fredag 7. januar 2011

Karniyarik - fylte auberginer

Karniyarik er en variant av den tidligere postede oppskriften Imam Bayaldi. Forskjellen er at denne varianten er med kjøtt, og dermed er litt mer mettende. Retten er av tyrkisk opprinnelse, og er varmende og nydelig krydret med blant annet kanel.
2 store auberginer

salt

300 - 400 gram kjøttdeig

1 stor løk

3-4 tomater

6 fedd hvitløk, hakket

rikelig finhakket frisk bladpersille

litt finhakket frisk mynte (kan utelates)

litt kanel (kan utelates, eller evt. byttes ut med litt spisskummin)

1,5 dl god olivenolje

saften av en sitron
_______________________________________________________________________________

Del auberginene i to på langs og strø med salt. La dem ligge i 20 minutter. Tørk av med et kjøkkenpapir. Skjær snittflaten på auberginene på kryss og tvers, men ikke så langt ned at du skjærer i skinnet. Grav ut auberginkjøttet, uten å skade skallet. Legg auberginskallene i en ildfast form.

Sett ovnen på 150 grader, og varm en stekepanne med mye av olivenoljen.

Stek kjøttdeigen, og sett den til side i en bolle.

Ha mer olivenolje i pannen, og stek løken til den er blank og myk. Tilsett hvitløk og auberginkjøttet og stek videre. Tilsett tomater i biter (bruk tomatene som de er, eller flå dem først hvis du gidder, eller bruk ferdig flådde tomater fra boks). Stek helt til auberginen er myk og til mesteparten av væsken i blandingen er borte. Ha kjøttdeigen i pannen og bland godt. Tilsett hakkede urter og kanel, og smak til med salt og pepper.

Ha blandingen oppi de tomme auberginskallene. Bland resten av oljen med 1/2 dl vann og saften fra en sitron. Hell dette over auberginene.

Sett formen i ovnen og la steke i 1 1/2 time. Ta ut formen av ovnen med jevne mellomrom og øs kraften i formen over auberginene.

Når du tar auberginene ut av ovnen øser du kraften over en siste gang før du serverer dem....

8 kommentarer:

 1. Spennende - kanskje dette kan være noe til fredagskvelden her :)

  SvarSlett
 2. En skikkelig spennende rett! Jeg har begynt å elske auberginer, men barna vil ikke ha. Men de vil sikkert ha fyllet :-D

  SvarSlett
 3. Åja! Den er superdeilig. Saftig! Og kanel er undervurdert som krydder til kjøtt.

  SvarSlett
 4. Godt nyttår!!
  her er jeg matlei etter jula...så da henter jeg inspirasjon hos deg:)

  Kanel i kjøttretter er bare nydelig:)

  Jeg står fast helt på Frokostfronten...lenge spiste jeg bløtkokte egg med smør i, men kjenner at jeg trenger litt variasjon. Frokost er dagens vanskeligste måltid for meg!
  Noen som har gode ideer?

  Nannah.

  SvarSlett
 5. Så gøy at du finner inspirasjon her Nannah. Nå er det lenge siden jeg har vært innom oppskriftstråden din også, så jeg tror jeg må inn og snike til meg litt inspirasjon fra deg igjen ;)

  Skjønner frokostproblematikken. Jeg er heldig sånn, for jeg blir aldri lei av egg. For meg holder det stort sett å variere mellom kokte egg med smør/majo/sennep/krydder og stekte egg og bacon og eggerøre og laks.

  En sjelden gang slår jeg til med lavkarbobrød (helst en av dine varianter, Nannah), og da virker det nesten som om utvalget av pålegg er uendelig. Jeg er spes glad i fiskepålegg som makrellrøre og lakserøre. Hjertesalatblader som er stappet fulle av pålegg er også digg. Og middagsrester selvfølgelig. For en litt lettere frokost kan det bli tyrkisk yoghurt med bær og nøtter.

  Noen som har andre ideer?

  SvarSlett
 6. Og godt nyttår tilbake på deg forresten, Nannah :)

  SvarSlett
 7. Denne ble middag for oss i kveld- fantastisk rett! Kanelen gjorde seg veldig godt. Namnam.

  Ha en fortsatt god helg ;-)

  SvarSlett
 8. Bra at det ble en suksess Anja :)
  Fortsatt god helg til deg også, selv om det ikke er så mye igjen av den ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails