torsdag 13. januar 2011

Chipotle- og limescampi

Jada, jeg vet at man egentlig ikke burde spise scampi... Virkelig ikke! Men altså, av og til må man jo bare. Særlig når jeg har fått tak i en boks med chipotle. Chipotle er ikke så lett å få tak i i Norge, men av og til finner man sjeldne skatter på såkalte innvandrerbutikker. Og en boks holder til mange oppskrifter, da det er nok krutt i en liten brøkdel av boksen. Og chipotle er jo veldig godt til scampi. Så da måtte det bare bli litt scampi denne gangen da.

Chipotle er tørket og røkt jalapeño laget i Mexico. Den selges enten som den er, eller som den varianten jeg har brukt her, i en adobosaus. Mexicansk adobo er en saus laget av tomat, hvitløk, eddik og krydder, og den er med på å sette en deilig smak.

Cipotle- og limescampiene passer fint som snacks, forrett eller tapas. Det funker som middag også, men da ville jeg hatt litt salat ved siden av. Og gjerne med en litt feit dressing. Ellers er jo dette ganske magre saker.

Chipotle. Illustrasjonsfoto: Urban Hafner / CC: by-nc-sa


4-6 porsjoner


2 ss rapsolje

1 kg rå scampi - skrelt og renset

et par klyper salt

et dryss pepper

1/4 ts sukrin


glasur:

1 chipotle chili i adobo - finhakket

2 ts adobosaus

2-3 ts sukrin

2 ss limejuice

2-4 ss finhakket frisk koriander
________________________________________________________________________________

Bland sammen chipotle, adobo,  sukrin, limejuice og koriander til glasuren, og sett til siden.

Varm olje i en panne på høy varme. Mens pannen blir varm blander du scampi, salt, pepper og sukrin i en bolle.

Stek scampiene i omganger, slik at stekepanne ikke blir for full. Har du for mange scampi i av gangen blir de kokt, og ikke stekt. Stek dem først 1 minutt på den ene siden, sett stekepannen til siden, og la dem steke på ettervarmen til de er nesten gjennomstekte. Det er ikke sikkert du trenger mer enn 30 sekunder etter at scampiene er snudd, hvis du bare har hatt høy nok varme. Det er viktig at scampiene ikke får steke for lenge, da blir de bare tørre.

Legg første omgang med scampier til siden og gjør det samme med neste omgang. Gjenta til alle scampiene er stekt.

Ha alle scampiene tilbake i pannen. Hell chipotleblandingen over og rør godt over varmen til scampiene er varme og gjennomstekte, et minutt eller kanskje to.

Server umiddelbart, gjerne med et par limebåter ved siden av.

Illustrasjonsfoto: Joshua Bousel / CC: by-nc-sa

.

16 kommentarer:

 1. Jeg vet om et par chipotle-steder, men jeg røper ikke hvor:)

  SvarSlett
 2. Haha! Din særing! Jeg har funnet meg et chipotle-sted eller to jeg også, men tilgangen er høyst upålitelig, så jeg kan liksom ikke planlegge cipotlemat uten å sjekke status i butikken først.

  SvarSlett
 3. Trodde scampi var bra i lchf kosten?

  SvarSlett
 4. Scampi er helt utmerket lchf-mat! Men hvis du klikker på linken i innlegget så kommer du til en artikkel som kort lister opp hvorfor ingen burde spise scampi uavhengig av hvilket kosthold de har. Fra et miljøperspektiv er det det verste av det verste du kan bruke pengene dine på. Dessverre.

  SvarSlett
 5. Hm ...... godt jeg ikke var klar over hvilken miljøkriminalitet jeg utøvde da jeg hamstret scampi på tilbud i høst - men det er vel lov nyte de en allerede har i frysen ;)
  Spennende oppskrift men må innrømme -jeg har aldri vært borti chipotle......

  SvarSlett
 6. Scampilager i fryseren som er kjøpt i god tro er fullstendige lovlige scampi som kan nytes uten et eneste snev av dårlig samvittighet ja :D

  Og av og til må jeg bare lukke øynene og stenge av samvittigheten selv om jeg er klar over hvor ille det er. Scampi er unektelig godt.

  SvarSlett
 7. Hei,
  uansett politisk korrekt eller ei, har også reker i frysen, ble jeg veldig glad for denne oppskrift, Hadde en favoritt restaurant,som nå er nedlagt, med denne retten. Kan tenke med den Adobo saucen finnes hos meny, ica el.lign? Ett ørlite spørsmål ang. sitronpepper med 64g karbo, det er vel i forhold til vekt og ikke stivelse ganske brukbart lell?
  -gitte*

  SvarSlett
 8. Jeg har ikke sett chipotle i adobo hos meny. Har sett etter den på "min" menybutikk, uten hell. Men det er mange innvandrerbutikker som fører det merket "La Costeña".

  Jeg ville ikke brukt noe krefter på å bekymre meg for karbene i sitronpepper altså. Som du sier går det jo på vekt. Og det er ikke mange grammene krydder man bruker av gangen. Ellers mener jeg å ha hørt at det er forskjell på sitronpepper (hvor vidt det er tilsatt sukker eller ikke?), men igjen ser jeg ikke helt poenget med å bekymre seg over de mikrogrammene med karber man får i seg pga pepringa. Kjør på med sitronpepper du.

  SvarSlett
 9. Takker for svar,
  sjøl er jeg ikke glad i sitronpepper, jeg dobbeltsjekka med deg det jeg svarte ei venninne som er helt i startgropa med lchf, og elsker sorten,
  så takk igjen!

  SvarSlett
 10. Ah, ok. Bare hyggelig :)

  SvarSlett
 11. ..jeg fant jeg fant! Hos grønnsakshandler´n, så i kveld blir det snacks i adobosaus.. c",)

  SvarSlett
 12. Da går jeg heller for kortreiste reker som jeg får kjøpt på 2 av matbutikkene i nærområdet. Takk for at du også gir litt informasjon om hva som er riktig mat å spise.

  SvarSlett
 13. Gitte: Hurra!

  Hammen: Kudos til deg for at du velger riktig! Scampi er jo noe av det verste man kan bruke pengene sine på egentlig. Og strengt tatt så er det også mye mer smak i de norske rekene. Jeg synes det er synd at det ikke går an å kjøpe de mer hjemlige rekene rå. Når de allerede er kokt skal det liksom så lite til i en ny oppvarmingsprosess før de blir tørre og seige. Kanskje man bør begynne å etterspørre rå, frosne. norske reker?

  SvarSlett
 14. Oi, ikke hammen, men hannem ;)

  SvarSlett
 15. Hva med å lage sin egen chipotle i adobe? Jeg brukte oppskriften de har på denne siden og kjøpte tørkede chili derifra også. MYE bedre enn la costena sin og jeg fikk jo laget over 1 liter. Nå har jeg chipotle hele året i frysen og så tar jeg bare opp litt hver gang jeg skal bruke. Anbefaler www.zippy.no

  SvarSlett
 16. Tusen takk for tips. For en fantastisk nettside. Den kan bli farlig for lommeboka til en krydderentusiast som meg :)Her var det mye chilisorter som jeg har savnet å ha i kjøkkenskapet helt siden jeg flyttet fra Mellom-Amerika for noen år siden.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails