fredag 4. februar 2011

Black Sunday


Dette er en av de kakeoppskriftene som har hatt størst suksess på lavkarboforumet lavkarbo.no. Og det er ikke uten grunn. Den er nydelig, saftig, kompakt, mørk og konfektaktig. En sikker vinner! Oppskriften er beregnet på en kake, og steketiden er deretter. Jeg fordelte kakerøra i muffinsformer, for lettere å kunne fryse den ned i porsjonsstykker. Da måtte jeg redusere steketiden til omtrent halvparten.250 gram smør

250 gram mørk sjokolade (jeg bruker 86 %)

1 dl sterk kaffe

2 dl sukrin

frøene fra en vaniljestang (eller vaniljeekstrakt)

4 egg
_______________________________________________________________________________

Smelt smør og sjokolade sammen med kaffe i en kjele på svak varme. Rør blandingen jevn. Ta kjelen av platen.

Bland i sukrin og sammenpiskede egg med en stålvisp.

Hell deigen i en liten, rund form (20 cm) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 175 grader i 1 time.

Avkjøle kaken i formen, og gjerne i kjøleskapet til dagen etter. løsne kaken fra formen ved å skjære rundt kanten på kaken med en skarp kviv ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret.

Sett kaken på et passende fat og nyt den! God med krem og bringebær til.Her har jeg servert en black sunday-muffins med en varm bringebærsaus. Bringebærsausen har jeg laget ved å bare røre noen bringebær og litt sukrin sammen i en kjele over svak varme.

30 kommentarer:

 1. Ja, det ser ut som en ordentlig sjokolade smaksbombe - herlig!
  Og deilig med lune bær til!
  Smart (farlig) å lage de i mindre porsjoner slik at man alltid har noen tilgjengelig!

  SvarSlett
 2. Mmmm, dette så fristende ut på en fredag! :) Genialt å fordele i muffinsformer da. Fikk du mange muffins av røra?

  Har du forresten erfaring med å bruke vanlige muffinsformer til lavkarbobakst, eller må man kjøpe seg silikonformer?

  God helg Frida! :)

  SvarSlett
 3. Sikler på tastaturet her .......... :)

  SvarSlett
 4. @ Ina: Haha, ja farlig! Og i hvertfall når man venter et par dager med å putte porsjonsformene i fryseren, sånn at man går og gomler lett tilgjengelig kake ut av kjøleskapet.

  @ Lykkehjemmet: Jeg husker ikke hvor mange former det ble... 16 kanskje? Jeg bruker vanlige muffinsformer. Akkurat her har jeg brukt aluminiumsformer, og ellers bruker jeg gjerne sånne amerikanske store muffinsformer. De er litt stivere enn de vanlige små. Men det er bare smak og behag. God helg til deg også!

  @ Makronella: Hehe, pass på at tastaturen overlever bare ;)

  SvarSlett
 5. hei
  spennende blogg du har. Mye bra informasjon. Om du har lyst kan du legge inn en av artiklene dine på www.alternativmedisin.org
  Hilsen Kjetil

  SvarSlett
 6. nam nam....fikk veldig lyst på sjokolade :-)

  SvarSlett
 7. Det skjønner jeg. Jeg gleder meg til jeg har lagt ut så mange oppskrifter at ikke disse står og lyser mot meg på bloggforsiden lenger. Blir jo så kakesjuk!

  SvarSlett
 8. Jeg har smakt på røra. Gudbedre det er jommi, kan ikke vente til kaka er ferdigstekt og avkjølt! D'ække no sak å slanke seg på lavkarbo...

  SvarSlett
 9. Hehe, ja ikkesant det er deilig. Håper du likte kaka like godt som røra :)

  SvarSlett
 10. Den så sykt god ut! helldigvis så har jeg sukrin og fryseren full av selvplukket bringebær!:D
  takk for tipset!:)

  SvarSlett
 11. Wow, det ser farlig godt ut! :D

  SvarSlett
 12. Takk Torny og JM. Dere får hive dere i bakinga ;)

  SvarSlett
 13. Kan en fint erstatte sukrin med splenda? Jeg tåler ikke sukrin.

  SvarSlett
 14. Det går helt fint Maria :)

  SvarSlett
 15. Så fantastisk ut! Har du regnet ut sånn ca hvor mange karbohydrater det er i en muffins? :)

  SvarSlett
 16. Beklager, har ikke regna på det Sara. Det kommer jo veldig an på hva slags sjokolade du velger å bruke da.

  SvarSlett
 17. Ser kjempegod ut, tror dette blir påskekosen! :)
  Kan man bruke vaniljeessens istedetfor vaniljestangfrø/vaniljeekstrakt?
  Kjøpte bare en vaniljestang som er reservert til kakaoen, og alt av butikker er jo stengt nå. Har så lyst på kake at jeg ikke greier å vente til lørdag med å bake :P

  SvarSlett
 18. Det går helt fint å bruke vaniljeessens. Lykke til med påskebaksten!

  SvarSlett
 19. Tenkte å bake denne som kake til kaffen til en stor fest jeg skal på! Lurer på om du har noen formeninger om hvor stor kakeformen bør være om røren dobles, og hvor lang steketiden da bør være. Og om det i det hele tatt er en god idé å gjøre dette ;)

  SvarSlett
 20. Hmm, ingen formeninger. Det blir bare ren gjetting fra min side i så fall. Og da er vel din gjetting vel så god som min.

  Men det jeg kan si er at jeg tror ikke at kaken egner seg så godt til å være veldig høy. Den er jo både mektig og kompakt, så jeg tenker at man heller vil ha litt lave kakestykker. Pluss at det blir mer komplisert å anslå når kaka egentlig er ferdig stekt. Så hvis kaka ser ut til å bli veldig høy, selv i en større form ville jeg kanskje heller gått for å bake to?

  SvarSlett
 21. Du Helene, jeg kom på en ting til... Hva med å legge ut spørsmålet ditt i Black Sunday-tråden på lavkarbo.no? Det er mange på forumet som har bakt den kaken, så det er kanskje større sjanse for å få et kvalifisert svar på kakespørsmålet ditt blant noen av kakebakerne der.

  http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=20397

  SvarSlett
 22. Takk for svar! :) God idé!

  SvarSlett
 23. Laga denne til 17. mai, og den var skikkelig digg! Som vanlig var ikke resten av familien like ekstatiske som meg, de synes den var litt for mørk og bitter. Og det enda jeg bytta ut 100g 86% med 100g 70% sjokolade. En drøss ekstra karbohydrater til ingen nytte. Litt kjedelig, men jeg skal klare å spise den opp allikevel. ;)

  Takk for finfin oppskrift! Superherlig når de er såpass enkle som denne. ^^

  SvarSlett
 24. Ja, det er jo en smakssak det der med hvor mørk man liker sjokoladen. Og vi som går på lavkarbo blir jo veldig mye mer var på søtsmak, så det er ikke så rart om høykarbofolk og lavkarbofolk har litt ulik oppfatning av graden av søtt. Men det viktigste er jo at DU er førnøyd ;)

  SvarSlett
 25. Denne skal jeg lage når jentegjengen kommer hit i kveld. Men jeg har et spm, tror du ikke den vil være god som lunka? Det står at den skal avkjøles men tenker at den kanskje blir litt mer sjokoladefondant-aktig dersom den er litt varm. Har du prøvd?

  Ps. bloggen din ligger nå på mine favoritter etter at jeg fant den for et par uker siden :)

  SvarSlett
 26. Hei Katrine

  Personlig foretrekker jeg den når den er avkjølt. Da er den mer kompakt og konfektaktig. Men den er god lunka også. Det er en smakssak :) Jeg vet ikke om jeg vil si at den har fondantkonsistens når den er lunka. Men den er selvfølgelig bløtere i konsistensen.

  Veldig hyggelig at du følger bloggen :)

  Lykke til med kaka i kveld!

  SvarSlett
 27. Hadde noen appelsinsjokolader av "cavaliertypen":http://www.livsstilen.no/cavalier-sukkerfri-sjokolade/ liggende, og disse var begynt å bli hvite og ikke så appetittelige lenger. Lagde derfor Black Sunday for første gang med disse. Resultatet ble slående! Knallgode! Fikk nærmere 40 små muffins med denne oppskriften så neste gang bruker jeg store muffinsformer. Takk for super oppskrift! :)

  SvarSlett
 28. Åh, appelsinsjokolade høres jo bare helt vidunderlig ut i denne! Sjokolade og appelsin er jo som skapt for hverandre :)

  SvarSlett
 29. kan det stemme at det er rundt 2-3 karbohydrater pr. muffins hvis det er fordelt på 33 former og jeg bare brukte 200 g sjokolade?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har dessverre ikke regna på det Anonym. Det kommer også veldig an på hva slags sjokolade du bruker.

   Slett

Related Posts with Thumbnails