lørdag 8. januar 2011

Hjemmelaget ketchupVanlig ketchup inneholder en del sukker. Og den sukkerfrie ketchupen du kjøper i butikken inneholder sukralose (splenda). Jeg er skeptisk til sukralose, på samme måte som jeg er generelt skeptisk til alle former for kunstig søtning, og dessuten er det ikke sikkert at sukralose er så bra for miljøet.

Men så er det jo ingen grunn til å bruke kjøpeketchupen. Det er slettes ikke vanskelig å lage hjemmelaget ketchup. Da vet du nøyaktig hva ketchupen din inneholder, og du får etter min mening en ketchup som slår kjøpeketchupen langt ned i støvlene når det gjelder smak. Også så stas det er å diske opp med hjemmelaget ketchup da!

Du kan også variere og eksperimentere med ekstra smakstilsetninger, sånn at du får en ketchup som er akkurat sånn som du liker den best. Denne oppskriften er min grunnoppskrift, men det hender at jeg varierer med for eksempel å la en stjerneanis koke sammen med ketchupen, tilsette chipotle, chili, karri eller basilikum og mer hvitløk.1 boks flådde tomater

1/2 hakket gul løk

2 fedd hvitløk

3 ss rapsolje

0,5 ts chilipulver

0,5 ts paprikapulver

1 knivsodd kanel

1 knivsodd allehånde

1 knivsodd hvit pepper

1/4 ts malt koriander

1 ss tomatpuré

2 toppede ss sukrin

3 ss eplecidereddik/rødvinseddik

1 laurbærblad
________________________________________________________________________________

Kjør tomatene glatte i en blender.

Hakk løken og stek den gyllen i olje i en kjele. Ha i hvitløk og krydder og stek i et minutt til.

Ha tomatene, tomatpureen, sukrin, laurbærblad og eddik i kjelen sammen med løken.

La det putre i 50-60 minutter til ketchupen tykner. Rør av og til. Mot slutten bør du røre mer i kjelen slik at ketchupen ikke svir seg.

Fisk ut laurbærbladet og kjør alt i blenderen igjen. Kjøl av og hell på passende flasker.

Rist flasken før bruk!

Jeg synes ketchupen blir god med både eplecidereddik og rødvinseddik/balsamico. Du får kanskje en litt friskere rødfarge med eplecidereddiken, da rødvinseddiken gir en del brunfarge til ketchupen. I ketchupen på bildene har jeg brukt balsamico.Her er ketchupen servert på cabanossi-pølser med pannestekte neper.

37 kommentarer:

 1. Mm nydelige bilder!! Tror nok den er god ja ;)

  Ville vært spennende å lage egen ketsjup, for å få noe mer smaksriks. Jeg vet ikke hvor mye sukker det er i Heinz øko, men den er fantastisk god. Krydret og fin. Synd han er fostret opp på Idun :/..

  SvarSlett
 2. Oi dette så spennende ut- har lyst å prøve dette. Tror jeg må skrive handle liste :)

  Hadde retten du postet i går som fredags kos, falt i smak i heimen - Tok meg frihet å anbefale den videre i min blogg -seff m en aldri så liten link til opphavet ;)

  SvarSlett
 3. Heinz er en av de ketchupene som inneholder mest sukker tror jeg. Jeg vet ikke om det er noe forskjell på øko-varianten og den vanlige varianten. Men enig i at krydringen av Heinz er god. Ellers synes jeg at Bergbys ketchup er en av de beste kjøpeketchupene med tanke på smak:

  http://www.dinmat.no/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/bergbys-ketchup/449768-1-nor-NO/Bergbys-ketchup_imagelarge.jpg

  SvarSlett
 4. Makronella: Ja, jeg har ingen problemer med å anbefale hjemmelaget ketchup altså.

  Så bra at gårsdagens rett falt i smak. Og en anbefaling i din blogg tar jeg som et stort kompliment. Så takk :)

  SvarSlett
 5. ÅH. Dette skal jeg definitivt lage. Bare spennende å se hvor lenge den vil holde seg i kjøleskap!

  Kjempe flotte bilder forresten! GOD HELG! :)

  SvarSlett
 6. Forresten Makronella, nå har jeg trøbbel med å legge inn kommentarer på bloggen din igjen. Vet ikke om trøbbelet ligger hos meg eller deg. Men vi får håpe det går over av seg selv, som sist.

  SvarSlett
 7. Takk Linn!

  Jeg spiser fort mer ketchup enn ellers etter at jeg har laget den hjemmelagede varianten, så ketchupen blir ikke stående like lenge i kjøleskapet som vanlig kjøpeketchup. Men den holder en god stund altså. Eddiken virker konserverende, og sukrinen skal visstnok også være med på konservere.

  Jeg pleier også å skylle godt ut av flaskene jeg bruker til oppbevaring med kokende vann før jeg heller ketchupen i flaskene. Helt rene flasker gjør også at holdbarheten blir bedre.

  SvarSlett
 8. Tak for opskriften! God ide med hjemmelavet ketchup, denne skal jeg helt sikkert prøve at lave.

  Forresten, når du skriver du er skeptisk til sødemidler, vil jeg lige høre dig om din begrundelse for at bruge sukrin? Jeg ved ikke særligt meget om sukrin, derfor spørger jeg :)

  SvarSlett
 9. @ Scarlett: Ja, ketchupen anbefales på det varmeste :)

  Når det gjelder sukrin, så er det et av de søtningsmidlene som er 100 % naturlig. Det er laget av erytritol som finnes naturlig i blant annet pærer. Sukrin har ingen effekt på blodsukkeret, og gir ikke magetrøbbel. Dessuten ser sukrin ut som sukker, og oppfører seg på mange måter likt som sukker. Jeg synes også sukrin er en av de søtningsmidlene som smaker best, selv om det kan gi en "isete" smak dersom man bruker mye av det.

  Her er en artikkel om erytritol/sukrin: http://www.matoghelse.no/mat/2007/04/19/erytritol-sukkeralkohol-som-ikke-skader-helsa.aspx

  SvarSlett
 10. Interessant, tak for info! Sukrin er nemlig et produkt som lige er blevet lanceret i Danmark, så der findes ikke super meget information om det! :)

  SvarSlett
 11. Bare hyggelig Scarlett. Så bra at det er blitt lansert i Danmark. Jeg er veldig fornøyd med det produktet.

  SvarSlett
 12. Nå putrer det en gryte med blivende ketchup på komfyren her. Dette er gøy -utrolig hva vi lærer :) Gleder meg til speilegg med majones og ketchup til frokost -DET er godt det!

  Hvorfor du har problem med kommentere hos meg Frida, må jeg bare innrømme jeg ikke har peiling på -pleier hyle på Line når jeg får problem-og hun er på ferie ...... Får håpe det går over av seg selv........

  Litt morro at du ser det som et komplement at jeg anbefaler ting fra deg- JEG ser jo på deg som den store mesteren på mat-feltet ;)

  SvarSlett
 13. Ps. Det dufter fantastisk :)

  SvarSlett
 14. Hadde kuttet ut all denne løken og hvitløken, men høres gøy ut med egen ketchup :)

  SvarSlett
 15. Ligger på "to do" listen for 2011..... Skal da fylle hjemmelagd ketchup på barna´s Heinz flaske og se om de merker forskejll.... De påstår nemlig at de ikke kan leve uten den....:))

  SvarSlett
 16. Så fin blogg du har!
  Masse fristende oppskrifter her!
  Er i startfasen med å prøve ut lavkarbo. så da er det greit å få litt tips.
  Kommer nok til å prøve ut flere oppskrifter her!

  SvarSlett
 17. Denn så jo helt utrolig god ut! Flott blogg, og takk for link (til rausmat) på oversikten din over matblogger!

  SvarSlett
 18. Så utrolig flink du er! Skal lages.

  SvarSlett
 19. @ Makronella: Haha, mester og mester... Det var jo å ta i litt da ;) Håper ketchupen ble god!

  @ Anarko: Tror du ikke at ketchupen blir litt smakløs hvis man kutter ut løken helt?

  @ Ina: Hehe, god ide. Blir spennende å se om de merker noe.

  @ Linda: Tusen takk! Og lykke til med lavkarbolivet :)

  @ Linn: Tusen takk! Og bare hyggelig med link. Vi matbloggere må jo støtte hverandre vet du :)

  @ Line: Takk søte du.

  SvarSlett
 20. Hei du! Dette så fantastisk ut! :) Bare et lite spørsmål litt utenom selve oppskriften: Jeg har kastet alle gamle ketchupflasker, og lurer på hvor man får kjøpt sånne flasker som den på bildet? Utrolig bra blogg, forresten! :)

  SvarSlett
 21. Hei Therese. Takk for hyggelig tilbakemelding.
  Glassflasken har jeg kjøpt på Pytt og Panne (se nettadresse for hvor de har butikker: http://www.pyttogpanne.no/). Plastflasken har jeg kjøpt på Culina (Gulbransens glassmagasin) i Torggata i Oslo.
  Glassflasken er jo fin, men plastflasken er veldig mye mer praktisk.

  SvarSlett
 22. Hei! Flott blogg og fin oppskrift! Skal prøve den! Hvor lang vil du si at holdbarheten er? Sånn ca? Forutsatt at man bruker nøye rengjort (kokt) flaske til å ha den på.

  Sjekk forresten gjerne ut bloggen min (www.minmiddag.no). Jeg deler din interesse for enkle og gode oppskrifter, med rene råvarer og gjerne lavt karboinnhold.

  SvarSlett
 23. Hei Ingunn. Jeg er ikke sikker på holdbarheten. Men hjemme hos meg forsvinner ketchupen gjerne i løpet av 3-4 uker, og den har i hvert fall holdt seg fint så lenge. Både eddik, krydder og sukrin (eller sukker) er jo konserverende, så det er fullt mulig at den kan holde seg lenger enn det også, men det tør jeg ikke si noe sikkert om.

  Skal sjekke ut bloggen din. Legger deg til i lista mi over norske matbloggere jeg :)

  http://lchf-bloggen.blogspot.com/p/andre-matbloggere.html

  SvarSlett
 24. Å dette var en super oppskrift Frida :-D Har stort sett laget tomatsauser, men ketchup hadde barna likt(og jeg)!! Du tar så flotte bilder!!

  SvarSlett
 25. Ja, dette er nok barnevennlig :) Og tusen takk for bildekomplimentet. *rørt*

  SvarSlett
 26. Orket ikke lese gjennom alle kommentarene, så mulig du svarte på dette tidligere :) - men hvor lenge holder den seg i kjøleskapet? Har du prøvd å fryse den, går det?

  SvarSlett
 27. Helen: Jeg har ikke prøvd å fryse den, men jeg kan ikke se noen grunn til at det ikke skulle gå greit. Kan hende at den skiller seg litt, men da er det jo bare å røre den sammen igjen. Hvis du bruker helt rene flasker (jeg legger dem i kokende vann før jeg fyller dem) som er lufttette, så holder ketchupen seg ganske godt. Jeg har aldri prøvd å oppbevare den lenger enn fire uker, men det gikk greit med fire uker :)

  SvarSlett
 28. ok, takk for svar :) Min sønn (2 år) har begynt å spise ketchup, så har tenkt det kunne være greit å slippe den fra butikken. :)

  SvarSlett
 29. Skjønner. Da er jo dette et lettlaget alternativ. Til en toåring ville jeg kanskje ha minket mengden chili/hvitløk. Ketchupen er ikke hot, men den er litt hottere enn butikketchupen.

  SvarSlett
 30. Takk for oppskriften! Nå har jeg lett en stund etter en LETTLAGET oppskrift på ketchup - og der var jo jammen en interessant blogg også, gitt!?! Jeg har selv nettopp begynt å blogge om god sunn mat for mennesker med multiallergier og intoleranser, og hvis jeg får lov linker jeg gjerne til din blogg i fremtiden.
  Beste hilsen, Helena

  SvarSlett
 31. Takk! Link er bare hyggelig Helena :) Lykke til med blogginga.

  SvarSlett
 32. Hei!
  Takk for masse deilige oppskrifter! Bruker mange av dem flittig! Har et spm om denne ketchupen som jeg prøvde meg på her om dagen. Den var god, absolutt. Men har du noen mening om hva jeg kan droppe eller evt ta mye mindre av for å få mindre tikke masala-smak? På forhånd takk. camilla

  SvarSlett
 33. Tikka Masalasmak? Hmm, eneste krydderet som er felles med tikka masala er koriander. Ellers gir jo allehånde og kanel ganske karakteristiske smaker, men et knivsodd burde ikke utgjøre så mye smak egentlig. Det måtte vel bli å redusere på korianderen da kanskje?

  SvarSlett
 34. Tusen takk for svar!
  Mulig jeg var en smule raus med mine knivsodder også... Prøver en ny runde når vi har spist opp denne:) Camilla

  SvarSlett
 35. Lykke til med neste runde da :)

  SvarSlett
 36. Hei,
  ca hvor mye ketchup gir denne oppskriften?
  Og hvor lenge holdbar er den?

  Jeg har funnet egnede flasker hos Traktøren, og skal prøve å lake ketchup snart.

  Må også takke deg for masse gode oppskrifter og inspirasjon!

  Hege :)

  SvarSlett
 37. Tja... 3-4 dl kanskje? Hvis du bruker helt rene (gjerne kokte) og lufttette beholdere skal ketchupen minst vare i fire uker. Mulig den kan holde lenger, men jeg har ikke prøvd å oppbevare den lenger enn det. Ellers burde det gå greit å fryse deler av ketchupen dersom du ikke tror du får brukt alt i løpet av de nærmeste ukene. Lykke til med ketchupkoking, og tusen takk for hyggelige ord :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails