tirsdag 20. september 2011

Jordskokkmos

Den søte smaken fra jordskokken kommer veldig godt frem i denne mosen. Uvant for noen kanskje, men veldig godt synes jeg.
ca. 500 g jordskokker

2 fedd hvitløk

1 - 2 ss créme fraîche

50 g smør

sitronsaft

hvitpepper

salt
_______________________________________________________________________________

Rensk jordskokkene og del dem i terninger. Kok dem i ca. 10 minutter til de er møre. Hvis du har melk i kjøleskpet, kok dem gjerne i melk, hvis ikke går det bra å koke dem i vann.

Hell av vannet. Tilsett smør og créme fraîche. Bruk en visp til å vispe sammen jordskokkene til en mos. Jeg liker at den er litt chunky. Vil du heller ha en puré kan du bruke stavmikser. Smak til med litt sitronsaft, salt og hvitpepper.Her har jeg servert jordskokken med skinkebiff og brunet løk og sukkererter med hvitløk og persille. Ja, også litt sprøstekt bacon på toppen. Det blir jo aldri feil.Her er jordskokkmosen servert til timian- og sitronkylling og nykål med bacon.

9 kommentarer:

 1. Hei! Du har så flotte oppskrifter og bilder!! Virkelig inspirerende!
  Men, skreller du dem som poteter? Jeg har bare funnet små knoller, og da blir det ikke så mye igjen hvis de skal skrelles :)

  SvarSlett
 2. Jeg skreller dem som poteter ja. Eller skraper dem. Det kommer an på skallet og hva jeg skal bruke dem til. Er de helt ferske og med tynt skall, slik de ofte er nå om dagen, så gidder jeg ikke skrelle dem om jeg skal bruke de i for eksempel grateng eller stekt. Men til mos må man jo nesten får vekk skallet uansett.

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Ingenting er bedre enn om jeg er med på å inspirere :)

  SvarSlett
 3. ååååå som jeg har lengtet etter jordskokker og dette var en super oppskrift. Bruker stort sett å gratinere de, men bra med variasjon. Nå skal jeg ut på jordskokk-jakt :-D

  SvarSlett
 4. Hvor mange karbohydrater er det i jordskokk? Trodde ikke man kunne spise det i LCHF-kosthold?

  SvarSlett
 5. Hei! Mesteparten av karbohydratene i jordskokk er inulin, som er en form for karbohydrat som fungerer omtrent som fiber. Det er altså karbohydrater du ikke trenger å ta med i regnskapet. Hvor mange karbohydrater som finnes i jordskokk er litt avhengig av blant annet lagringstid, men utgangspunktet for nyinnhøstet, rå jordskokk er 3 gram per 100. Ikke noe å være redd for altså.

  Sjekk dette innlegget hos Lena Beatrice for mer info: http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/sukker-og-andre-karbohydrater/svar-fra-bioforsk-om-karbohydrater-i-jordskokk/

  SvarSlett
 6. @ Janicke: Mmm...gratinerte jordskokker er jo nydelig. Lykke til med jakten :)

  SvarSlett
 7. Jordskokk er godt :) Undervurdert grønnsak!

  SvarSlett
 8. anbefaler jordskokk chips på det sterkeste :-))) skjær de tynt og enten stek dem i olje eller smør.. syntes personlig at å smørsteke dem og ha over salt/pepper er nyyyydelig :-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails