onsdag 5. desember 2012

Lavkarbo flatbrød


Dette er en flatbrødoppskrift fra kokeboken Lavkarbo til hverdags, som du også kan finne på bloggen til Lena Beatrice. Flatbrødene er kjempegode og veldig anvendelige. Kjempegode til suppelapskaus, spekemat eller ost. Ettersom at de er laget av mandler har de en litt søtere smak enn vanlige flatbrød.1 flatbrød, ca 30 cm i diameter

1 1/4 dl vann

1/2 ss fiberhusk

50 g finmalte mandler

1 krm salt

(evt. krydder, f.eks karve)
______________________________________________________________________________

Rør sammen vann og fiberhusk i en bolle, og la det stå i noen minutter til det tykner. Bland i salt og malte mandler. Deigen blir til en fast klump, ikke tynn og flytende.

Klapp og stryk ut deigen på en bakepapirkledt stekeplate. Det er lettest å få til med en fuktet håndflate. Deigen bør strykes ut så jevnt som mulig, og så tynt at den blir ca. 30 cm i diameter.

Stek flatbrødet midt i ovnen på 125 'C i ca 50 minutter. Hele flatbrødet skal være tørt når det er ferdig. Det er lett å kjenne med fingrene om det er tørt. Det er mulig at flatbrødet vil trenger noe kortere eller lengre steketid. Følg med! Snu flatbrødet over på rist og trekk av bakepapiret. Skulle flatbrødet ikke være helt tørt på undersiden, er det bare å sette det inn i ovnen igjen med undersiden opp i noen få minutter, til det er helt tørt.

Flatbrødet kan oppbevares i metallboks i romtemperatur.

Du kan fint steke flatbrød i varmluftsovn. Da kan du steke flere plater samtidig. Bytt i så fall plass på platene en til to ganger underveis.


______________________________________________________

VINN EN KOKEBOK!
Har du lyst på kokeboken Lavkarbo til hverdags? Jeg gir bort et eksemplar til en heldig vinner! Fortell meg hvorfor akkurat du burde få boka i kommentarfeltet under innen 9. desember kl. 12. Jeg trekker en vinner blant de beste begrunnelsene samme kveld.

OPPDATERT: VINNER TRUKKET!
Jeg skulle ønske jeg hadde en bok til alle sammen, for her var det ti gode grunner til å vinne en bok. Tusen takk for at dere ville delta, og tusen takk for fine kommentarer. Men jeg har trukket ut en av dere med hjelp av random.org, og den heldige vinner var kommentar nummer 6: Eli Langstrømpe. Gratulerer til deg! Håper du får god bruk for boka når du reiser tilbake til London.
______________________________________________________

24 kommentarer:

 1. Har veldig lyst på boka , har laget mange av oppskriftene dine og anbefalt og delt bloggen din til alle :) Ellinor Opsal

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble ikke deg denne gangen Ellinor. Bedre lykke neste gang! Gøy å høre at du har prøvd mange av oppskriftene. Og så setter jeg selvfølgelig veldig stor pris på anbefalingene :)

   Slett
 2. Jeg har veldig lyst på den boken! Har slitt lenge med stagnering av vekten, selvom jeg tror at jeg spiser lite nok karbohydrater, trenger litt ny inspirasjon, rett og slett.. så jeg kan få fart på systemet igjen! Elsker bloggen din BTW, godt du er tilbake..savnet deg! Har laget masse av det du har lagt ut, og anbefalt til venner og kjente, og delt på facebook! God jul til deg Stine fra Bergen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vinnerlykken var ikke på topp denne gangen. Men tusen takk for hyggelig kommentar, og takk for anbefalinger. Ønsker deg også god jul :)

   Slett
 3. Min mor ønsker seg den boka. Jeg har den fra før av og vil ikke gi den i fra meg. Elsker den boka! Tenkte mor kunne få den i bursdagsgave den 12. desember. Ikke værst å fylle 56 år den 12.12.12. Hun snakker hele tiden om å spise lavkarbo, men synes det er så mange oppskrifter med så mye "rare ingredienser". Lena B. sin bok er nettopp det hun trenger. Enkle oppskrifter der hun kan kjøpe alt på Rema 1000. Ps - har savnet deg noen måneder nå. Godt du er tilbake :-)

  Kirsti E. Løvold - uten blogg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen flaks i dag. Men takk for deltagelsen. Gratulerer så mye med 56-årsdagen til moren din. Håper hun kommer i gang med lavkarbo til tross for at det ikke ble bok på henne denne gangen.

   Slett
 4. Ida Annette Moen05 desember, 2012 09:59

  Jeg har alltid vært glad i mar, men sliter med mave/tarm plager og har gått ned i vekt. Jeg har undersøkt alt som kan undersøkes og har etter lang tid fått beskjed av legen om å kutte ut karbohydrater for å lette plagene. Det fungerer kjempe bra, men problemet mitt er at jeg ikke vet hva jeg skal lage. Og hvordan jeg kan spise god mat uten karbohydrater. Jeg er lei av å spise salat da det er det eneste jeg til nå får til. Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg en oppskriftsbok for å gjøre mat spennende igjen. Julehilsen fra Ida :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vinnerlykken gikk ikke din vei denne gangen. Men takk for delragelsen. Godt å høre at du har funnet et kosthold som hjelper på plagene. Håper du får til variasjonen etter hvert også :)

   Slett
 5. Jeg mangler en bok med hverdags-lavkarbomat. Jeg bruker "Fristende lavkarbo" til snop & slikt, med litt endringer i forhold til mindre sukrin og mer stevia eller bjørkesøt, men ellers blir det mye løse oppskriftsark omkring gitt.. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir visst løse oppskriftsark en stund til. Uhell i spill, hell i kjærlighet får vel være trøsten ;)

   Slett
 6. Om det er en lavkarbobok jeg ønsker meg, så er det Lena Beatrices bok. Jeg studerer i London mesteparten av året (men skal hjem en tur til jul!), og har derfor ufattelig dårlig råd. Som kjent er det dyrt å bo i London, også har de ikke samme mat her som vi har i Norge. De har naturligvis de samme råvarene, men ikke alle de kjempedyre spesialingrediensene som man stadig finner i lavkarbobøker. Det må også nevnes at jeg har hatt stort hell med de oppskriftene av Lena Beatrice jeg har prøvd. De lager jeg alltid flere ganger. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer Eli! Du ble den heldige vinneren. Send meg adressen din enten per mail lchfbloggen@gmail.com, eller som melding på facebook, så putter jeg boken i postkassen i morgen.

   GOd tur hjem til Norge, og god jul til deg :)

   Slett
 7. Så flott med konkurranse!:) jeg vil veldig gjerne vinne denne boken da jeg nå nylig har fått beskjed at jeg har en kronisk tarmlidelse- og det for meg betyr livstilsendring! Har lest meg mye opp på lavkarbo, hva det går ut på/fungerer, helsegevinst etc. Men for å komme skikkelig i gang hadde det vært gull med inspirasjon på oppskrifter!:D vet det er mange som ønsker seg denne boken, men er jo vært å prøve seg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager. Ingen vinnerlykke denne gangen. Leit å høre at du har en kronisk tarmlidelse. Håper du får det bedre på lavkarbo. Det er mange som har gode erfaringer med det. Lykke til med kostholdsomleggingen :)

   Slett
 8. Jeg mangler ganske enkelt noget inspiration! For nylig deltog jeg i et forsøg for at finde ud af HVOR varieret jeg egentlig spiser. Det var en lidt beskæmmende og øjenåbnende erfaring. Tit og ofte er det de samme råvarer, der går igen og igen.

  (Håber det går, at jeg skriver på dansk :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Dansk funker like bra som norsk :) Det ble dessverre ikke deg denne gangen. Men ønsker deg lykke til med å få inspirasjonen tilbake :)

   Slett
 9. Flatbrød er godt! Savner det av og til på lavkarbo. Jeg kunne godt ha vunnet boka siden jeg trenger mer inspirasjon til hva jeg kan lage av mat slik at jeg kan fortsette å gå ned i vekt. De siste ukene har det vært utrolig vanskelig å motivere seg for lavkarbo og det har blitt litt mindre lavkarbo noe som ikke er bra siden kroppen min passer seg best på lavkarbo. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Flaksen var ikke på din side i dag. Men ønsker deg lykke til med motivasjonen og inspirasjonen. De fleste av oss detter av lavkarbolasset i blant. Men så er det så godt når man kommer tilbake til de gode vanene igjen :)

   Slett
 10. Hei!
  Jeg ønsker å være med i denne konkurransen fordi jeg er helt ny med lavkarbokosthold, og trenger inspirasjon og tips til gode og enkle måltider jeg kan lage. Det har lett for å bli de samme rettene om at og om at, og med studentlommebok ligger det ikke til rette at jeg kan kjøpe alle mulige slags spesialingredienser, slik man ofte trenger til oppskriftene man finner. Gode retter med enkle og tilgjengelige ingredienser er akkurat hva jeg er ute etter. Har hørt mye god kritikk av Lene Beatrices bok, så det hadde vært en helt super gave å vinne.

  Ellers vil jeg bare si at bloggen din er til stor inspirasjon, og jeg har allerede prøvd noen av oppskriftene dine. Lasagnen er en storfavoritt både hos meg og min familie som ikke spiser lavkarbo.

  Ha en fortsatt fin førjulstid!
  Hilsen Sissel

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for deltagelsen, og en veldig fin begrunnelse. Det ble dessverre ikke deg denne gangen. Ønsker deg lykke til videre med kostholdet ved hjelp av en slunken studentlommebok. Jeg skjønner at det kan være en utfordring i blant. Gøy å høre at lasagnen falt i smak.

   God jul til deg Sissel :)

   Slett
 11. Jeg har laget dette flatbrødet - det ble kjempegodt! Jeg blandet alt og smurte det ut over plata før det tyknet og lot det stå noen minutter før jeg slengte det i ovnen, da slapp jeg å streve med "utkjevlinga". Det var lettere å få det tynt...

  Takk for super inspirasjon. Vi har nå gått ned over 50 kg til sammen, gubben og jeg. Med lavkarbo/grovkarbo. Og lchf-bloggen har mye av æren! Takk igjen. Og god jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Blande alt og smøre utover med en gang var lurt! Det skal jeg prøve neste gang.

   Gratulerer med -50 kg. Det er fantastisk! Veldig gøy å høre at lchf-bloggen har vært med dere på veien. Tusen takk :) Og god jul til deg og gubben!

   Slett
 12. Fantastisk godt flatbrød, laget det for litt sia, og påan igjen i morgen, til suppelapskausen forstås! ; ) Du er uvurderlig Frida.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! På tide at jeg også lager en ny runde med disse. De er veldig anvendelige :)

   Slett

Related Posts with Thumbnails