onsdag 5. mai 2010

Kål og Kjøtt i Form

Dette er en tilpasning av en oppskrift jeg fant på klikk.no. Jeg har brukt spisskål istedenfor hodekål fordi spisskålen har mindre karbohydrater enn vanlig kål. Jeg har også kuttet ut poteter og potetmel.
1 stor spisskål (kan byttes ut med en halv stor eller en liten hodekål)

1 stor løk

1 buljongterning

4-500 gram kjøttdeig

1-2 ts salt

pepper

1,5 dl vann

1 egg

2 ss tomatpuré

2 ts timian

bacon 
__________________________________________________________________________________

Skrell løken og grovhakk den. Skjær spisskålen i centimetertykke strimler. Kok opp vann og buljonterning i en stor kjele. Tilsett kål og løk, og la koke noen minutter til kålen er mør. Hell av vannet og la kålen og løken renne godt av i et dørslag.

Varm stekeovnen til 200 grader. Pensle en ildfast form eller en brødform. 

Bland kjøttdeig, salt, vann, egg, tomatpuré, timian og litt pepper til en jevn farse. Legg kål og farse lagvis i formen, begynn og avslutt med kål. Fordel noen baconskiver over og la formen stå på midterste rille i drøyt 30 minutter. Legg evt. et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie over formen mot slutten av steketiden. La gjerne formen stå litt før oppskjæring.

Gjør du det enkelt kan du bare øse litt av kraften fra formen over retten før servering. Ellers er det godt å koke inn litt av kraften med fløte, og servere kålformen med for eksempel kokt blomkål, fløtesaus og rørte tyttebær.10 kommentarer:

 1. Dette ser skikkelig snadder ut - og føres til listen over MÅ prøve :)

  SvarSlett
 2. Det VAR snadder :D Det er liksom en sånn jordnær og enkel middag som gir meg assosiasjoner til middager hos mormor da jeg var liten :) Også er det ikke minst en ganske billig middag. Det er jo også kjekt ;)

  SvarSlett
 3. Spisskål er håpløst å få tak i her oppe i nord, og jeg synes hodekål har for mange karber. Kansje kan det brukes kinakål som ikke varmebehandles først? Såg iallefall svært godt ut.

  SvarSlett
 4. Så synd at det er vanskelig å få tak i spisskål. Ingen innvandrerbutikker i nærheten? Du får mase litt i den lokale butikken ;)

  Kinakål kan kanskje funke ja. Du får fortelle meg om resultatet om du skulle prøve den varianten :)

  SvarSlett
 5. Hei. Finnes det noen oversikt noe sted hvor det står hvor mye karbohydrater det er i bær og grønnsaker? Ellers er jeg så happy for dine matoppskrifter. Det er jo sååå mye godt her og utrolig fine bilder.....:)

  My

  SvarSlett
 6. Hei My.

  Jeg bruker http://www.næringsinnhold.no/ eller http://www.matvareguiden.no/. På de nettsidene kan du søke opp de aller fleste matvarer, inkludert bær og grønnsaker.

  Ellers takk for hyggelig tilbakemelding:)

  Frida

  SvarSlett
 7. Denne falt i smak både hos meg og sønnen min! Jeg brukte kyllingkjøttdeig, noe som smakte ok, men til en annen gang skal jeg salte litt mer - og evt prøve med baconbiter inni blandingen (i tillegg til bacon på toppen).

  Takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 8. Så bra at den falt i smak hos dere. Jeg kan tenke meg at det blir litt mildere smak med kyllingkjøttdeig, så da kan det nok være lurt å tilsette mer smak (salt/bacon). Men det høres godt ut!

  SvarSlett
 9. Jeg har en variant av denne også. Fikk den av svigermor. Den er uten poteter og løk. Vi pleier heller ikke å ha tomatpure i kjøttfarsen. Så pleier vi å steke kålen i rikelig med smør. Jeg har en form i ovnen nå, og valgte da å gå for en mellomting av det jeg er vant med og din. Kjøttfarse med krydder og sukkerfri ketchup i (hadde ikke tomatpure), så kokte jeg kålen i strimler, for så å steke den i rikelig med smør. Så blandet jeg godt sammen, og la bacon på toppen. Den står i ovnen nå og jeg tror den blir god :)

  SvarSlett
 10. Det høres veldig godt ut Anarko. God middag :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails