fredag 11. februar 2011

Choronsaus

Choronsaus er rett og slett en bearnaisesaus, som er smakssatt med tomatpuré. Sausen passer spesielt godt til kylling og svinekjøtt.300 g smør

3 stk eggeplommer

litt sitronsaft

litt eddik

salt og hvitpepper

1 ss hakket frisk estragon

1 ss hakket frisk bladpersille

1-2 ss tomatpuré

___________________________________________________________________

Smelt smøret i en liten kjele. Sett kjelen til side et par minutter og hell deretter det klare smøret over i en bolle. Hell vekk bunnfallet. Nå har du en en bolle med klaret smør.

Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.

Kok opp en liten kjele med vann.

Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Pisk kraftig i 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret.

Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm. Da vil den skille seg. Hvis sausen klumper seg eller blir for tjukk pisker du bare inn noen kalde vanndråper, så blir den fin og glatt igjen.

Smak til med sitronsaft, eddik, krydderurter, salt, hvitpepper og tomatpuré.


Her er choronsausen servert til svinestek og asparges.

10 kommentarer:

 1. Vettu, denne sausen prøvde jeg meg på en dag og ble helt frelst! Den er SÅ god til kylling! :-)

  SvarSlett
 2. Den sausen har gått litt i glemmeboken her :-D Skal spises i helga til kyllinglår!!

  SvarSlett
 3. @ Linn: Ja, ikkesant :D

  @ Janicke: Ja, den har liksom en tendens til å gå i glemmeboken for meg også... Merkelig det der. Det er jo en inmari god saus.

  SvarSlett
 4. Merker meg denne sausen -har aldri prøvd meg på bernaise lignede sauser -kanskje på høy tid ??

  SvarSlett
 5. Wow du er så flink! Går du aldri tom for ideer? Tro om jeg kan bruke klarnet smør? Slik at jeg får bort kaseinet? Helge klem til deg

  SvarSlett
 6. @ Makronella: Ja, da er det på tide. Det er mye enklere enn man tror.

  @ Lila: Hehe, verden er så full av oppskrifter vet du, at det er vanskelig å gå tom.
  Ja, du kan bruke klarnet smør. Ikke bare kan, men bør. Jeg begynner alltid med å klarne smøret jeg skal bruke når jeg skal lage smørsauser som bearnaise, choron og hollandaise.

  SvarSlett
 7. Flott å få et nytt alternativ til sauser! Til søndagssteken har jeg til nå benyttet en oppskrift av champinjong, litt fløte, creme fraiche og blåmuggost. Den er veldig god og kan tilsettes konjakk. Men så er det greit å variere litt også, så takk for denne fristende saken :)

  Forresten; takk for kommentar på pizzabunnen jeg lagde!

  SvarSlett
 8. Det hørtes ut som en nydelig saus Melusine. Jeg har en stek som må stekes opp straks, så da tror jeg at jeg må prøve meg på en sånn saus.

  SvarSlett
 9. Jeg lagde min egen variant, med inspirasjon fra deg, av denne sausen i dag til tynnribba. Hadde salat attåt, og både jeg og mor er blitt frelste. Ga en helt ny opplevelse av ribba :) De som spiser ribbe med poteter og brun saus kan gå og legge seg!

  Min variant er basert på creme fraiche og pittelitt kremfløte... så brukte jeg salt, pepper, estragon, eddik og sitron. Før jeg tilsatte tomatpureen så var den helt lik en varm versjon av den rømmebearnaisen som eksisterte i pulverform for noen år siden.

  SvarSlett
 10. Det høres ut som en helt nydelig rett Anarko - både sausen i seg selv, og retten som helhet. Og enig med deg. Stakkars ribba som alltid alltid får det samme følget, når det er så mange fantastiske måter å variere den på.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails