søndag 9. januar 2011

Thai fiskeboller

Jeg skal komme med en innrømmelse med det samme. Dette synes jeg ikke var helt lett. Men det kommer nok av at jeg ikke akkurat er dronninga av frityrsteking. Først falt fiskekakene fra hverandre i frityren, så ble de liksom ikke riktig stekt. Men det gikk til slutt. Jeg måtte bare innse at jeg måtte endre størrelsen, og lage fiskeboller istedenfor fiskekaker, og så få temperaturen ordentlig opp. Opp opp opp, helt til jeg var redd for at det skulle ta fyr (det er nok mer det at jeg er pinglete når jeg står ovenfor en frityr, enn at det virkelig var stor fare for kjøkkenbrann). En ordenlig frityrkoker eller et frityrtermometer hadde sikkert gjort seg. Men etter som at det gjerne går et år mellom hver gang jeg frityrsteker noe, har ikke frityrutstyr vært øverst på prioriteringslista mi. Vel, lærdommen er at hvis du er like dårlig som meg til å frityrkoke, kan det være lurt å lage litt ekstra fiskedeig, sånn at du har råd til å feile med de første fiskekakene/fiskebollene.

Fiskebollene ble deilige, men kom først ordentlig til sin rett sammen med denne friske og søte agurksalaten. Når fiskeboller og agurksalat kom sammen fikk retten den fine balansen mellom søtt, salt og surt (og bittert) som thaimaten er kjent for. Nydelig!

(Men neste gang kommer jeg nok til å teste om ikke fiskebollene blir bra når de stekes i litt olje i panna fremfor å styre med denne frityren altså.)


500 g hvite fiskefileter (jeg brukte pangasius og tilapia)

½ hakket rød paprika

2 hakkede røde chili uten frø

1 ½ ss malt koriander

3 hakkede vårløk

2 hakkede hvitløksfedd

1 hakket stilk sitrongress (bare den
hvite ikke-trevlete delen)

2 ss fiskesaus (nam pla)

125 ml kokosmelk

1 egg

125 g grønne bønner

frityrolje (en olje som tåler høy temperatur)
_________________________________________________________________________________

Kutt fisken i småbiter.

Ha paprika, chili, koriander, vårløk, hvitløk, sitrongress og fiskesaus i en foodprocessor og kjør til en jevn masse. Tilsett fisken og bland videre. Tilsett egg og kokosmelk og kjør foodprocessoren til det er en jevn masse. Avkjøl i kjøleskapet over natten, eller minst to timer.

Finhakk de grønne bønnene i tynne skiver. Tilsett fiskerøra og bland godt.

Ha olje i en tykkbunnet kjele. Det skal være nok olje til at oljen rekker i hvert fall halvveis opp på sidene av fiskebollene. Varm opp til medium til sterk varme. Vær forsiktig! Gå aldri fra kjelen når det er varm olje i den, og ha alltid et lokk som passer til pannen i nærheten. Hvis det skulle ta fyr skal flammen slukkes ved at du legger på lokket.

Form fiskerøra til små fiskekaker/fiskeboller med en skje, og legg dem forsiktig ned i frityren. La dem steke til de får en fin brunfarge. Snu dem forsiktig en gang i løpet av steketiden. Ta fiskebollene opp av frityren med en hullsleiv og la dem renne av på kjøkkenpapir.

Server med thai agurksalat.


.

13 kommentarer:

 1. Spennende...
  har prøvd de der pangasiusfiletene, men ikke helt funnet åssen tilberede de. Dette hørtes godt ut, og skal prøves en dag!

  SvarSlett
 2. Ja, det var veldig freshe altså. Deilig å få litt variasjon på fiskematen.

  Pangasiusfiletene synes jeg som regel gjør seg best når jeg steker dem i ovn. Men alle former for steking bør vel funke. De smaker jo ikke så mye, så jeg synes de er best når man også bruker mye krydder og smakstilsetninger. Eller en skikkelig krydret saus til.

  SvarSlett
 3. Se det - du har funnet oppskriften! Thai fiskekaker med agurk salat står for tur!

  SvarSlett
 4. Hehe, ja den dukket opp til slutt :)

  SvarSlett
 5. Det er så mye godt å finne på bloggen din og mye ser ikke så altfor komplisert ut heller.. Jeg er ikke mesterkokk på kjøkkenet, hehe.

  Jeg har lagd en kategori på bloggen min; ''kosthold/mat'' og der skal jeg etterhvert få skrevet om retter jeg lager og mye av det har jeg nok funnet her;) Og da linker jeg til dine oppskrifter selvfølgelig!

  Herlig at det går ann å spise sunt og GODT!

  SvarSlett
 6. Ja, jeg prøver stort sett å ikke gjøre det for komplisert. Livet består jo av andre ting enn å stå på kjøkkenet (selv om jeg vel ganske åpenbart er veldig glad i stå på kjøkkenet da).

  Og ja, lavkarbomat er absolutt herlig! Blir spennende å se hva du lager på bloggen din :)

  SvarSlett
 7. Jeg har angst for frityr, derfor ble jeg glad for den parantesen din over bildene:) Er det noe i veien for å bytte ut disse rare fisketypene med seifilet? Eller sagt på en annen måte, hvordan er disse fiskevariantene ift klassiske norske (halv)hvite fisketyper?

  SvarSlett
 8. Hehe, ja det er godt man ikke er alene om frityrangsten. Jeg tror absolutt ikke det er noe i veien for å bytte ut fisketypene med vanlig norsk hvit fisk. Det blir hipp som happ :) Pangasius og tilapia er helt ordinære milde hvite fisker, uten noen viktige spesialegenskaper.

  SvarSlett
 9. Utrolig fristende, skal prøves:)

  SvarSlett
 10. Pangasius var helt suveren til fiskekaker! Nå juksa jeg bittelitt med oppskriften, utelot noen av ingrediensen, som sitrongress....men ble veldig gode, og falt ikke sammen, selv om jeg etterpå så at jeg skulle latt røra stå over natta. Jeg stekte de med det samme og det gikk fint. Nå blir det enkelt å få ungene til å spise fisk!

  SvarSlett
 11. Så gøy å høre Alexia. Og veldig nyttig å høre at de ble bra selv om du ikke lot røra stå og sette seg.

  SvarSlett
 12. Den oppskriften ser så spennende ut :-D fantastisk!!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails