søndag 23. januar 2011

Oksehalesuppe fra HawaiiJeg vet hva du tenker! Jeg vet at du tenker deg en slags suppe med ananasbiter når jeg sier at denne oksehalesuppen er fra Hawaii. Jeg vet i hvert fall at det eneste jeg forbinder med det hawaiianske kjøkkenet er ananas. Et par redselsfulle ananasbiter på en pizza, og plutselig kan den smykke seg med tilnavnet "Hawaii". Vel, her er det ikke en ananasbit å spore. Og faktisk var det ikke en ananasbit å spore på Hawaii heller, før i 1813 da noen fant på at de skulle dyrke Hawaiis aller første ananas.

Ellers vet jeg egentlig ikke stort om det hawaiianske kjøkkenet. Men jeg vet at jeg absolutt elsker oksehalesuppe. Det er ingen kraft på denne planeten som kan slå kraft kokt på oksehaler. Ingen! Så det sa seg selv at jeg måtte teste denne oppskriften.

Originaloppskriften inneholder en del punkter som ser ut til å være der for å fjerne litt av alt fettet i retten. Men fett både metter og gir smak, så de punktene har jeg glatt hoppet over i denne gjengivelsen av oppskriften.

Jeg var først litt i tvil om jeg ville finne sennepsblader (mustard greens) i butikken. For jeg har jo aldri sett dem før. Men så har jeg ikke akkurat sett etter dem heller. Og jammen fant jeg dem ikke ved første forsøk på A-Food i Osterhaugsgate i Oslo. Sennepsbladene har en litt pepperaktig smak, og jeg er ikke sikker på hva som kunne erstattet sennepsbladene om jeg ikke hadde funnet dem. Jeg synes uansett alltid at det er gøy å teste ut nye matvarer, og jeg tror nok ikke det blir siste gangen jeg bruker sennepsblader i matlagingen.fire personer


1 kg oksehaler

1 "stripe" tørket appelsinskall (jeg brukte bare litt fersk appelsinskall, bare det oransje)

2 stjerneanis

ca. 3 cm fersk ingefær i tynne skiver

salt (ca. en halv ss, litt avhengig av hvor mye vann du har i kjelen)

1/2 kopp rå skrelte peanøtter

1/8 ts tørkede chiliflak

ca. 2 kopper grovt hakkede sennepsblader

frisk hakket koriander

hakket vårløk
_______________________________________________________________________________

Ha oksehaler, stjerneanis, appelsinskall, ingefær og salt i en kjele. Hell over vann så vannet dekker alt kjøttet. Kok opp, og la putre i en times tid. Skum evt. av suppa.

Tilsett peanøttene og la koke i tre timer til, til kjøttet er ordentlig mørt og detter av beina.

På dette tidspunktet kan du godt avbryte prosessen og sette suppa i kjøleskapet til dagen etter. Hvis du skal spise suppa samme dag som du koker den fortsetter du med å tilsette chiliflakene og sennepsbladene. La koke i fem minutter. Smak til med mer salt om nødvendig.

Hell suppa over i suppetallerkner og garner med hakket frisk koriander og hakket vårløk.

Illustrasjonsfoto: mmmyoso / CC: by-nc-nd

sennepsblader


.

10 kommentarer:

 1. Hvis du leter etter litt uvanlige grønnsaker så har de det på Afood, alltid! Enig med deg, oksehalekraft er det beste!

  SvarSlett
 2. Ja, fantastiske butikken altså!

  SvarSlett
 3. Ja, gøy med noe som er litt annerledes ;)

  SvarSlett
 4. ååå elsker oksehalesupper!! Jeg er helt enig at krafter fra oksehaler er helt RÅ på smak :-D Dette var en veldig spennende rett.

  Kjedelig at jeg ikke får tak å så mange spennende matvarer her ute på øya. Var i Oslo i går å handlet litt men rakk ikke alt jeg ville handle før jeg skulle i besøk. Neste gang skal jeg ihverfall kjøpe inn sennepsblader!!

  SvarSlett
 5. Ja, jeg tenker at jeg må bli flinkere til å lage oksehalesupper. Det blir liksom gjerne bare med den ene klassiske oppskriften. Og det er synd, for det finnes sikkert mange deilige variasjoner der ute. Oksehaler er jo slettes ikke dyrt heller. Jeg tror jeg betalte i overkant av en femtilapp for en kilo hos halalslakteren.

  Hvis du trenger noen butikktips neste gang du skal til Oslo, så får du si i fra ;)

  SvarSlett
 6. Jeg skal skrike ut neste gang :-D Denne gangen ble det veldig stressende. Hadde planlagt for mye på en dag. Nå har jeg sett på kartet hvor A-Food ligger og det ligger kanskje flere bra butikker i nærheten slik at jeg ikke trenger å flakse over hele byen slik jeg pleier :-D

  SvarSlett
 7. Ja. Hausmannskvartalene og Grünerløkka er en gullgruve av innvandrerbutikker og all slags snadder for oss matentusiaster :)

  SvarSlett
 8. Nå kokes det her, og ja, måtte til A-Food, gleden er stor og ventetiden lang...
  ; )

  SvarSlett
 9. Åyåy gjett om det ble godt! Nå står den mer tradde på kok til søndags og mor på besøk, glemmer ikke oksehaler så fort igjen, nydelig...!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails