover bedre om natta og våkner uthvilt på morgenen (gjorde ikke det før). Jeg kan stole på sultfølelsen min. Før var jeg alltid sulten, nå blir jeg bare sulten når kroppen faktisk trenger mat. Søtsug er borte. Magen fungerer bedre enn noensinne, humøret er bedre og jevnere, hud, hår og negler er finere og sterkere. Og jeg kan fortsette og fortsette å ramse opp gode bivirkninger :)

  Eneste negative bivirkningen er vel litt leggkramper. Det løser jeg med magnesiumtillskudd. Og at det av og til kan være litt komplisert i sosiale sammenhenger.

  Har du meldt deg inn i forumet lavkarbo.no? Som bybegynner får du uvurderlig hjelp og masse nyttig kunnskap der.

  SvarSlett
 5. Hei!
  Jeg digger denne bloggen, maten din ser så utrolig god ut. Jeg må jo bare teste ut noen av oppskriftene dine og lurer på hvor du kjøpter fiberhusk og cocosa? Er cocosa kokosfett som en finner i vanlige butikker ?

  Mvh
  Christine

  SvarSlett
 6. Hei Christine.

  Takk for hyggelig tilbakemelding.

  Fiberhusk får du kjøpt i velassorterte matbutikker. Da finner du det gjerne sammen med glutenfrie produkter. Smartklubb er en av de butikkene som har fiberhusk. Ellers får du fiberhusk i de fleste helsekostforretninger.

  Det samme gjelder Cocosa som er en kokosolje. Cocosa finnes i to varianter, Cocosa Pure, som er lukt og smakfri, og Cocosa ekstra virgin som har kokossmak. Det er litt uenighet når det gjelder andre typer kokosfett og kvaliteten på det. Jeg vet ikke egentlig hvor bra kokosfettet (delfiafett) de selger i butikken er, så jeg holder meg til cocosaen. Cocosa finner du for eksempel på helsekosten og i Heliosbutikker.

  Frida.

  SvarSlett
 7. Hei! Jeg lurte på om du vet hvor mange karbohydrater det er i hver av de små formene? Jeg går på ketolyse-kuren, og er fortsatt veldig ny til alt dette, så har fortsatt litt problemer med å telle karbene...
  Ellers vil jeg si tusen takk for en super blogg! Jeg har funnet mange gode oppskrifter her allerede!!

  SvarSlett
 8. Hei Turid. Jeg har ikke regnet på antall karber på denne. Det kommer jo veldig an på hvilken sjokolade du bruker. Det er stor forskjell på de ulike sjokoladene. Også kommer det an på hvor store/mange former du bruker og hvor mye nøtter du bruker. Du får nok til dette med karbetellinga etter hvert. Det er ikke så vanskelig når man får litt trening ;)

  Hyggelig å høre at du finner oppskrifter du kan bruke.

  Frida

  SvarSlett
 9. Nam! Disse ble stor suksess for et par uker siden. Så prøvde igjen i går med min siste 86% gourmet sjokolade fra utlandet... og klarte å bruke soyasaus istedenfor vanilje (flaskene ligner veldig). Uffameg. :0(
  http://twitpic.com/4ks7oc

  SvarSlett
 10. Ånei! For en nedtur. Min fulle sympati til deg! Soyasjokkis er neppe godt.

  SvarSlett
 11. Har laga desse no,og er spent..glemte vanilje,og hadde i kokos,ikkje nøtter(allergi),det blei 34 stk,og fann ut at kvar har i underkant av 1 karbo.brukte 86 % sjokolade. Tenker kanskje sitron eller appelsin hadde vært godt i desse,men det kom eg på då dei var ferdig laga.hehe :-) Du har ein fantastisk blogg,med mange bra oppskrifter,og når eg googler for å finne lavkarbo oppskrift,havner eg her.....Takk som deler :-)

  SvarSlett
 12. Det er sikkert ikke så nøye me den vaniljen altså. Men appelsin høres kjempegodt ut! Jeg elsker kombinasjonen appelsin og sjokolade! Håper du blir fornøyd med sjokoladen da. Jeg synes faktisk at de med kokos er bedre enn de med nøtter, så det var nok ikke et så dumt valg.

  Og tusen tusen takk for hyggelige ord. Det setter jeg veldig stor pris på.

  SvarSlett
 13. Jeg er glad for at jeg har lang ferie,for etter at jeg oppdaget bloggen din blir jeg sittende å lese,se og blir så inspirtert...Lavkarbo har aldri vært mer spennende enn nå!!!! Og så må jeg prøve ut,lage,teste og nyte etterpå. I morgen skal det lages sjokoladegodis,ser jeg!Jeg skal prøve med Delfiafett (for det har jeg i skapet),og håper at det blir greit....

  SvarSlett
 14. Håper at sjokoladen falt i smak! Og takk for hyggelig kommentar. Det er alltid stas å høre at jeg klarer å inspirere :)

  SvarSlett
 15. Nom nom, laget en variant av denne i dag, der jeg hadde sjokoladen i lave muffinsformer med et lag sjokolade, et lag peanøttsmør og nytt lag sjokolade! Står i frysern nå og bare venter på meg! Ooooh! <3

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails