torsdag 24. februar 2011
Langstekt skinkestek med svor
Svinesteken blir aller best, saftigst og deiligst hvis den får lov til å steke på lav temperatur. Og enda bedre blir den hvis du dropper vann i formen og øsing, som gjør at steken blir mer kokt enn stekt.
1 rå skinkestek uten ben
salt & pepper
sennepspulver (kan byttes ut med annet krydder)
_______________________________________________________________________________
Rut opp svoren på steken. Jeg synes den enkleste måten å gjøre det på er å bruke en skarp saks og klippe opp rutene. Svoren blir lettere sprø om du lager ganske små ruter.
Gni steken inn med salt, pepper og sennepspulver. Pakk steken i for eksempel folie, sett i kjøleskapet og la stå i et døgn eller to.
Forvarm ovnen til 150 grader. Legg skinkesteika i en ildfast form, stikk inn et steketermometer og sett i ovnen. Når skinkesteken er satt i ovnen setter du temperaturen ned til 120 grader.
La steke i 70 - 90 minutter. Lengre hvis skinkesteken veier mer enn ca. 1 kilo. Følg med på steketermometeret, jeg opplever at steketiden kan variere ganske mye fra gang til gang. Når termometeret når 70 grader tar du steken ut av ovnen.
Skru opp temperaturen til 225 grader. Vent til ovnen har nådd 225 grader og sett steken inn igjen. Nå skal den stå frem til svoren er ordentlig sprø, og steketermometeret viser 76 grader. Prøv å ikke la kjernetemperaturen stige mer enn til 76 grader, da steken fort kan bli tørr om den steker for lenge.
Ta steken ut av ovnen, og la den hvile i minst ti minutter før du skjærer i den.
Server med saus og grønnsaker. Lag gjerne en fløtesaus av å koke kraften/fettet som ligger igjen i den ildfaste formen sammen med fløte.
Her er skinkesteka servert med kokte asparges og choronsaus.
1 rå skinkestek uten ben
salt & pepper
sennepspulver (kan byttes ut med annet krydder)
_______________________________________________________________________________
Rut opp svoren på steken. Jeg synes den enkleste måten å gjøre det på er å bruke en skarp saks og klippe opp rutene. Svoren blir lettere sprø om du lager ganske små ruter.
Gni steken inn med salt, pepper og sennepspulver. Pakk steken i for eksempel folie, sett i kjøleskapet og la stå i et døgn eller to.
Forvarm ovnen til 150 grader. Legg skinkesteika i en ildfast form, stikk inn et steketermometer og sett i ovnen. Når skinkesteken er satt i ovnen setter du temperaturen ned til 120 grader.
La steke i 70 - 90 minutter. Lengre hvis skinkesteken veier mer enn ca. 1 kilo. Følg med på steketermometeret, jeg opplever at steketiden kan variere ganske mye fra gang til gang. Når termometeret når 70 grader tar du steken ut av ovnen.
Skru opp temperaturen til 225 grader. Vent til ovnen har nådd 225 grader og sett steken inn igjen. Nå skal den stå frem til svoren er ordentlig sprø, og steketermometeret viser 76 grader. Prøv å ikke la kjernetemperaturen stige mer enn til 76 grader, da steken fort kan bli tørr om den steker for lenge.
Ta steken ut av ovnen, og la den hvile i minst ti minutter før du skjærer i den.
Server med saus og grønnsaker. Lag gjerne en fløtesaus av å koke kraften/fettet som ligger igjen i den ildfaste formen sammen med fløte.
Her er skinkesteka servert med kokte asparges og choronsaus.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Mmm, atter en gang:)
SvarSlettMmmmm, dette så nydelig ut og skal prøves ganske snart.
SvarSlettJeg pleier å bruke en "tapetkniv" til å rute svoren med, kjempeenkelt!
Ja, kan bare signere dere begge to. Det var mmmm! Og i dag blir det skinkestekrester :)
SvarSlettÅååh her sitter man sulten. Ser nydelig ut!
SvarSlettMå'kke være sulten!
SvarSlettMen takk ;)
Colman's sennepspulver er et anvendelig krydder! Dette ser godt ut selv tidlig på en fredagsmorgen!
SvarSlettMMm ser godt ut -Hadde noe lignende søndag, men stekt i leirgryte så ikke mye svor der ;)
SvarSlett@ Werner: Ja, det er kanskje det? Jeg er ikke vant til å bruke det til annet enn skinkestek og ribbe og sånt, men du har kanskje noen flere tips til sennepspulverbruk?
SvarSlett@ Makronella: Mmm... Leirgryte er noe jeg ønsker meg altså. Alt blir jo bare så fantastisk saftig og godt når det tilberedes i leirgryte.
Colman's sennepspulver bruker jeg til lyst kjøtt (kylling og svin og den slags), men det løfter også dressinger og sauser basert på rømme/creme fraiche og sånn, og er f.eks. et absolutt must i mammas potetsalat!
SvarSlettTakk for tips Werner. Jeg skjønner at det er på tide at jeg begynner å eksperimentere litt med sennepspulveret :)
SvarSlettSkinkestek....mye bedre enn blåskjell ;)
SvarSlettTakk for spennende oppskrift!
Hehe, ja det synes du vel ;)
SvarSlettMen ja, deilig oppskrift altså!
Mmmmm...jah! Dette ble dagens med blomkålris, asparges, fløtesaus, litt appelsin og Markattas dijonsennep! ; ) Nydelig....
SvarSlettDet hørtes jo bare helt vidunderlig ut Gitte. Mmm!
SvarSlettHei
SvarSlettLurer på om du vet hva næringsinnholdet er for en surret skinkestek med svor. Har prøvd å finne ut av det lenge, men det står jo ikke oppgitt noen steder! Ikke engang på pakningene i butikken står det oppgitt næringsinnhold..
Hei Anonym. Sjekk ut www.pdb.no. Det er en database med stadig flere leverandører som legger ut produktene med næringsinnold. Den 1. offentlige og gratis å bruke i Norge :)
SvarSlettMan maa tenke litt paa noobs ogsaa. Skal svoren ned i begynnelsen av steketiden? Jeg gaar ut i fra at man ikke skal bruke folien naar man steker steika ogsaa..
SvarSlettHvordan i helvete kan du rute svoren med en saks, det er jo umulig. Høres helt sinnsykt ut.
SvarSlett
SvarSlettThank You for sharing such a wonderful blog, it is very useful. Read more
I appreciate you sharing this amazing blog; it is very helpful. wifi extender setup netgear
SvarSlettEliminate dead zones and enjoy superior connectivity with Linksys RE6250. Expert assistance available.
SvarSlettSatt i ovnen nå
SvarSlett