lørdag 26. februar 2011

Asiatiske blåskjell

Vi forbinder gjerne blåskjell med sommer og hvitvin i sola. Men faktisk så er det nettopp nå, midt på vinteren, det er blåskjellsesong. Det er nettopp nå blåskjellene er på sitt aller beste - mest kjøttfulle og mest smakfulle. Her kommer en oppskrift på nydelige blåskjell i asiatisk kokosmelkkraft. Takk til Janicke, for inspirasjonen.

Du kan godt plukke blåskjellene selv. Nå på vinteren er det langt mindre fare for giftige alger enn på sommeren. Men du må uansett ringe Mattilsynets blåskjelltelefon først for å sjekke om det er trygt å plukke blåskjell der du bor. Dessuten må du skrubbe blåskjellene fri for skjegg og rusk. Eller du kan kjøpe blåskjell i nett i butikken, som er ferdig skrubbet. Sjekk plukkedatoen på blåskjellene. Det skal ikke ha gått mer enn 7 dager siden de ble plukket. Jo færre dager, jo bedre.


Til to personer


1/2 kg blåskjell

1/2 rød chili i skiver

2 hvitløkbåter  - finhakket

1/2 ts finhakket frisk ingefær

1/2 rødløk - i tynne skiver

2 ss rapsolje/kokosolje

1 boks kokosmelk

evt. litt vann

1 hakket vårløk

limesaft

fiskesaus (kan utelates)

frisk koriander

1 lime
_________________________________________________________________________________

Rens blåskjellene fri fra evt. skjegg og rusk. Skyll blåskjellene godt i kaldt vann. Sjekk alle skjellene. De som er skadet kaster du. De som ikke vil lukke seg når du dunker skjellet lett i kjøkkenbenken kaster du også.

Varm olje i en kjele. Ha løk, hvitløk, chili og ingefær i kjelen. Stek til løken er blitt myk.

Tilsett kokosmelk og evt. litt vann. Kok opp. Tilsett blåskjell og vårløk. Rør godt rundt og sett lokk på kjelen. La koke i 3-5 minutter, eller til blåskjellene har åpnet seg. Fjern de skjellene som ikke har åpnet seg.

Smak til kraften med limesaft og fiskesaus. Strø hakket frisk koriander over og rør rundt. Fordel skjellene i to tallerkner og hell kraften over. Server med noen limebåter til..

6 kommentarer:

 1. Ser veldig godt ut,
  men jeg liker ikke blåskjell...

  SvarSlett
 2. Hahaha! Nei, liker man ikke blåskjell så hjelper det liskom ikke hva slags andre godsaker man slenger i sammen med blåskjellene ;)

  SvarSlett
 3. Bare koselig :-D Fikk veldig lyst på blåskjell igjen jeg nå!!! Nam nam

  SvarSlett
 4. Enig. Nam altså! Godt å se deg igjen forresten :)

  SvarSlett
 5. Åh, dette så nydelig ut! Hadde ingen anelse om at det var på vinteren de var best! Nam :D
  Men de som ikke åpner seg i kjelen, skal de også kastes?

  SvarSlett
 6. Takk JM! Ja, de må kastes. De som ikke åpner seg kan det være noe muffins med. Også blir det jo litt komplisert å spise dem selvfølgelig. Men hvis man er nøye med utplukkingen av skjell som ikke lukker seg før man hiver dem i kjelen, pleier det ikke være noen som ikke åpner seg under kokinga.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails